"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

24 Ιουλίου 2013

Οι συγγενείς των θυμάτων καλούνται να αναγνωρίσουν τα πραγματικά αίτια κι αυτούς που ολιγώρησαν ή πήραν λάθος αποφάσεις: Δεν είναι πολιτικές οι ευθύνες για την τραγωδία στο Μαρί

Κώστας Παπακώστας: Ακόμα ένα θύμα της "ιερής αγελάδας" που ακούει στο όνομα ΓΕΕΦ
 • Η ευθύνη για την έκρηξη βαραίνει πρώτιστα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και τα λεγόμενα σώματα ασφαλείας. Οι θάνατοι οφείλονται στη μη τήρηση των κανονισμών και των αποφάσεων σχετικά με την ασφάλεια του προσωπικού και την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε στρατιωτικό υλικό.
 • Αν οι υπηρεσίες αυτές θεωρούσαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν το φορτίο ή αν γενικά υπήρχαν άλλες προτάσεις εκ μέρους των ειδικών, όπως για παράδειγμα να καταστραφούν, τότε αυτόματα οι υπηρεσιακές ευθύνες θα μετακυλίονταν στην πολιτική ηγεσία. Δεν υπήρξε όμως καμία προειδοποίηση ή επείγουσα έκθεση, είτε στο Υπουργείο Εξωτερικών, είτε στο ίδιο το Προεδρικό, για νέες προτάσεις διαχείρισης του φορτίου.
 • Αντίθετα, όπως μαρτυρούν δύο αξιωματικοί και ο ίδιος ο τέως Υπουργός Άμυνας, δίνονταν ισχυρές διαβεβαιώσεις από τον καθ ύλη υπεύθυνο συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη για την ασφάλεια της διαδικασίας, μέρες και ώρες πριν απ την καταστροφή. Το γεγονός της ανάκλησης προσωπικού αντί της εκκένωσης του στρατοπέδου, και η εκ του σύνεγγυς προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, είναι ενδεικτικά των ευθυνών των υπηρεσιακών παραγόντων.
 • Οι οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης –τουλάχιστον κατά τα δώδεκα-δέκατατρίτα τους, παραπλανήθηκαν, αποπροσανατολίστηκαν και οδηγήθηκαν σε λανθασμένα συμπεράσματα για να παιχτούν πολιτικά παιχνίδια και να συγκαλυφθεί το έγκλημα.
 • Θα ‘ρθει ο καιρός, όταν ίσως ο χρόνος μετριάσει τον πόνο για τον άδικο χαμό, να δουν καθαρά μέσα από την απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί, και ίσως και από την συμπληρωματική δίκη που θα διενεργηθεί, πως οι ευθύνες της τραγωδίας δεν είναι πολιτικές αλλά ξεκάθαρα υπηρεσιακές, που αφορούν κυρίως όσους διαχειρίστηκαν την φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων, τα είδαν να αλλοιώνονται και να αναφλέγονται, αλλά επέλεξαν να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση με τον τρόπο που καταγράφηκε στο κακουργιοδικείο.
 • Σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε το «φουσκωμένο» κοντέινερ να παραμένει στον χώρο, ειδικά μετά την σύσκεψη της 6ης Ιουλίου 2011. Σε καμιά περίπτωση επίσης, δεν θα έπρεπε απλοί κληρωτοί να συμμετέχουν στην κατάσβεση.
 • Υπάρχουν κανονισμοί και καταμερισμός ευθυνών. Κάτι που βάλθηκε το κυπριακό πολιτικό και δημοσιογραφικό σύμπαν να διαγράψει από την κοινή λογική, συμπαρασύροντας την κοινωνία σε ένα ξεκάθαρο παραλογισμό. 

13 σχόλια:

 1. Ανώνυμος24/7/13, 6:52 μ.μ.

  Ο δικηγόρος του παπακώστα καρφώνει τον Χριστόφια

  Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην «άμεση ανάμιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για να παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο και πως όταν είχε παρέλθει ο χρόνος με εμφανή πλέον τους κινδύνους που προέκυπταν από τη συνέχιση της αποθήκευσης του, δημιούργησε ένα αποτρεπτικό κλίμα οποιασδήποτε αποτελεσματικής πρωτοβουλίας, χειρισμού του θέματος από τον 2ο κατηγορούμενο, ο οποίος δεν είχε την ελευθερία των κινήσεων να διαχειρισθεί το θέμα ώστε να καταστραφεί η πυρίτιδα ή να εξαχθεί από την Κύπρο. Την απόφαση αυτή την απέκλειε η θέση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επέμενε να παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο» είπε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και επειδή έπρεπε να μείνει, έπρεπε να εκραγεί ρε αδελφε; τζιαι αν θα έπρεπε να εκραγεί, έπρεπε να πάρει τζιαι κόσμο μαζί του;
   Το σόι σκεπτικό εν τούτο;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος25/7/13, 6:03 μ.μ.

   Νομίζω η παράθεση μιλά από μόνη της. Το φορτίο ήταν επικίνδυνο και αυτό ήταν σε γνώση όλων ακόμα και του προέδρου της δημοκρατίας που επέδειξε αμέλεια και αδιαφορία και κράτησε το φορτίο για 2 χρόνια μέσα στον καυτό ήλιο αποτρέποντας οποιαδήποτε ιδέα καταστροφής του ή εξαγωγής του σε τρίτη χώρα.

   Όλοι οι άλλοι σε αυτόν τον τόπο είναι βλάκες εκτός από τους Ακελικούς. Πόρισμα πολυβίου, πόρισμα αστύνομίας (από το οποίο εξαιρείται λόγω ασυλίας ο πρόεδρος) και απόφαση δικαστηρίου και ακόμα επιμένουν περι αθωώτητας.

   Διαγραφή
 2. Παράθεση:
  " Οι οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης –τουλάχιστον κατά τα δώδεκα-δέκατατρίτα τους, παραπλανήθηκαν, αποπροσανατολίστηκαν και οδηγήθηκαν σε λανθασμένα συμπεράσματα για να παιχτούν πολιτικά παιχνίδια και να συγκαλυφθεί το ΕΓΚΛΗΜΑ."


  Πρώτον, δεν δικάζουν οι συγγενείς αλλά τα δικαστήρια.

  Έπειτα ο ίδιος είπες και μόνο σου την σωστή λέξη ΕΓΚΛΗΜΑ

  Τέλος μιλάς για "πολιτικά παιχνίδια" ξεχνώντας τα παιχνίδια του ΑΚΕΛ και του Δ.Χ

  Μήπως τελικά Νέο κύπριε δεν είναι οι συγγενείς που πλανόνται αλλά εσύ;


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος25/7/13, 12:00 π.μ.

  Ελπίζω οι καταδικασθέντες να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Εκεί σίγουρα θα βρουν το δίκαιο τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΝΕΟΚΥΠΡΙΟΣ25/7/13, 9:37 π.μ.

  Σε παρακαλώ κε Thrasy. Νεοκύπριος είναι ο υποφαινόμενος. Κάποιοι φαντασιάζονται και ονειρέυονται να δουν τον Χριστόφια πίσω από τα σίδερα. Και ας αθωωθούν αυτοί που ήταν εξ επαγγέλματος αρμόδιοι και θα έπρεπε να ακολουθουν τα στρατιωτικά και πυροσβεστικά πρότυπα. Και είναι οι άμεσοι υπέυθυνοι για τον θάνατο των παιδιών. Φτάσαμε στο σημείο, μια γυναίκα που έχασε τα δύο της παιδιά που εκτελούσαν διαταγή που τους έστελνε στο θάνατο, να μιλά με τον λαοπλάνο παρουσιαστή Πάυλο Μυλωνά, και να του λέει ότι ψήφισε τον Δίπλαρο και τον Γεωργίου του ΔΗΣΥ στις τελευταίες βουλευτικές. Και μάθαμε ότι εν ο Δίπλαρος που εκανόνησε τα δίδυμα να πάνε στο ναυτικό και στον Ιωαννίδη. Αν μπορούσαν να μιλήσουν οι δύο λεβέντες απο εκεί που τους έστειλαν…τι να πω. Και κάποιοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί της δεκάρας, αποφασίζουν κατά το δοκούν ποιοι είναι ένοχοι στις συνειδήσεις του κόσμου. Του κόσμου, που δυστυχώς καθοδηγείται από κατευθυνόμενα ΜΜΕ. Και κάτι τελευταίο. Οι μανάδες και τα παιδιά των έξι στελεχών της ΕΦ, που σκοτώθηκαν με τον αρχηγό τους, επειδή το ελικόπτερο που συνετρίβει ενώ ήταν ακατάλληλο για νυκτερινές πτησεις, χρησιμοποιήθηκε σε νυκτερινή άσκηση, είναι από άλλο θεό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόνο εγώ εν εκατάλαβα τι θέλει να πεί ο ΝΕΟΚΥΠΡΙΟΣ;

   Διαγραφή
  2. Εγώ πάντως εκατάλαβα αλαβρέ.

   Διαγραφή
  3. Κάποια εξήγηση παρακαλώ; Εν προσπαθώ να ειρωνευτώ, πραγματικά εν έπιασα το πόιντ.

   Διαγραφή
 5. Γιατι ο Αναστασιαδης ανεδειξε σε ηρωα τον διοικητη Ιωαννιδη ο οποιος ευθυνεται για τους θανατους των στρατιωτων και οχι μονο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αναδεικνύει ήρωες τους Γρίβα και Σαμψών ετησίως, δαμαί εννά κολλήσει;

   Διαγραφή
 6. @Νεοκύπριε
  Κατ΄αρχήνη απολογούμαι για το λάθος όνομα. Το ίδιο και για τον Νεό Ελληνοκύπριο.
  Σε πολλά απ΄όσα γράφεις με βρίσκεις σύμφωνο ειδικά για τα Μ.Μ.Ε. και τον Φλωράκη διότι και αυτοί του Μαρί και αυτοί του Μπέλ έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Για μένα και οι μεν και οι δε είναι ήρωες.

  Διαφωνώ όμως μαζί σου για όσα λες για την μάνα των διδυμων. Την κρίνεις για το τί εψήφιζε, γατί; Τί σημασία έσει για σένα αν τους "εκανόνισε" ο Δίπλαρος;

  Όπως και να έχει και απ΄όποια σκοπιά και να το δείς ο Δ.Χ φταιει.
  Αλλά αν είναι τόσο βέβαιος και τόσο μάγκας για την αθωώτητα του γιατί δεν εγκαταλείπει την ασυλία του τί φοβάται; Για τον δίκαι άνθρωπο το δικαστήριο μεταβάλλεται σε βάθρο.

  Αλλα επείσης το φωτοστέφανο αν κατεβεί μερικά μόλις εκατοστά πιο κάτω γίνετια θηλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...