"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

27 Φεβρουαρίου 2014

Μερικές σκέψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ενόψει της σημερινής κινητοποίησης

 • Μας δίνεται σήμερα το απόγευμα άλλη μια ευκαιρία να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Στη κινητοποίηση στις 5 το απόγευμα έξω από τη Βουλή, θα είναι μαζί μας αυτή τη φορά και οι απεργοί των τριών ημικρατικών οργανισμών που έχουν μπει στο στόχαστρο των ιδιωτικοποιήσεων.
 • Δικαίως θα απορούν πολλοί, γιατί οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της CYTA, της ΑΗΚ και της Αρχής Λιμένων, δεν κατάφερναν να πάρουν απόφαση υπέρ της συμμετοχής τους στις προηγούμενες δύο κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από την πλατφόρμα των 18 και πλέον φορέων κατά της λιτότητας.
 • Η αλήθεια είναι, πως όπως ακριβώς συμβαίνει με την ΠΑΣΥΔΥ των δημόσιων υπαλλήλων, την ΟΕΛΜΕΚ των καθηγητών Μέσης και φυσικά τη ΣΕΚ, στις συνδικαλιστές οργανώσεις των ημικρατικών δεν υπάρχει ανεπτυγμένη ταξική συνείδηση, αλλά ούτε και μια στοιχειώδης διεκδικητική στρατηγική ενόψει της διασπάθισης που επιχειρείται εκ μέρους του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω φυσικά της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και των οδηγιών της ΕΕ και του ΔΝΤ.
 • Η χρησιμοποίηση της ΠΑΣΥΔΥ, της ΟΕΛΜΕΚ και των υπόλοιπων συνδικαλιστικών οργάνων του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, και είναι ακριβώς αποτέλεσμα της διασύνδεσής τους με το ΔΗΚΟ, τον ΔΗΣΥ και σε μικρότερο βαθμό την ΕΔΕΚ.
 • ΠΑΣΥΔΥ και ΟΕΛΜΕΚ, επί περασμένης διακυβέρνησης και όταν ξεκινούσαν να εφαρμόζονται μέτρα λιτότητας, έπαιρναν αποφάσεις για απεργίες και στάσεις εργασίας ακόμα και στη βάση φημών. Τώρα, δεν «συγκινούνται» παρά τις εξόφθαλμες τάσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να ξεχαρβαλώσει τα εργασιακά δικαιώματα, είτε βάσει του μνημονίου που η ίδια υπέγραψε, είτε βάσει των εκθέσεων του ΔΝΤ για την παιδεία και την δημόσια υπηρεσία. 
 • Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενάντια στη συμμετοχή των οργανώσεών τους στις προηγούμενες δύο κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας, ψήφιζαν σε ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που πρόσκεινται σε ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ αλλά και της ΕΔΕΚ.
Τα σύκα-σύκα
 • Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δάκτυλό μας, κι ας μην ωραιοποιούμε ή να στρογγυλοποιούμε τα πραγματικά δεδομένα: Μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται στη βάση της επετηρίδας, βρίσκεται εκεί ως αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης της κρατικής μηχανής ως πλατφόρμας εξυπηρέτησης των εκλογικών και κομματικών σκοπιμοτήτων του Κέντρου και της Δεξιάς.
 • Η πλειοψηφία των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα και τους ημικρατικούς, και είναι χρήσιμο αυτές τις ώρες να είμαστε επιτέλους απόλυτα ειλικρινείς, προέρχονται διαχρονικά από την «εθνική παράταξη». Αυτή που υποτιμά, λοιδορεί αλλά και αντιμάχεται πολλές φορές παίρνοντας το μέρος του κεφαλαίου, οποιαδήποτε Αριστερή προσέγγιση, τόσο στο μεγάλο πρόβλημα του τόπου, όσο και στα εργασιακά και τα οικονομικά θέματα.
 • Δεν είναι τυχαία λοιπόν η απουσία της ΠΑΣΥΔΥ, της ΟΕΛΜΕΚ (και της ΟΛΤΕΚ παραδόξως), της ΣΕΚ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ημικρατικών που τώρα φαίνεται να έχουν «ξυπνήσει», από τις εκδηλώσεις καταδίκης των πολιτικών που εφαρμόζονται.
 • Καλωσορίζουμε φυσικά την εγρήγορση με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των Κυβερνώντων οι υπάλληλοι των ημικρατικών, αλλά επιτρέψτε μας να έχουμε τις αμφιβολίες μας για το κατά πόσο θα μπορέσουν να κρατήσουν μια ενωτική και αποφασιστική γραμμή μαζί με το υπόλοιπο εργατικό και κοινωνικό κίνημα, ενάντια στη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
 • Η δική μας εκτίμηση είναι πως όπως και στην προεκλογική περίοδο, εκεί που έπρεπε δηλαδή να στηθούν αναχώματα στο νεοφιλελευθερισμό και την άκριτη υιοθέτηση των πολιτικών της Τρόικας, οι ηγεσίες αυτών των οργανώσεων θα υποχωρήσουν μπροστά στις κομματικές σκοπιμότητες της Δεξιάς και του Κέντρου.
 • Αυτό φαίνεται και από τις ανακοινώσεις τους αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και οι οποίες σε γενικές γραμμές κάνουν λόγο για «διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων» την επόμενη μέρα, αντί να επιμένουν σε διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών τους.
 • Ο προσανατολισμός και τα όρια λοιπόν αυτών των οργανώσεων και ειδικά των ηγεσιών τους, δεν είναι αυτός που θα ανέμενε η κοινωνία. Η δική μας εντύπωση και πρόβλεψη είναι πως θα υποχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις, συντεταγμένα ή ατάκτως και διασπαστικά, μπροστά σε πλάνα εθελούσιας συνταξιοδότησης και πρόωρης αποχώρησης, υποσχέσεις για μη απολύσεις οι οποίες φυσικά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα ή και άλλα πλάνα που θα εκπονήσει μπροστά στις κινητοποιήσεις η άρχουσα τάξη.   
Εκεί, ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι υποχωρήσουν
 • Την ίδια ώρα, η Αριστερή προσέγγιση στο ζήτημα των εργασιακών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων, είναι και πρέπει να είναι πάντα δεκτική έστω και σε περιστασιακά ή αυθόρμητα «ξυπνήματα» των εργαζόμενων, ακόμα κι αν αυτοί δεν υιοθετούν ή δεν ασπάζονται τα ευρύτερα προτάγματα της Αριστεράς.
 • Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, δεν αφορά φυσικά τόσο τους εργαζόμενους στους οργανισμούς που έχουν μπει στο στόχαστρο, όσο την ίδια την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον. Οι εργαζόμενοι, μέσω των συντεχνιών τους, πιθανότατα θα δώσουν το πράσινο φως για μερική ή πλήρη αποκρατικοποίηση, βασιζόμενοι σε υπολογισμούς που διατηρούν,  έστω και κουτσουρεμένο, το εργασιακό τους μέλλον.
 • Ούτε και θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές ηγεσίες στους ημικρατικούς, να θεωρούνται οι μπροστάρηδες του αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Μπροστάρης θα έπρεπε να είναι η ίδια η κοινωνία, το κάθε νοικοκυριό, ο κάθε εργαζόμενος, με δουλειά ή χωρίς.
 • Εμείς θα συνεχίζουμε τον αγώνα κατά της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους οργανισμούς υποχωρήσουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο. 
 • Θα είμαστε αυτοί που θα αγωνιστούν για την επανακρατικοποίηση όσων οργανισμών ιδιωτικοποιηθούν και το πέρασμα στο δημόσιο όλων των υπόλοιπων που έχουν άμεση διασύνδεση με το κοινωνικό συμφέρον, έστω κι αν οι οικείοι εργαζόμενοι δεν το θέτουν ως προτεραιότητα.
 • Αυτά τα ολίγα, και ραντεβού έξω από τη Βουλή στις 5 το απόγευμα…    
Υ.Γ.: Το μπάνερ με την προεκλογική επιστολή Αναστασιάδη προς τους υπαλλήλους των ημικρατικών με την οποία «δεσμευόταν» πως δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και το οποίο ανάρτησαν σε υπερμεγέθυνση στο κτήριο της CYTA οι εργαζόμενοι, το έβαλαν για να το βλέπουν και να θυμούνται οι κυβερνώντες... ή οι ίδιοι και η ηγεσία τους; 

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος27/2/14, 2:15 μ.μ.

  Επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, ουδείς διορίστηκε στον "ευρύτερο Δημόσιο τομέα" ε;

  Επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, ουδείς διορίστηκε σε Ημικρατικούς Οργανισμούς στα πλαίσια "της χρησιμοποίησης της κρατικής μηχανής ως πλατφόρμα εξυπηρέτησης των εκλογικών και κομματικών σκοπιμοτήτων" ε;

  Όντως, "είναι χρήσιμο αυτές τις ώρες να είμαστε επιτέλους απόλυτα ειλικρινείς"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. :-) ενευρίασά σε, ε;

   Δεν γράφει αυτό που λες το κείμενο φίλε/φίλη.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...