"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

7 Δεκεμβρίου 2013

Με την κάλυψη Συναγερμού-Νικόλα-Αρχιεπισκόπου-ΜΜΕ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- Ορφανίδη: Τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες μοιράζονται όλη την ευθύνη για την κατρακύλα της Κυπριακής Οικονομίας

Ο λαός έχει μπροστά τους του ενόχους, ας σταματήσει να αυτομαστιγώνεται
 • Υποκρισία! Μεγαλοφειλέτες εκατοντάδων εκατομμυρίων δίνουν συμβουλές για την οικονομία και οργανώνουν συλλογές τροφίμων…
 • Δεν είναι τα δάνεια των μικρομεσαίων που «τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα» - Δάνεια δισεκατομμυρίων χωρίς εξασφαλίσεις σε μεγαλόσχημους –Ελληνικά ομόλογα – Μαρφίν.
 • Αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκποιήσεις οικιών και την άνιση μεταχείριση.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 29/11/2013
 • Είκοσι μεγαλοεπιχειρηματίες οφείλουν συνολικά έξι δισεκατομμύρια στις τράπεζες, χωρίς να προβαίνουν σε εξυπηρέτηση των δανείων τους, λένε οι ειδήσεις που καταφέρνουν να σπάζουν το πέπλο λογοκρισίας. Πολλοί από αυτούς διάγουν μέρες παντοδυναμίας στην οικονομία του τόπου, προβαίνουν μάλιστα και σε συλλογές τροφίμων για τους απόρους. Η υποκρισία στον υπέρτατο βαθμό.
 • Κάποιοι τα λένε και τα γράφουν εδώ και καιρό. Τα ονόματα και τα γεγονότα τα ξέρουμε. Αυτά τα χαμένα δις μας έβαλαν στην Τρόικα, μαζί μ’ αυτά των ελληνικών ομολόγων και τα άλλα χαριστικά δάνεια σε επαΐοντες. Γι αυτή την ακάλυπτη αυτή τρύπα των τραπεζών που ξοδεύτηκε εδώ και κει, κούρεψαν-κούρσεψαν την κυπριακή οικονομία οι τροϊκανοί, για να μας δίνουν τώρα βασανιστικά… τη δόση μας.
 • Δισεκατομμύρια «ταξίδεψαν» και στην Ελλάδα, άλλα έμειναν εκεί με την παράλογη απόφαση για πώληση των παραρτημάτων των Κυπριακών Τραπεζών. Δήθεν μοναστήρια, υπεράκτιες, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, όμιλοι εταιριών… δανεικά κι αγύριστα.
 • Κάποιοι συγκάλυψαν με σχέδιο και πρόγραμμα τη μεγάλη απάτη. Αποπροσανατόλιζαν και έριχναν αλλού τις ευθύνες για την υποβάθμιση της οικονομίας. Συναγερμός, Νικόλας Παπαδόπουλος, Αρχιεπίσκοπος και ΜΜΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Αθανάσιος Ορφανίδης από την άλλη, έδωσαν κάλυψη και την έξωθεν καλή μαρτυρία σε όσους τελικά μας πήραν στο λαιμό τους.
 • Αυτοί έχουν τους λόγους τους να συνεχίζουν τα ψέματα. Η κοινωνία όμως οφείλει να αγαπήσει και τον εαυτό της, να σταματήσει να καταπίνει το δηλητήριο που την ποτίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ το καρτέλ  των διαπλεκόμενων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων μέσω των ΜΜΕ.
 • Δεν είναι τα δάνεια του απλού λαού που «τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα». Δεν είναι οι μισθοί, οι συντάξεις και τα διάφορα ωφελήματα και επιδόματα που έβαλαν την Κύπρο στο μάτι του κυκλώνα, ούτε οι στρεβλώσεις και η υπαρκτή κακοδιαχείριση και αναποτελεσματικότητα που παρατηρείται σε κλάδους και τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το κράτος δεν ήταν ούτε υπερχρεωμένο ούτε και σημαντικά ελλειμματικό.
ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΦΑΝΙΔΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ – ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
 • Ανεξέλεγκτη ήταν η κατάσταση με τις τράπεζες την περίοδο ειδικά μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη. 
 • Οι υπερεξουσίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που του αποδόθηκαν με τη νομοθετική ρύθμιση που επέβαλαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Ευρωκό σε ανύποπτο χρόνο, σε συνδυασμό με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Λαϊκής στην εποχή Βγενόπουλου και την απώλεια ουσιαστικού ελέγχου εκ μέρους της πολιτείας μετά την εκχώρηση της εποπτείας και της διαχείρισης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2008, έκαναν το σύστημα διάτρητο.
 • Μπήκαν και βγήκαν όλοι οι απατεώνες της γραβάτας, Κύπριοι, Έλληνες, Γερμανοί, Ρώσοι. Πληρώνει ο λαός και ο δημόσιος πλούτος με μνημόνια και απώλεια της δυνατότητας ελέγχου των αποφάσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται.
 • Κάποιοι, πήραν τα λεφτά από τις τράπεζες και τα έβαλαν στη τσέπη. Χρησιμοποίησαν ψεύτικες παραστάσεις, τις θέσεις τους και την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν φθηνό χρήμα σε μεγάλες ποσότητες. Στράγγιξαν τα ταμεία, έκλεψαν την Κυπριακή οικονομία και έβαλαν τον λαό στη μέγγενη. Έχουν όμως το θράσος, μερικοί απ αυτούς, να το παίζουν και εθνικοί ευεργέτες, να δίνουν συμβουλές και να «δείχνουν το δρόμο» για την ανάπτυξη και την ευημερία.
ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ «ΑΝΕΓΓΙΧΤΩΝ»
 • Δεν στράγγιξαν λοιπόν τα ταμεία οι απλοί δανειολήπτες για την κατοικία τους ή τα καταναλωτικά τους έξοδα. Ακόμα κι αυτά τα σχετικά ψηλά δάνεια για τους οικογενειάρχες, τους μικροκαταστηματάρχες και τους μισθωτούς, έφταναν σε αυτά τα επίπεδα λόγω κυρίως των υπερεκτιμήσεων της αξίας της γης και της οικοδομής, κάτι που ήταν εκτός του δικού τους ελέγχου. Τα δάνεια θα ήταν μικρότερα και ασφαλέστερα αν οι αξίες ήταν λογικές. Οι ψηλές εκτιμήσεις ευνόησαν μόνο τις Τράπεζες και τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.
 • Τώρα, ζητούν από το λαό και τα ρέστα. Ζητούν τον λόγο και από τη διακυβέρνηση της Αριστεράς που επί των ημερών της εξελίχτηκε η τελευταία φάση του φαινομένου. Ας μιλήσει λοιπόν η ιστορία για το ποιοι αγαλλίαζαν στοργικά το τραπεζιτικό κατεστημένο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες για να τους προστατεύσουν από τις «αγκυλώσεις» και τις «ιδεοληψίες» του ΑΚΕΛ.
 • «Απ’ ον αντρέπεται, ο κόσμος εν δικός του» λέει η γνωστή κυπριακή παροιμία. Η άλλη λέει, «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Αυτή είναι η σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα, και η κοινωνία δικαίως θα πρέπει αγανακτεί, αληθινά αυτή τη φορά.
 • Έχουμε μπροστά μας μια επαπειλούμενη επίθεση εκποιήσεων ενάντια στα λαϊκά στρώματα, την ώρα που κάποιοι συνεχίσουν να μένουν προκλητικά ανέγγιχτοι από τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.
 • Να προστατεύσουμε τα σπίτια μας μαζικά και οργανωμένα, να ματαιώσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, το αχρείο αυτό «ξεσπίτωμα» του δημόσιου συμφέροντος από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Να αντισταθούμε, κανείς δεν θα ανέβει στο σβέρκο μας, αν δεν σκύψουμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...