"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

12 Ιουλίου 2013

Καταστροφική η εφαρμογή του μνημονίου Αναστασιάδη-Eurogroup: Με μαθηματική ακρίβεια χώρα και λαός οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό

 • Οι απέλπιδες προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη «να σώσει την παρτίδα» με επιστολές προσέκρουσαν στις ανυποχώρητες διαθέσεις των «εταίρων» - Στον κατήφορο με τον αυτόματο πιλότο της Τρόικας.
 • Η υποταγή κράτους και κοινωνίας στους μνημονιακούς όρους θα επιφέρει αλυσιδωτές εξελίξεις και στα άλλα μεγάλα ζητήματα του Κυπριακού και του Φυσικού Αερίου.
 • Η μόνη λύση: Σχεδιασμό νέας οικονομικής πολιτικής με προγραμματισμένη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα προκρίνουν ΑΚΕΛ και έγκυροι αναλυτές σε Κύπρο και εξωτερικό.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 5/7/2013
 • Οι πρώτες επιπτώσεις από το μνημόνιο Αναστασιάδη-Eurogroup αποδεικνύονται εφιαλτικές για τους εργαζόμενους, με την ανεργία σχεδόν να διπλασιάζεται μέσα σε μόλις 90 μέρες από τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου φτάνοντας τις 70 χιλιάδες. Ξεκάθαρα πια, οι όροι του μνημονίου και η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης κάνουν κάτι περισσότερο από αδύνατη την έξοδο της χώρας από την κρίση, οδηγώντας την σε ένα φαύλο κύκλο υφέσεων και υποβαθμίσεων που θα προκαλούν ακόμα περισσότερα δεινά σε κάθε νέο «πογκρόμ» λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που θα εφαρμόζεται.
 • Η κατάσταση «δεν σώζεται με τίποτα μέσα στο μνημόνιο και την ευρωζώνη», όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι και αναλυτές που σίγουρα δεν προέρχονται από την Αριστερά, όπως για παράδειγμα ο Αντρέας Θεοφάνους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου αλλά και ξένοι οικονομολόγοι αδιαμφισβήτητης επιστημονικής αξίας, όπως ο Νομπελίστας  Πολ Κρούγκμαν που επιμένει με άρθρα του στους New York Times και αλλού πως «η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ γιατί μόνο έτσι θα σωθεί»,
 • Τα σημεία που έθεσε ο Πρόεδρος στην επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις επαφές του με τους «εταίρους» ήταν σωστά σε γενικές γραμμές, αλλά τέθηκαν σίγουρα με μια τραγική καθυστέρηση. Η αμφισβήτηση των πολιτικών που μας επιβλήθηκαν στο Eurogroup και οι αντιστάσεις στα προγράμματα υποθήκευσης της κυπριακής οικονομίας και του λαού, θα έπρεπε να είχαν επιδειχτεί τον Μάρτη από την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και όχι τώρα που η χώρα τραβιέται στον κατήφορο με τον «αυτόματο πιλότο» της Τρόικας.
 • Με τη συνέχιση της εφαρμογής των μνημονιακών όρων της Τρόικας, ειδικά σε ότι αφορά την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αποτελεί πλέον το βαρόμετρο της κυπριακής οικονομίας, η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση. Αυτό το γνωρίζουν οι κύκλοι του προεδρικού που με τις απέλπιδες προσπάθειές τους να ζητήσουν «χαλαρώσεις» και αλλαγές στο μνημόνιο από τους «εταίρους» και την ΕΚΤ, επιζητούν στην ουσία να μεταθέσουν χρονικά το τσουνάμι των εξελίξεων στην οικονομία που προβλέπεται να πλήξει την Κύπρο το αμέσως επόμενο Φθινόπωρο, και που θα κάνει παράλληλα τρομακτικά δύσκολη την προσπάθεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη να παραμείνει στο τιμόνι του τόπου μετά την κατακραυγή που θα προκληθεί από τους εργαζόμενους αλλά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επενδυτές.
ΠΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Ή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ;
 • Η επιμονή των ευρωπαίων αξιωματούχων σε «πιστή εφαρμογή του προγράμματος» και η ταυτόχρονη μη εξέταση εκ μέρους της κυβέρνησης εναλλακτικών και θαρραλέων επιλογών, οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η μόνη εφικτή λύση για επιστροφή σε συνθήκες ανάπτυξης είναι ο σχεδιασμός μιας νέας οικονομικής πολιτικής και η έξοδος από το μνημόνιο και την Ευρωζώνη, όπως ακριβώς προτείνει με τις αναλύσεις και τις τοποθετήσεις του το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.
 • Οι συνθήκες δεν μπορούν να είναι πιο επιτακτικές: Είτε θα αναμένουμε αιθεροβατώντας πως φιλοσοφία της Τρόικας θα διαφοροποιηθεί επιτρέποντας επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, κάτι που έχει απορριφθεί με ξεκάθαρο τρόπο από Μάριο Ντράγκι και άλλους, ή η Κυπριακή Δημοκρατία θα χαράξει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πορεία με υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.  
 • Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τις πολιτικές δυνάμεις που σε επίπεδο διακηρύξεων τουλάχιστον αντιτίθεται στο μνημόνιο, ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για απαλλαγή από την Τρόικα,  χωρίς την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος που θα επιτρέψει με τη σειρά του να σχεδιαστεί η νέα οικονομική πολιτική. H χώρα βυθίζεται αυτή τη στιγμή σε ένα χάος από το οποίο η διέξοδος δεν βρίσκεται στις μνημονιακές διατάξεις. Θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στην ανεργία, μετανάστευση, συνεχείς μειώσεις μισθών, αύξηση της φορολογίας, αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν κοινωνική και πολιτική έκρηξη.
 • Το ψηλό δημόσιο χρέος θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέα μνημόνια ενώ τα αυξανόμενα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα οδηγήσουν στην εκποίηση περιουσιών, διάλυση του κοινωνικού ιστού και σε μια πραγματική καταστροφή για το κράτος και το λαό που σίγουρα θα ανοίξει και την όρεξη της Τουρκίας και των Δυτικών για επιβολή απαράδεκτων λύσεων τόσο στο Κυπριακό, όσο και στη διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας.
 • Η απάντηση βρίσκεται στη συγκροτημένη έξοδο από την Ευρωζώνη και την υιοθέτηση κτπριακού νομίσματος ακόμα και πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που θα επιτρέψει να αναπτυχθούν οι συνθήκες για τον τερματισμό της κρίσης. Σίγουρα, ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε και οι επιδράσεις μιας τέτοιας επιλογής θα είναι άμεσα σωτήριες. Οι δυσκολίες θα συνεχιστούν, η μεταβατική περίοδος θα είναι οδυνηρή αλλά τουλάχιστον θα διατηρηθούν οι ελπίδες για ανάκαμψη, ελπίδες που παρουσιάζονται μηδαμινές με τη χώρα εγκλωβισμένη στα δεσμά του μνημονίου. 

3 σχόλια:

 1. Και γιατί δεν έθεσε ο Δημήτρης Χριστόφιας θέμα εξόδου από το ευρώ πριν καλέσει την Τρόϊκα στην Κύπρο σύντροφε;

  Και γιατί δεν το έπαιζε αντι-μνημονιακό το ΑΚΕΛ όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας συζητούσε με την Τρόϊκα (την οποία ο ίδιος κάλεσε στην Κύπρο) και συμφωνούσε σε Μνημόνιο σύντροφε;

  Και γιατί δεν έκανε αναλύσεις και μελέτες το ΑΚΕΛ όταν ήταν στην εξουσία αντί να συζητά με την Τρόϊκα και να καταλήγει σε Μνημόνιο σύντροφε;

  Και γιατί επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια το ΑΚΕΛ ΨΗΦΙΣΕ τα Μνημονιακά νομοσχέδια (χωρίς την υπογραφή Μνημονίου!!!) αφού είναι καταστροφικά για το λαό σύντροφε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο συμψηφισμός, η τοποθέτηση εκτός των κοινωνικοπολιτικών πλαισίων και η απουσία διάκρισης είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα που θα μπορούσε να επιδείξει Αριστερός στις αναλύσεις του «σύντροφε». Για παράδειγμα, το μνημόνιο που συμφωνήθηκε «κατ αρχάς» με την Τρόικα στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν περιείχε bail in, ούτε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε καταστροφή του τραπεζιτικού τομέα, ούτε μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 1/3, ούτε και πολλά άλλα. Εξ ου άλλωστε και δεν εγκρίθηκε από το Eurogroup και έλαβε αρνητικές κριτικές από αξιωματούχους της ΕΕ και Γερμανούς του στυλ «δεν μπορεί η Κύπρος να αποτελεί εξαίρεση» κ.ο.κ.
  Αν τώρα εσύ θεωρείς πως "μνημόνιο το ένα, μνημόνιο και το άλλο"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κλόκκος13/7/13, 2:08 π.μ.

  @Π.Π.
  Το μνημόνιο που δέκτηκε ο Χριστόφιας ήταν άλλο. Δεν μπήκε ποτέ σε εφαρμογή γιατί οι Γερμανοί ήθελαν να φτιακτεί άλλο. Και το έφτιαξαν με τον Νίκο Χρυσάνθου Αναστασιάδη, και το έβαλαν σε εφαρμογή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...