"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

11 Αυγούστου 2013

Κυβερνητικό χέρι και στο Συνεργατισμό με μεθόδευση της Τρόικας

  • Ακόμα μια εφαρμογή του «δόγματος του σοκ» - Απείλησαν με κόστος δανεισμού 10% για να «υποχωρήσουν» στην κρατικοποίηση.
  • Πήραν το 99% των μετοχών με 1.5 δισεκατομμύρια, ενώ το κράτος ήδη οφείλει στα ιδρύματα 2 δις. - Τον είχαν στο μάτι για σχεδόν ένα αιώνα γιατί «χαλούσε την πιάτσα» της τοκογλυφίας.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 2/8/2013
  • Όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα επί προηγούμενης διακυβέρνησης, η τότε αντιπολίτευση επιχειρηματολογούσε για τα θετικά της ένταξης στον μηχανισμό, αναφερόμενη στο κόστος του δανεισμού που θα έμενε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα επιτόκια της αγοράς, διευκολύνοντας έτσι  τις αποπληρωμές εκ μέρους των τραπεζών και του κράτους.
  • Τελικά, με την άνοδο του Νίκου Αναστασιάδη και της παράταξής του στην εξουσία του τόπου, οι δανειστές ενθαρρυμένοι ζήτησαν το κλείσιμο της μιας τράπεζας, φόρτωσαν τις τεράστιες πιστώσεις της Λαϊκής στην Κύπρου, επέβαλαν επιπλέον κούρεμά των καταθέσεων στην Τ.Κ. που πλησιάζει το 50%, έδωσαν για ψίχουλα τα κυπριακά υποκαταστήματα στο ελληνικό κεφάλαιο, και τώρα, βάζουν χέρι και στον Συνεργατισμό αρνούμενοι να τον δανειοδοτήσουν με τις εγγυήσεις των κυπριακών ομολόγων που έχει στα χέρια του.
  • Στις πρόσφατες διαβουλεύσεις, Τρόικα και κυβερνώντες διέσπειραν τεχνηέντως την πληροφορία για δανεισμό με επιτόκιο 10% για αναδιάρθρωση του Συνεργατισμού, και μετά παρουσίασαν τη λύση της κρατικοποίησης ως την ιδανικότερη. Η μέθοδος είναι γνωστή και θα πρέπει πλέον να τη συνηθίσουμε, είναι το «δόγμα του σοκ» κατά το οποίο προτείνεται αρχικά μια εξωφρενική διαδικασία για να μετριαστεί αργότερα με μια επίσης απαράδεκτη λύση που όμως φαντάζει καλύτερη από την πρώτη.
  • Στα χέρια αυτής της κυβέρνησης, ο Συνεργατισμός δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής, παρά τις πρόνοιες που έχουν καταγραφεί στη συμφωνία και που απαγορεύουν ουσιαστικά την πώληση των μετοχών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το γεγονός ότι το κράτος οφείλει στον Συνεργατισμό δύο δισεκατομμύρια ενώ τώρα αναλαμβάνει το 99% των μετοχών με μόλις 1.5 δις, είναι ενδεικτικό της απροκάλυπτης κλοπής που λαμβάνει χώρα στο τραπεζιτικό σύστημα. Με δεδομένη την απόλυτη δέσμευση των κυβερνώντων στις επιταγές και τις διαθέσεις της Τρόικας, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει πως η πορεία του Συνεργατισμού είναι εξασφαλισμένη, ιδίως όταν βρίσκονται πλέον κάτω από τον έλεγχο του συγκεκριμένου Υπουργού Οικονομικών και υπό τις πολιτικές και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Από τη στιγμή που τα Συνεργατικά ιδρύματα περνούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, μετατρέπονται αυτόματα και αμετάκλητα σε τράπεζες ιδιωτικής φύσης με όλα τα επακόλουθα για τον κόσμο που συνεργάζεται μαζί τους. Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια είχε απολεσθεί ο παλαιότερος χαρακτήρας των ιδρυμάτων στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στα πλαίσια των νέων συνθηκών, παρόλα αυτά διατηρούσαν σε μεγάλο βαθμό το ανθρώπινό τους πρόσωπο και μια διαφορετική αντίληψη σε ότι αφορά το κέρδος, τις επενδύσεις και την εταιρική τους ευθύνη.
  • Στην ουσία, το κατεστημένο κατάφερε, έστω και προσωρινά σύμφωνα με την τελική διευθέτηση αν και εφόσον υλοποιηθεί, αυτό που επιθυμεί για ένα σχεδόν αιώνα τώρα: να οικειοποιηθεί τη διοίκηση και τα κέρδη του Συνεργατισμού χωρίς μάλιστα να ξοδέψει ούτε ένα σεντ, διαχειριζόμενο πλέον το σύνολο των τραπεζιτικών διεργασιών στην Κύπρο μη έχοντας να αντιμετωπίσει την συνεργατική αυτό-οργάνωση της κοινωνίας που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την τοκογλυφία της άρχουσας τάξης. Της τάξης που τώρα τον ελέγχει απόλυτα μέσω της Δεξιάς διακυβέρνησης και της Τρόικας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...