"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

9 Μαΐου 2014

Πόλεμος, υποταγή και ξεπούλημα για τα κέρδη των ανταγωνιστών

 • Ο φαύλος κύκλος του καπιταλισμού – Δεν υπάρχει μόνιμη λύση μέσα στο σύστημα
 • Μόνο λαϊκή κι εργατική μπορεί να είναι η αντίσταση - Μόνο τα κοινωνικά οράματα και ο πολιτισμός μπορούν να εμπνεύσουν τους νικητές του μέλλοντος.
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 2/5/2014
 • Τα μνημόνια δεν εφαρμόζονται για να λύσουν κανένα πρόβλημα χρέους. Το επιτρεπόμενο όριο δημόσιου χρέους και του ελλείμματος μιας χώρας είναι ελαστικό και εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Βρισκόμαστε στην ουσία στη δύνη ενός οικονομικού-ταξικού πολέμου εκ μέρους του συσσωρευμένου κεφαλαίου και των χρηματιστηρίων, ενάντια σε «εύκολους στόχους».
 • Η πολιτική της λιτότητας δεν υλοποιείται για να μειωθεί ο δημόσιος δανεισμός. Αυτός έχει αποδειχτεί ότι αυξάνεται, χωρίς μάλιστα να ενοχλεί πλέον κανένα. Το ζητούμενο είναι η αρνητική αναδιανομή του πλούτου, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό επίπεδο και η ανεμπόδιστη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Έτσι θέλουν να φτιάξουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες του μέλλοντος, προκειμένου να επιβιώσουν οι δυνατοί, γινόμενοι ακόμα πιο δυνατοί.
 • Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή  σίγουρα τα κράτη που δεν έχουν απολέσει το εθνικό τους νόμισμα και συντηρούν οικονομικές σχέσεις και με άλλους οικονομικούς και πολιτικούς πόλους εκτός από τους «παραδοσιακούς» Ευρωπαϊκούς και Αμερικανικούς.
 • Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη κάποτε θα ολοκληρωθεί και στις αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες. Το συσσωρευμένο κεφάλαιο δεν θα έχει πλέον την ανάγκη των εργαζόμενων, το «οικονομικό θαύμα» θα έχει ήδη συντελεστεί και η αστική τάξη, παραδοσιακή ή νεοσύστατη, θα στραφεί αποκλειστικά στην εκμετάλλευση του λαού.
Προδιαγεγραμμένη η πορεία του «ανατολικού καπιταλισμού»
 • Οι νέοι καπιταλιστικοί πόλοι, η Ρωσία, η Κίνα και οι υπόλοιπες χώρες των BRICKS, αναπόφευκτα θα «αναγκαστούν» σε κάποια στροφή των εξελίξεων να εφαρμόσουν παρόμοια προγράμματα με αυτά που επιβάλλονται τώρα από το ΔΝΤ και την Τρόικα, ως αποτέλεσμα του εσωτερικού τους ανταγωνισμού στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς».
 • Ήδη, στην Κίνα είναι έντονα τα σημάδια της εκμετάλλευσης και της χειραγώγησης των εργαζόμενων μετά και την προσχώρηση στο καπιταλιστικό στρατόπεδο, ενώ ίδιες και χειρότερες εργασιακές συνθήκες επικρατούν στις ανερχόμενες Ινδία και Βραζιλία. Στη Ρωσία δε, η αφαίμαξη του δημόσιου πλούτου από καιροσκόπους και απατεώνες στη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ εποχή, υπήρξε πρωτοφανής στα καπιταλιστικά χρονικά.
 • Τα μαθηματικά της εργατικής τάξης είναι απλά: Αν θέλουν να έχουν το λαό με το μέρος τους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα των βασικών μέσων παραγωγής, κυρίως της ενέργειας αλλά και άλλων δομών «εθνικής σημασίας», ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσουν την ευχέρεια ανάπτυξης ιδιωτικών μονοπωλίων και ολιγοπωλίων.
 • Θα πρέπει να σκεφτούν, με άλλα λόγια, σοσιαλιστικά, να αποτολμήσουν να δημιουργήσουν πραγματικές σχέσεις κοινωνικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης, στο εσωτερικό τους ΚΑΙ μεταξύ τους.
 • Σε κάθε άλλη περίπτωση, η αστική-επιχειρηματική τάξη σε κάθε μεγάλη χώρα που τώρα προβάλλει αντιστάσεις στις επεκτατικές διαθέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μαθηματική ακρίβεια θα προδώσει κράτος, λαό και συμμάχους, για να διατηρήσει και να αυξήσει τα κεκτημένα της.
 • Ο φαύλος καπιταλιστικός κύκλος τελειώνει μόνο με μια σοσιαλιστική πραγματικότητα που βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη και το κράτος στο πλευρό του εργαζόμενου. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες για τα όρια αντίστασης μιας καπιταλιστικής υπερδύναμης απέναντι σε μιαν άλλη.
 • Μόνο λαϊκή κι εργατική μπορεί να είναι η αντίσταση, μόνο τα κοινωνικά οράματα και ο πολιτισμός μπορούν να εμπνεύσουν τους νικητές του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...