"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

7 Φεβρουαρίου 2014

Θα είμαστε εκεί! Αντιδρούμε και διεκδικούμε

 • Μπορεί να απέχω από το γράψιμο λόγω κούρασης και πολλών οικογενειακών και άλλων υποχρεώσεων που έχω αναλάβει, αλλά σίγουρα εκδηλώσεις όπως την αυριανή έξω από το Υπουργείο Οικονομικών… δεν μπορώ να τις χάσω με τίποτα!
 • Το κίνημα κατά των πολιτικών λιτότητας πρέπει να δυναμώσει. Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει για να αντιστραφούν οι όροι.
 • Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κουτσουρέματα μισθών και συντάξεων, οι αυξήσεις στους φόρους…
 • Είναι για την ίδια μας την αξιοπρέπεια, τον καθημερινό βιασμό της λογικής και της νοημοσύνης μας που συντελείται από όσους βάλθηκαν να πείσουν την κοινωνία ότι υπάρχει προοπτική για το λαό με τις κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές που εφαρμόζονται.
 • Προοπτική σίγουρα υπάρχει, για τα ολιγοπώλια, τις πολυεθνικές, τους μεγάλους ομίλους εταιρειών, αλλά όχι για μας.
 • Ας αντιδράσουμε, κι ας διεκδικήσουμε λοιπόν.
 • Και τώρα, και πάντα…   
Η κοινή διακύρηξη των 19 οργανώσεων που συμμετέχουν
 • Η μεγάλη ομάδα συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων που την απαρτίζουν οι πιο κάτω οργανώσεις και σύνολα, απευθύνει προς όλους τους συμπολίτες μας προσκλητήριο μαχητικής κοινωνικής ενεργοποίησης και κινητοποίησης με το ίδιο σταθερό μήνυμα “Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί”.
 • Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας των εκπροσώπων της Τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας του κυπριακού μνημονίου και υπό το φόβο, όχι μόνο να συνεχίσουν τα απαράδεκτα μέτρα κατά του κυπριακού λαού, αλλά και να εφαρμοστούν επιπρόσθετα χειρότερα μέτρα, διοργανώνουμε νέα κοινωνική κινητοποίηση με δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας.
 • Βιώνουμε όλοι τη σκληρή λιτότητα η οποία έχει επιβληθεί μέσα από το μνημόνιο, καθώς και την απουσία έγκαιρης και ουσιαστικής κοινωνικής διαβούλευσης, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται επικίνδυνα οι συνδικαλιστικές και κοινωνικές κατακτήσεις οι οποίες ήταν αποτέλεσμα αγώνων και κόπων πολλών δεκαετιών. Οι τραγικές συνέπειες της εφαρμογής του Κυπριακού Μνημονίου όχι μόνο συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το λαό μας, αλλά χειροτερεύουν καθημερινά τη θέση του, με πολύ δυσοίωνες τις προοπτικές για το μέλλον.
 • Η ανεργία καλπάζει, ένας στους δυο νέους δεν έχουν δουλειά ενώ οι χρόνια άνεργοι αυξάνονται δραματικά.
 • Οι συνταξιούχοι υποφέρουν από την συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι, οι μονογονιοί, οι φοιτητές, οι μαθητές κινδυνεύουν άμεσα με φτώχεια. Το κοινωνικό κράτος της Κύπρου ξηλώνεται σταδιακά με πρόσχημα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
 • Η οικονομία συνεχίζει να υποχωρεί και να καταστρέφεται αφού το 2014 αναμένεται να είναι χειρότερο από το 2013. Οι καταστηματάρχες, οι μικροβιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, ενώ οι αγρότες ολοένα και περισσότερο αδυνατούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια της γης.
 • Η Δημόσια Παιδεία δέχεται συνεχή κτυπήματα, τα οποία αποδυναμώνουν την παρεχόμενη εκπαίδευση, πράγμα που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς.
 • Η Δημόσια Υγεία, λόγω των συνεχών περικοπών, ολοένα και δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο ρόλο της απέναντι στον κύπριο πολίτη, παρά την επιβολή νοσηλίων, ακόμα και στις πλέον χαμηλόμισθες τάξεις του πληθυσμού.
 • Τα επισφαλή και μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχώς πληθαίνουν αφού χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα να μείνουν άστεγοι.
 • Οι ένοχοι και υπαίτιοι που με την διαφθορά τους οδήγησαν το τόπο στην οικονομική τραγωδία κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι και ανενόχλητοι.
 • Η νέα κινητοποίηση μας στοχεύει να αναδείξει για ακόμη μια φορά την αντίδραση και την αντίσταση μας στις σκληρές και ανάλγητες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στην κυπριακή κοινωνία και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται από την ύφεση, την ανεργία και την φτώχεια που αναπαράγονται ως φαύλος κύκλος.
 • Απορρίπτουμε το σταδιακό ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και την άδικη κατανομή των βαρών και του κόστους της οικονομικής κρίσης.
 • Απορρίπτουμε την εκποίηση δημόσιου πλούτου μέσα από διαδικασίες που όχι μόνο δεν υπηρετούν το κοινωνικό αίτημα για πραγματικό εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών οργανισμών, αλλά οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση που θυμίζει ξεπούλημα, με τραγικές συνέπειες για το Κύπριο καταναλωτή.
 • Διεκδικούμε πολιτική ανάπτυξης με την ενεργητική συμβολή του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης και δουλειές για τους ανέργους.
 • Διεκδικούμε Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μια Ευρώπη των λαών όχι των αριθμών και οικονομικών δεικτών.
 • Καταγγέλλουμε τις πολιτικές της Τρόικας, οι οποίες επιβάλλονται εκβιαστικά αγνοώντας τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στις κοινωνίες.
 • Οι πολιτικές αυτές αμφισβητούνται σήμερα ολοένα και περισσότερο για την αποτελεσματικότητα τους και στοχοποιούνται ως οι αιτίες της αποδόμησης των κοινωνιών μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τρόικα ως θεσμός, αμφισβητείται πλέον ανοικτά και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικά με τη δημοκρατική και θεσμική της υπόσταση.
 • Είναι η πεποίθηση μας ότι η πλήρης ευθυγράμμιση με τις επιταγές της Τρόικας και η αξιοποίηση της παρουσίας της για την υιοθέτηση και εφαρμογή μονοδιάστατων και σκληρών πολιτικών, δεν οδηγεί τον τόπο σε πορεία προόδου και ανάκαμψης αλλά δημιουργεί συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων και αναπαραγωγής των αδιεξόδων.
 • Οι οργανώσεις μας απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και την κοινωνία για μαζική παρουσία στην κινητοποίηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, η ώρα 10:00 πμ, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και θα πάρει τον χαρακτήρα συμβολικής περικύκλωσης και αποκλεισμού του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και του Σπιτιού της Ευρώπης ώστε να σταλούν με οργανωμένο τρόπο τα μηνύματα μας προς όλες τις κατευθύνσεις, στο εσωτερικό, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 • Όσο θα συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, με συνέπεια οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να υποφέρουν, η κοινωνία θα αντιδρά και θα διεκδικεί την ποιότητα και το επίπεδο ζωής που αξίζει στους ανθρώπους της.

7 σχόλια:

 1. http://osr55.wordpress.com/2014/02/08/άλλη-μια-σαββατιάτικη-ηλιόλουστη-βολ/

  Ντε ζαβου

  μα σαννα το ξαναζήσαμεν τούντο πράμα;

  α ναι ρε

  πριν δκυό μήνες

  http://osr55.wordpress.com/2013/12/14/μια-ωραία-σαββατιάτικη-βόλτα-μαζί-με-τ/

  Μια ωραία σαββατιάτικη βόλτα…μαζί με τον Πάμπη την Σωτηρούλα τον Αριστοφάνη και τα άλλα τα παιδιά…περί πορείας…  Ποιο είναι το βασικό μήνυμα τούντων ανούσιων παρελάσεων;

  το μήνυμα των συνδικαλιστικοπατέρων είναι απλό:

  μην ανησυχείτε και δεν θα διαταράξουμε την …”εργατική ειρήνη” με απεργίες πορείες σε εργάσιμη μέρα που να παρεμποδίζει την λειτουργία της ….ειρήνης

  το μήνυμα της κοινωνίας είναι επίσης απλό

  ότι ακόμα τζαι τωρά ο κόσμος δεν είναι διαθετημένος να κάνει κάτι που θα τον φκάλει που το βόλεμα του  τα πράγματα είναι σχετικά απλά

  όταν διεκδικείς κάτι από τον άλλο, πρέπει ο άλλος να νοιώθει ότι αν δεν σου το δώσει θα έχει ένα κάποιο κόστος

  αλλοιώς απλά θα σε γράφει σταρχίδια του και θα συνεχίζει την δουλειά του


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μεγαλειώδης συγκέντρωση η σημερινή 300 άτομα.
  αχαχα

  Την επόμενη μεν φλερετε λεοφωρία πιάστε ταξί να είστε τζαι άνετα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παιθκιά, τη χολή σας αλλού.
  Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάννει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. που την είδες την χολή;

   πε μου τζαι που διαφωνείς με τζείνα που σου γράφω να δούμε

   είσαι υπερ της εργατικής ειρήνης;

   γιατί δεν γινονται καθημερινή η πορείες με ταυτόχρονη απεργία;

   διαφωνείς με το συμπερασμα ότι αν δεν έχουν κόστος θα σε γράψουν σταρχίδια τους;

   Διαγραφή
  2. Η χολή η δική σου εν δαμαί:
   "μαζί με τον Πάμπη την Σωτηρούλα τον Αριστοφάνη και τα άλλα τα παιδιά"

   τζιαι του άλλου δαμαί:
   "Μεγαλειώδης συγκέντρωση η σημερινή 300 άτομα.
   αχαχα"

   Εσύ έπρεπε να σχολιάσεις το κείμενο των 20 οργανώσεων, για να σχολιάσω τζιαι γω την άποψή σου για τα όρια τούτου του είδους των εκδηλώσεων.

   Έπρεπε επίσης να αποφύγεις απαξιωτικές αναφορές σε στελέχη του κινήματος που εγώ υπερασπίζομαι. Τι σόι διάλογο τζιαι σχολιασμό θέλεις δηλαδή; Σε ποια βάση; Με ποιον αλληλοσεβασμό;

   Τέλοσπάντων, για να μεν θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω, να πω τα εξής...

   Σίγουρα είναι πεπερασμένα τα όρια τέτοιων συγκεντρώσεων, αλλά είναι αναγκαίες τέτοιες εκδηλώσεις για να δημιουργηθούν συνθήκες αμφισβήτισης τζιαι των πολιτικών που εφαρμόζονται, τζιαι γεννικά για να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας σαν εργαζόμενοι.

   Η εργατική ειρήνη επέθανε. Εδώ και καιρό έχουμε πόλεμο με καθημερινά θύματα.

   Το θέμα είναι να κτιστεί αμφισβήτιση τζιαι να μπει στα σωστά κανάλια. Τζιαι το πιο βασικό κανάλι εν σίγουρα η μαζικότητα, η συνειδητοποίηση που τες μάζες πως ότι συμβαίνει εν καταστροφή του κοινωνικού ιστού τζιαι πως δεν φκαίννουμε που μέσα αν δεν εφαρμοστούν άλλες πολιτικές.

   Όταν ένα Σάββατο δεν μαζεύκεται ο άνεργος, ο φοιτητής, ο μαθητής, ο συνταξιούχος, ο χαμηλόμισθος κ.ο.κ, εννά μαζευτεί καθημερινές ή εννά κάμει απεργίες;

   Ο κόσμος εν τρομοκρατημένος, έχει εμποτιστεί με δηλητήριο επικοινωνιακό τζιαι ταξικό, δέχεται υποχωρήσεις φτάννει να πάρει ψούμνισμα σπίτι τζιαι να πληρώσει νοίκι ή δόση.

   Όταν η ΠΑΣΥΔΥ δεν συμμετέχει, η ΣΕΚ, η ΟΕΛΜΕΚ κλπ, μιλάς για απεργίες τζιαι καθημερινές πορείες;

   Πρώτα απ όλα πρέπει να κτιστεί αμφισβήτιση τζιαι να δημιουργηθούν παράλληλα συνθήκες που να ευνοούν ευρύτερα κοινωνικά τζιαι πολιτικά μέτωπα που τωρά εν υπάρχουν.

   Δεν θα φαν τα μούτρα τους οι συντεχνίες (όσες υιοθετούν την ανακοίνωση) αν καλέσουν τωρά σε μαζικές απεργίες; Τζιαι τι θα κάμουν αυτές που δεν συμμετέχουν; Απεργοσπασία φυσικά.

   Έχουμε ζυμωμένη τζιαι ξεκάθαρη εναλλακτική πολιτική πρόταση για να στηρίξουμε αύριο-μεθαύριο τους απεργούς; Κοινωνικά δίκτυα για να τους ταϊσουμε; Συμμετοχή τζιαι εθελοντισμό για να προστρέξει για την κάλυψη των αναγκών;

   Εν τα έχουμε. Γι αυτό κάμνουμε συγκεντρώσεις να πιάσουμε τον παλμό του κόσμου που τη μια, αλλά τζιαι να δημιουργήσουμε παλμό που την άλλη, να φέρουμε όλους τους εργαζόμενους σε θέση μάχης.

   Να σου πω τι ΔΕΝ βοηθά: Η απαξίωση, η χλεύη τζιαι το βρισίδι ενάντια στη μαζική Αριστερά. Η εξομοίωση τζιαι το "όλοι είναι το ίδιο". Η χολή ενάντια στο ΑΚΕΛ, το λαϊκό κίνημα τζιαι τα στελέχη του.

   Η δαιμονοποίηση του ΑΚΕλ, ήταν, εν η άποψή μου τούτη, το βασικό όχημα μέσα από το οποίο επεράσαν τούτες οι πολιτικές στην Κύπρο.
   Τζιαι που τούτη την οπτική, τοποθετήσεις όπως τη δική σου τζιαι του φίλου μας πιο πάνω που ακούουν ΑΚΕΛ τζιαι παθαίνετε αναφυλαξίες, εν νερό στον μύλο της αντίδρασης.

   Είτε σ' αρέσκει το δικό μου συμπέρασμα, είτε εν σ' αρέσκει...

   Διαγραφή
  3. συμφωνώ ότι πρέπει να θωρείς τα πράματα όπως είναι και να έχεις τακτική και στρατηγική για το πως θα τα αντιμετωπίσεις

   ο λόγος που επήα στην πρώτη συγκέντρωση ήταν ακριβώς αυτός, γιατί γνωρίζω πόσο δύσκολα εν τα πράματα τζαι πρέπει να στηρίζονται κινητοποιήσεις που έστω τζαι εκ πρώτης όψεως εν στην σωστήν κατεύθυνση


   όταν όμως κάτι επαναλαμβάνεται απλά το ίδιο τζαι απαράλλακτο χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάτι νέο τότε κατά τη γνώμη μου καταντά μια φάρσα τζαι μια βαλβίδα αποσυμπίεσης εκτόνωσης


   το ακελ έχει κόσμο και αν θέλει να τον κατεβάσει καθημερινή με τους μηχανισμούς του μπορεί φυσικά να το κάνει

   αλλά δεν θέλει, αυτό ακριβώς είναι το ππόιντ μου σε σχέση με τον ρόλο του,

   αν εσύ όντως θέλεις μια μαζική αριστερά όπως λες τότε το πρώτο που πρέπει να κάμεις έιναι αυτοκριτική τζαι να δεις πως ένα κόμμα με τόσες χιλιάδες οπαδούς τζαι έναν κομματικό μηχανισμό που σε συναυλίες φέρνει χιλιάδες κόσμο δεν καταφέρνει να μαζικοποιήσει τέτοιες κινητοποιήσεις

   αν το ακελ έφκαλεν μιαν ανακοίνωση τζαι έλεεν ότι καλεί τους οπαδούς του κλπ να συνεισφέρουν που έναν 5ευρω για να στηρίξει τους απεργούς κλπ

   πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα μαζεύονταν;

   πάρα πολλές

   και όμως δεν το κάνει γιατί δεν θέλει

   νομίζεις έχω κανέναν καηλέ να μιλώ εναντίον του ακελ απλά έτσι γιατί θέλω να μιλώ εναντίον του ακελ;

   αν το ακελ είχε μια στρατηγική σωστή σύμφωνα με τα δεδομένα δηλαδή μια στρατηγική αντιμετώπιση τούντης κατάστασης

   πχ τούτον που σου είπα, να μαζευτούν λεφτά με έναν απλό κάλεσμα, να οργανώσει απεργίες μαζικές καθημερινές

   να θέσει κάτω ζητήματα ουσιαστικά για τον τρόπο λειτουργίας τζαι κοινωνικής οργάνωσης

   πχ το ζήτημα των 7,2 ΔΙΣ που το κράτος χρωστά στις κοινωνικές ασφαλίσεις δηλαδή σε όλους τους εργαζομένους εκάμετε το γαργάρα

   ποια εν η θέση σου για τούτον; πε μου να δούμε

   Διαγραφή
  4. Φίλε, το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει η ταξική συνείδηση τζι ο σοσιαλιστικός προσανατολισμός μέσα στο ΑΚΕΛ, εν ένα γεγονός που το έχουμε συζητήσει τζιαι αναλύσει πολλές φορές. Έχει τις αιτίες τζιαι τα αποτελέσματά της τούντη η διαδικασία αστικοποίησης δεκαετιών.
   Οι υποκειμενικές τζιαι οι αντικειμενικές συνθήκες έν αλληλοσυναρτόμενες. Το κόμμα επήρε μια φόρμα αστικοδημοκρατική τζιαι σοσιαλδημοκρατική που όντως δεν μπορεί να απαντήσει περιεκτικά στις ανάγκες της εποχής.
   Παρόλα αυτά, παρά τις αντιφάσεις τζιαι τις αδυναμίες, είναι το μόνο κόμμα που κάμνει διαλεκτική ανάλυση των δεδομένων, έχει αντι-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα τζιαι λαϊκό προσανατολισμό. Εν το μόνο κόμμα με πραγματική λαϊκή βάση που η σχέση ηγεσίας τζιαι κόσμου εν καθοριστική.
   Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε, να το στρέψουμε στις κατευθύνσεις που θέλουμε, τζιαι τούτη η διαδικασία εν μπορεί να γίνει που τη μια μέρα στην άλλη.
   Η δική μου εντύπωση τζιαι άποψη είναι πως γίνεται αυτή η αλλαγή που θέλουμε. Για παράδειγμα, αν προσέξει κάποιος τις ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ πριν 5 ή 10 χρόνια τζιαι τες συγκρίνει με το σήμερα, θα δει σαφή στροφή προς τις ρίζες του.
   Το ΑΚΕΛ εν καθρέφτης, ένας μέσος όρος, μια κοινή συνισταμένη ενός ευρύτερου φάσματος προοδευτικών παραδόσεων.
   Εν υποστηρίκτική δύναμη για την αλλαγή, τζιαι νοοτροπίας τζιαι στόχων, έχει το μέταλλο.
   Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες. Έσιει τζιαι η κοινωνία τες ευθύνες της γενικότερα.
   Πχ, εν μπορούμε να κατηγορούμε το ΑΚΕΛ ότι έννεν αρκετά ριζοσπαστικό, τη στιγμή που βρίσκεται συνεχώς υπό κατηγορία τζιαι δαιμονοποίηση για το Α και το Β τζιαι τη στιγμή που οι ίδιοι συμμετέχουμε σε τούντη δαιμονοποίηση ή απαξίωση.
   Οι δυνάμεις τζιαι ο ριζοσπαστισμός του ΑΚΕΛ εν συνάρτηση δηλαδή τζιαι της αποδοχής του μέσα στην κοινωνία.

   Αυτά που εσύ θα ήθελες, δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά τζι αν τύχει να έρτουν που την μια μέρα στην άλλη, θέλουν τζιαι ένα στέρεο υπόβαθρο για να πατήσουν πάνω.
   Τζιαι τούτο το υπόβαθρο εν η μαζική Αριστερά με τις κομμουνιστικές παραδόσεις, όχι μόνο στην Κύπρο φυσικά.

   Τωρά, για τα χρωστούμενα του κράτους στις ΚΑσφ, που τη στιγμή που υπάρχει δέσμευση του κράτους για σταδιακή αποπληρωμή τους τζιαι με ένα σχετικό τόκο, τι να πούμε;
   Αν χαθούν τούντα λεφτά, όπως ας πούμε ήταν η πρόταση της Τρόικας το 12', τζιαι αν το ΑΚΕΛ δεν αντιδράσει όπως πρέπει, να το συζητήσουμε.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...