"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

4 Ιουλίου 2013

Επιτροπή συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού

Αυτόν ποιός θα τον ερευνήσει;
 • Φανερές οι αιτίες της οικονομικής καταστροφής, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους κυβερνώντες και κατεστημένο.
 • Μετά από δίμηνη αγωνιώδη προσπάθεια απαξίωσής τους εκ μέρους των κυβερνώντων, παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης τα πορίσματα της Alvares & Marsal – «Στον κόσμο της» η ερευνητική των Αναστασιάδη-Ιωνά.   
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 28/6/2013
 • Η αρχή του νήματος με τα σκανδαλώδη δάνεια των τραπεζιτών προς τους ίδιους τους εαυτούς τους καθώς και η ανορθόδοξη επέκταση σε άλλες χώρες, οδηγεί Βουλή και Δικαιοσύνη σε μια τελική αναμέτρηση με τα σημαντικά κλειδιά της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας και τα οποία έχουν διερευνηθεί ήδη με τον πιο τεκμηριωμένο και διεθνώς αποδεκτό τρόπο στην έρευνα των Alvares & Marsal. Μια έρευνα που διατάχθηκε από τη νέα διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας με την στήριξη της προηγούμενης Κυβέρνησης, όταν Συναγερμός και συνοδοιπόροι βυσσοδομούσαν επί μήνες για τους όρους εντολής της, «οδυρόμενοι» παράλληλα για την απομάκρυνση του Αθανάσιου Ορφανίδη.     
 • Μετά από τρία χρόνια απόλυτης συσκότισης, βγαίνει στο φως μέρος των επιχειρημάτων όσων υπερασπίστηκαν την αντικειμενικότητα και την πραγματική δημοσιογραφική και οικονομική έρευνα σε ότι αφορά τις συνθήκες που προκάλεσαν την εμπλοκή της Κύπρου στη διεθνή καπιταλιστική κρίση.
 • Έστω και περιορισμένα προς τον παρόν και με εμφανή τη προσπάθεια της νυν συμπολίτευσης να μην συζητηθούν αιτίες των προβλημάτων, έρχονται στην επιφάνεια ζητήματα και γεγονότα που αδιαμφισβήτητα επιδέχονται ποινικής αντιμετώπισης. Κι αυτή είναι μια εξέλιξη που προσπαθεί εναγωνίως να αποφύγει η πολιτική και τραπεζιτική διαπλοκή από την έναρξη της διαδικασίας υποβάθμισης της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας το 2011, μέχρι και σήμερα.
 • Η απόφαση της τριμελούς επιτροπής να μην εξετάσει τις περιπτώσεις που οδηγούνται ήδη στη δικαιοσύνη αφού έχουν τεκμηριωθεί μια σειρά από στοιχεία που «στήνουν υπόθεση» για συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και η φανερή της διάθεση να αφήσει στο απυρόβλητο τους Σαρρή-Ορφανίδη, αποδεικνύει πως ο ρόλος της δεν είναι η διερεύνηση του οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του λαού, αλλά η συγκάλυψή του και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης.
 • Θέλουν να στήσουν στον τοίχο την Αριστερά, μέσω της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, να της αποδώσουν τις ευθύνες για τις εξόφθαλμες παρατυπίες και τα ρίσκα των τραπεζιτών καθώς και για την εγκληματική αμέλεια τόσο της Κυπριακής, όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 • Παρόλα αυτά, τα τεκμήρια βοούν, και θα πρέπει να γίνουν πολλά, ίσως ακόμα και μια απευθείας σύγκρουση με τη δικαστική εξουσία αν δεν αλωθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά από τους Κυβερνώντες, για να συνεχίσει το κουκούλωμα και η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.
ΜΠΑΙΝΕΙ ΒΑΘΕΙΑ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΗΣ ALVARES & MARSAL
 • Νυν κυβέρνηση και Συναγερμός συνεχίζουν προκλητικά να αγνοούν τα πορίσματα της έρευνας των Alvares & Marsal, και την οποία απροκάλυπτα υπέσκαψαν από την ημέρα της έναρξης της διερεύνησης τον Μάη του 12’, μέχρι και τις πρώτες αναγνώσεις των στοιχείων που παρατίθενται. Μια υπόσκαψη που επιβεβαιώνεται απόλυτα από το γεγονός πως Νίκος Αναστασιάδης και Ιωνάς Νικολάου, παρά την επίδοση της έκθεσης των Α&Μ στις 26 του περασμένου Μαρτίου, επέλεξαν να διορίσουν δική τους ερευνητική επιτροπή μια εβδομάδα μετά, έτσι ώστε, όπως αποδίδεται βάσιμα στους κυβερνώντες, να εκτροχιαστεί η υπόθεση απόδοσης ευθυνών.
 • Αντί δηλαδή να ενθαρρύνουν τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε διαδικασίες ενάντια σε όσους ονομαστικά και τεκμηριωμένα εμπλέκονται στην καταστροφή της οικονομίας του τόπου στη βάση της έκθεσης που διενεργήθηκε από εγκεκριμένο οίκο παγκόσμιας εμβέλειας και ο οποίος επικεντρώθηκε στα κεντρικά ζητήματα, έσπευσαν να στήσουν και να χειραγωγήσουν μια «επιτροπή σοφών» που είδε παραιτημένα τα 2/3 των μελών της πριν ακόμα περάσουν κάποια 24ωρα από τον διορισμό τους.
 • Είναι αυτά τα κεντρικά και ουσιώδη ζητήματα που φωτίζει η έκθεση των Α&Μ και που ομολογουμένως με επιτυχία καταφέρνουν να συσκοτίζουν ακόμα αποτελεσματικά κυβερνώντες και ΜΜΕ: την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κυρίως από την Τράπεζα Κύπρου, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου σε Ρωσία και Ρουμανία, τα δάνεια εκατομμυρίων σε στελέχη των τραπεζών και άλλους διαπλεκόμενους παράγοντες χωρίς εξασφαλίσεις, και τη μετατροπή της Marfin-Egnatia από θυγατρικής, σε κατάστημα της Λαϊκής το Μάρτιο του 2012.
 • Στην έκθεση αυτή υπάρχουν δύο σημαντικά παραρτήματα με έγγραφα, αλληλογραφία, ανταλλαγή μηνυμάτων, πρακτικά και εσωτερικά μνημόνια των δύο τραπεζών που διασώθηκαν παρά την καταστροφή 28.000 αρχείων της Τράπεζας Κύπρου και τη «δήμευση» των σκληρών δίσκων της Κεντρικής από τον πρώην Διοικητή της που θα έπρεπε αμφότερα ως αδικήματα να απασχολούν ήδη τις ανακριτικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...