"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

1 Αυγούστου 2013

Σωτήρης Κωνσταντίνου: Ο καταδρομέας που αντιστάθηκε στο πραξικόπημα και εκτελέστηκε εν ψυχρώ

Δεν υπάκουσαν όλοι στις «άνωθεν εντολές» - Σε πήλινα πόδια το θεώρημα Χάσικου περί «διατεταγμένης υπηρεσίας»
 • Έχει ένα κενό το θεώρημα του Σωκράτη Χάσικου περί «διατεταγμένης υπηρεσίας» και «άνωθεν εντολών» στους άνδρες των ΛΟΚ που επιτέθηκαν στο Προεδρικό την 15 Ιουλίου 1974. Μια μεγάλη μαύρη τρύπα στο σώμα της Δημοκρατίας που ακούει στο όνομα Σωτήρης Κωνσταντίνου, του ήρωα της αντίστασης που εκτελέστηκε πισώπλατα στη μονάδα του επειδή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες σχετικής έρευνας, αρνήθηκε συμμετοχή στο πραξικόπημα.
 • Ο Κωνσταντίνου υπηρετούσε το 1974 τη θητεία του στις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς και ήταν ένας από τους 22 Λοκατζήδες που σκοτώθηκαν στο πραξικόπημα. Το πόρισμα όμως της έρευνας που διατάχθηκε από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόδουλο Πασιαρδή το 2007 και ανατέθηκε στον Ξενοφώντα Καλλή, συντονιστή τότε του προγράμματος εκταφών αγνοουμένων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο θάνατος του δεν έγινε στις μάχες του Προεδρικού.
 • Η οικογένειά του είχε από το 1974 πληροφορίες ότι ο Σωτήρης εκτελέστηκε εν ψυχρώ από Έλληνα αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς, και μετά από επίμονες προσπάθειες κατάφερε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου να ανοίξει τον φάκελο των συνθηκών του θανάτου του.
 • Η πολύμηνη έρευνα, εκτός από τη λήψη πολλών καταθέσεων, περιλάμβανε την εκταφή και την επιστημονική εξέταση των λειψάνων του. Σύμφωνα με το πόρισμα Ξ. Καλλή, ο Σωτήρης Κωνσταντίνου δεν έλαβε μέρος στις επιθέσεις που έγιναν από τους πραξικοπηματίες. Ο θάνατός του προηγήθηκε της εκδήλωσης του πραξικοπήματος, το πρωί της 15ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται πως αρχικά τραυματίστηκε στην αριστερή πίσω ωμοπλάτη από ειδικό μαχαίρι ή ξιφολόγχη που χρησιμοποιούσαν τότε ανώτεροι αξιωματικοί των ΛΟΚ και ακολούθως πυροβολήθηκε, σχεδόν εξ επαφής, με περίστροφο.
 • Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από το γεγονός πως σύμφωνα με τα νοσοκομειακά αρχεία, η σορός του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πριν από τη μεταφορά των νεκρών που έπεσαν στις μάχες του πραξικοπήματος. Παρόλα αυτά, η σορός δεν παραδόθηκε ποτέ στους οικείους του και τάφηκε με τους 21 άλλους πεσόντες της επίθεσης στο Προεδρικό. 
Αμετανόητη η γριβική παράταξη
 • Ο Σωκράτης Χάσικος και οι υπόλοιποι φορείς της θεωρίας περί «διατεταγμένης υπηρεσίας», θα πρέπει να προσπεράσουν την περίπτωση Σωτήρη Κωνσταντίνου προκειμένου να αποδείξουν πως οι νεαροί άνδρες των ΛΟΚ δεν είχαν άλλη επιλογή από την εκτέλεση του πραξικοπήματος. Υπήρχε επιλογή, η στάση που κράτησε ο μοναδικός ήρωας από τους 22. Μια στάση που αν έβρισκε περισσότερους μιμητές ανάμεσα στην επίλεκτη μοίρα, ίσως ακόμα και να αποφασιζόταν ματαίωση της προδοσίας.
 • Η αλήθεια όμως, είναι πως οι επιλογές κληρωτών τόσο για τις μοίρες των ΛΟΚ, όσο και για τους έφεδρους αξιωματικούς επί ελληνικής στρατιωτικής Χούντας, γίνονταν με ιδεολογικά κριτήρια. Μόνο ως εξαίρεση του κανόνα θα μπορούσε να υπηρετήσει άνδρας προοδευτικών φρονημάτων σ’ αυτά τα πόστα.
 • Γινόταν αντικομμουνιστικό και εθνικιστικό κοσκίνισμα και φακέλωμα στην Εθνική Φρουρά επί Χούντας, και οι 21 νεαροί λοκατζήδες που ανέλαβαν τελικά να επιτεθούν στο Προεδρικό για να σκοτώσουν τον Μακάριο, δεν επιλέχθηκαν τυχαία από τους έλληνες αξιωματικούς που εκτέλεσαν το έγκλημα.
 • Το μοναδικό ελαφρυντικό που θα μπορούσε να αποδοθεί στους 21 πεσόντες απέναντι στη Δημοκρατία και τους επιζώντες της μοίρας καταδρομών, είναι σίγουρα το νεαρό της ηλικίας τους και η έλλειψη πολιτικής ωριμότητας που θα τους απέτρεπε από το να συμμετέχουν στην αυτοκαταστροφική αυτή επιχείρηση, η οποία τελικά αποδείχθηκε να είναι η αφορμή που επιζητούσε η Τουρκία για να διχοτομήσει το νησί.
 • Σίγουρα όμως, είναι οξύμωρο να χρησιμοποιείται το πιο πάνω επιχείρημα από εκπροσώπους της Δεξιάς, από τη στιγμή που επίσημα ο ΔΗΣΥ και οι σύνδεσμοι αγωνιστών ΕΟΚΑ συμμετέχουν αδιάλειπτα σε εκδηλώσεις και ενέργειες που αποκαθιστούν, δικαιώνουν ή και ηρωοποιούν την ΕΟΚΑ Β’ και την πραξικοπηματική κυβέρνηση.
 • Τέσσερις δεκαετίες μετά, ο Συναγερμός αδυνατεί να υιοθετήσει το κοινοβουλευτικό πόρισμα του φακέλου της Κύπρου για να μη θίξει τον πυρήνα του, τη Γριβική παράταξη, χωρίς να αναγνωρίζει το γεγονός πως το πραξικόπημα ήταν μέρος του ΝΑΤΟϊκού σχεδίου για διχοτόμηση της Κύπρου.
 • Πως θα μπορούσαμε να αναμένουμε άραγε από τα αμούστακα παιδιά των ΛΟΚ να έκαναν αυτές τις παραδοχές τότε, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κόμμα του τόπου που αντιπροσωπεύει ένα σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας, δεν μπορεί να τις κάνει ούτε και σήμερα; 
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 27/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...