"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

9 Φεβρουαρίου 2014

Πόσο λίγο με ξέρεις… ή κρίνοντας εξ ιδίων τ’ αλλότρια…

 • Η κριτική του ΑΚΕΛ ενάντια στον Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνησή του σε ότι αφορά το Κυπριακό, έχει να κάνει με την καταστροφή των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ και ειδικά την απόσυρση των κοινών τους ανακοινωθέντων.
 • Προειδοποίησε η Αριστερά πως με αυτή την τακτική, που προφανώς είχε στόχο να ικανοποιήσει διάφορους απορριπτικούς κύκλους εντός και εκτός ΔΗΣΥ ενόψει εκλογών και διαμοιρασμού της εξουσίας, θα έβγαζε τον Έρογλου και την Άγκυρα από τη δύσκολη θέση και θα έβαζε εμπόδια στη σύνταξη ενός νέου εναρκτήριου εγγράφου.
 • Και ο λόγος που γινόταν και γίνεται αυτή η κριτική, είναι γιατί ακριβώς η Αριστερά θέλει λύση! Θέλει συνομιλίες και θέλει κατάληξη. Μια κατάληξη που δυστυχώς δεν ήταν εφικτή κατά τη διάρκεια της πενταετίας Χριστόφια, παρά τη μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε.
 • Κάποιοι, εκ δεξιών ορμώμενοι, εκπλήττονται τώρα με τη συνεπή και ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ ως προς την υποστήριξη της έναρξης συνομιλιών!
 • «Τσιάκκος ο Άντρος», ακούω και διαβάζω από δω κι από κει. Και πραγματικά είναι άξιο απορίας: Τόσο λίγο ξέρουν το ΑΚΕΛ ή κρίνουν εξ ιδίων τ’ αλλότρια;
 • Δεν μπορώ να καταλάβω, ειλικρινά, τι περίμεναν από το ΑΚΕΛ να κάνει μπροστά σε ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο και ένα κείμενο που απαντά, παρά τις «εποικοδομητικές του ασάφειες», στα γενικά ζητούμενα μιας επανέναρξης του διαλόγου.
 • Το ΑΚΕΛ είναι το πλέον συνεπές κόμμα σε ότι αφορά τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, την επαναπροσέγγιση, τη Διζωνική Ομοσπονδία, την ισχυρή κεντρική εξουσία, την αποστρατικοποίηση. Αυτά υπηρέτησε από το 77’ τουλάχιστον όταν ξεκαθάρισε η βάση λύσης, και ως αντιπολίτευση, και ως συμπολίτευση και φυσικά ως Προεδρία.
 • Το άτοπο και το οξύμωρο θα ήταν, μπροστά σε μια πρωτοβουλία που κινείται σε σωστές κατευθύνσεις, απ όπου κι αν αυτή προέρχεται, το κατ εξοχήν κόμμα της επαναπροσέγγισης και της επανένωσης να υπέπιπτε στον λαϊκισμό και τις επιτηδευμένες εμμονές και φοβίες για χάρη της αντιπολιτευτικής του τακτικής.
 • Να έκανε δηλαδή αυτά που έκανε ο ΔΗΣΥ ως αντιπολίτευση και πρόσφατα ως Κυβέρνηση…
 • Σαν Αριστερά αγωνιστήκαμε στις περασμένες προεδρικές εκλογές για να μην έχουμε το δίλημμα Αναστασιάδη-Λιλλήκα και δεν ενδώσαμε σε άνευ όρων συνεργασίες με το Κέντρο βάζοντας τη ΔΔΟ ως το κυρίαρχο ζητούμενο στις πολιτικές συγκλίσεις.
 • Δεχτήκαμε πυρ-ομαδόν για τις προτάσεις Χριστόφια και ειδικά αυτές που αφορούσαν τις συζεύξεις των δύο κοινοτήτων σε διάφορα επίπεδα. Και το κοινό ανακοινωθέν που τελικά φαίνεται να επιτυγχάνεται, αποτελεί ουσιαστικά δικαίωση για την Αριστερά, έστω κι αν δεν είναι προϊόν ενδοκυπριακού διαλόγου ή αν υπολείπεται των προηγούμενων.
 • Παρόλα αυτά, έχουμε κι εμείς τους δικούς μας, βάσιμους φόβους. Τους φόβους που πηγάζουν από την εμπειρία του 2004 σε ότι αφορά τις πιέσεις που εξασκήθηκαν και στον λαό και στην πολιτική ηγεσία. Τους φόβους για μια επανάληψη τόσο του Μπούρκενστοκ, όσο και των Γιούρογκρουπ του περασμένου Μάρτη.
 • Δυστυχώς, η αλήθεια να λέγεται, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή, δεν είναι αυτή που θα υπερασπιστεί χώρα και λαό με ειλικρίνεια και συλλογικότητα μπροστά στις πιέσεις. Ούτε και είναι αυτή που θα επιμένει σε μια ισχυρή κεντρική εξουσία του ομόσπονδου κράτους. Δεν αιθεροβατούμε λοιπόν. 
 • Και ο κυριότερος φόβος είναι πως με σχετική ευκολία, αυτή η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το χαρτί της ένταξης της ενωμένης χώρας στο ΝΑΤΟ ως γεφυρωτική προοπτική για το θέμα των εγγυήσεων.
 • Εκεί, θα μας βρουν αντίθετους, κι ας μην μας πουν πως δεν τους προειδοποιήσαμε…

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος10/2/14, 7:29 μ.μ.

  Λλίον κλαμουριστόν το κείμενο, αλλά με διαφορά το πιο σωστό σου από τον καιρό που σταμάτησες να αρθρογραφείς και άρχισες να προπαγανδίζεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φαντάσου Στροβολιώτη μου, να εκτιμά κάποιος Αριστερός τις δικές σου αξιολογήσεις, να τις παίρνει υπόψην. Η αλήθεια είναι ότι μου φκαίννει θρήνος. Λυπούμαι πραγματικά για τούντη συμπεριφορά τζιαι το επίπεδο του κόσμου.
   Το παπαγαλάκι του κυβ, εκπρόσωπου τζιαι του προεδρικού Δρουσιώτη, μίλα για προπαγάνδα; Εννά ππέσει φωθκιά να σε κάψει αθεόφοβε.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος12/2/14, 1:12 μ.μ.

  Παναγιώτης Ήφαιστος: ''Η Κύπρος δέχεται τη χαριστική βολή'
  http://www.youtube.com/watch?v=n06MX-wrri4

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...