"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

8 Ιουνίου 2013

«Σφίγγα» η κυβέρνηση Αναστασιάδη: Παίζει και στα δύο ταμπλό αναμένοντας άλλους να αποφασίσουν εκ μέρους της

Μπορεί η Κύπρος να μπει σφήνα σε σχεδιασμούς δεκαετιών;
 • Διπλωματικές απειλές από Άγκυρα: Δεν είναι εφικτή η εξόρυξη κυπριακού φυσικού αερίου χωρίς τη συνεργασία με την Τουρκία.
 • «Μόνο μέσω του Ναμπούκο συμφέρει» διαμηνύει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας επικαλούμενος την συγκατάθεση των ΗΠΑ στους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης.
 • Noble, ENI, Total & KOGAS πιέζουν για το έργο στο Βασιλικό – Οι κυβερνώντες δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποφάσεις τους.
 • Σταθεροί οι Αμερικανοί στο πλάνο «ενιαίας διαχείρισης» των κοιτασμάτων της περιοχής – Επιθυμούν εμπλοκή της Τουρκίας.
 • Με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση φαίνεται να ήταν οι κινήσεις της πρώην αντιπολίτευσης για μπλοκάρισμα των διαδικασιών έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης – Συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο και ως συμπολίτευση.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 31.5.2013
 • Οι επόμενες λίγες εβδομάδες, ίσως και μέρες, θα αποδείξουν αν οι πιέσεις που εξασκούν οι τέσσερις ενεργειακοί κολοσσοί που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί για έρευνα και εξόρυξη στα πέντε πρώτα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, θα καταφέρουν να υπερκεράσουν τις διπλωματικές απειλές που εξαπολύει η Άγκυρα, επικαλούμενη μάλιστα την συγκατάθεση των ΗΠΑ στην επιμονή της να αποφευχθεί η δημιουργία τερματικού υγροποίησης και διανομής φυσικού αερίου στο Βασιλικό. 
 • Noble, ENI, Total & KOGAS θεωρούν ούτε λίγο-ούτε πολύ πως αποτελεί δέσμευση της Κυπριακής πολιτείας η κατασκευή τερματικού και ως μια προοπτική που έπαιξε βασικό ρόλο στην απόφασή τους να διεκδικήσουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, και είναι αλήθεια πως η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κάτι περισσότερο από σαφής ως προς τις διαθέσεις της σ’ αυτό το ζήτημα.
 • Αυτό που δεν είναι τώρα σαφές, είναι ακριβώς οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης και η διάθεση ή η ικανότητά της να αποκρούσει τις τούρκικες απειλές και τις επιθυμίες των Αμερικανών ως προς τη διαχείριση των αποθεμάτων της περιοχής. Η τάση του Νίκου Αναστασιάδη και της παράταξης που εκπροσωπεί να υποκύπτουν με σχετική άνεση στις εντολές των υπερατλαντικών «στενών επαφών» τους, έχει ήδη βάλει ψύλλους στ αυτιά των στελεχών της ΚΡΕΤΥΚ και των τεσσάρων ανάδοχων εταιριών που ψάχνουν πλέον τρόπους να πείσουν για τήρηση των διαδικασιών όπως ακριβώς είχαν σχεδιαστεί και ξεκίνησαν να υλοποιούνται από την απελθούσα πολιτική ηγεσία του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου.
 • Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν και οι πιέσεις εκ μέρους των ΚΡΕΤΥΚ και Noble προς τον νέο Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σε ότι αφορά τη κατασκευή και τη λειτουργία του τερματικού, όπως αυτές καταγράφηκαν στην ενημέρωση της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής την περασμένη Πέμπτη.
ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
 • Τη δημιουργία τερματικού και τη σχετική αυτονομία των κυπριακών κοιτασμάτων, φαίνεται να επιθυμούν κύκλοι και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι  ENI και Total αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα τα Ιταλικά και Γαλλικά οικονομικά συμφέροντα και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της Ένωσης να περιορίσει την εξάρτησή της από τρίτους παράγοντες.
 • Αυτή την εξέλιξη επιθυμεί διακαώς η Αμερικάνικη Noble καθώς και μερίδα των οικονομικών παραγόντων του Ισραήλ, οι οποίοι έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα σε «σταυροφορία πειθούς» των δυτικών για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης αερίου, κάτι που προφανώς ευνοεί τις παραγωγικές δυνάμεις που στη περίπτωση αυτή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι συμβαλλόμενες εταιρίες, αντί των τούρκων μεσαζόντων οι οποίοι προσφέρουν την επιλογή του χερσαίου αγωγού. 
 • Τα ανταγωνιστικά συμφέροντα αποτυπώνονται άλλωστε ξεκάθαρα στον χάρτη που παρουσιάστηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τον προγραμματισμό για μεταφορά του Φ.Α. από την περιοχή μας στη γηραιά ήπειρο να μένει μετέωρος ανάμεσα στον τούρκικο αγωγό «Ναμπούκο» και τον διάδρομο Κύπρου-Κρήτης-Ιταλίας.
 • Η λύση της δημιουργίας σταθμού υγροποίησης και διανομής στην Κύπρο, είναι η προφανώς συμφέρουσα οικονομικά τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και αν η μεταφορά γίνεται με τάνκερ και χωρίς την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που να συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι κυβερνώντες ακόμα το συζητούν, αναμένοντας ενδεχομένως και τις αποφάσεις άλλων, και δη των Αμερικανών.
ΦΟΥΛΑΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑΜΠΟΥΚΟ-ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
 • Με δηλώσεις του στην αρχή της εβδομάδας, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλτίζ, ξεκαθάρισε ακόμα περισσότερο της προθέσεις της χώρας του σε σχέση με την προώθηση των δικών της συμφερόντων. «Η μεταφορά του φυσικού αερίου συμφέρει μόνο αν γίνει με αγωγό μέσω Τουρκίας» διαμηνύει ο Τούρκος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας την αναγνώριση εκ μέρους της Αμερικάνικης Κυβέρνησης της «δίκαιης και τίμιας προσέγγισης της Άγκυρας στο ζήτημα», μια εντύπωση που αποκόμισε, όπως ανέφερε, από τις επαφές του στις ΗΠΑ.
 • Δεν είναι άλλωστε μυστικό, και έχει επιβεβαιωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από το 2012 σε πολλές περιπτώσεις, η επιθυμία των Αμερικανών για δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου έτσι ώστε να υπάρξει μια ενιαία τιμολογιακή και γεωστρατηγική πολιτική που να εξυπηρετεί τα δυτικά συμφέροντα, και σ’ αυτό τον σχεδιασμό θέση κλειδί παίζει ο τούρκικος αγωγός και η επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή.
 • Ο Τανέρ Γιλτίζ δεν έμεινε όμως στην προώθηση του τούρκικου αγωγού ως της πλέον συμφέρουσας λύσης, προφανώς για εθνικό όφελος, αλλά προχώρησε ταυτόχρονα σε έμμεσες απειλές με διπλωματική γλώσσα σε ότι αφορά την ασφάλεια της διαδικασίας εξόρυξης του Φ.Α. εκ μέρους της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», κάνοντας λόγο για «συνεργασίες που θα ενισχύσουν την πολιτική σταθερότητα και θα νομιμοποιήσουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων», αφήνοντας να εννοηθεί πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί αστάθεια στην περιοχή και ίσως ακόμα και να προσπαθήσει να βάλει εμπόδια στις εξελίξεις, αν δεν ικανοποιηθεί.
 • Κι αυτό ακριβώς που θα ικανοποιήσει τόσο την Τουρκία, όσο και τους Αγγλοαμερικανούς σ’ αυτό το στάδιο, είναι η εγκατάλειψη των σχεδιασμών για δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό και η μεταφορά του αερίου της Ανατολικής λεκάνης στην Ευρώπη, μέσω του Ναμπούκο.      
ΧΛΙΑΡΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ – ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΡΕΤΥΚ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ
 • Το τοπίο είναι ρευστό, όπως ρευστή είναι και η στάση της κυβέρνησης της Δεξιάς σε σχέση με τη δημιουργία ή όχι τερματικού. Η αδυναμία του Νίκου Αναστασιάδη να πάρει καθαρή θέση υπέρ της προώθησης του ζητήματος και το πάγωμα ουσιαστικά των διαδικασιών, αναδεικνύει ακριβώς την έλλειψη στρατηγικής ή και τη διάθεση αλλαγής της εκ μέρους των κυβερνώντων που έχει ήδη προβληματίσει στο μέγιστο βαθμό τα ανώτατα στελέχη της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπο Έλληνα και Σόλωνα Κασίνη, που νιώθουν πλέον την ανάγκη να υπογραμμίζουν με πυκνές δηλώσεις τους την επίσπευση των έργων υποδομής και υλοποίησης των αποφάσεων που λήφθηκαν.
 • «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Πήραμε αποφάσεις για το τερματικό αλλά δεν προχωρήσαμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες δομές ώστε το τερματικό στο Βασιλικό να γίνει πραγματικότητα», κατάγγελλε με δηλώσεις του στο 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, συμπληρώνοντας πως «αν η Κύπρος καθυστερήσει τους σχεδιασμούς της, η Noble θα δώσει προσοχή στην ανάπτυξη του ισραηλινού τεμαχίου Λεβιάθαν, ενώ οι ENI και η TOTAL θα δώσουν σημασία στα μεγάλα κοιτάσματα που κατέχουν στη Μοζαμβίκη», και απορρίπτοντας παράλληλα ως «μη συμφέρουσα την επιλογή μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και του αγωγού Ναμπούκο».
 • Η απροθυμία που επέδειχναν ΔΗΣΥ και συνεργάτες, καθώς και τα εμπόδια που προέβαλλαν μέσω της Βουλής από το 2011 σε ότι αφορούσε τη προώθηση του προγραμματισμού μέσω της Κρατικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων για επίσπευση των αδειοδοτήσεων και του προγραμματισμού για δημιουργία τερματικού, συμπληρώνεται τώρα με τη χλιαρή στάση που επιδεικνύουν τόσο για νέες αδειοδοτήσεις την αμέσως επόμενη περίοδο, όσο και με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποφάσεις για το Βασιλικό.
 • Υπενθυμίζεται πως το Φθινόπωρο του 2011 ακούστηκαν φωνές από την τότε αντιπολίτευση για πάγωμα συνολικά όλων των διαδικασιών έρευνα και εξόρυξης έτσι ώστε να αναληφθούν από τη νέα Κυβέρνηση, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε εκκρεμεί ελέω «κυβερνώσας» αυτή η ίδια η χρηματοδότηση της ΚΡΕΤΥΚ με ένα μόλις εκατομμύριο Ευρώ.
 • Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί η καταγεγραμμένη παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη στον Νίκο Αναστασιάδη για «πάγωμα» των αδειοδοτήσεων προς εξευμενισμό της Τουρκίας και για την οποία οι κυβερνώντες δεν μπήκαν καν στον κόπο ανασκευής της, άλλωστε διέρρευσε από την εφημερίδα που κατεξοχήν προβάλλει τις κυπροαμερικανικές σχέσεις, τον «Πολίτη», και η οποία διαθέτει πλέον μια «αξιόπιστη πηγή» στην καρδιά των γεγονότων που δίνει από πρώτο χέρι την σχετική ενημέρωση.
 • Τους ίδιους σχεδιασμούς φαίνεται να εξυπηρετεί και η πρόθεση της Κυβέρνησης για συγχώνευση ΚΡΕΤΥΚ και ΔΕΦΑ που αναμένεται να ανακατέψει την τράπουλα και να αλλάξει τις ισορροπίες στους σχεδιασμούς.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...