"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

1 Απριλίου 2014

Κρύβονται πίσω από τη θυσία της κυπριακής νεολαίας για τη λευτεριά την ώρα που… Αλυσοδένουν την Κύπρο σε νέους αποικιοκράτες

Κάθε 1η τ' Απρίλη...
 • Από τους Άγγλους στους Αμερικάνους και τώρα στους Γερμανούς – Η ομηρία της Κύπρου στα ξένα συμφέροντα από την παράταξη του «αντιαποικιακού αγώνα» και των «εθνικών ιδανικών».
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 28/3/2014
 • Διερωτάται ο Νίκος Δήμου σε πρόσφατο επετειακό του άρθρο για την 25η Μαρτίου, «πότε θα διδαχθούν τα παιδιά την αλήθεια για το 21»;
 • Η επανάσταση απέτυχε, ομολογεί ο εμπνευστής του «Δεν Ξεχνώ», “επειδή οι Έλληνες πολεμούσαν περισσότερο μεταξύ τους, παρά με τους Τούρκους”. Ο ιστορικός Κωστής Παπαγιώργης, προσθέτει ο γνωστός έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος, την είχε χαρακτηρίσει «πανεθνικό εμφύλιο, ο οποίος κατ’ ευφημισμόν βαπτίσθηκε επανάσταση από τους ιδεολόγους ιστορικούς».
 • Κι αν σχεδόν δύο αιώνες μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 δεν καταφέρνουμε να δούμε τα ιστορικά δεδομένα κατάματα και να μην παραμυθιάζουμε τα παιδιά μας, τι άραγε θα μπορούσαμε να αναμένουμε για τη δική μας «κυπριακή επανάσταση», την ΕΟΚΑ του 55-59 που μόλις πριν από πέντε χρόνια γιόρτασε το «χρυσό ιωβηλαίο» από τη λήξη της;
 • Θα λεχθούν ποτέ αλήθειες για τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΟΚΑ, τον σκοπό και τους στόχους της; Ή για το ποιόν του στρατιωτικού της αρχηγού και μερικών άλλων που τον πλαισίωσαν και στη πρώτη αλλά ειδικότερα και στην δεύτερη στρατιωτική του δράση στο νησί;
Δεν υπήρξε ποτέ απελευθερωτικός και λαϊκός αγώνας από τη Δεξιά και το κατεστημένο
 • Για ποιο «αντιαποικιακό αγώνα» μιλάει λοιπόν η καθεστωτική τάξη; Αυτόν που θα μας απελευθέρωνε από τους Άγγλους, για να μας ρίξει στην υποτέλεια του «νέου υπερατλαντικού αφεντικού» και που θα έβαζε τις βάσεις για τον βίαιο διαχωρισμό;
 • Για ποιά λευτεριά και για ποιους άραγε έχυσαν το αίμα τους άραγε τα ανυποψίαστα παιδιά της ΕΟΚΑ που πίστεψαν στα λόγια τα μεγάλα και τους ηρωικούς  αρχηγούς;
 • Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, η θυσία των νιάτων της Κύπρου, δεν έγινε για την αποτίναξη του ιμπεριαλιστικού ζυγού, ούτε φυσικά για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία του κυπριακού λαού. Έγινε για να συμπεριληφθεί η Κύπρος στους σχεδιασμούς που γίνονταν εκ μέρους της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής και του ΝΑΤΟ, στη «μοιρασιά» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
 • Κατά μία έννοια, η ελληνική βοήθεια στην ΕΟΚΑ, υπήρξε ουσιαστικά Αμερικάνικη βοήθεια. Όπως και η τούρκικη απάντηση με την ίδρυση και παραστρατιωτική δράση της ΤΜΤ ήταν στην ουσία της μια Αμερικάνικη παρέμβαση. Ο διχασμός και η βία τόσο ανάμεσα στις δύο μεγάλες κοινότητες, όσο και στο εσωτερικό τους, ήταν μια μεθόδευση που είχε εμμέσως την καθοδήγηση των Αμερικανών, μέσω των «μητέρων πατρίδων».
 • Ο Γρίβας, όπως γράφει ο ίδιος στο ημερολόγιό του, δεν ήθελε με τίποτα να «παρεξηγηθεί» από τους αμερικανούς ο χαρακτήρας της ΕΟΚΑ. Έβλεπε, διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις,  τη βία κατά του ΑΚΕΛ και τις δολοφονίες αριστερών ως «δείγμα» της «αφοσίωσής» του στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Μιας «αφοσίωσης» που εξετελέσθη στο ακέραιο, τόσο από τον ίδιο, όσο και από την παράταξη που ενέπνευσε.
 • Είναι γι αυτή την «αφοσίωση» και τη «δέσμευση» για τις οποίες κάνει λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν αναφέρεται στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά εννοεί η Δεξιά ως «απελευθερωτικό αγώνα», την ώρα που μεθοδεύει την προσχώρηση της Κύπρου στους ΝΑΤΟϊκούς σχηματισμούς και την βάζει υποθήκη σε ξένα και ντόπια οικονομικά συμφέροντα.
 • Δεν υπήρξε ποτέ απελευθερωτικός και λαϊκός αγώνας από τη Δεξιά και το κατεστημένο. Μόνο εκδούλευση στους Δυτικούς, διαπλοκή και εκμετάλλευση κράτους και λαού.
Όχι άλλα ψέματα στα παιδιά μας: Αντίσταση κι αγώνας στην πράξη
 • Αναμενόμενα, θα μας ξαναμιλήσουν, από το ΔΗΣΥ μέχρι το ΕΛΑΜ, και από τις εγκυκλίους στα σχολεία μέχρι τους πανηγυρικούς στις εκκλησίες, για αντιαποικιακό αγώνα και αποτίναξη του ξένου ζυγού. Για τόλμη και αυτοθυσία, για οράματα, για απελευθέρωση.
 • Την ίδια ώρα, καθεστωτική τάξη και τα κόμματα του «εθνικού κορμού», ο Προκαθήμενος και οι οργανώσεις των αγωνιστών της πρώτης και της δεύτερης ΕΟΚΑ, θα προτείνουν στο λαό την υποταγή της Κύπρου στους «πειραματισμούς» των «εταίρων» και των «συμμάχων» τους.
 • Θα μιλήσουν για νοήματα και εφαρμογές στο σήμερα, κάνοντας ακριβώς το αντίθετο από όσα διατείνονται ότι εκπροσωπούν ιστορικά.
 • Καμιά αντίσταση, κανένας αγώνας, καμιά δικαίωση. Η Δεξιά, κρύβεται πίσω από των ηρωισμό των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, και αναλόγως τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού στις καλοκαιρινές μαύρες επετείους, για να οδηγήσει το λαό στην ομηρία και το κουτσούρεμα της ανεξαρτησίας του. Λαϊκίζει και συνθηματολογεί χρησιμοποιεί με τον πιο αισχρό τρόπο τη δίψα της νεολαίας για λευτεριά, την ώρα που γίνεται συνεργός στο αλυσοδέσιμο της χώρας.
 • Όχι άλλα ψέματα λοιπόν. Φτάνει με την υποκρισία της Δεξιάς και την παραχάραξη της ιστορίας.
 • Αν θέλουν να εμπνευστούν από τον αντιαποικιακό αγώνα, από τα ιδανικά του Γρηγόρη και του Παλληκαρίδη ή του Κολοκοτρώνη και του Μακρυγιάννη, αν εννοούν όσα με στόμφο διακηρύσσουν με αφορμή τις εθνικές επετείους, ας προβάλουν και την ελάχιστη αντίσταση στα ξένα συμφέροντα που αποδεδειγμένα καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και αιχμαλωτίζουν τη νέα γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...