"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

31 Οκτωβρίου 2013

Τι θέλει και γιατί αγωνίζεται η Αριστερά

 • Στη γωνιά από το κατεστημένο για τις ιδέες της – Εμπόδιο για τις πολιτικές λιτότητας και τον αυταρχισμό του κεφαλαίου.
 • Από άλλο υλικό το Λαϊκό Κίνημα - Για περισσότερο δημόσιο και όχι λιγότερο, για ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας και ίσων ευκαιριών.
 • Μας χωρίζει άβυσσος με τη Δεξιά – Στεκόμαστε ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και τον εθνικισμό.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ 25/10/2013
 • Παρά την απαξίωση και τη δαιμονοποίηση της κρατικής μηχανής, αλλά και τα υπαρκτά της προβλήματα, η Αριστερά  είναι ταγμένη από τη φύση της να υποστηρίζει το περισσότερο Δημόσιο, το κράτος που κρατά στα χέρια του τους κυριότερους πόρους και τις βασικότερες παραγωγικές δυνάμεις, σε αντίθεση με τη Δεξιά-νεοφιλελεύθερη αντίληψη για λιγότερο κράτος.
 • Εργαζόμαστε για το κράτος των πολλών, αυτό της πραγματικής πρόνοιας και των δωρεάν ζωτικών υπηρεσιών και αγαθών. Ένα κράτος στην υπηρεσία των πολιτών του, με πράξεις κι όχι στα λόγια. Για μια Δημοκρατία της μεγάλης, ανοικτής και πραγματικά δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, υπέρ του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, της παροχής στέγης, των ολοκληρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Υπέρ της μητρότητας, της οικογένειας, του ψηλού βιοτικού επιπέδου, της δημόσιας συγκοινωνίας, της οικολογικής ανάπτυξης . Για ένα κράτος απαλλαγμένο από τα βαρίδια της κακοδιαχείρισης, της παρανομίας και της λαθραίας οικονομίας.
 • Είμαστε σοσιαλιστές, πιστεύουμε στο κοινό συμφέρον, στην ίση διανομή δυνατοτήτων και ευκαιριών, στην καλή, αξιοπρεπή ζωή για όλους ανεξαίρετα. Υπέρ της κοινοτικής  και δημόσιας επιχειρηματικότητας, της  προώθησης εναλλακτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, της ενθάρρυνση της νεανικής συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα παραγωγής πολιτικής και πολιτισμού.
 • Στεκόμαστε ενάντια στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό και εργασιακό μοντέλο, θέλουμε να οικοδομήσουμε νέες παραγωγικές σχέσεις, νέο τρόπο σκέψης και ζωής, πιο συλλογικό, πιο ανθρώπινο και ουσιώδες. Συμμετοχικό, δημιουργικό και συνειδητοποιημένο ως προς την αξία της κοινής προσπάθειας.
 • Δεν θα απολογηθούμε λοιπόν για τις αριστερές μας πεποιθήσεις και για το γεγονός πως αναδεικνύουμε την υποκρισία της άρχουσας τάξης και των ισχυρών της Γης. Ούτε θα παραιτηθούμε από το κίνημα για την  Ειρήνη και τον αφοπλισμό. Δεν θα σταματήσουμε να ελπίζουμε και να μαχόμαστε για την υπέρβαση εκ μέρους του ανθρώπινου γένους, τον πραγματικό πολιτισμό. Δεν πιστεύουμε στη δήθεν ισορροπία και τη «φυσική δικαιοσύνη» της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας που θέλει να βάζει τους κανόνες στην κοινωνία. Και δεν θα ωραιοποιήσουμε τα οικονομικά, εκκλησιαστικά και πολιτικά κατεστημένα που χειραγωγούν και χρησιμοποιούν το λαϊκό συναίσθημα για να γίνουμε αρεστοί στην άρχουσα τάξη και την κυρίαρχη «εθνική» ιδεολογία στα ΜΜΕ, την εκπαίδευση, το στράτευμα και ευρύτερα.
 • Είδαμε, ξέρουμε την καταστροφή που επιφέρει η εταιρική και νομική διαχείριση του πλούτου, καθώς και το κυνήγι του κέρδους εκ μέρους των οικονομικών παραγόντων και των δικηγορικών κύκλων που συμμετέχουν στη νομή του υπερκέρδους και των προϊόντων της παρανομίας, των μιζών και του ξεπλύματος. Είδαμε και ξέρουμε τα αίσχη του Δεξιού εξτρεμισμού, τις φυσικές και ηθικές δολοφονίες, την προδοσία στην ουσία της Κύπρου και του λαού της με κερδισμένους την Τουρκία και το ΝΑΤΟ.
 • Θέλουμε κοινωνικό κράτος. Μπορούμε να διαχειριστούμε ένα ευρύτερο δημόσιο τομέα που να πρωτοπορεί και να εξελίσσεται. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία των τεχνών, της επιστήμης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της άνθησης του πνεύματος, της σιγουριάς και της ευημερίας.
 • Πώς να το κάνουμε, μας χωρίζει άβυσσος από τη δεξιά, κατά βάση εθνικιστική και αντεργατική πολιτική σκέψη και πράξη των απολογητών του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Είμαστε φτιαγμένοι από άλλο υλικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...