"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

23 Φεβρουαρίου 2014

Το φίμωτρο της Ειρήνης, οι "κλεφταράδες του λαού" και οι φιλελεύθεροι

 • Σε ένα κυπριακό ιστολόγιο που μάλλον συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φιλελεύθερα, ας τα πούμε, μπλογκς της χώρας, το «CYPRUS CRITIC», για μεγάλο χρονικό διάστημα προβάλλονταν στο αριστερό του περιθώριο δύο αισχρά, κατά τη γνώμη μου, πολιτικά υπονοούμενα.
 • Μία λεζάντα, κάτω από το έμβλημα του ΑΚΕΛ, έγραφε μέχρι πρόσφατα: «Οι κλεφταράδες ΤΟΥ ΛΑΟΥ». Η άλλη, κάτω από μια φωτογραφία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου στην οποία έχει «εφαρμοστεί» ένα επιπρόσθετο χιαστί φίμωτρο,  αναγράφεται: «Please…Σταμάτα να μιλάς για οικονομία και κλήρωσε κανένα αρμόνιο να ησυχάσουμε»…
 • Οι «κλεφταράδες του λαού» έχουν εσχάτως «αποκαθηλωθεί» από το ιστολόγιο, με τη θέση τους να παίρνει η ατάκα «ΝΑΙ, προχώρα τζιαι χέστους απορριπτικούς», κάτω από μια φωτογραφία του Νίκου Αναστασιάδη. Η εξέλιξη αυτή, έχει πιθανότατα ως αιτία τη στάση του ΑΚΕΛ ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών.
 • Η Ειρήνη συνεχίζει να έχει την «τιμητική» της, διότι ακόμα, προφανώς, ενοχλεί τον ιστολόγο…
Κοίτα να δεις "αντεθνικιστές" κι "επανενωτικούς" που βγάζει ο τόπος...

To blog or not to blog
 • Εδώ και μήνες, ήθελα να κάνω μια παρέμβαση για το «ζήτημα», αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα σε διάφορες συνισταμένες και κυρίως εξοικονομώντας δυνάμεις, αποφεύγοντας δηλαδή μάχες που δεν οδηγούν πουθενά.
 • Υπάρχουν όμως σοβαροί λόγοι να υπερασπιστεί κάποιος τους ανθρώπους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη συσκότιση και τον αποπροσανατολισμό με όποιο τρόπο μπορούν, θεωρώντας αυτό τον αγώνα ως τη δική τους δημοκρατική συμβολή στη πάλη για μια δίκαιη κοινωνία.
 • Μπορεί να μην είναι κομμουνιστές (με ή χωρίς εισαγωγικά - θα τα πούμε και γι αυτούς), μπορεί να μην έχουν σοσιαλιστικό προσανατολισμό ή να αναγνωρίζουν σαφώς την ταξική διάσταση της πολιτικής και της οικονομίας, αλλά καταφέρνουν να παίρνουν σωστή θέση ενάντια στην καθεστωτική προπαγάνδα. 
 • Είμαστε φυσικά σε ρήξη με τον τρόπο σκέψης που οδηγεί κάποιους στο να θεωρούν πως το ΑΚΕΛ έκλεψε το λαό, ή πως η Ειρήνη Χαραλαμπίδου πρέπει να φιμωθεί, με ύστατη «παραχώρηση» της τάξης που έχει «προδώσει» να της επιτραπεί να επιστρέψει στα παλιά της «ευχάριστα σαββατόβραδα»...
 • Οι τραπεζίτες και τα ολιγοπώλια κλέβουν τον Κυπριακό λαό, τα «θαλασσοδάνεια», τα ελληνικά ομόλογα, η φοροδιαφυγή και η εξαγωγή πλούτου, ο Βγενόπουλος και τα αρπακτικά του ελληνικού καπιταλισμού, το ίδιο το Ευρώ, όσοι θέλουν να πουλήσουν και να αγοράσουν για ψίχουλα τους ημικρατικούς και όσοι γενικά υποστηρίζουν τις ακραίες πολιτικές που εφαρμόζονται από τη Δεξιά και την επιχειρηματική-δικηγορική διαπλοκή.   
 • Η δαιμονοποίηση του ΑΚΕΛ, των θέσεων και των πολιτικών του, είναι ακριβώς η ομίχλη πίσω από την οποία γίνονται πάντα τα μεγάλα εγκλήματα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της. Ο αντικομμουνισμός (αντιΑΚΕΛισμός στις τοπικές συνθήκες) και ο εντεινόμενος εθνικισμός που τον συνοδεύει, είναι  προοίμια επερχόμενης κοινωνικής τραγωδίας.  
 • Η πρόσφατη «προτροπή» του επιχειρηματία των ΜΜΕ κ. Λοττίδη, προς την βουλευτίνα των «νέων δυνάμεων»  να μη συγχίζει τη δημοκρατία με τα τηλεοπτικά σόου που παρουσίαζε προ εικοσαετίας και βάλε, μέσα στην ίδια τη Βουλή και με θέμα συζήτησης το σκάνδαλο Κενεβέζου, δεν ήταν λοιπόν μια νέα ιδέα.
 • Κυκλοφορεί εδώ και καιρό στους κόλπους της νεοφίλ παρέας που νιώθει πως ήρθε η ώρα, επιτέλους, να γκρεμιστεί το όποιο κοινωνικό κράτος καταφέραμε να οικοδομήσουμε...   
Να υπερασπιστούμε την κάθε Ειρήνη και τις συνεργασίες με το «έντιμο κέντρο»
 • Νιώθω έτσι την ανάγκη να υπερασπιστώ την Ειρήνη απέναντι στην αχαρακτήριστη (συνεχιζόμενη) ενέργεια του  «Cyprus critic», τις δηλώσεις κ. Λοττίδη και πολλών άλλων, που δημόσια ή κατ ιδίαν, ενδόμυχα ή εκδηλωτικά, εύχονται την εξαφάνιση, την αποχώρηση ή την φίμωσή της.
 • Η αστική τάξη τιμωρεί παραδειγματικά τους «αποστάτες» της και ειδικότερα όσους καταφέρουν να ανελιχθούν σε δημόσια αξιώματα με τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ. Αυτό ελπίζω να το είχε προσμετρήσει η Ειρήνη όταν αποφάσιζε να πολιτευτεί με το κόμμα και να «ανοίξει φάλιες» με το κατεστημένο και τη διαπλοκή.
 • Σαν εργαζόμενος, σαν άνθρωπος που θέλει να βασίζεται στην επιστήμη και το δίκιο της απόδειξης, ειδικά μέσα σε συνθήκες ταξικού πολέμου και επανάκαμψης της αποικιοκρατίας, εκτιμώ πως η τεκμηρίωση των καπιταλιστικών εγκλημάτων που γίνονται στο όνομα του κέρδους, είναι μια συνεισφορά μεγάλης σημασίας στους αγώνες της Αριστεράς.
 • Η Ειρήνη βρίσκεται στο σωστό δρόμο, και η απόδειξη είναι ακριβώς η χλεύη και ο έμμεσος ή άμεσος ρατσισμός που κατευθύνεται εναντίον της από συγκεκριμένη πλευρά.
 • Η βουλευτίνα των «νέων δυνάμεων», των φιλελεύθερων συνεργαζόμενων με το ΑΚΕΛ δυνάμεων του τόπου, είναι παράλληλα και μια πρακτική εφαρμογή της πολιτικής συνεργασίας και της λαϊκής συμμαχίας που οραματίζεται η Αριστερά.
 • Οι μετριοπαθείς άνθρωποι της αστικής τάξης, οι αντικειμενικοί κεντρώοι και ανένταχτοι πολίτες, είναι το δικό μας «Ελντοράντο».
 • Μόνο έτσι, πρακτικά, σπάζει η συνοχή της άρχουσας τάξης και δημιουργούνται συνθήκες για κοινωνική και πολιτική πρόοδο. Αυτά καταφέραμε να μάθουμε για τον Μαρξ και τον Λένιν, αν και τελευταίως, κομμουνιστές από Ελλάδα κυρίως μεριά, μας αναγκάζουν να ξανανοίξουμε τα βιβλία που έμεναν σκονισμένα στο ράφι για δεκαετίες...
 • Θα αντιπαρατεθούμε και μ’ αυτούς σε προσεχείς αναρτήσεις. Δεν θα μας τρελάνετε εσείς!

21 σχόλια:

 1. Φίλε Νέε,
  Μού ‘κλεψες το θέμα, τη μήνη και τη δόξα! Μάζευα υλικό από το συγκεκριμένο blog [και φωτογραφικό και γραπτό] για μια δική μου ανάρτηση, αλλά με πρόλαβες. Χαλάλι όμως! ΕΣΥ τα καταφέρνεις και καλύτερα στις φωτοσυνθέσεις.
  Για λόγους αρχείου αλλά κυρίως για να αναδείξω τον παρορμητισμό αλλά και τα περιορισμένα πλαίσια και επιλεκτικά όρια της αστικής φιλελεύθερης κριτικής θα αναδημοσιεύσω το κείμενο ΣΟΥ σε κάποια προσεχή ανάρτηση ΜΟΥ. Θα το εμπλουτίσω φυσικά και με κάποια δικά μου σχόλια και παρατηρήσεις. Ήδη μη αντέχοντας τον επιλεκτικά επικριτικό λόγο του Cyprus Critic έκαμα πριν καμιά δεκαριά μέρες παρέμβαση στο Blog του [link: http://cyprus-critics.blogspot.com/2014/02/normal-0-false-false-false.html?showComment=1392397897625#c1331267030451609240] και με σχόλιο μου έθιξα/επέκρινα τη φασιστική [κατά βάθος] «ευφάνταστη σύνθεση ΤΟΥ με την οποία στην ουσία απαγορεύει στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου να μιλά».
  Από την άλλη όμως τον Ρίκκο Μαππουρίδη τον παρότρυνε να μιλά. Ήταν νομίζω τότε που ο Μαππουρίδης τα είχε βάλει με τον Χάσικο για το θέμα των ηχογραφήσεων στην υπόθεση της “Δρομολαξιάς”. Εννοείται φυσικά ότι ο Cyprus Critic ΟΥΔΕΠΟΤΕ πρόβαλε την τοποθέτηση του Μαππουρίδη ότι «εκ του Συντάγματος δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τέως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» [για την έκρηξη στο Μαρί]... Άσε που τελευταία σε μια έκρηξη [αστικής, κρυπτοφασίζουσας όμως, δημοκρατικότητας] λέει στον Νίκαρο «ΝΑΙ. Προχώρα τζαι χέστους απορριπτικούς». Όμως και πάλι [κάνει πως] ξεχνά ότι ο Νίκαρος που εν ούλλους που ΜΑΣ shέζει με τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που παίρνει στην Οικονομία ακολουθώντας τις ντιρεκτίβες της Τρόικας, οι οποίες όμως οδηγούν τον κόσμο στη φτώχεια... Ψηλά γράμματα για τον Critic. Όπου τζιαι να ‘σαι εν να υποστηρίξει «τούτος» ο [όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση] τις φασιστικές κινήσεις και ενέργειες για ανατροπή της προβληματικής αστικής δημοκρατίας στην Ουκρανία...

  Ζήτω η δημοκρατία των φιλελευθέρων! Άντε ρε ουστ!
  [Ποτέ όμως δεν καταδίκασε τις φασιστικές δηλώσεις του γνωστού συνάγερμικού ηθοποιού Κωστάκη Κωνσταντίνου στο πρόγραμμα της Ελίτας στο ΡΙΚ1για τις οποίες η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας καταδίκασε το ΡΙΚ σε πρόστιμο. Κι ας καλεί [ποιους άραγε;] το κράτος να κηρύξουν εκτός νόμου το ΕΛΑΜ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είδες τι επάθαμε; Ενώ αν είμασταν μια καθώς πρέπει επαγρύπνηση, θα φροντίζαμε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας τζιαι να μεν "κτυπούμε" ασυντόνιστα. Τι σόι "μηχανισμός" είμαστε;

   Η αλήθεια είναι πως δεν παρακολουθώ τον φίλο, εν πολλά μακριά από όσα θα μπορούσα τα αντέξω να διαβάσω. Οπότε δεν είδα ούτε τις παρεμβάσεις σου. Εντύπωση μου έκαμε το φίμωτρο αλλά τζιαι το γεγονός ότι ο φίλος μας θεωρεί (ή θεωρούσε τουλάχιστον) πως το ΑΚΕΛ έκλεψε το λαό!

   Όπως καταλαβαίνεις, για να έχω την εικόνα με το ΑΚΕΛ και τη λεζάντα, έχω και γω πάρει τις σημειώσεις μου εδώ και καιρό...

   Ναι, ο κρίτικ είναι μια περίπτωση που θα ονόμαζε κάποιος και ως "φιλελφασίστα". Είναι από τους τύπους που θα υποστήριζαν ανοικτά τους ορίτζιναλ φασίστες, όπως στην Ουκρανία τώρα, στη Συρία ή τη Λιβύη κλπ, ή την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, γιατί όχι, προκειμένου να αποτραπεί ο "κομμουνιστικός κίνδυνος", να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να μείνει η χώρα στη δυτική επιρροή κ.ο.κ.

   Και δεν είναι ο μόνος φυσικά στην κυπριακή μπλογκόσφαιρα...

   Διαγραφή
 2. Οντως η Ειρηνη αν και μη μαρξιστρια εχει την σωστη συμπεριφορα σε ολα τα θεματα ειτε οικονομια ειτε Κυπριακο.

  Τον κριτικ δεν το παρακολουθω, εχει μερικα χρονια (2011) που εσταματησα να δκιαβαζω χαζοβιοληδες και στροβολιοτηδες. Εχουν τον φασισμο μεσα τους οτι μασκα τζιαι να φορησουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σώωωπα....Πε μου ρε zep, εν "γονίδιον" ο φασισμός τζιαι έχουν τον μέσα τους; Ο Κρίτικ λαλεί ενίοτε κουβέντες παραπάνω, εν το στυλ του, με το οποίον προσωπικά διαφωνώ, αλλά όποιος εν στοιχειωδώς αντικειμενικός καταλάβει ότι ΔΕΝ πρόκειται περί "φασίστα" (ρε κουμπάρε γούστον που της έshιετε τούτης της λέξης, πάει με ούλλα, όπως την κόκα κόλαν έναν πράμαν). Ούτε φυσικά ο Στροβολιώτης εν "φασίστας". Κατ'εμέναν αν έshιει φασισμόν μια στάση, εν τζιείνη που βάλλει ταπελλούες, τζιείνος εν έτσι ο άλλος εν άλλωσπως κλπ. Τζιαι που επιλέγει το ad hominem για να απαξιώσει το τι λαλεί ή πρεσβεύει ο άλλος με τες απόψεις του.Εσύ έπιασες τζιαι έκαμες το "στροβολιώτης" χαρακτηρισμόν απαξιωτικόν. Ωραίον παράδειγμαν "αριστερού" είσαι τζιαι του λόου σου.
   Πάρε παράδειγμαν που το στυλ του Νέου, ο άθρωπος επιχειρηματολογεί. Το ίδιον τζιαι ο Άνευ αν τζιαι εν αποφεύγει τζιαι τζιείνος τες ταπελλούες. Άκου φιλελ-φασίστας...
   Ο κρίτικ, ο στροβολιώτης κ.λ.π. έχουν τα στερεότυπα τους, έχουν τες αντιφάσεις στη σκέψην τους που έχουμεν ούλλοι. Στην παρούσαν φάσην φαίνουνται δύσπιστοι στο κατά πόσον το παρόν σύστημαν μπορεί να ανατραπεί, εν θιασώτες της στάσης ότι μπορεί κάπως να διορθωθεί.
   Διαφωνείστε μαζίν τους, συζητείστε μαζίν τους, υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί, ενημερώνεται, διαμορφώννει στάσην. Μεν αναλώνεστε σε στείρους χαρακτηρισμούς. Διότι μετά απλά χάννετε το δικαίωμαν να διαμαρτύρεστε όταν σας κάμνουν τα ίδια τζιαι shιειρόττερα...

   Διαγραφή
  2. Ο φασισμός έχει πολλά ποδάρια αγαπητέ Γούφι, τζιαι το έξυπνο πουλλί από τη μούττη πιάννεται. Αυτό ισχύει για όλους μας.

   Ο φιλελ-φασισμός εν ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός, τούτος που εν αφήννει κανένα περιθόριο στις συλλογικές, δημόσιες, συνεργατικές δομές να παράγουν τζιαι να συμμετέχουν στην οικονομική διαδικασία. Εν τούτος που θέλει να σπρώξει στην παρανομία τους κομμουνιστές, θεωρώντας τους "το άλλο άκρο".

   Έννεν τυχαίο δηλαδή που ο φίλος είσιεν σε πρώτο πλάνο την ακύρωση του ΑΚΕΛ τζιαι των βουλευτών του, τζιαι σε δέφτερο την δίωξη του ΕΛΑΜ πχ ή των άλλων εθνικιστικών κομμάτων. Εν χαρακτηριστική η περίπτωση, ας είμαστε ειλικρινείς.

   Μα διάλογο κάμνουμε τζιαι έτσι. Αφιερώνουμε μιαν ανάρτηση (στην ανάρτηση δεν υπάρχουν χαρακτηρισμοί ή προσδιορισμοί) για να γίνει διάλογος τζιαι να αντιπαρατεθούν οι απόψεις.

   Πάντως μου προκαλεί εντύπωση που εσένα δεν σε ενοχλούν τούτα τα πράματα...

   Διαγραφή
  3. Ενεν γονιδιο, εν επιλογη. Φασιστας ειναι και ο Δρουσιωτης και ολοι οι υποστηρικτες της αποπειρας πραξικοπηματος του 2011. Με τα ψευτικα πρωτοσελιδα τους, με τα ψευτικα μπλογκ τους, με την λογοκρισια της αληθειας. Στα δυσκολα φαινεται το ποιον του καθενος και τους ειδαμε ολους πως εσυμπεριφερθηκαν. Ηταν εξω που το προεδρικο μαζι με τους ομοιδεατες Ελαμιτες και τους αγανακτισμενους αποελιστες οταν εφωναζαν αθανατος για τους νεκρους πανω στους οποιους επατησαν για να προωθησουν την διχοτομηση και τον νεοφιλελευθερισμο. Οξα εν για την επανενωση που επηε τζιαμε ο στροβολιωτης;

   Τους ειδαμε και τους εζησαμε, ολοι απο τον φιλελευθερο, τον πολιτη, το φασιστεςλαιβ και ολα φασιστικα μμε που πλυνισκουν καθημερινα εγκεφαλους σπερνωντας το μισος και τον ατομικισμο.

   Τους βλεπουμε στην Ουκρανια και την Βενεζουελα ποση εν η δημοκρατια τους. Με την φιλη μας την Μερκελ να ενθαρυνει τους νεοναζι για να επιτυχουν το πραξικοπημα. Ολοι οι νεοφιλελευθεροι εχουν τον φασισμο μεσα τους. Οσες δικαιολογιες τζιαι αν τους εβρεις

   Διαγραφή
  4. Συμφωνώ με τη τοποθέτηση του συντρόφου...

   Διαγραφή
 3. Περιμένεις πολλά που τους αθρώπους. Αν περιμένεις τζιαι που τον εαυτό σου τόσα θα ζήσεις καλά αυτήν την γέρημην γλύκαν που λέγεται ζωή.

  Ήταν να γράψω μιά ανάρτησην: θα σας στηρίξουμεν τρισάθλιοι αλλά εμετάνωσα. Βαρκούμαι τελευταία. Ανακατσιώ τζιόλας αυτον τον αέραν που επήρεν η δεξιά στην κύπρον. Είναι σιειρόττεροι τούτοι που τους γόνους τους.

  Φαίνεται ότι καμιά μόρφωση δεν κάμνει τον άθρωπον καλλύττερον. Α.λλος ένας αθρωπιστικός μύθος που πεθαι.νει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα αν δεν περιμένεις πολλά που τους ανθρώπους, γίνεσαι δεξιός τζιαι τελειώννει η υπόθεση...
   Τζιαι θα συμφωνήσω πως η μόρφωση δεν κάμνει καλλύττερον τον άθρωπο... Νομίζω τούτο έχει ήδη αποδειχτεί τζιαι στην Κύπρο των τελευταίων δκυο τουλάχιστον δεκαετιών.

   Διαγραφή
 4. Αγαπητέ [κατά τ’ άλλα] Woofis,

  Άραγε οι κρύες [και έμπλεες ελιτισμού και υπεροψίας] καρικατούρες που κάμνει ο Critic με τα αφοριστικά σχόλια και συνθήματα που παραθέτει κάτω απ’ αυτές δεν αποτελούν «ad hominem» επιθέσεις με σκοπό «να απαξιώσει το τι λαλεί ή πρεσβεύει ο άλλος με τες απόψεις του» [όπως ας πούμεν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου]; Αλήθεια γιατί δεν υπερασπίζεσαι με την ίδια θέρμη και τον Νέο όπως κάμνεις με τον Critic και τον Strovolioti;
  Και παρεμπιπτόντως ΔΕΝ είμ’ ΕΓΩ που χρησιμοποίησα την έκφραση «φιλελ-φασίστας», όμως μπορώ να [ΣΟΥ] αναλύσω πώς ο νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία και ο φιλελευθερισμός στην πολιτική οδηγούν ή καταλήγουν σε φασίζουσες καταστάσεις... Να σημειώσω για την ώρα ότι μέσα από το πιο πάνω πρώτο σχόλιο μου αποκαλύπτεται εξόφθαλμα ο αντιφατικός λόγος του Critic και τα διαχρονικά κολλήματα του...

  ******************************
  Aceras,
  Όντως «καμιά [ακαδημαϊκή] μόρφωση δεν κάμνει τον άθρωπον καλλύττερον»! Έκαμεν ο Steve Jobs τον κόσμο γενικότερα καλύτερο με τις ανακαλύψεις του για τα computer;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ εσκέφτουμουν 80 χρόνια, τόσες γενιές, σοσιαλιστική μόρφωση στην ΕΣΣΔ, έκαμεν τον Ρώσσον καλλύττερον;

   Μια τσίππα εν η μόρφωση, τζιαι με την παραμικρήν δυσκολίαν ο άθρωπος γίνεται το πιο απαίσιον των αρπακτικών σαρκοβόρων θυλαστικών. Το μόνον που σκοτώννει τζιαι για να εμπορεύκεται τζιαι να συσσωρεύκει.

   Διαγραφή
  2. Τούντο επιχείρημα, ότι δηλαδή ούτε τα 70 χρόνια σοσιαλιστικής παιδείας στην ΕΣΣΔ τζιαι τις άλλες χώρες αλλάξαν τον άνθρωπο, το χρησιμοποιώ τζιαι γω.
   Με την πρώτη ευκαιρία, όπως το λαλείς.

   Χρειάζεται άλλου είδους μόρφωση.

   Πριν δύο εβδομάδες έβλεπα την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών στο Σότσι, τζιαι που έκαμε εντύπωση η αγάπη τζιαι η νοσταλγία των σεναριογράφων της τελετής για τα "κόκκινα χρόνια της χώρας" όπου τα μωρά είχαν στο σιέρι ένα βιβλίο, ερωτεύκουνταν, επαίζαν τζιαι γεννικά ήταν η "προνομιούχα τάξη". ϊσως να το κάμω τζιαι ανάρτηση.

   Κάτι έμεινε στον πρώην σοβιετικό λαό, το δείχνουν τζιαι οι δημοσκοπήσεις που γίνονται τελευταία, αλλά ούτε ο εθνικισμός, ούτε η ακροδεξιά, ούτε τζιαι η ιδιοτέλεια δεν ενικηθήκαν.

   Διαγραφή
  3. Φίλε Aceras,

   Προβληματίζεσαι και λες: «Εγώ εσκέφτουμουν 80 χρόνια, τόσες γενιές, σοσιαλιστική μόρφωση στην ΕΣΣΔ, έκαμεν τον Ρώσσον καλλύττερον»... Τα ίδια περίπου γράφει και ο αριστερίζων πλην φιλελεύθερος διανοητής Γιώργος Τζίβας σε άρθρο του στον “Πολίτη” προχτές Σάββατο, 22 του μηνός, αλλά από καθαρά αντικομουνιστικές θέσεις. Αναφορά στο άρθρο του συντάκτη του “Πολίτη” έκαμα στην τελευταία ανάρτηση μου [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2014/02/202014-t.html], αλλά θ’ άξιζε τον κόπο για ένα ολοκληρωμένο σχολιασμό. Τίτλος τού άρθρου “Τόσο μίσος που κρυβόταν” κι αναφέρεται στο εθνικιστικό μίσος στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όμως επιφανειακές οι τοποθετήσεις του κου Τζίβα...

   Η σοσιαλιστική κουλτούρα υπάρχει ακόμα σε πολύ κόσμο στις χώρες του πάλαι ποτέ “υπαρκτού σοσιαλισμού”, αλλά έχουν επιβιώσει ή/και “αναγεννηθεί” και συνήθειες, νοοτροπίες, συμπεριφορές των παλαιών αστικών καθεστώτων ακόμα και φεουδαρχικά κατάλοιπα. Η απολιτικοποίηση του κόσμου που επήλθε στις συγκεκριμένες χώρες σε συνδυασμό με τη σημερινή εξαθλίωση του κόσμου, αλλά και τη διαχρονική προπαγάνδα των Δυτικών [και των ντόπιων αντικομουνιστών υποστηριχτών τους] οδηγούν ακόμα και στην ανάπτυξη φασιστικών κινημάτων, κάτι που παρατηρείται έντονα σήμερα στη Ουκρανία, ή/και στην αναζήτηση Μεσσιών... [Να σημειώσω ότι πριν κάποια χρόνια στη Βουλγαρία ο κόσμος ανέδειξε ως πρώτο κόμμα εκείνο του πρώην τσάρου, γιατί πίστευε ότι ο τσάρος θα τους έσωζε από την φτώχεια και τη μιζέρια]...

   Διαγραφή
  4. Επίσης να σημειώσω [και σε συνδυασμό με αυτά που γράφει και ο Blogοδεσπότης Νέος - γράφαμε ταυτόχρονα φαίνεται] ότι σ’ αυτές τις χώρες παρατηρείται και το οξύμωρο σχήμα ο κόσμος να θέλει να διατηρήσει τις κοινωνικές παροχές και την κοινωνική μέριμνα που του παρείχε το σοσιαλιστικό κράτος, αλλά να θέλει και τον καπιταλισμό της Δυτικής Ευρώπης...

   Διαγραφή
  5. Καλά, τζιαι στην Κύπρο ούλλοι οι αντικομμουνιστές θέλουν να μπουν στο δημόσιο τζιαι να ζουν (σε αρκετά μεγάλο βαθμό) κάτω που τη θαλπωρή του κράτους...
   Έβρε λοαρκασμό...

   Διαγραφή
  6. 70 χρονια σοσιαλιστικης μορφωσης εδωσαν μας τον μονο πληθυσμο πανω στην γη που εν αληθινα αντι-φασιστες, ουτε μισοφασιστες, ουτε κρυποτφασιστες!

   ας δουμε τί γινεται τωρα στην Ουκρανια και ας δουμε και εμας τους μορφωμενους δυτικους ποσες αντιστασεις πραγματικες εχουμεν σαν λαος, σαν λαικη βαση απεναντι στα εκτρωματα του συστηματος, απεναντι στον οικονομικο φασισμο και το αδελφακι του τους Χιτλερικους.

   70 χρονια σοσιαλιστικής μορφωσης αφησαν πισω παλε μιαν παρακαταθήκην για εμας τους δυτικούς, διοτι μονον τουτοι αν σηκωσουν κκελλεν κατα του φασισμου των ΗΠΑ-ΕΕ-ΔΝΤ εμεις μια ζωη μονο μισες δουλειες τζαι σιουμαλισματα!

   Οριστε που οι απόγονοι των "ολοκληρωτιστών" "του τσαρου" και του "σταλιν" μπορει τελικα να εν ο πιο δημοκρατικος λαος της ανατολικης ευρωπης και ισως ο μονος λαος που θα δειξει πως εσει ιστορικο αναστημα απεναντι σε τουτους ουλλους τους λεχριτες που μας κυβερνουν με τα μνημονια και τα ρεστα.

   Διαγραφή
  7. σχετικό με το τί σημαινει σήμερα Φασισμός

   http://disdaimona.blogspot.com/2014/02/blog-post_2674.html

   Διαγραφή
 5. Πιο πάνω ο Woofis επέκρινε τον ZEP γιατί ο τελευταίος είπεν ότι ο Critic και άλλοι «... χαζοβιοληδες και στροβολιοτηδες [...] εχουν τον φασισμο μεσα τους οτι μασκα τζιαι να φορησουν»...
  Και πριν πετεινός λαλήσει, επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενα του μέσα την τελευταία ανάρτηση του Critic. Πασιφανής ο ελιτισμός του [για να μην πω και ο ρατσισμός του] και η εμπάθεια του κατά των υπαλλήλων των ημικρατικών κι άκρως επιδερμικές, αφοριστικές και γενικευμένες οι τοποθετήσεις. Εγώ πάντως ΕΝΕΚΑΤΣΣΙΑΣΑ διαβάζοντας το βοθρογράφημα του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εν που το καλοτζιαίρι του 11 που ξερνούμε με δαύτους, εν μας εμείναν άντερα...

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος26/2/14, 6:36 π.μ.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις αν καταφέρει κάποιος να επεκτείνει τη συζήτηση, με ένα νεοφιλελεύθερο, θα καταλάβει πως μέσα του κρύβει φασιστικές ιδέες, αντιλήψεις, και στάσεις. Ο νεοφιλελευθερισμός σαν μοντέλο αναπτυγμένης μορφής καπιταλισμού όταν αφεθεί να λειτουργήσει οδηγεί στην κατάργηση της δημοκρατίας (της αστικής) και σε φασιστικές καταστάσεις.

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συχνά φίλε Σταύρο, κάμνω τη σκέψη πως η αστική δημοκρατία μετά τον Β' παγκόσμιο, είναι ο συμβιβασμός ιμπεριαλισμού-σοσιαλισμού. Τζιαι σε ένα συμβιβασμό, όταν δεν υπάρχουν πλέον οι συνθήκες που τον προκαλούν (αντιφασιστική νίκη, ΕΣΣΔ), είναι μοιραίο να επέλθει κάποτε τζιαι η αμφισβήτιση του που το δυνατό μέρος.

   Γι αυτό, παρά την αντίφαση που περιέχει τούτη η πολιτική πράξη, πρέπει νομίζω να στηρίζουμε τους αστικούς θεσμούς στο διακηρυκτικό τους τουλάχιστον επίπεδο, έτσι όπως καταγράφονται δηλαδή στα συντάγματα, προκειμένου να διατηρίσουμε τούντον συμβιβασμό ενάντια στις ξεκάθαρες προθέσεις της Δεξιάς να τον καταλύσει.

   Εκτός τζι αν νιώθουμε πως με την κατάλυση των αστικοδημοκρατικών-κευνσιανικών δομών, είμαστε εμείς σε θέση να επιβληθούμε στη Δεξιά - που είναι από τη φύση της φασίζουσα, δεν τίθεται θέμα.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...