"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

25 Νοεμβρίου 2013

«Ζήτω, ζήτω ο άγιος πάπας, που μας έστειλε κανόνια, τους Ιακωβίνους για να διώξουμε!»

  • Το κίνημα των Ιακωβίνων της Γαλλίας, των πρώτων μαζικά οργανωμένων Δημοκρατών στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, στιγματίστηκε κυρίως από την περίοδο της «Τρομοκρατίας» που εφάρμοσε ο Ροβεσπιέρος πίσω στο 1794, πέντε χρόνια μετά την Γαλλική Επανάσταση. Οι βαθειά δημοκρατικές και φιλεργατικές απόψεις τους όμως, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό όλες τις χώρες και κυρίως τα μετέπειτα Σοσιαλιστικά κινήματα.
  • Μια τέτοια σπορά ήταν και οι Ιακωβίνοι της Ιταλίας που αποτελούνταν κατά κανόνα από καλλιεργημένους και ανθρωπιστές αγωνιστές, κυρίως προερχόμενους μεν από την μεσαία τάξη, αλλά με αγωνιστικότητα και αυτοθυσία που θα ζήλευαν πολλοί επαναστάτες.
  • Όπως στις πλείστες όσες περιπτώσεις παγκόσμια και ανά τους αιώνες, οι Ιακωβίνοι της Ιταλίας «ατύχησαν» ως προς την ετοιμότητα του κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο η Ιστορία τους κάλεσε να αγωνιστούν.
  • Η πλειοψηφία του απλού λαού ήταν αντιδραστική, θρησκόληπτη και φιλομοναρχική: «Viva viva 'u papa santo, c'ha mannato i cannuncini, pe scaccia li giacubini
  • «Ζήτω, ζήτω ο άγιος πάπας, που μας έστειλε κανόνια, τους Ιακωβίνους για να διώξουμε!», τραγουδούσε ο όχλος των «lazzaroni», των «πάμφτωχων» δηλαδή, όταν εκείνοι που είχαν αγωνισθεί για το καλό τους θανατώνονταν από τους οπαδούς του πάπα και τους μοναρχικούς με δημόσιους απαγχονισμούς.
  • Ο σύγχρονος όχλος των «lazzaroni» βρέθηκε στη Λευκωσία, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλη του 2011 να τραγουδά «να πεθάνει ο Χριστόφιας», βρέθηκε στο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» να πανηγυρίζει την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη με την ιαχή «όλα μπλε».
  • Τι έχει αλλάξει άραγε στις μέρες μας, δύο και πλέον αιώνες μετά; Μπορεί οι αγωνιστές της Αριστεράς να μην απαγχονίζονται δημοσίως από τους οπαδούς του αρχιερατείου και των ολιγαρχών, σίγουρα όμως σπιλώνονται και λυντσάρονται σε κοινή θέα, δολοφονούνται ηθικά και εξοστρακίζονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...