"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

3 Ιουνίου 2013

Με μηδέν λεφτά η πώληση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής στην Ελλάδα

Σάλας-Πειραιώς: Ξόφλησαν ακάλυπτο δάνειο και αγόρασαν Τράπεζα! 
  • Η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, με όσα χρήματα περίπου χρωστούσε η οικογένεια του πρόεδρου της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα στην ίδια την Λαϊκή, δηλαδή με 150 εκατ. ευρώ.
  • Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και τα ευρήματα του ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στο υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2011  δόθηκε όριο σε Ανοικτό Αλληλόχρεο Λογαριασμό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε εταιρίες των οικογενειακών συμφερόντων του κ. Σάλλα.
  • Όπως απεκάλυψε και η βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τεκμηριώνεται τόσο στην έρευνα της Κεντρικής όσο και σε δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο και συγκεκριμένα στο HOTDOC του Κώστα Βαξεβάνη, τα 150 αυτά εκατομμύρια δανεισμού δόθηκαν με εξασφαλίσεις που έφταναν μόνο τα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, από ενεχυρίαση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.
  • Η ελληνική τράπεζα αγόρασε λοιπόν τη Λαϊκή, σύμφωνα με αδιάσειστα ντοκουμέντα, χωρίς να βγάλει πρακτικά τίποτα από τα ταμεία της, αφού το ποσό που δαπανήθηκε είχε χορηγηθεί από την ίδια τη Λαϊκή Τράπεζα δύο χρόνια πριν, και χωρίς σοβαρές εξασφαλίσεις.
Προϋπόθεση του καταστροφικού μνημονίου το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων
  • Ξεκάθαρη είναι και η απάντηση που έδωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος επισημαίνει πως «η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα συμφωνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013, τονίζοντας πως είχε τεθεί από τους διεθνείς δανειστές ως προϋπόθεση για την υπογραφή μνημονίου».
  • O κ. Δημητριάδης, μάλιστα, αφήνει αιχμές σε βάρος του Γιώργου Προβόπουλου, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, από τη στιγμή που υποστηρίζει πως η επιλογή του αγοραστή, της Τράπεζα Πειραιώς, έγινε χωρίς να εξεταστεί κατά πόσο οι αγοραστές ή συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα είχαν δάνεια από την τράπεζα την οποία θα αγόραζαν!
  • Η πλεκτάνη, όπως γίνεται αντιληπτό, έχει εξυφανθεί εδώ και μερικά χρόνια, και έχει καταλήξει με μια δόλια καταλήστευση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού δυναμικού από τα «ελληνικά σαΐνια».
  • Απομένει να δούμε αν και πως θα χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία η διερευνητική επιτροπή που έως τώρα δείχνει να μένει προσκολλημένη στο μοτίβο των «μη έγκαιρων μέτρων» από την προηγούμενη διακυβέρνηση.
  • Υπενθυμίζεται πως στα πλαίσια της ευρωζώνης, οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν καμία δικαιοδοσία έναντι στις Κεντρικές Τράπεζες, όπως έχει άλλωστε αποδειχθεί στην πράξη κατά την πρόσφατη κόντρα Αναστασιάδη-Δημητριάδη και την υποχώρηση του πρώτου μετά την στήριξη του ηγέτη της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον Κύπριο Διοικητή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...