"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

28 Ιουνίου 2013

Μπροστά στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων: Η Δεξιά «θυμάται» το αυταρχικό της πρόσωπο

Η τελευταία...
 • Η λίστα μεγαλώνει, έχουν αποθρασυνθεί οι τοποτηρητές της Τρόικας: Υπάλληλοι Κυπριακών Αερογραμμών – ΡΙΚ - Ψαράδες -  Εκπαιδευτικοί -Επιβάτες δημόσιων συγκοινωνιών – Μικροκαταστηματάρχες – Συνταξιούχοι.
 • Σωρεία ετσιθελικών αποφάσεων από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο – Οι θεσμοί και η Δημοκρατία υπό τη σοβαρή αμφισβήτηση της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.
 • «Δεν κρατιούνται» Συναγερμός, συνεταίροι και ημέτεροι – Γενική επίθεση σε ημικρατικούς και δημόσιο– Ανοίγουν το δρόμο για «φιλετοποίηση» κρατικής μηχανής και περιουσίας.
Στη ΓΝΩΜΗ 21/6/2013
 • Στους τρεις και κάτι μήνες από την ανάληψη της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη και την παράταξή του, οι εργαζόμενοι και η οικονομία του τόπου δέχονται μια σειρά αποφάσεων, πράξεων και εξαγγελιών με ξεκάθαρα αυταρχικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα.
 • Την περασμένη εβδομάδα ήταν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του φορέα διαχείρισης των απογευματινών επιμορφωτικών μαθημάτων ΙΔΑΒΕΠ εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κενεβέζου, με σαφή πρόθεση για δημιουργία συνθηκών εφαρμογής της «αγοράς υπηρεσιών» και στην εκπαίδευση, μια πρακτική που χρησιμοποιείται για να τερματιστεί η συνεισφορά του εργοδότη, στη συγκεκριμένη περίπτωση του κράτους, στα ανεργιακά και συνταξιοδοτικά ταμεία των εργαζόμενων. Έξω από το κοινοβούλιο διαμαρτυρήθηκαν επίσης έντονα οι καταστηματάρχες της ΠΟΒΕΚ που βλέπουν την πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση των ενοικίων να κτυπά στον βράχο της συμπολίτευσης, μετά και την εμπρηστική δήλωση του Υπουργού-επιχειρηματία Σωκράτη Χάσικου ενάντια σ’ αυτή την προοπτική.    
 • Αυτή την εβδομάδα είναι στους δρόμους οι επαγγελματίες ψαράδες και 200 απολυμένοι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών.  Και οι δύο κλάδοι ισχυρίζονται, όχι άδικα, πως οι κυβερνώντες τους ξεγέλασαν. Στο υπόμνημα, που επέδωσε την Δευτέρα στο Βουλή, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αλιέων Κύπρου αναφέρει ότι η μέθοδος «γρι-γρι» που προωθεί με αυταρχική οδηγία η Κυβέρνηση είναι «εξοντωτική, παράνομη και εγκληματική», αφού σαρώνει και μαζεύει όλα τα ψάρια, ανεξαρτήτως μεγέθους ενώ θεωρούν επίσης απαράδεκτη την παραχώρηση δύο αδειών σε δύο συγκεκριμένες εταιρίες, μια πράξη που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια 500 οικογένειες επαγγελματιών ψαράδων στην υποαπασχόληση.
 • Με τον ίδιο αυταρχισμό και επιδεικνύοντας την μέγιστη κοινωνική αναλγησία, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε να «ξεφορτωθεί» ως πλεονάζοντες διακόσιους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών, αναθέτοντας ταυτόχρονα τις εργασίες τους σε ιδιωτικές εταιρίες και παρά τις διαβεβαιώσεις από το ίδιο το Υπουργικό για σημαντικές αποζημιώσεις σε τέτοια περίπτωση.
 • «Έχουν προσλάβει ωρομίσθιους πριν λίγες μέρες και απέλυσαν μόνιμο προσωπικό, πού είναι το Υπουργείο Εργασίας;» διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ Ανδρέας Πιερίδης την Τρίτη, επίσης έξω από τη Βουλή, για να τονίσει στην ομιλία του προς τους απολυμένους πως «όλοι ενωμένοι πρέπει να απαιτήσουν να τερματιστούν οι ετσιθελισμοί των διοικητικών στελεχών που έβαλαν κάποιοι  για να εκτελέσουν τους εργαζομένους».
 • Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, μίλησε μάλιστα για «αποκορύφωμα συνομωσίας, ανάκληση υπογραφών και αναξιοπιστία του κράτους, αυταρχισμό και τρομοκρατία των εργαζόμενων»
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΡΙΚ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ –ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
 • Μπορεί να μην πέρασε πρόσφατα το δεύτερο «μπλόκο» του ΔΗΣΥ στη Βουλή ενάντια στην ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής σχολής, το πρώτο ήταν τον Δεκέμβρη του 2012 στη συζήτηση των προϋπολογισμών, αλλά τόσο από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των δημόσιων σχολών τριτοβάθμιας, όσο και από τις άλλες παράλληλες κινήσεις των κυβερνώντων σε διάφορα επίπεδα, διαφαίνεται καθαρά η προσπάθειά τους να υπονομεύσουν και να περιορίσουν την ευχέρεια των λαϊκών οικογενειών να αντέξουν τα οικονομικά βάρη της φοίτησης.
 • Είχαμε για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα άλλη μια αυταρχική πράξη εκ μέρους της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία προχώρηση σε επιβολή κομίστρων σε φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχους, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τις εμπλεκόμενες ομάδες πληθυσμού, ενώ παράλληλα έχουν ανακοινωθεί μειώσεις των φοιτητικών χορηγιών, και πάλι χωρίς ίχνος κοινωνικούς διαλόγου.
 • «Αντιμετωπίσιμη» φαίνεται να είναι προς το παρόν η βουλιμία του Συναγερμού για αφαίρεση των διαφημιστικών εσόδων από το ΡΙΚ, μια πρακτική που όπως δήλωσε ανερυθρίαστα ο Βουλευτής της συμπολίτευσης Αντρέας Θεμιστοκλέους«θα διασώσει τα ιδιωτικά κανάλια». Είναι σημαντικό να καταγραφεί πως παρόμοια κίνηση μείωσης των διαφημιστικών εισροών στα ταμεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για να διασωθούν οικονομικά οι καναλάρχες, έγινε στην Ελλάδα και την ΕΡΤ από το 2012, κάτι που αποτελεί ένδειξη για τα προγραμματισμένα βήματα που ακολουθούν οι τοποτηρητές της Τρόικας πριν από τα τελειωτικά κτυπήματα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...