"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

20 Μαΐου 2014

Ψηφίζουμε για την ειρήνη και τα δίκια των εργαζόμενων

Το ίδιο συνδικάτο...
 • Με τη τακτική του ΚΚΕ ως προς τις συνεργασίες και τα ανοίγματά του σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και ταξικές διαστρωματώσεις που εκφράζονται πολιτικά, το ιστολόγιο αυτό έχει διαφωνήσει με μια σειρά από επιχειρήματα.
 • Υπάρχουν ζητήματα, όπως η αντιφασιστική πάλη, η αποκάλυψη της κρατικής διαφθοράς ή και η πάλη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, που η κοινωνία θα ανέμενε μια πιο πλατιά συνεργασία και παρουσία της Αριστεράς.
 • Την ίδια ώρα, προσπάθησα να κάνω σαφές πως δεν με εκφράζει ούτε και η «ξεχειλωμένη αριστερά» που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας σε ένα κεντρικό σημείο: την απουσία αντιιμπεριαλιστικής και συγκεκριμένα αντιΝΑΤΟϊκής πολιτικής κατεύθυνσης εκ μέρους του.
 • Κατά τη γνώμη μου, δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με το ριζοσπαστισμό, ούτε φυσικά με την αριστερά και το σοσιαλισμό δηλώσεις του τύπου «…ισχυρίζομαι και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ότι η χώρα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως δεν μπορεί να είναι μια χώρα ασήμαντη της Δύσης που θα ακολουθεί άκριτα τις επιλογές των ισχυρών της δύσης».
 • Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 Ελλάδας, ενώ σε μια άλλη συνέντευξή του, στο Βήμα, ισχυρίζεται πως υπάρχουν οι δυνατότητες για αλλαγές στις πολιτικές που ακολουθεί η δύση, κάνοντας αναφορά σε αντίθεση των λαών σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράν!
 • Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε έξαρση ένας ΝΑΤΟϊκός πόλεμος ενάντια στη Ρωσία και  τους δορυφόρους της, δεν φαίνεται να έχει υποπέσει στην αντίληψη του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να ακούσει ούτε για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και την καταδυνάστευση των λαών μέσω της Ευρωζώνης, αλλά ούτε και για προγράμματα που θα πατήσουν τον κάλλο του συστήματος και που θα μπορούσαν να αφορούν σε μια πρώτη φάση την επανακρατικοποίηση επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται.
 • Θέλει με λίγα λόγια να αποτελέσει μια ασφαλή διέξοδο για το καπιταλιστικό σύστημα της χώρας, χωρίς παράλληλα να θέτει σε αμφισβήτηση τις δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
 • Με τέτοια εχέγγυα, δηλώσεις που παραπέμπουν σε καταγγελία των μνημονίων, όπως κι αν εννοείται μια τέτοια διαδικασία από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, μάλλον δεν θα πρέπει να πείθουν κανένα.
 • Οι ενδοιμπεριαλιστικοί-ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που αποτελεί κοροϊδία να ισχυρίζεται κάποιος πως θα αλλάξουν συσχετισμοί και πολιτικές επειδή στην Ελλάδα κατέρρευσε ένα παραδοσιακό κόμμα της κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ, για να αντικατασταθεί από την «ανανεωτική αριστερά».
ΑΚΕΛ για αντίσταση και προοπτική
 • Στην Κύπρο τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Το κόμμα εδώ έχει σαφή θέση ενάντια στην προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ ή τις παραφυάδες του, ενώ θέτει ως προγραμματικό στόχο την απεμπλοκή από την Ευρωζώνη, ως εργαλείο απαλλαγής από τα μνημόνια.
 • Το ΑΚΕΛ αποτελεί στην ουσία το μοναδικό μαζικό ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό, είναι στόχος του κατεστημένου, της εκκλησίας, των ΜΜΕ και των κομμάτων που εκφράζουν τη διαπλοκή και το λιγότερο κράτος.
 • Σίγουρα υπολείπεται σε σοσιαλιστική-κομμουνιστική ρητορική ενώ έχει χάσει σε κάποιο βαθμό την ταξική του εγρήγορση, στοιχεία που επιτρέπουν την ανάδυση άλλων αριστερών σχηματισμών, όπως το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο της ΔΡΑΣΥ-EYLEM.
 • Κανείς όμως νομίζω, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως οπισθοχώρηση και συρρίκνωση του ΑΚΕΛ σημαίνει ταυτόχρονα και προέλαση της Δεξιάς, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό έδειξαν και οι περασμένες προεδρικές εκλογές. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά για τον κάθε εργαζόμενο αλλά και για την ίδια την οικονομία της χώρας.
 • Κάθε εκλογική μάχη είναι και μια ταξική αναμέτρηση, μια αντιπαράθεση της δημοκρατίας και του πολιτισμού απέναντι στα ιδεολογήματα και τις πρακτικές της συντήρησης, του κρυφού και φανερού φασισμού που ελλοχεύει σε κάθε εθνικιστική έξαρση, σε κάθε πολιτική πράξη ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
 • Η κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο αντιδραστική, έχει χάσει την πίστη της στα ιδανικά και τα οράματα ενός καλύτερου κόσμου. Ενός κόσμου που βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη, μιας ζωής που δεν καταλήγει να είναι απλά επιβίωση.
 • Και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όσα κτυπήματα και να δέχονται αυτά τα ιδανικά, οι άνθρωποι με τα κόκκινα γαρύφαλλα καλούνται να κάνουν με τις ψήφους τους αντίσταση στον ξεπεσμό και την απανθρωπιά. Γυρίζουμε την πλάτη στους συκοφάντες, τη διαβολή και τους μηχανισμούς του κατεστημένου. Δίνουμε δύναμη, στη δύναμή μας.
 • Στις ευρωεκλογές, ισχυροποιούμε το ΑΚΕΛ για να στείλουμε μήνυμα αξιοπρέπειας και αγώνα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και όλα τα εργατικά-αριστερά-κομμουνιστικά-αντιιμπεριαλιστικά κόμματα και κινήματα που διεκδικούν τη ψήφο των ευρωπαίων ψηφοφόρων, διεκδικώντας μια άλλη Ευρώπη, ένα άλλο κόσμο.  

2 σχόλια:

 1. Κάππα Κάππα. Ε;20/5/14, 11:24 π.μ.

  Θα ήθελα, αν θέλεις και γνωρίζεις, να μου εξηγήσεις τη στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στο ΚΕΑ, το λόγο της άρνησης του για συμμετοχή στη "Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκών ΚΚ" στην οποία πρωταγωνιστεί το ΚΚΕ, καθώς και τί στάση θα κρατήσει το ΑΚΕΛ απέναντι στην υποψηφιότητα Τσίπρα για τη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευχαριστώ και καλή επιτυχία να 'χουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ΑΚΕΛ στο ΚΕΑ είναι παρατηρητής.

   Συμμετέχει σε κοινή διακύρηξη 18 κομμάτων για τις ευρωεκλογές (ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Πορτογαλλίας και άλλα), μάλιστα είχε την τιμή να προεδρεύσει της σχετικής συνάντησης (http://www.gnomionline.com.cy/ekloges/3506-diakirixi-gia-evrwekloges-akel-kai-17-aristerwn-kommatwn)

   Δεν υπογράφτηκε αυτή η διακύρηξη είτε από το ΚΚΕ, είτε από τον Σύριζα που μετέχουν στην GUE. Τον Σύριζα μάλλον τον ενόχλησε η αρνητική αναφορά στο ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ τη θεώρησε, μάλλον, μη ικανοποιητική.

   Έχουμε προφανώς αποκλίσεις σύντροφε στην τακτική αλλά και την στρατηγική, εξού και η απόσυρση του ΑΚΕΛ από την πρωτοβουλία που αναφέρεσαι (συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση).

   Για τον Τσίπρα μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να διαμορφωθεί η στάση των 18 αλλά και οι τάσεις μέσα στην ίδια την GUE. Προσωπικά δεν το βλέπω αρνητικά ως προοπτική, είναι πρόοδος σε σχέση με τα δεδομένα που υπάρχουν.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...