"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

16 Ιουλίου 2013

Ο εύκολος στόχος της πολιτικής και επικοινωνιακής περιρρέουσας: Άδικη η απόφαση καταδίκης του Κώστα Παπακώστα

  • Προσπαθούν να αφήσουν αιχμές και υπόνοιες για ενοχή του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ μέσω της πρωτοφανούς θυματοποίησης του τέως Υπουργού Άμυνας - Αφήνουν στο απυρόβλητο τους στρατιωτικούς και τους επιτελάρχες.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 12/7/2013
  • Δεν στοιχειοθετείται και δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η ενοχή του τέως Υπουργού Άμυνας για τον χαμό των δεκατριών στο Μαρί, γιατί ακριβώς, η ενημέρωση της οποίας έτυχε καθώς και οι δικές του ενέργειες για αποτροπή της έκρηξης, ήταν τέτοιες που κάθε άλλο παρά οδηγούν σε τέτοιο συμπέρασμα. Η άποψη που επικρατεί, είναι ότι ο Κώστας Παπακώστας έπεσε θύμα της πολιτικής και επικοινωνιακής περιρρέουσας, που μη μπορώντας να οδηγήσει σε δίκη τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, προσπάθησε να φτάσει και να καταδικάσει τον πλησιέστερο στόχο.
  • Η απόφαση του Κακουργιοδικείου στηρίζεται σε πήλινα πόδια σε ότι αφορά την καταδίκη του Κ. Παπακώστα, όπως και όλες οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν ενάντια στην περασμένη Κυβέρνηση. Ο Υπουργός έδωσε την πολιτική κατεύθυνση για ασφαλή φύλαξη του φορτίου στις στρατιωτικές αρχές, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου.
  • Μεταξύ των εντολών του τέως Υπουργού και της τελικής έκρηξης, παρεμβάλλονται σειρά υπηρεσιακών παραγόντων, και ιδίως τα άτομα που ανέλαβαν τη διεκπεραίωση της αποστολής, ο συνταγματάρχης Γ. Γεωργιάδης, ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κ. Μπισμπίκας και ο αντικαταστάτης του Π. Τσαλικίδης που ήταν στην ηγεσία του στρατεύματος το καλοκάιρι του 2011. Δεν μπορεί να του αποδίδεται ενοχή για την τραγωδία, όταν οι παράγοντες που καθηκόντως έπρεπε να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα και να του παραδίδουν σωστή ενημέρωση, ούτε καν συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Ιδιαίτερα όταν, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στο Κακουργιοδικείο, υπηρεσιακά στελέχη τον καθησύχαζαν επανειλημμένως, παρά τις εκπεφρασμένες του ανησυχίες.
  • Τα θύματα έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις της σύσκεψης της 6ης Ιουλίου 2011 και γιατί το πρωινό της έκρηξης δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί, κάτι που αποδεικνύεται και από την απόφαση του δικαστηρίου για τους ανώτερους λειτουργούς της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Είναι αδιανόητο να αποδίδονται εγκλήματα, έστω και εξ αμελείας, σε πολιτικούς προϊστάμενους, από τη στιγμή μάλιστα που δεν προσάγονται σε δίκη όλα τα υπηρεσιακά στελέχη που αποδεδειγμένα εκτελούν πλημμελώς τις οδηγίες τους. 
  • Υπάρχει λοιπόν κατά τα φαινόμενα, η νομική βάση για μια πετυχημένη έφεση εκ μέρους του Κώστα Παπακώστα, καθώς και για τη συμπερίληψη στο κατηγορητήριο και άλλων δύο τουλάχιστον προσώπων σε μια νέα συμπληρωματική διαδικασία.
  • Τέλος, είναι πραγματικά πρωτοφανές, να αποδίδονται οι βαρύτατες ευθύνες για ανθρωποκτονία σε Υπουργό που προΐσταται του στρατεύματος, χωρίς να τιμωρείται παράλληλα ούτε και ένα στέλεχος της Εθνικής Φρουράς που εκ των πραγμάτων ανάλαβε να εκτελέσει τις πολιτικές οδηγίες για φύλαξη του φορτίου.
  • Άξιο απορίας είναι επίσης το γεγονός ότι απαλλάχτηκε των κατηγοριών του ο τέως Υπουργός Εξωτερικών στη βάση του επιχειρήματος ότι ακολουθούσε τις εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τον έτερο εμπλεκόμενο Υπουργό. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα ήταν η απόφαση που αφορούσε τον Μάρκο Κυπριανού, αν αυτός συνέχιζε πολιτικά να υπερασπίζεται τη δημοκρατική συνεργασία απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά.  
  • Η εκτίμηση είναι πως μέσω της καταδίκης του Κώστα Παπακώστα, γίνεται προσπάθεια να αφεθούν σκιές και υπόνοιες για τον Δημήτρη Χριστόφια, το ΑΚΕΛ και τις συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες, έτσι ώστε να συνεχίσει να αποδίδεται στην πολιτική ηγεσία της περασμένης Κυβέρνησης η ευθύνη για την τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...