"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

2 Αυγούστου 2013

Κοινωνία ώρα μηδέν

 • Ανησυχητική αύξηση στις αυτοκτονίες – Ο Δρ. Κυριάκος Βερεσιές αποκαλύπτει στη ΓΝΩΜΗ.
 • Σε έξαρση οι τα ψυχολογικά προβλήματα και τα οικογενειακά δράματα λόγω κρίσης - Σε απόγνωση άνεργοι δανειολήπτες, στη φυλακή για αστικά χρέη.
 • Κρατική αναλγησία - Τσουβαλιάζονται πίσω από τα σίδερα για ευτελή ποσά όταν θωπεύονται εκατομμυριούχοι για τις οφειλές τους στο δημόσιο.
 • Κινδυνεύουν οι πρώτες κατοικίες – Θα βρεθούν οικογένειες στον δρόμο.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 26/7/2013
 • Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στη ΓΝΩΜΗ, ο Δρ. Κυριάκος Βερεσιές, νευρολόγος ψυχίατρος και αναπληρωτής καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, παρέθεσε μια σειρά από επιστημονικά ευρήματα σχετικά με την έξαρση των ψυχολογικών και οικογενειακών προβλημάτων με κύρια αιτία την οικονομική κρίση και την αδυναμία των εργαζόμενων να αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό που προκαλεί.
 • Όπως ανέφερε ο Δρ. Βερεσιές στην εφημερίδα μας, σε άτομα που είχαν προδιάθεση άγχους και κατάθλιψης, παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα υποτροπές και επιδείνωσή της κατάστασής τους σε ποσοστό γύρω στο 20%, μια τεράστια αύξηση για τα δεδομένα της ψυχιατρικής που παραπέμπει στην επίδραση των νέων συνθηκών. Επιπλέον, αύξηση κατά 10% παρουσιάζουν στις τελευταίες μετρήσεις τα οικογενειακά προβλήματα που διασυνδέονται με την οικονομική κρίση, στοιχείο που επίσης υποδηλώνει την απελπισία που έχει αρχίσει να καταλαμβάνει τα λαϊκά νοικοκυριά.
 • Η πλέον ανησυχητική αναφορά του Κ. Βερεσιέ, αφορά την αυξητική τάση που παρουσιάζεται στις περιπτώσεις αυτοκτονιών που εμφανίζονται πολλαπλάσιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με χαρακτηριστική την αύξηση στην επαρχία Λάρνακα που έφτασε το τρομακτικό ποσοστό του 800%. Σημειώνεται πως οι αρχές αποφεύγουν επιμελώς να δημοσιοποιούν στοιχεία για αφύσικους θανάτους ακολουθώντας οδηγίες των συμβουλευτικών υπηρεσιών.
ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΧΡΕΗ
 • Πονοκέφαλος έχει καταντήσει για τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών η ροή πολιτών που κλείνονται πίσω από τα κάγκελα για χρέη, διατροφές και πρόστιμα, λόγω της οικονομικής κρίσης και ανεργίας που μαστίζει τον τόπο, ειδικότερα μετά την καταστροφικό μνημόνιο Αναστασιάδη-Eurogroup που έδωσε την χαριστική βολή στους εργαζόμενους. Η πολιτική της φυλάκισης για αστικά χρέη ήταν ουσιαστικά σε αναστολή την προηγούμενη πενταετία με εντολές της εκτελεστικής εξουσίας, κάτι που φαίνεται να αποτελεί πλέον παρελθόν, με τις υποθέσεις που οδηγούνται πίσω από τα κάγκελα να αυξάνονται καθημερινά.
 • Η κρατική αναλγησία σε βάρος της εργατικής τάξης είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Σε δηλώσεις του στα μέσα, ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης έκανε λόγο για «πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ώστε να γίνουν διευθετήσεις για να δοθούν κάποια ποσά έναντι των χρεών και να μπορέσει και ο Γενικός Εισαγγελέας να αναστείλει την ποινή». Σημειώνεται πως οι φυλακές είναι υπερπλήρεις και σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να διαχωριστούν οι φυλακισμένοι για αστικά χρέη από τους υπόλοιπους, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία.
 • Την ίδια ώρα, εκατομμυριούχοι που συνεχίζουν να ζουν στη χλιδή, δεν ενοχλούνται από τις αρχές για υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ εξαντλείται η «παλληκαριά» του κράτους σε περιπτώσεις ανέργων και άλλων δυσπραγούντων των οποίων οι οικογένειες  μαζεύουν τα αναγκαία ποσά για να τους αποφυλακίσουν.
ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
 • Παρά τη κατάθεση από το ΑΚΕΛ στη Βουλή εδώ και μήνες της πρότασης νόμου για διασφάλιση της πρώτης κατοικίας και την αποτροπή θυματοποίησης των συμπολιτών μας που λόγω της κρίσης και της ανεργίας αδυνατούν να αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, Κυβέρνηση και συμπολίτευση συνεχίζουν να κωφεύουν και να μεταθέτουν τη συζήτηση του θέματος στις «ελληνικές καλένδες».
 • Οι λόγοι της κωλυσιεργίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι προφανείς και έχουν να κάνουν με την προσπάθεια διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου, αφού οι τεχνοκράτες της τράπεζας αλλά και της ίδιας της Τρόικας με κανένα τρόπο δεν θα ήθελαν να συζητηθούν περιπτώσεις εξαιρέσεων στις διαδικασίες εκποιήσεων.
 • Τραπεζιτικά στελέχη ερωτούμενα από τη ΓΝΩΜΗ για την έλλειψη διάθεσης εκ μέρους των τραπεζών αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης να ενεργήσουν προς διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, αναφέρουν πως αυτό θα ήταν ένα απευκταίο σενάριο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γιατί θα οδηγούσε ενδεχομένως σε μια αυξητική τάση στις στάσεις πληρωμών δανείων εκ μέρους των νοικοκυριών.
 • Αυτό το επιχείρημα ακούγεται μεν λογικό για τα τραπεζιτικά συμφέροντα, αλλά από την άλλη, για χιλιάδες περιπτώσεις άνεργων συμπατριωτών μας, το να βρεθούν στον δρόμο αυτοί και οι εξαρτώμενοί τους είναι άδικο και απάνθρωπο, και θα πρέπει να τύχει συγκεκριμένης αντιμετώπισης πέραν από ευχολόγια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...