"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

29 Ιουλίου 2013

Ανοίγουν μεγάλες πληγές στον κοινωνικό ιστό: Αποθρασύνονται οι εργοδότες μετά την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων

Μόνη λύση η συντεταγμένη έξοδος από την Ευρωζώνη για να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας και η τεράστια υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης. 
  • Έχουν αποθρασυνθεί εντελώς οι μεγάλοι εργοδότες, νιώθοντας πλέον έντονα τη στήριξη της κυβέρνησης μετά και την πρόσφατη απόφαση για φιλελευθεροποίηση του ωραρίου και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Δημοσιογραφικές πληροφορίες και καταγγελίες εργαζόμενων φέρουν τις διευθύνσεις πολυκαταστημάτων να αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται Κυριακή και Τετάρτη απόγευμα χωρίς επιπλέον πληρωμή, ενώ παράλληλα δεν διαφαίνεται καμιά σοβαρή πρόθεση εκ μέρους της εργοδοσίας για επιπλέον προσλήψεις προσωπικού, παρά την επιχειρηματολογία και τις προβλέψεις του Υπουργείου Εργασίας και της ΟΕΒ για δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας με την εφαρμογή του αντεργατικού μέτρου.
  • Επιπρόσθετα, υπάρχουν μαρτυρίες από εργαζόμενους πως στις διαμαρτυρίες τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι εργοδότες τους έδειξαν την πόρτα της απόλυσης, με τη προσφορά εργατικής δύναμης να είναι τέτοια που επιτρέπει προσλήψεις με μισθούς που τείνουν στα 600 Ευρώ για εξαήμερη εργασία.
ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
  • Την ίδια ώρα, οι καθυστερήσεις στην Τράπεζα Κύπρου και το βάσιμο ενδεχόμενο να μην επιβιώσει το νέο σχήμα, σε συνδυασμό και με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων, οδηγούν την οικονομία στον γκρεμό, την ώρα που ο Χάρης Γεωργιάδης δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη νέα αξιολόγηση από τους Τροϊκανούς και στέλνεται το μήνυμα από την κυβέρνηση πως «τα δύσκολα πέρασαν».
  • Το δεύτερο μνημόνιο πρέπει να θεωρείται προ των πυλών, με τη πρόβλεψη αυτή να ενισχύεται από την ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών για επιπλέον περικοπές του ύψους των 700 εκατομμυρίων αλλά και από το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις στις οποίες βασίστηκε το αρχικό Μνημόνιο είναι εξωπραγματικές, με τα επίπεδα ανεργίας να ξεφεύγουν κατά πολύ και μόνο ένα μήνα μετά τη συμφωνία Αναστασιαδη-Eurogroup, από τους υπολογισμούς της Τρόικας.  
  • Η αυξανόμενη ανεργία που φτάνει σήμερα με ανεπίσημους υπολογισμούς τις 75.000, αλυσιδωτά επιφέρει «στράγγισμα» του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, μεγάλη μείωση των εισπρακτέων φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ για το κράτος, ενώ οδηγεί τα νοικοκυριά στην απόγνωση και μεγάλες δοκιμασίες σε σχέση με την αποπληρωμή στεγαστικών, φοιτητικών και καταναλωτικών δανείων.
  • Η Κύπρος και ο λαός της βρίσκονται επίσημα πλέον μέσα στον φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας που παρατηρείται στις υπόλοιπες χώρες που εφαρμόζονται τα ανάλγητα μνημόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τις ενδείξεις παράλληλα να φέρουν την Τρόικα να επιθυμεί επιπρόσθετα δημοσιοοικονομικά μέτρα το φθινόπωρο στη βάση αυτών των αρνητικών οικονομικών δεδομένων.
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΥΝΕΤΤΑΓΜΕΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • Οι όροι του μνημονίου, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και οι εμμονές της κυβέρνησης Αναστασιάδη κάνουν κάτι περισσότερο από αδύνατη την έξοδο της χώρας από την κρίση, οδηγώντας την σε ένα μια ατέρμονη διαδικασία που θα προκαλεί ακόμα περισσότερα δεινά σε κάθε νέα φάση λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων.
  • Ξένοι αλλά και κύπριοι αναλυτές όπως οι Αντρέας Θεοφάνους και Στέλιος Πλατύς, αναφέρονται πλέον ξεκάθαρα για την αυξημένη πιθανότητα χρεωκοπίας της Κύπρου και βίαιης εξόδου της από την ευρωζώνη. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως έχει δημοσιευθεί πρόσφατα στη New York Times, φέρεται να εκτιμά πως «η Κύπρος είναι de facto εκτός Ευρωζώνης», κι αυτό θα πρέπει επιτέλους να κτυπήσει κάποια καμπανάκια στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στο νησί.
  • Η κατάρρευση της οικονομίας και η βίαιη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα επιφέρει τεράστια υποτίμηση και έντονες πληθωριστικές πιέσεις, σίγουρα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από μια μελετημένη και συντεταγμένη έξοδο από την νομισματική ένωση όσο είναι ακόμα καιρός.
Στη ΓΝΩΜΗ, 19/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...