"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

12 Μαΐου 2014

Η Ουκρανία, η Κύπρος και οι αντιστάσεις στο ΝΑΤΟϊκό φασισμό

 • Και τώρα τι γίνεται με την ανατολική Ουκρανία και τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ»; Ο κόσμος ψήφισε, στεκόταν σύμφωνα με τα ρεπορτάζ για ώρες στις ουρές για να εκφράσει τους φόβους και τις αγωνίες του, εν μέσω πυροβολισμών και εφόδων με τανκς.
 • Αυτό που είχαμε δει κάποιοι μετά το φασιστικό πραξικόπημα του Φλεβάρη στο Κίεβο, το διαμελισμό δηλαδή της Ουκρανίας σε δυτική και ανατολική, τείνει να επαληθευτεί. Αυτό που μας εκπλήσσει όμως, ευχάριστα θα έλεγα, είναι η επανεμφάνιση των σοβιετικών-κομμουνιστικών αναφορών και συμβολισμών. 
 • Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν φάνηκε όλη την περασμένη εβδομάδα να θέλει να στηρίξει μέχρι τέλους του αυτονομιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία, και ίσως τα λαϊκά -γνήσια αντιφασιστικά- χαρακτηριστικά του, να είναι ένας λόγος ανάμεσα στους πολλούς που συνθέτουν το πρόβλημα επέμβασης για τη Ρωσία. Ίσως πάλι να κινείται με διπλωματική τακτική μπροστά στη φανερή πια ανάμειξη του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση καταστολής και την απειλή νέων οικονομικών κυρώσεων.
 • Οι αυτονομιστές πάντως, δεν φαίνονται να είναι και πολύ υπάκουοι στο «εθνικό κέντρο» και αποτελούν, ως εκ τούτου, ένα αστάθμητο παράγοντα. Ο μεγαλύτερος όμως αστάθμητος παράγοντας στην υπόθεση της Ουκρανίας και τον κίνδυνο σοβαρής ανάφλεξης, είναι οι πραγματικές διαθέσεις των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ μοιράζουν τα χαρτιά του πολέμου
 • Όπως γράφω στη Γνώμη που κυκλοφορεί, οι ΗΠΑ ευνοούν μια καταστροφική αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ (και ειδικά της Γερμανίας) και της Ρωσίας. Οι προοπτικές που ανοίγονται για τους Αμερικανούς με μια τέτοια εξέλιξη, θα ήταν τεράστιες. Ο Τζων Κέρρι έχει ήδη κάνει σαφές στους Ευρωπαίους πως πρέπει να σταθούν αταλάντευτοι στα πλαίσια της συμμαχίας, χωρίς παράλληλα να ανησυχούν για τα ενεργειακά τους προβλήματα και την ανάπτυξη.
 • Με λίγα-λόγια, οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι και προστάτες της δυτικής Ευρώπης που μετά το 90’ προεκτάθηκε πέρα από τα σύνορα της πρώην ΕΣΣΔ, σπρώχνουν την Ευρώπη σε πόλεμο. Καλούν τους συμμάχους τους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες,  υποσχόμενοι πως θα καλύψουν τα νώτα τους στο οικονομικό και το ενεργειακό σκέλος των επιπτώσεων μιας τέτοιας σύγκρουσης.
 • Στην ουσία, παίζουν τα ρέστα τους, μπροστά στο ενδεχόμενο να απολέσουν την παγκόσμια ηγεμονία, το global leadership, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο αμερικανός ΥΠΕΞ,μιλώντας σε φόρουμ του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον μόλις πριν από δέκα μέρες:
 • "Ολόκληρο το μοντέλο μας για την παγκόσμια ηγεμονία είναι σε κίνδυνο. Αν σταθούμε μαζί, αν θέλουμε να αντλήσουμε δύναμη από τα παραδείγματα του παρελθόντος χωρίς να εφησυχάζουμε στο παρόν, τότε είμαι βέβαιος ότι το ΝΑΤΟ, η ισχυρότερη συμμαχία του πλανήτη, μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, μπορεί να επωφεληθεί απόλυτα από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την κρίση”.
 • Οι εξελίξεις λοιπόν, εξαρτώνται από την επιθετική διάθεση των αμερικάνικων «αγορών» που σπρώχνουν την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Φαίνονται αποφασισμένοι να δημιουργήσουν μια νέα «αυτοκρατορία του κακού», αυτή τη φορά τη Ρωσία του Πούτιν, βάζοντας εμμέσως χέρι, μέσω του ΝΑΤΟ, στην «αποθρασυνόμενη» τελευταία, Γερμανία. Θέλουν να αποδείξουν σε όλους ποιός κάνει κουμάντο και ποιός μοιράζει την τράπουλα, ο γέρο-μπάρμπα Σαμ.
Η Κύπρος στη δύνη των ανταγωνισμών
 • Περιττό να πούμε πως η Κύπρος θα πληρώσει ακριβά αυτό τον πόλεμο, έστω κι αν αυτός παραμείνει περισσότερο σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο, με δεδομένη την εξάρτηση από την εισροή συναλλάγματος από τη Ρωσία, και έχοντας υπόψη τις ενεργειακές προοπτικές της χώρας.
 • Η κοινωνία εδώ και η πολιτική ηγεσία της, δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να συναινέσουν σε αναβάθμιση της αντιπαράθεσης ΕΕ-Ρωσίας και να αποφύγουν την οποιαδήποτε ανάμιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις δουλειές του ΝΑΤΟ.
 • Αυτό όμως μπορεί να εκφραστεί μόνο πολιτικά. Και στο νησί μας υπάρχει μια κοινωνική πλειοψηφία που αμφισβητεί τόσο την ΕΕ και τους θεσμούς της, όσο και τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική, τη διασάλευση των σχέσεων με τη Ρωσία και την αντιπαράθεση με τους λαούς και τα κινήματα των χωρών που δέχονται τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις και επιθέσεις.
 • Οι εξελίξεις με τη Ρωσία, τα ενεργειακά και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα. Η πρόβλεψη του ιστολογίου σε σχέση με το Κυπριακό από το 2012, είναι πως θα παρουσιαστεί μια διευθέτηση που θα τοποθετεί το ΝΑΤΟ ως καταλύτη της λύσης αφού στην ουσία, το μοναδικό αγκάθι μεταξύ των Αναστασιάδη-Έρογλου είναι το θέμα των στρατιωτικών εγγυήσεων.
 • Θεωρώ επίσης δεδομένο πως αυτή η κυβέρνηση θα απολέσει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου συμφέροντος στα ενεργειακά αποθέματα του τόπου, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
 • Η Προεδρία Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ-Αρχιεπισκόπου-ΟΕΒ και λοιπών φίλων και συμπεθέρων πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη κοινωνική και πολιτική αντίσταση. Δεν έχει ούτε όρια, ούτε πάτο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα στενά συμφέροντα μιας συγκεκριμένης μερίδας της κοινωνίας μας.
 • Δεν έχουν διστάσει ούτε και στο παρελθόν, να μας ξεπουλήσουν εν μία νυκτί, σε μια παρτίδα. Κι ας μας πούνε κάποιοι άθλιους, ακραίους και τσογλάνια, που λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη για τα έργα και τις ημέρες της νεοφιλελεύθερης «εθνικής σωτηρίας» μας, και της μιντιακής χούντας που την συγκαλύπτει σε κάθε της βήμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...