"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

23 Ιουνίου 2013

Από τη πλατεία Ταξίμ, στην ΕΡΤ και το Χαλέπι: Ντόμινο εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Νίκη του Άσαντ στη Συρία διαβλέπουν οι Ισραηλινοί – Ήττες σε πολλαπλά επίπεδα για τον Ερντογάν.
  • Η Ελλάδα στο τούνελ της ιστορίας, πέρασε τον Ρουβικώνα ο Αντώνης Σαμαράς – Τάσεις νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και στην Κύπρο.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 14/6/2013
  • Η ανιστόρητη, πραξικοπηματική και βίαιη ενέργεια του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του κόμματος του, της Νέας Δημοκρατίας, ενάντια στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, έρχεται να συμπληρώσει ένα τρίγωνο σημαντικών εξελίξεων σε Τουρκία, Συρία και Ελλάδα, ένα τρίγωνο που στο κέντρο του βρίσκεται μοιραία η Κύπρος.
  • Στην Τουρκία η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Ερντογάν έχει στην ουσία προκαλέσει με τον αυταρχισμό της το λαϊκό αίσθημα σε τέτοιο βαθμό, που βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να εμπλακεί σε μια εσωτερική διαπάλη, όπως ακριβώς αυτές που εκμαίευε και υποστήριζε στις χώρες της «αραβικής άνοιξης». Η πρόσφατη νίκη του Συριακού στρατού απέναντι στους Ισλαμιστές στο Χαλέπι, σε μια αποφασιστική καμπή του εμφυλίου που καταστρέφει τη χώρα για 15 τώρα μήνες, κάνει δύο τα σημαντικά πλήγματα για τον καπιταλιστικό νεοοθωμανισμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά την εξέγερση της πλατείας Ταξίμ.
  • Αναλυτές μάλιστα εκτιμούν πως η κρίση στην Τουρκία εξυπηρετεί τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει τον δημόσιο διάλογο από την ήττα που δέχονται οι δυνάμεις που υποστηρίζει στην Συρία.
  • Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις, το δεδομένο είναι πως τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται λαϊκές κινητοποιήσεις που είναι σε θέση να αμφισβητήσουν την πορεία που ακολουθούν οι ηγεσίες των χωρών, ενώ στη Συρία δεν φαίνεται να προχωρούν τα ΝΑΤΟϊκά προγράμματα με «ρυθμούς Λιβύης», όπως αναμενόταν σε Άγκυρα, Λονδίνο και Ουάσιγκτον.    
ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ – ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ
  • Η ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων και οι διαταραγμένες ισορροπίες στην περιοχή, απαιτούν προσοχή. Ιδίως όταν τα φαινόμενα που εκτυλίσσονται τείνουν να επαναλαμβάνονται από χώρα σε χώρα.
  • Η «γκανγκστερική» κίνηση κλεισίματος της ΕΡΤ που διοργανώθηκε από την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας με τη συμπαράσταση της φασιστικής Χρυσής Αυγής, δεν είναι ένα ενδεχόμενο απομακρυσμένο για την Κύπρο. Οι ομογάλακτοι και ομόσταυλοί τους στην κυβέρνηση Αναστασιάδη,  έχουν ήδη στρώσει το χαλί για τον στραγγαλισμό της τοπικής δημόσιας τηλεόρασης με την αφαίρεση των διαφημιστικών εσόδων του ΡΙΚ από το 2014.
  • Η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών καναλιών και των διαπλεκόμενων αφεντικών τους, είναι εμφανής σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η θυσία, ακόμη και κερδοφόρων οργανισμών όπως ήταν η ΕΡΤ, ο ΟΠΑΠ, η CYTA και μια σειρά άλλες δημόσιες εταιρίες σε Ελλάδα και Κύπρο για να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη.
  • Οι κύπριοι έχουν άλλωστε ήδη πάρει μια πρώτη γεύση αυταρχισμού και κυνισμού ενάντια στα δημόσια συμφέροντα, με τον υπουργό-επιχειρηματία Σωκράτη Χάσικο να τίθεται, με σταυροφορική διάθεση ομολογουμένως, επικεφαλής της Συναγερμικής καμπάνιας αποκρατικοποιήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...