"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

2 Ιουνίου 2013

Αμφιβολίες για τη βούληση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να προχωρήσει με το σταθμό υγροποίησης και διανομής Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό: Τέρμα με το τερματικό;

Θα θυσιαστούν όλα στο βωμό των δυτικών συμφερόντων;
 • Εμπόδιο η ΚΡΕΤΥΚ για τους κυβερνώντες – Κραυγές απόγνωσης από τον Χαράλαμπο Έλληνα που δεν μπορεί να εξηγήσει τις καθυστερήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης.
 • Η Τουρκία ξανά ένα βήμα μπροστά - Ουραγός των εξελίξεων η Λευκωσία.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 24/5/2013
 • Ώρες μετά την εγκατάσταση του Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό την 1η Μαρτίου και την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο νέος ηγέτης της Δεξιάς και «στενή επαφή» της Αμερικάνικης Πρεσβείας σύμφωνα με τα αδιάψευστα αρχεία τηλεγραφημάτων που διαρρέει το Wikileaks, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να μεταφέρει, όπως ο ίδιος εξήγησε με δηλώσεις του, τις θέσεις της νέας κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με την Οικονομία και το Κυπριακό.
 • Από τις ραγδαίες και καταστροφικές εξελίξεις που ακολουθούν το σημαντικό αυτό ταξίδι στα θέματα του μνημονίου, και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Αβέρωφ Νεοφύτου στην Αμερικάνικη πρωτεύουσα το οποίο περιελάμβανε και ένα τριήμερο συνέδριο του κυρίαρχου αμερικανοεβραϊκού λόμπι AIPAC με θέμα την «ασφάλεια» στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εκτιμήσεις για το περιεχόμενο των συναντήσεών του με παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα για τις τυχόν κατευθύνσεις που έχει λάβει ο «άνθρωπος πίσω από τον Πρόεδρο» σε σχέση με τα κυπριακά φλέγοντα ζητήματα.
 • Τα μηνύματα άλλωστε σε τέτοιου είδους επαφές είναι πάντα αμφίδρομα και κυρίως αφορούν το πιο αδύναμο μέρος της συνεννόησης.
 • Μια εβδομάδα περίπου μετά το πέρας των επαφών του Αβέρωφ Νεοφύτου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη όπου είχε διαβουλεύσεις με ανώτατα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλους οικονομικούς παράγοντες και τεχνοκράτες, επιβλήθηκε στην Κύπρο η ληστρική και καταστροφική απόφαση για κούρεμα καταθέσεων, διαταράχτηκαν στον μέγιστο βαθμό οι σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα παρατηρείται μια ακατανόητη καθυστέρηση σχετικά με τη πρόθεση δημιουργίας τερματικού στο Βασιλικό.
 • Ο κάθε ένας, αξιολογώντας τις εξελίξεις, μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα κατά πόσο έχουμε μπροστά μας μια σειρά συμπτώσεων ή μια καλά κουρδισμένη μηχανή που μπήκε σε λειτουργία μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα τεκμήρια είναι εκεί, και τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθούνται είναι πλέον ορατά διά γυμνού οφθαλμού.
ΘΟΛΩΝΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
 • Στη προχθεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συζητήθηκε κατά προτεραιότητα ο ενεργειακός της σχεδιασμός για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και στις δηλώσεις του Κύπριου Πρόεδρου σχετικά με τη συμμετοχή της Κύπρου στο διαμορφούμενο σκηνικό, δεν έγινε καμία αναφορά σε δημιουργία τερματικού στη χώρα μας, προς υποδοχή, επεξεργασία και διανομή Φυσικού Αερίου όπως προβλέπουν οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί που έγιναν με την συγκατάθεση και της Βουλής.
 • Παρά τη θετική εξέλιξη της αναγνώρισης του γεγονότος πως η Κύπρος αποκτά ενεργειακά πλεονεκτήματα, ο χάρτης που κατατέθηκε στην Σύνοδο και ο οποίος παρουσιάζει δύο δρόμους έλευσης του Φυσικού Αερίου από την περιοχή μας στην ηπειρωτική Ευρώπη, ένα από την Τουρκία μέσω του γνωστού αγωγού «Ναμπούκο» και τον άλλο που ενώνει σχηματικά το Ισραήλ με την Κύπρο και ακολούθως την Ελλάδα, αφήνει τεχνηέντως ανοικτά όλα τα σενάρια.
 • Δεδομένης της δυσκολίας που αναφέρεται σε αρκετές αναλύσεις σχετικά με τη δυνατότητα προσέγγισης της Κρήτης με υποθαλάσσιο αγωγό λόγω της μορφολογίας του βυθού στην περιοχή, δεν θα ήταν έκπληξη αν η Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο διάστημα προκρίνει την λύση μέσω του τούρκικου αγωγού ως την πλέον εφικτή και συμφέρουσα για την ίδια. Έτσι κι αλλιώς, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, θα ήταν αδιανόητο να παρουσιαστεί χάρτης που θα προνοούσε συνεργασία Κύπρου-Τουρκίας στα θέματα της ενέργειας, με άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα.    
ΑΓΩΝΙΑ Χ. ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥ
 • Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σε σχέση με την κατασκευή του τερματικού φυσικού αερίου επισημαίνει σε μια σειρά από δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, αναφέροντας ενδεικτικά πως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, λόγω ακριβώς της αναποφασιστικότητας και των παλινδρομήσεων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, «η Τουρκία έχει σχεδόν κερδίσει τον πόλεμο της προπαγάνδας και η διεθνής κοινότητα αρχίζει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος είναι να εξαγάγουμε το φυσικό αέριο μέσω αυτής».
 • Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ έκανε μάλιστα μια σαφή καταγραφή των θέσεων του ευρωπαίου Επιτρόπου για τα θέματα της ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες είχε συστήσει στον κύπριο τεχνοκράτη «να περάσει το αέριο από Τουρκία», γεγονός που καταδεικνύει τις τάσεις που αναπτύσσονται γύρω από το θέμα ανάμεσα στους Δυτικούς κύκλους.
 • «Αυτή δεν είναι η σωστή λύση, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και τεχνικά» επιμένει ο κ. Έλληνας, υποδεικνύοντας ότι πρέπει παράλληλα να δοθούν κι άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου αδειοδότησης που λήγει στις 26 Μαΐου, μια κίνηση που θα στερεώσει περεταίρω τα ενεργειακά οράματα της Κύπρου. Είναι για αυτές τις νέες αδειοδοτήσεις που ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, δέχτηκε τις παραινέσεις του Αμερικανού Πρέσβη για «πάγωμά» τους, προκειμένου να εξευμενιστεί η Τουρκία.
 • Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ δεν κρύβει τέλος την απογοήτευση του για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υλοποίηση του έργου επισημαίνοντας πως κολοσσοί όπως η ΕΝΙ και η Total δεν επιθυμούν να περάσει το Φ.Α από την Τουρκία και υπογραμμίζοντας πως «αν γίνει κάτι τέτοιο θα αποσύρουν το ενδιαφέρον τους και θα θέσουν άλλες προτεραιότητες».
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΕΤΥΚ
 • Η πρώην αντιπολίτευση και νυν συμπολίτευση έδειξε να αποσκοπεί όλο το περασμένο διάστημα στο να μπλοκάρει τις διαδικασίες που φέρνουν το δημόσιο σε θέση ισχύος στα θέματα της εκμετάλλευσης του Φυσικού Αερίου, προβάλλοντας μια σειρά από εμπόδια .   
 • Είναι γνωστές οι προσπάθειες εκ μέρους του ΔΗΣΥ και των συνεργατών του εντός και εκτός κοινοβουλίου από το 2011 για καθυστέρηση τόσο στην έναρξη της λειτουργίας της Κρατικής Εταιρίας Υδρογοναθράκων Κύπρου, όσο και στα θέματα αδειοδοτήσεων, με αντιπολιτευτικές φωνές που έφταναν να απαιτούν ακόμα και τον τερματισμό των διαδικασιών και των σχεδιασμών που προωθούσε η περασμένη Κυβέρνηση, προκειμένου να αφεθούν όλες οι πρωτοβουλίες στους επόμενους.
 • Οι εξελίξεις, με την επιμονή της νέας Κυβέρνησης να προγραμματίζει «ξήλωμα» της ΚΡΕΤΥΚ, αλλαγή των όρων της διαχείρισης του φυσικού πλούτου της χώρας και καθυστέρηση της εθνικής πολιτικής για κατασκευή τερματικού, έρχονται ως φυσική συνέχεια της πολιτικής συμπεριφοράς της Δεξιάς όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Μιας πολιτικής που ημέρα με την ημέρα δείχνει να ταυτίζεται απόλυτα με τα σχέδια των Αμερικανών και των Τούρκων για την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...