"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

13 Φεβρουαρίου 2014

Ψήφισμα για το Κυπριακό της 15ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, 8-10 Νοέμβριου 2013, Λισαβόνα

 • Οι συμμετέχοντες στη 15η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013 στη Λισαβόνα, εκφράζουν την υποστήριξή τους για τη συνεχιζόμενη πάλη του κυπριακού λαού για την εξεύρεση μιας δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος και δηλώνουν με ψήφισμά τους τα εξής (http://www.solidnet.org/15-imcwp-resolutions/resolution-on-the-cyprus-problem)*:
 • Εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το σημερινό αδιέξοδο όσον αφορά τις προσπάθειες να καταλήξουν  (οι δύο ηγέτες) σε κοινή δήλωση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία απευθείας διαπραγματεύσεων. Καταδικάζουν την αρνητική, μη εποικοδομητική στάση της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
 • Καταδικάζουν την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών της Δημοκρατίας της Κύπρου για 38 χρόνια από την Τουρκία. Θεωρούν ότι η σημερινή διαίρεση της Κύπρου είναι παράνομη, απαράδεκτη και επιζήμια για το λαό της Κύπρου στο σύνολό του.
 • Δηλώνουν ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας και των ξένων παρεμβολών από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως το ΝΑΤΟ. Πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από την παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του ευρωπαϊκού δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και των πολιτικών ελευθεριών του λαού της Κύπρου.
 • Καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας να αλλάξει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού μέσω της εισροής εποίκων από την Τουρκία, και το σφετερισμό της γης και ακινήτων στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας από την εισβολή του 1974, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
 • Επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, συνολικής λύσης που θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση που προβλέπει τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους και το δικαίωμα των οικογενειών όλων των αγνοουμένων να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
 • Υπογραμμίζουν, ότι η λύση πρέπει να συμμορφώνεται με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων του 1977 και 1979, τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο από το 2008, και με τις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
 • Τονίζουν τη σημασία της εργασίας σε επίπεδο βάσης της κοινωνίας και την υιοθέτηση ακόμη περισσότερων πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, καθώς και την αποστρατικοποίηση του νησιού.
 • Καλούν την Τουρκία να σταματήσει να απειλεί τη Κύπρο με την ένταση που έχει προκαλέσει στην περιοχή και που προκύπτει από την άσκηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας του κυριαρχικού της δικαιώματος  να ερευνήσει για τους φυσικούς πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης,  και να συμμορφωθεί με τις διατάξεις και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και την UNCLOS. Την καλούν επίσης να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας στο βόρειο τμήμα του νησιού που διατηρεί παράνομα.
 • Καταδικάζουν την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την προτρέπουν να τροποποιήσει τη στάση της. Τονίζουν ότι ο σεβασμός προς όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι προϋπόθεση sine qua non για μια υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Καταδικάζουν το αποικιακό ρόλο της Τουρκίας και την καταπιεστική συμπεριφορά της έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και απαράδεκτα επιθετικές πολιτικές που στοχεύουν ειδικότερα τα προοδευτικά τμήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
 • Καλούν τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τη σημερινή απαράδεκτη πολιτική της έναντι της Κύπρου. Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων και πραγματικών βημάτων προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν. Η διαιώνιση του στάτους κβο είναι κατά της προοπτικής της λύσης.
 • Εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι, ελλείψει των ξένων επεμβάσεων οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό, κοινό μέλλον σε μια ενωμένη, δικοινοτική, διζωνική και αποστρατικοποιημένη ομόσπονδη Κύπρο.
Υπογραφές:
 1. PADS, Αλγερία
 2. Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστραλίας
 3. Κόμμα Εργατών Βελγίου
 4. Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας
 5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
 6. Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά
 7. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας
 8. Κομμουνιστικό Κόμμα της Φινλανδίας
 9. Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
 10. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 11. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
 12. Προοδευτικό Κόμμα των Λαών της Γουιάνας
 13. Κόμμα Τουντέχ του Ιράν
 14. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα
 15. Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας
 16. Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών
 17. Λιβανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 18. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
 19. Κομμουνιστικό Κόμμα της Μάλτας
 20. Κομμουνιστικό Κόμμα του Μεξικού
 21. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα των Κάτω Χωρών
 22. Κομμουνιστικό Κόμμα του Πακιστάν
 23. Κομμουνιστικό Κόμμα της Πολωνίας
 24. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 25. Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας
 26. Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ
 27. Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 28. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας
 29. Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλονίας
 30. Κομμουνιστικό Κόμμα του Σουδάν
 31. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
 32. Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας
 33. Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας
 34. Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ
*Η μετάφραση έγινε από τον αυτόματο μεταφραστή της Google με ελάχιστες δικές μου συντακτικές παρεμβάσεις που δεν επεμβαίνουν στο κείμενο. 

1 σχόλιο:

 1. Κάνω αυτή την ανάρτηση για να βασίζω πάνω της την επιχειρηματολογία μου στις επόμενες παρεμβάσεις μου.
  Να πω μόνο πως κάπου πήρε το μάτι μου να ρίχνονται οι ευθύνες στο ΑΚΕΛ για την επιεικώς άστοχη πρόσφατη παρέμβαση του ΚΚΕ στα θέματα του Κυπριακού επειδή δήθεν ίσως να μην ενημερώνει σωστά και ενδελεχώς τα άλλα εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα! Το ακούσαμε κι αυτό…
  Το πιο πάνω ψήφισμα είναι τουλάχιστον η απόδειξη πως μια χαρά είναι ενημερωμένα τα αδελφά κόμματα για την κατάσταση, υπογράφοντας ένα τέτοιο κείμενο το μόλις πριν από τρεις μήνες...
  Η περιεκτικότητα πάντως του ψηφίσματος, είναι πραγματικά αξιοσημείωτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...