"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

5 Ιουνίου 2013

Η «συναγερμοποίηση» του Δημοκρατικού Κόμματος: «Μέχρι την κόλαση» θα ακολουθήσουν τους συνεταίρους τους - Ευνοείται ο Λιλλήκας από τις εξελίξεις

«Ίντα τζιαιρούς εφτάσαμε»- «Καρατομούνται» ΔΗΚΟϊκοί γιατί δεν ψήφισαν Αναστασιάδη!
 • Κάθε κόμμα φυσικά έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τις αποφάσεις του και να εφαρμόζει τις διαδικασίες του όπως θέλουν και μπορούν τα συλλογικά του όργανα.
 • Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάκτυλό μας: η ηγεσία του ΔΗΚΟ απέφυγε και αποφεύγει μέχρι αυτή τη στιγμή να συναντηθεί με τα μέλη του κόμματος σε ένα παγκύπριο συνέδριο στο οποίο θα αναμετρηθούν οι διάφορες τάσεις, γιατί ξέρει πολύ καλά πως η επιλογή για υποστήριξη του Νίκου Αναστασιάδη και η στήριξη στην απόφασή του να αποδεχτεί το καταστροφικό μνημόνιο του Μαρτίου, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εγκριθούν από τη βάση.
 • Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, με τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να επιλέγουν κατά πλειοψηφία τους άλλους δύο βασικούς υποψηφίους αντί της επιλογής της ηγεσίας του κόμματος, απέδειξε πως υπήρχαν σοβαροί λόγοι που η απόφαση για συνεργασία με τον ΔΗΣΥ δεν πέρασε από συνέδριο ως όφειλε σύμφωνα με την κρισιμότητα της κατάστασης και της υπέρβασης που επιχειρήθηκε, αλλά μόνο από το Εκτελεστικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή. Από περίπου 150 δηλαδή ανώτερα μέλη και στελέχη του ΔΗΚΟ.
 • Παρόλα αυτά, δεν πέφτει λόγος σε κανένα που βρίσκεται εκτός για το γεγονός πως σαν συλλογικότητα το Δημοκρατικό Κόμμα επιλέγει αυτή τη στιγμή να ακολουθήσει την τακτική των διαγραφών για όσα στελέχη υποστήριξαν επίσημα και δημόσια την κίνηση Γιώργου Λιλλήκα. Είναι μια λογική και αναγκαία στρατηγική για να διαφυλαχτεί η σχετική μονολιθικότητα, τουλάχιστον στα πολύ σημαντικά ζητήματα, που απαιτείται σε κάθε κόμμα.
 • Το ζητούμενο είναι η πολιτική ανάλυση των κινήσεων, γιατί στην ουσία, τόσο πριν από τις προεδρικές εκλογές, όσο και μετά, επιχειρήθηκε και επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό η φίμωση και η χειραγώγηση του κόσμου του Δημοκρατικού Κόμματος, έτσι ώστε να επιβληθεί η νεοφιλελεύθερη και φιλοΝΑΤΟϊκή επιλογή Αναστασιάδη για την οποία δικαίως ανησυχούσε η βάση του ΔΗΚΟ, όπως αποτυπώθηκε σε μια σειρά από δημοσκοπήσεις αλλά και με το αποτέλεσμα του Φλεβάρη.
 • Το ΔΗΚΟ που απέμεινε μετά και τις τελευταίες «καρατομήσεις» που εισηγήθηκε τα ανώτερα όργανα στις επαρχιακές επιτροπές, σημαντικότερες των οποίων ήταν αυτές των Αντρέα Αγγελίδη και Χρύση Παντελίδη, στενών συνεργατών και συμβούλων του Νικόλα Παπαδόπουλου ειδικά στο Κυπριακό, δεν είναι το κόμμα που παρέδωσε ο Τάσσος. Κι αυτό δημιουργεί πολιτικό χώρο και ελπίδες για μια επιτυχημένη κομματική παρουσία στη νεοσύστατη «Συμμαχία Πολιτών» του Γ. Λιλλήκα, η οποία θα προσπαθήσει ακριβώς να καλύψει το κενό που δημιουργείται και να δώσει στέγη στον κόσμο διαφωνεί.
ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
 • Η «Συναγερμοποίηση» του κόμματος όμως, εκτός από την κάλυψη που δίνεται στον Αναστασιάδη για να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, έχει και τη διάσταση του Κυπριακού και της γενικότερης πολιτικής που θέλει την Κύπρο να δένεται στο άρμα του ΝΑΤΟ και κατ επέκταση της Τουρκίας.
 • Ο δρόμος που ακολουθεί η ηγεσία του ΔΗΚΟ φαίνεται να είναι χωρίς γυρισμό. Τα τρία χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές δίνουν μια άνεση χρόνου στον Μάριο Κάρογιαν και τους συνεργάτες του, που τους επιτρέπει να καταστρώνουν βαθύτερες στρατηγικές, με απώτερο στόχο τη συμμετοχή τους στη «νέα μοιρασιά» που ήδη άρχισε να υλοποιείται.
 • Μπορεί να μην έχει επιχειρηθεί η αποπομπή του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά οι διαγραφές που προτείνονται και οι καταστατικές τροποποιήσεις που τροχοδρομούνται για το Φθινόπωρο, έχουν στόχο την απομόνωση και εντέλει την πολιτική ήττα του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του κόμματος.
 • Ο κύβος ερρίφθη, το ΔΗΚΟ θα ακολουθήσει τον Νίκο Αναστασιάδη «ακόμα και στην κόλαση» προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή της «νομενκλατούρας» του στη νομή της εξουσίας. Το τίμημα αυτής της πορείας, με τη διαγραφή ή τη φυγή στελεχών προς άλλες κατευθύνσεις, φαίνεται μικρό για να αντισταθμίσει τα οφέλη, τουλάχιστον προς το παρόν…
Στη ΓΝΩΜΗ, 31/5/2013

2 σχόλια:

 1. Εν ξέρω για τι να τα βάψω παραπάνω μαύρα:
  - Για το ΔΗΚΑ (copyright: Critic);
  - Για το Νικόλαν (και σία) που "καρατομούνται";

  Οϊ, μάλλον θα ππέσω με τες κλάτσες γιατί το ΔΗΚΑ "δεν είναι το κόμμα που παρέδωσε ο Τάσσος"....
  Μα που πάει ο κόσμος σιόρ, τςτςτςτςτς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όπως έγραψα, δεν μας πέφτει λόγος. Ανάλυση τζιαι καταγραφή κάμνουμεν. Έτσι κι αλλιώς, είτε με συναγερμοποίηση, είτε με λιλληκοποίηση, το ένα και το αυτό για την αριστερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...