"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

5 Απριλίου 2014

ΕΟΚΑ, ΤΜΤ και ΕΟΚΑ Β΄: Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις τύπου «Gladio» και η διασύνδεσή τους με τη CIA και το ΝΑΤΟ

 • ΕΟΚΑ, ΕΟΚΑ Β’ και ΤΜΤ, λειτούργησαν στα πρότυπα όλων των ακροδεξιών παραστρατιωτικών κινημάτων της Δυτικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, με έντονα τα εθνικιστικά και αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Εντάσσονται από ιστορικούς στις οργανώσεις τύπου «Gladio» που ανέπτυξαν δράση από την δεκαετία του 50’ μέχρι και τη δεκαετία του 90’ και που είχαν ως βασικό σκοπό την αποτροπή του «κομμουνιστικού κινδύνου». Τη παραμονή ουσιαστικά των λαών στη δυτική-ιμπεριαλιστική εξάρτηση.
 • Στο βιβλίο του ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επί Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος Κουρής: «Αιγαίο - Ημακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικανών», περιγράφει με λεπτομέρεια την εξάρθρωση επί των ημερών του (1984-1989)  της παρακρατικής ακροδεξιάς οργάνωσης «Κόκκινη Προβιά», της ελληνικής «Gladio» που δρούσε στο παρασκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας.
 • Όπως γράφει ο Ν. Κουρής στο βιβλίο του, “Η συμφωνία αυτή συνιστούσε τον ομφάλιο λώρο ενός επίλεκτου τμήματος του ελληνικού Στρατού με πράκτορες μιας ξένης δύναμης και από τη φύση της αποτελούσε κίνδυνο ασφαλείας. Επρόκειτο για έναν Δούρειο Ίππο εντός των τειχών. Με τις επαφές που είχαν, στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, οι άνθρωποι της CIA είναι βέβαιο ότι αντλούσαν πολύτιμες πληροφορίες για τα ενδότερα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τις προσωπικότητες της ηγεσίας και άλλες ειδικού ενδιαφέροντος για μια υπηρεσία πληροφορίες”.
 • Η Βρετανική Guardian το Νοέμβρη του 90, αναφέρεται σε δημόσιες δηλώσεις του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, γνωστού στελέχους της Δεξιάς και Υπουργού Άμυνας τότε, στις οποίες έκανε την παραδοχή πως: “έλληνες κομάντος (ΛΟΚ) και η CIA οργάνωσαν ένα βραχίονα του δικτύου το 1955, για να προβληθεί αντάρτικη αντίσταση σε οποιονδήποτε κομμουνιστή εισβολέα. Το εν λόγω δίκτυο, που ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Κόκκινη Προβιά, διαλύθηκε το 1988”. (John Palmer,Guardian, 10-11-1990)
 • Η ελληνική αυτή οργάνωση που καθοδηγούταν από τη CIA, άπλωσε πλοκάμια και στην Κύπρο μέσω αρχικά της Ελληνικής μεραρχίας που στάθμευσε στο νησί από το 1964 μέχρι το 1968 υπό την αρχηγία του Γεώργιου Γρίβα, και παράλληλα μέσω της Εθνικής Φρουράς που διοικούταν από έλληνες αξιωματικούς.
 • Το πραξικόπημα του 74’ από τα επίλεκτα σώματα της κυπριακής Εθνικής Φρουράς (ΛΟΚ) και υπό τις διαταγές της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών, καθώς φυσικά και η εισβολή που ακολούθησε, ήταν ακριβώς το αποκορύφωμα της δράσης των «Gladio» Ελλάδας – Τουρκίας και των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών παραρτημάτων τους.   
Για Gladio γράφει και ο Μακάριος Δρουσίωτης… 
 • Στην κατηγορία των «Gladio» κατέτασσαν με το βιβλίο τους «Το Βαθύ Κράτος Τουρκία -Ελλάδα – Κύπρος» οι Μακάριος Δρουσιώτης, Ahmet An, Desmond Fernandes, Iskender Ozden, τόσο την δράση των Γρίβα και Γιωρκάτζη όλη την περίοδο μέχρι και το 74’, όσο φυσικά και αυτήν της ΤΜΤ.
 • Αναφέρουν χαρακτηριστικά στην παρουσίαση του βιβλίου τους που κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις «Αλφάδι»: “Με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το βαθύ κράτος μεταγγίστηκε στην Κύπρο από τις δύο μητέρες πατρίδες. Το τουρκικό βαθύ κράτος είχε ως παράρτημα του στην Κύπρο την ΤΜΤ, η οποία είχε για πολιτικό καθοδηγητή τον Ραούφ Ντενκτάς. Το ελληνικό βαθύ κράτος ίδρυσε ένα δικό του παρακλάδι, μέσω του πανίσχυρου υπουργού Εσωτερικών, Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Το κυπριακό βαθύ κράτος, που είχε δύο αυτόνομα σκέλη, το ελληνοκυπριακό και το τουρκοκυπριακό, επιβλήθηκε πλήρως στο εσωτερικό της Κύπρου, προτού καν ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία.
 • Ακόμα πιο ξεκάθαρα, το σημείωμα κάνει λόγο σε «κοινό παρονομαστή» του τουρκικού, του ελληνικού και του κυπριακού βαθέως κράτους και τη “σχέση και την εξάρτησή τους από τους μηχανισμούς ψυχολογικού πολέμου που είχαν ιδρύσει οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου”. 
 • Οι ΗΠΑ, συνεχίσουν οι συγγραφείς, “για να αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό εχθρό στα κράτη που τελούσαν υπό την επιρροή τους, δημιούργησαν ένα δίκτυο οργανώσεων που ονομαζόταν «Stay Behind», με σκοπό να πολεμήσουν από τα μετόπισθεν τους κομουνιστές, σε περίπτωση που ανέρχονταν στην εξουσία είτε με εκλογές είτε ύστερα από ένοπλα κινήματα”. Οι οργανώσεις αυτές, που επικράτησαν να λέγονται Gladio (από το όνομα της Ιταλικής οργάνωσης η οποία ήταν και η ισχυρότερη) επιβάλλονταν σε όλα τα αριστερά κινήματα με τρομοκρατικές μεθόδους”.
 • Δεν γνωρίζουμε φυσικά κατά πόσον ο Μακάριος Δρουσιώτης ο οποίος συνέβαλε σ’ αυτές τις αποκαλύψεις με την ερευνητική και συγγραφική του ιδιότητα, συνεχίζει να κατατάσσει το ελληνοκυπριακό ακροδεξιό παρακράτος του Γρίβα και του Γιωρκάτζη στις φασιστικές οργανώσεις τύπου «Gladio».
 • Θα είχε φανταζόμαστε μια σχετική δυσκολία υπό τις παρούσες συνθήκες εργοδότησής του, να συνεχίζει να υπερασπίζεται αυτή την άποψη που δεν ξεκόβει την κυπριακή υπόθεση από την ευρύτερη εικόνα και τις παράλληλες εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, ειδικότερα στη Δυτική Ευρώπη.

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος7/4/14, 10:44 π.μ.

  Να θυμίσουμε ότι στέλεχος της ΤΜΤ υπήρξε κι ο Μεχμέτ Αλή Ταλάτ τον οποίο λιβανίζατε κι εξυμνούσατε κατά κόρον όταν ο "σύντροφός του" Δημήτρης Χριστόφιας συνομιλούσε μαζί του για επίλυση του κυπριακού. Γαργάρα βέβαια τότε τα περί ανάμειξης του στην ΤΜΤ. Ακατάχνωτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος το αρνείται, αλλά για να σε ενοχλεί η ΤΜΤ, πάει να πει πως σε ενοχλεί η ΕΟΚΑ Β και ο Γρίβας έτσι;

   Διαγραφή
 2. Ανθρώπους σαν τον Ταλάτ η ΤΜΤ τους κηνυγούσε και τους σκότωνε εν ψυχρώ. Αυτή είναι η αλήθεια. Το να λένε ότι ήταν στέλεχος της ΤΜΤ είναι σαν να λένε ότι ο Χριστόφιας ήταν στέλεχος της ΕΟΚΑ Β'. Αλλά χρησιμοποιούν τέτοια ψέμματα για να δηλητηριάζουν τη ψυχή τους και τον κόσμο τους. Δεν θα νιώσουν ποτέ άνθρωποι, θα πεθάνουν με το μίσος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. To είχα διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο του Δρουσιώτη και των άλλων 3, τον καιρό που ήμουν φαντάρος στην ΕΛΔΥΚ. Μου είχε κάνει πραγματικά εντύπωση, η διαφορά στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονταν από τους συγγραφείς η ΕΟΚΑ και η ΤΜΤ. Δεν γνωρίζω αν ο Αn και ο Ozden θεωρούνται ''αριστεροί'' αλλά είχαν πραγματικά δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επίσης, και ο Δρουσιώτης είχε κάνει κάποια κατ' εμέ λάθη στο δικό του μέρος του βιβλίου. Θυμάμαι π.χ. που ισχυριζόταν πως η Οργάνωση Ακρίτας του Γιωρκάτζη ανατίναξε το άγαλμα του Δράκου, με παραπομπή σε ''Μέλος του Ακρίτα που για λόγους ασφαλείας δεν θέλει να δημοσιευθούν τα στοιχεία του''. Μιλάμε, για καθαρά αντιεπιστημονική μέθοδο. Για να μην ξεχάσω τη λίστα που είχε κάποτε παρουσιάσει με τα θύματα της ΕΟΚΑ το 1955-59, όπου μεταξύ άλλων είχε και 2 αγωνιστές της ΕΟΚΑ που σκοτώθηκαν από άλλο μέλος της που αυτομόλησε στους βρετανούς ( Ασσιώτης ; ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...