"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

18 Μαΐου 2014

Η κυβέρνηση που ήθελε να μας βάλει πιο βαθειά στην Ευρώπη… Μας έβγαλε από τη Eurovision!

 • Άσχετα με τα παρατράγουδα της Eurovision, τα μούσια, τα τέρατα και τα άλλα εξεζητημένα του διαγωνισμού από καιρού εις καιρόν, η απουσία της Κύπρου από το φετινό σόου, λόγω οικονομικής περισυλλογής στο ΡΙΚ όπως ανακοινώθηκε, δεν στέλνει και τα καλύτερα μηνύματα για μια τουριστική κατά βάση χώρα που προσπαθεί να ξαναφτιάξει την εικόνα της στη διεθνή κοινή γνώμη.
 • Σίγουρα, ο διαγωνισμός αυτός κατάντησε ένας αγώνας δρόμου εντυπώσεων, δημοσίων σχέσεων, διαφημιστικών, δισκογραφικών και άλλων λόμπυ. Παρόλα αυτά, είχαμε ως παραδείγματα τις συμμετοχές της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας στο παρελθόν, και στις μέρες μας της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και άλλων, που σώζουν κατά κάποιο τρόπο την τιμή της μουσικής σ’ αυτό το πανηγύρι.
 • Πως θα παρουσιαστεί δηλαδή μια χώρα στον διαγωνισμό, ποια μηνύματα θέλει να περάσει και ποιον πολιτισμικό χαρακτήρα φιλοδοξεί να αποδείξει ανεξάρτητα από τις πιθανότητές της να διακριθεί, είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο την ίδια. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να γίνουμε κιτς, υπερβολικοί ή ρηχοί και προσβλητικοί προς τον πολιτισμό μας και την ίδια τη μουσική.   
 • Δεν ξέρω πόσα λεφτά ακριβώς χρειάζονται γι αυτή την εκπροσώπηση και αν αυτά δεν θα μπορούσαν να εξευρεθούν από χορηγούς και διαφημιζόμενους, αλλά σίγουρα, η παρουσία της Κύπρου σε τέτοιου είδους θεάματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος, το λιγότερο. Και σε μια χώρα σαν τη δική μας, αυτό δεν μπορεί να είναι αμελητέο. Ειδικά σε περίοδο κρίσης και όταν η τουριστική βιομηχανία ανακτά την παλιά της σημασία.
 • Επιπλέον, η παρουσία της Κύπρου στον διαγωνισμό αυξάνει λογικά τη τηλεθέαση και τις διαφημιστικές χρεώσεις, ενώ δημιουργεί και προοπτικές εκμετάλλευσης του θεσμού από το ΡΙΚ με προκριματικές εκπομπές ανάδειξης ταλέντων ή επιλογής τραγουδιών, κινήσεις που θα έβαζαν τον σταθμό στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με την ιδιωτική τηλεόραση σε αυτό το πεδίο.
 • Εύκολα λοιπόν θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν ειδικοί στον χώρο των θεαμάτων, πως το οικονομικό ισοζύγιο της εκπροσώπησης θα μπορούσε να είναι ακόμα και θετικό, ενισχύοντας παράλληλα τόσο τη διαφημιστική καμπάνια του ΚΟΤ, όσο και τη γενικότερη προβολή μιας χώρας που θέλει να δείχνει υγιής και έτοιμη να φιλοξενήσει τους Ευρωπαίους. 
 • Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, η απόφαση της διεύθυνσης του ΡΙΚ για αποχή από την φετινή Eurovision, εκτιμούμε υποβαλλόμενη εκ του υπεύθυνου Υπουργού-καναλάρχη Σωκράτη Χάσικου, ίσως να μην είχε τελικά ως στόχο την προστασία του ιδρύματος, αλλά την αποδυνάμωσή του μέσω της αφαίρεσης προνομιακών πεδίων δράσης.
 • Μεγάλη εντύπωση μας προκαλεί την ίδια ώρα και η σχετική απάθεια με την οποία έχουν αντιμετωπίσει οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ, απ όσα τουλάχιστον βλέπουμε, το σπάσιμο αυτής της τηλεοπτικής παράδοσης.
 • Αν το κόψιμο της Κύπρου από τη Eurovision γινόταν επί προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου, τα πράγματα θα ήταν πολύ ξεκάθαρα και όλοι θα ήξεραν σε ποιόν να επιρρίψουν την ευθύνη μέσα στο γενικότερο κλίμα αγανάκτησης. Τώρα όμως, κατά ένα μυστήριο τρόπο, κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει τις επιλογές της κυβέρνησης Αναστασιάδη που κατά τ’ άλλα, ήθελε να μας βάλει βαθύτερα στην Ευρώπη.
 • Έχουν οι ίδιοι πεισθεί πως με αυτή τη νοοτροπία και τη στενόμυαλη νεοφιλελεύθερη λογική θα βελτιωθούν τα οικονομικά του σταθμού και του τόπου; Και τι θα γίνει αν αύριο το ίδιο επιχειρηθεί το ίδιο και για αθλητικά και άλλα θεάματα στα οποία έχει τον πρώτο λόγο το ΡΙΚ;
 • Στην Ελλάδα, μέσω της διάλυσης της ΕΡΤ, έχουν περιέλθει τα δικαιώματα πολλών μεταδόσεων στα ιδιωτικά κανάλια. Ας έχουν λοιπόν το νου τους εκεί στο ΡΙΚ αλλά και όλη η κοινωνία που εκτιμά το έργο του. Τα χειρότερα μάλλον έπονται για το ίδρυμα.  

8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος19/5/14, 10:07 π.μ.

  Εν η αλήθκεια, κάθε φορά που επηένναμεν στη Γιουροβίζιον, εστοιβάζουνταν τα αεροπλάνα στη Λάρνακα φέρε-φέρε τουρίστες...

  Ελείψαν τα θέματα σύντροφε; Εν έσιει τίποτε πιο σοβαρό να σαλαβατάς τζι έμεινεν η Γιουροβίζιον;
  Αλλού μας τρώει τζι αλλού κνιθούμαστεν νομίζω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχουμε πολλά θέματα. Αλλά γιατί να μένει στο απυρόβλητο η ενέργεια του Χάσικου με τα εμφανή ιδιοτελή του κίνητρα ή και η αντίφαση των κυβερνώντων σε σχέση με την ευρωπαϊκή παρουσία και ταυτότητα της Κύπρου;
   Να το περάσουμε στο ντούκου επειδή ο διαγωνισμός είναι όπως είναι;

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος19/5/14, 2:26 μ.μ.

   Τζαι πε μας να δούμεν ποιά εν τούτα τα "εμφανή ιδιοτελή κίνητρα" του Χάσικου που την μη εκπροσώπηση της Κύπρου στην Γιουροβίζιον; Έτσι για να μαθαίνουμεν τζι εμείς ρε αδελφέ! Τί ακριβώς εκέρδισεν ο Χάσικος;

   Διαγραφή
  3. Αντι να ξαναγράψω το κείμενο, προσπάθησε να το διαβάσεις...

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος19/5/14, 2:27 μ.μ.

  Απορώ πάντως πώς τζαι δεν ενέγραψε θέμα στη Βουλή η Ειρήνη Χαραλαμπίδου για ένα τόσο σοβαρό θέμα...για ένα τόσο εμφανές σκάνδαλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. prepi na se pounoun polla oi alithkies tin irinis

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος20/5/14, 9:12 π.μ.

   Πονούν με πολλά ναι. Ειδικά όταν επαραδέχτηκεν ότι ΔΕΝ ΕΘΚΙΑΒΑΣΕΝ την παράγραφο που ελάλεν για το E.L.A. όταν εψήφιζεν για το 1.8 δις προς "διάσωση" της Λαϊκής...

   Διαγραφή
 3. Σκάνδαλο εσύ το λες. Εγώ το λέω προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΡΙΚ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...