"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

21 Μαΐου 2014

Στο στόμα του λύκου: Μετατρέπουν την Κύπρο σε προτεκτοράτο

Ο λύκος και ο Νίκος...
 • Μελετούν τη προσχώρηση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ως εγγύηση της νέας δοτής λύσης και για τη διεύρυνση της αντιρωσικής συμμαχίας.
 • Σχεδιάζουν ένταξη των ενεργειακών αποθεμάτων στους αμερικανοτουρκικούς σχεδιασμούς – «Στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ τώρα η Κύπρος δηλώνει ο Τζων Κέρρι.
 • Ο Μπάιντεν σε ευρωπαϊκή «ειδική» περιοδεία για να εξασφαλίσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας – Σταθμοί σε Βουκουρέστι και Λευκωσία για να καθησυχάσει τους φόβους για τις επιπτώσεις του πολέμου και να υποσχεθεί ανταλλάγματα και ασφάλεια.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 16/5/2014
 • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα ενεργειακά και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα.
 • Σε σχέση με το Κυπριακό, από το 2012 διαφαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα η πιθανότητα να παρουσιαστεί από τους Αγγλοαμερικανούς μια διευθέτηση που θα τοποθετεί το ΝΑΤΟ ως καταλύτη της λύσης.
 • Στην ουσία, το μοναδικό αγκάθι μεταξύ των Αναστασιάδη-Έρογλου είναι το θέμα των στρατιωτικών εγγυήσεων, και με δεδομένη την φιλική προς το ΝΑΤΟ πολιτική και των δύο ηγετών εκτιμάται πως δεν θα είναι δύσκολο, με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Τουρκίας, να μπει το θέμα της ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου στο τραπέζι της λύσης.
 • Ειδικά σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για ενδυνάμωμα του κλοιού γύρω από τη Ρωσία, η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στο ΝΑΤΟ ή σε πρώτο στάδιο στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό τα χέρια των Αμερικανών ώστε να προχωρήσουν με ασφάλεια στα επόμενά τους επεμβατικά σχέδια.
 • Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έρχεται σε Λευκωσία και Βουκουρέστι την επόμενη εβδομάδα, για να «κλειδώσει» ακριβώς τη συμμετοχή Κύπρου και Ρουμανίας στην αντιρωσική συμμαχία που δημιουργούν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη.
 • Η χώρα μας καθώς και η Ρουμανία, έχουν εκφράσει φόβους και διστακτικότητα για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης, και η «ειδική αποστολή» του ισχυρού άντρα της Ουάσιγκτον στις δύο πρωτεύουσες είναι ο καθησυχασμός της πολιτικής ηγεσίας και η προσφορά ανταλλαγμάτων ή υποσχέσεων που στην δική μας περίπτωση ίσως να αφορούν την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.  
«Στρατηγικός εταίρος» η Κύπρος για τους Αμερικανούς
 • Σε σχέση με τα ενεργειακά, οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία καθώς και μια σειρά από επίσημες τοποθετήσεις απεσταλμένων της Ουάσιγκτον στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, σκιαγραφούν την ένταξη των κυπριακών κοιτασμάτων στη σφαίρα επιρροής ΗΠΑ-Τουρκίας, εμπλέκοντας παράλληλα το όλο ζήτημα με τη λύση του Κυπριακού.
 • Το βασικό πλάνο εργασίας των διπλωματικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, είναι η διευθέτηση όλων των προβλημάτων ανάμεσα στις συμμάχους τους της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που θα επέτρεπε τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής κάτω από τη διεύθυνση των Αμερικανών.
 • Και υπό αυτή την έννοια επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού και την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και το Ισραήλ, με όρους φυσικά που να εξασφαλίζουν το αντιρωσικό μέτωπο και την ηγεμονία των ΗΠΑ, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά τη Γερμανία που θα πρέπει να περιοριστεί σε δεύτερο ρόλο.
 • Ο «προβιβασμός» της Κύπρου σε «στρατηγικό εταίρο» από τον Υπουργό Εξωτερικών Τζων Κέρρι κατά την συνάντησή του με τον «πραγματιστή», όπως τον χαρακτήρισε, Ιωάννη Κασουλίδη στις αρχές της εβδομάδας, αντανακλά με έντονο τρόπο αυτούς τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ σε σχέση με την Κύπρο.
 • Θέλουν μια Κύπρο προτεκτοράτο, και βρήκαν –επιτέλους- την πολιτική ηγεσία που έχει ήδη αποδείξει πως δεν έχει αναστολές και δεν αμφιταλαντεύεται μπροστά στα Δυτικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...