"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

17 Ιουλίου 2013

Μισές αλήθειες στην απόφαση για την έκρηξη στο Μαρί

 • Προσπαθεί αποτυχημένα να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ περιρρέουσας και πραγματικοτήτων η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Ξεκάθαρα υποδεικνύεται το λανθασμένο της συμπερίληψης του Μάρκου Κυπριανού στο κατηγορητήριο και η απαλλαγή των Γεωργιάδη-Μπισμπίκα.
 • Κονιορτοποιείται το πόρισμα Πολυβίου και το ψήφισμα της Βουλής τον Οκτώβρη του 2011 για παραίτηση του Δ. Χριστόφια – Εξιλαστήριο θύμα ο Κώστας Παπακώστας.
 • Εκτεθειμένος ο Γενικός Εισαγγελέας – Απαιτείται εκ των πραγμάτων συμπληρωματική δίκη.
 • Με αντιφάσεις η απόφαση – Δεν καταλογίζονται ευθύνες σε κανένα στέλεχος της Εθνικής Φρουράς που είχε αναλάβει το καθήκον της ασφαλούς φύλαξης αλλά φορτώνονται όλα στον πολιτικό τους προϊστάμενο.
 • Αποτυγχάνει να διαχωρίσει ξεκάθαρα τις πολιτικές από τις ποινικές διαστάσεις της υπόθεσης το Δικαστήριο.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 12/7/2013 
 • Το κακουργιοδικείο Λάρνακας για την τραγωδία στο Μαρί, αποφάνθηκε μεταξύ άλλων και το αυτονόητο: το δικαστήριο, σύμφωνα με την απόφαση, «δεν γνωρίζει γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην κατηγορηθούν ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισπίκας». Είναι πραγματικά άξιο απορίας πως ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε όχι μόνο να μην συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο τους Γεωργιάδη και Μπισμπίκα, αλλά επιπλέον, να χρησιμοποιήσει τον πρώτο ως βασικό μάρτυρα κατηγορίας έναντι των υπόλοιπων κατηγορούμενων.
 • Το Κακουργιοδικείο έκανε ακόμα δύο βασικές παραδοχές για τις οποίες η εφημερίδα μας επέμενε από το φθινόπωρο του 11’: για την υπερβολή και το άτοπο σε ότι αφορά τις κατηγορίες απέναντι στον Υπουργό Εξωτερικών μέχρι την έκρηξη, Μάρκο Κυπριανού, σχετικά με τη διαχείριση των εκρηκτικών, καθώς και για το «μονόδρομο» κατάσχεσης του φορτίου μετά τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ.
 • Δεν τηρήθηκαν οι συμβατικοί κανονισμοί ασφάλειας -«πλήρη και καθολική δυσλειτουργία του κράτους στην υπόθεση της έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί» διαπιστώνει το δικαστήριο- όπως υποστηρίζει η ανεξάρτητη δημοσιογραφία από την πρώτη ημέρα, κάτι που ενισχύεται και από τις ιδιαίτερες ευθύνες που καταλογίζει η απόφαση στα ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.
 • Η αναποτελεσματικότητα των στρατιωτικών υπηρεσιών και των σχετιζόμενων σωμάτων υπήρξε ξεκάθαρη. Οι ευθύνες διαχέονται, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μάλιστα, βάσει της δικογραφίας έτσι όπως εκτυλίχτηκε τους τελευταίους 20 μήνες, έχουν και ονοματεπώνυμο. Η επιλογή του χώρου και της μεθόδου τοποθέτησης των κιβωτίων αποδίδεται ξεκάθαρα από το Κακουργιοδικείο στον τέως Αρχηγό της ΕΦ Κ. Μπισμπίκα, ενώ αναφέρεται χωρίς περιστροφές στην απόφαση η ευθύνη των σχετιζόμενων υπηρεσιών να ζητήσουν την απαλλαγή από τα καθήκοντα που τους ανέθεσε η πολιτική ηγεσία, εάν έκριναν πως δεν ήταν σε θέση να τα εκτελέσουν με επάρκεια.   
 • Μέρες ακόμα πριν την έκρηξη, θα μπορούσαν οι υπηρεσίες, σύμφωνα και με τις αποφάσεις που πάρθηκαν με την επιτόπου σύσκεψη της 6ης Ιουλίου 2011, να μεταφέρουν το πλέον επικίνδυνο εμπορευματοκιβώτιο και να ενισχύσουν την ασφάλεια των υπόλοιπων. Ακόμα και μετά τις πρώτες εκρήξεις του μοιραίου πρωινού της 11ης Ιουλίου, υπήρχε ο χρόνος αλλά και το πλαίσιο των κανονισμών της κάθε υπηρεσίας ξεχωριστά, για να διαταχθεί εκκένωση του στρατοπέδου και να επιδιωχθεί πυρόσβεση από απόσταση ασφαλείας. 
 • Αυτά δεν μπορούν να χρεωθούν στην πολιτική ηγεσία κατά τον ουσιώδη χρόνο. Είναι παράλογο, πρωτόγνωρο αλλά και θεσμικά πρωτόγονο. Γίνεται προφανές, πως το δικαστήριο προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ της περιρρέουσας που έχει δημιουργηθεί από τα κόμματα και τα ΜΜΕ σε σχέση με τις ευθύνες του Δ. Χριστόφια και των Υπουργών του από τη μια, και των πραγματικών δεδομένων και μαρτυριών από την άλλη, χρησιμοποιώντας ως εξιλαστήριο θύμα τον Κώστα Παπακώστα.
ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ Π. ΚΛΗΡΙΔΗΣ, ΠΟΛΥΒΙΟΥ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ
 • Με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, γίνεται αντιληπτό και κάτι άλλο που από το 2011 η Αριστερά επισημαίνει: τη νομική τσαπατσουλιά και τον πολιτικαντισμό του Πορίσματος Πολυβίου. Εκτεθειμένοι, εκτός από τον ίδιο τον Πόλυ Πολυβίου, είναι φυσικά και οι κομματάρχες που στηρίχτηκαν στο ανεδαφικό του πόρισμα για να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους, πατώντας στο χαλί που έστρωσαν τα ΜΜΕ με αποσπασματική και σε πολλές περιπτώσεις διαστρεβλωμένη παρουσίαση των γεγονότων.
 • Η Κυπριακή Δικαιοσύνη δεν επιλήφθηκε του ζητήματος της κατασκευής περιρρέουσας εκ μέρους των καναλιών και των εφημερίδων που εμφανώς εξυπηρετούν κομματικά και άλλα ζητούμενα, αλλά ούτε και κατόρθωσε να διαχωρίσει απόλυτα τις πολιτικές από τις ποινικές ευθύνες, κάτι στο οποίο απέτυχε επίσης το 2011, τόσο η μονομελής επιτροπή για το Μαρί, όσο και η πλειοψηφία της Βουλής αργότερα με το εξωφρενικό ψήφισμα για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια. 
 • Από τη στιγμή που το Κακουργιοδικείο καταδίκασε τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου Άμυνας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα εντεταλμένα στρατιωτικά στελέχη, δημιουργείται ένα τεράστιο κενό και μια καταφανής αντίφαση, που δεν αιτιολογείται επαρκώς στην απόφαση.
 • Η δικαστική απόφαση της Τρίτης τέλος, αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία και την υστεροφημία του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη που συνέθεσε μια λίστα των κατηγορούμενων που κατέρρευσε στα δύο-πέμπτα της, ενώ επέλεξε όπως προαναφέρθηκε, να αφήσει στο απυρόβλητο ένα πρόσωπο, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις, φέρεται να είχε άμεση εμπλοκή στην όλη εξέλιξη χρησιμοποιώντας τον μάλιστα ως μάρτυρα κατηγορίας, τον συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη.
 • Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στην κατάθεση τόσο του πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, όσο και των άλλων παρευρισκομένων σε ειδική επείγουσα σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού για το μέλλον των κοντέινερ τον Ιούνιο του 2011, ο κ. Γεωργιάδης απέκρουσε κάθε πρόταση για αλλαγή των χειρισμών που ο ίδιος αποφάσιζε. Είναι πραγματικά έξω από κάθε νομική αλλά και κοινή λογική αυτή η κίνηση του Εισαγγελέα, και θα πρέπει κάποτε να εξηγηθεί πειστικά.
 • Τώρα, όπως επίσης έχει καταγραφεί στις αναλύσεις της εφημερίδας μας το προηγούμενο διάστημα, θα πρέπει να ξεκινήσει ακόμα μια διαδικασία που θα περιλάβει στο κατηγορητήριο τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Μπισμπίκα αλλά ενδεχομένως και άλλους, κάτι που σημαίνει πως η αρχική πρόταση εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας, αποδείχθηκε ελλιπής και ως εκ τούτου σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική.

6 σχόλια:

 1. Σκαπανέας18/7/13, 1:23 π.μ.

  Αυτή δεν ήταν δίκη. Ήταν κομωδία.

  Ο Γεωργιάδης δεν κατηγορήθηκε για τον απλούστατο λόγο ότι φοβούμενος την καταδίκη του, θα υποχρεωνόταν να χρεώσει στον διοικητή Ιωαννίδη τις ευθύνες που εμφανέστατα είχε. Και επειδή η περιρρέουσα ουδόλως θα το ανεχόταν αυτό, ο εισαγγελέας και το δικαστήριο, προτίμησαν να ικανοποιήσουν τον όχλο, δημιουργώντας τη μικρότερη δυνατή ζημιά.
  Αναμένω ότι με τις εφέσεις που θα ακολουθήσουν, θα βρεθεί τρόπος ώστε κανένας να μην πάει φυλακή και κανένας να μη χάσει τη δουλειά του. Έτσι θα ζήσουν αυτοί καλά και μεις καλύτερα. Το πράγμα κατάντησε κομωδία και από τούδε και στο εξής έτσι θα συνεχιστεί.

  Για την τραγωδία αυτή δύο μόνον άτομα έφεραν ευθύνη, κανένας άλλος.
  Ο ένας ήταν ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης που απεδείχθη εντελώς ανίκανος να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανετέθη, και που έπεσε έξω σε όλες τις εκτιμήσεις του.

  Ο άλλος ήταν ο διοικητής Ιωαννίδης που απεδείχθη εντελώς ανίκανος να εκτιμήσει και να χειρισθεί την κατάσταση κατά την κρίσιμη ώρα της πυρκαγιάς. Έδωσε διαταγές που παραβίαζαν όλους τους κανόνες ασφαλείας και έστειλε στον θάνατο 13 ανθρώπους. Το ότι σκοτώθηκε και ο ίδιος δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη του και πολύ περισσότερο δεν δικαιολογεί τη χρέωση της ευθύνης του σε κανέναν άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι έχουν τα πράγματα, από τα πρώτα λεπτά της καταστροφής, η προσπάθεια ήταν να μην αποδοθούν ευθύνες στο νεκρό διοικητή της βάσης που ουσιαστικά ευθύνεται για τους θανάτους των κληρωτών. Παρόλα αυτά, αν οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής ήταν σοβαροί, θα επέμεναν για εκκένωση της βάσης και για πυρόσβεση από απόσταση.

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Από την "κώμη" ή "κώμα", δηλαδή το χωριό, και την "ωδή". Γιατί οι πρώτες κωμωδίες αφορούσαν ιστορίες της υπαίθρου που ήταν πιο ανάλαφρες...

   Διαγραφή
 3. Καλές οι διαπιστώσεις του κειμένου. Πρέπει όμως σε κάποια φάση να αρκέψουμε να διερευνούμε (όσοι ενδιαφέρούμαστε δηλαδή) τζαι για τα ιδεολογικά αίτια που απαλλάσεται ουσιαστικά ο στρατός σαν τέθκιος... Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική κουβέντα γύρω που το θέμα της ιδεολογίας της Ε.Φ στην Κύπρο τζαι συνεπώς πρέπει να πάμε πολλά πίσω, στο τι εκπροσωπεί τζαι στο ποια συμφέροντα υπηρέτησε που το 1960 τζαι ύστερα. Διότι αν θέλει τζαι ο Νίκος ο Αναστασιάδης να θωρει το πραξικόπημα ως κάτι που εν αλληλουχία λανθασμένων πολιτικών του συστήματος (ιμίσιμου) να τα βάλουμε ούλλα κάτω: Την ίδρυση του κράτους τζαι του στρατού (του)...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν νομίζω να επιθυμεί μια διερεύνηση σε τέτοιο βάθος ο κ. Αναστασιάδης και ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει...
   Πιπίλλησε τη γνωστή καραμέλλα της "βίας τζιαι αντιβίας" ουσιαστικά. Τζιαι με την απόφαση του δικαστηρίου για το Μαρί, επετύχαν να βάλουν μέσα μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία της "κρατικής βίας"...

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...