"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

24 Μαΐου 2014

Τελευταίες σημειώσεις πριν από τις ευρωεκλογές: Το ΑΚΕΛ και η ΔΡΑΣυ-EYLEM

Αριστερά και στην Ευρώπη
 • Κάνοντας κάποιες τελευταίες σκέψεις πριν από τις αυριανές εκλογές, έχω «σκαλώσει» στο θέμα της συμμετοχής της ΔΡΑΣυ-EYLEM, της δικοινοτικής αυτής αριστερής πολιτικής έκφρασης που κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία, φιλοδοξώντας να δώσει μια προοδευτική-ριζοσπαστική εναλλακτική πέραν του ΑΚΕΛ.
 • Πολλοί, ανάμεσά τους κι εγώ φυσικά, έχουν ξανά μιλήσει για την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς και την υπεράσπιση του ΑΚΕΛ απέναντι στην ακρότητα του κατεστημένου σε Κύπρο και Ευρώπη, τον αποπροσανατολισμό, τη στοχοποίηση των εργαζόμενων και την δαιμονοποίηση του λαϊκού κινήματος. 
 • Από την άλλη όμως, πρέπει να παραδεχτούμε πως σε κάποια φάση, θα έπρεπε και όσοι αισθάνονται πως πρέπει να κάνουν πιο διακριτή την παρουσία τους και τον πολιτικό τους λόγο, να το αποτολμήσουν.
 • Δεν γίνεται δηλαδή, από τη μια να προτρέπουμε, σχηματικά ή όχι, όσους διαφωνούν ή διαφοροποιούνται από τις πολιτικές, το ύφος και την παρουσία του ΑΚΕΛ, να δημιουργήσουν τις δικές τους συσπειρώσεις και να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, και από την άλλη, όταν το κάνουν, να τους απευθύνουμε την κατηγορία ότι διασπούν το χώρο. Όπως και να το κάνουμε, είναι υποκριτικό.
 • Η ανάγκη για ενότητα της Αριστεράς είναι συνεχής. Είτε το μαζικό της κόμμα βρίσκεται στην εξουσία (...), είτε στην αντιπολίτευση. Είτε βάζει πλώρη για μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες, είτε αγωνιά για συγκράτηση των ποσοστών του. Κι αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να είναι συνεχώς η δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όσων διαφοροποιούνται.
***
 • Οι δύο βασικοί συντελεστές και υποψήφιοι της ΔΡΑΣυ, ο Κωστής ο Αχνιώτης και ο Σταύρος ο Τομπάζος, σύντροφοι που έχω γνωρίσει, έχω ανταλλάξει απόψεις και έχω συντονιστεί σε αρκετές περιπτώσεις, δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμιά περίπτωση ως διασπαστές του χώρου μας. Στις Προεδρικές του 13’, εκεί όπου παρουσιαζόταν μια ευκαιρία κοινωνικών προοδευτικών συμμαχιών απέναντι στην επερχόμενη νεοφιλελεύθερη και νεοφασιστική λαίλαπα, οι άνθρωποι αυτοί ήταν μαζί μας και δίπλα μας. Και συνεχίζουν να είναι.
 • Απέδειξαν σε εκείνη τη φάση πως έχουν τα σωστά αντανακλαστικά και πως αντιλαμβάνονται την σημασία των ευρύτερων προοδευτικών μετώπων, σε αντιδιαστολή με άλλους που κατά την ταπεινή μου άποψη απέτυχαν να συλλάβουν το νόημα και να εκτιμήσουν σωστά τις καταστάσεις, μένοντας εκτεθειμένοι.
 • Τους αφήνει εκτεθειμένους ο Αναστασιάδης και οι υπουργοί του, το κούρεμα, η ανάλγητη πολιτική του υπουργείου Εργασίας, η φορολόγηση της πρώτης κατοικίας, τα νομοσχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις, η απόσυρση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ στο Κυπριακό, η συμπεριφορά, το ήθος και οι πρακτικές των Χάσικου και Ιωνά Νικολάου. Γεγονότα και φαινόμενα που κάνουν διακριτές τις διαφορές μεταξύ των δύο παρατάξεων εξουσίας που αναμετρήθηκαν στις εκλογές του 13’.
 • Είναι άλλο να διαχωρίζει κάποιος τη θέση του σε Προεδρικές εκλογές, εκεί όπου παλεύουν τα πολιτικά ρεύματα και οι φιλοσοφίες, θέτοντας στην ουσία εαυτόν σε μια  ίση απόσταση από τους πόλους εξουσίας, κάτι εντελώς λαθεμένο και που αποτελεί και δείγμα πολιτικής ανωριμότητας αν με ρωτάτε, και είναι φυσικά άλλο να διεκδικεί αντιπροσώπευση σε εκλογές κοινοβουλευτικού τύπου.  
 • Αν νιώθουν κάποιοι σύντροφοι την ανάγκη να διαφοροποιηθούν σε σχέση με το ΑΚΕΛ σε εκλογικές αναμετρήσεις, δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και το κόμμα μας. Ένα κόμμα που δεν δίστασε και δεν διστάζει να συνεργαστεί με οργανωμένα σύνολα ή ακόμα και κόμματα από τον φιλελεύθερο χώρο, αλλά που αντιμετωπίζει φοβικά, θεωρώ, τις πολιτικές συνεργασίες με αριστερά σύνολα που κινούνται αυτόνομα.
***
 • Η ύπαρξη και η δραστηριότητα αριστερών σχηματισμών πέραν του ΑΚΕΛ, δεν είναι κατ’ ανάγκη μια αρνητική εξέλιξη για τον ευρύτερο δημοκρατικό-προοδευτικό χώρο γιατί ακριβώς, αν ειδωθούν και εκτιμηθούν σωστά, μπορούν να σπρώξουν το κίνημα ακόμα αριστερότερα. Είναι μια ένδειξη πως μια μερίδα συντρόφων μένει ακάλυπτη από τις πολιτικές και τις διακηρύξεις του κόμματος και πως κάτι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
 • Στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι χρήσιμο για όλους μας να μετρηθεί η αποδοχή, η επίδραση και η συσπείρωση αυτού του χώρου. Και στην τελική, αν δεν μπορούν αυτοί οι σύντροφοι να εκφραστούν αυτόνομα σε σχετικά ανεπαίσθητες εκλογικές διαδικασίες όπως αυτή των ευρωεκλογών, πότε θα το πράξουν;
 • Τα ποσοστά της ΔΡΑΣυ-EYLEM, όποια κι αν είναι αυτά, θα συναθροιστούν με τα ποσοστά του ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-Νέες Δυνάμεις στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων. Η δύναμη της ΔΡΑΣυ δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως συνιστώσα του σοσιαλιστικού, διεθνιστικού και επανενωτικού χώρου.
 • Θα πρέπει επίσης να λεχθεί πως αρκετοί από τους δυνητικούς ψηφοφόρους της ΔΡΑΣυ, αν όχι οι περισσότεροι, ίσως και να μην τιμούσαν το ΑΚΕΛ με τη ψήφο τους για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Κάποιοι μάλιστα, και το λέω με πάσα υπευθυνότητα γιατί είμαι σε θέση να γνωρίζω πράγματα και καταστάσεις, ήταν έτοιμοι να προκρίνουν συνεργασίες με την λεγόμενη «επανενωτική πτέρυγα» του ΔΗΣΥ για χάρην της λύσης του Κυπριακού, και υπό αυτό το πρίσμα, το δικοινοτικό σχήμα της ΔΡΑΣυ τους έσωσε από τα χειρότερα.    
 • Κλείνοντας να αναφέρω πως ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της εξωΑΚΕΛικής Αριστεράς και της ΕΡΑΣ, η Αριστερή Πτέρυγα, δεν έχει ακολουθήσει τους συντρόφους της ΔΡΑΣυ στην προσπάθειά τους αυτή, εκτιμώντας πως οι προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας πρέπει να στηρίξουν το ΑΚΕΛ  ενόψει της προσπάθειας του κατεστημένου να το συμπιέσει και να το αποδυναμώσει, κάτι που θα απελευθερώσει ακόμα περισσότερο τη συντήρηση στις πολιτικές της επιλογές ενάντια στους εργαζόμενους.
 • Και σ’ αυτή τη λογική κινείται και το δικό μας ιστολόγιο: Δυναμώνουμε το ΑΚΕΛ ως το ανάχωμα, τη δύναμη ελπίδας και προοπτικής για τους εργαζόμενους και το δημόσιο συμφέρον.
 • Βλέπουμε με συμπάθεια τη ΔΡΑΣυ-EYLEM και ευελπιστούμε πως στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2016, θα βρεθούν οι τρόποι η Αριστερά να παρουσιαστεί με κοινά ψηφοδέλτια που να εκπροσωπούν και να αφορούν όλες τις τάσεις. Κάτι που θα αποτελούσε κατά τη γνώμη μου και την πιο υγιή έκφραση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. 

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος28/5/14, 10:05 π.μ.

  Σου ειχα γραψει και παλιοτερα πριν λιγο καιρο. Ειπα να κοιταξω λιο πιο προσεχτικα αυτα που γραφει ο "φιλος"σου ο Πιττασ. Λιγοι που δεν ειναι κομματικοι βοηθησαν με επωνυμα αρθρα το ΑΚΕΛ οσο αυτος αυτην την περιοδο. Και μαζεψε πολλα λαικ απο στελεχη. Σκεφτηκες ποτε πως θα ηταν πιο ευκολο και ισως μες συμφερον να παιξει πελλο η να κανει πλατες στην κυβερνηση;

  Αντρεας Ε. (αν με θυμασαι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά και σε θυμάμαι. Δεν έχω υπόψην μου, αν θέλεις βάλε μας κάποια αποσπάσματα να δούμε τι παίζει.

   Διαγραφή
  2. Νέε,

   Προφανώς ο σχολιογράφος Αντρεας Ε., αναφέρεται σε άρθρο του Γιώργου Πίττα με τίτλο “Κάνε την οργή σου Σκέψη” [που θα βρεις εδω
   http://www.cyprusnews.eu/george-pittas/2131681-2014-05-16-21-43-51.html] και με το οποίο εμμέσως και δειλά καλεί για ψήφο υπέρ του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές. Φυσικά και ήταν/είναι καλοδεχούμενη η στήριξη του, όμως στο συγκεκριμένο κείμενο του θα μπορούσα να κάμω μια σειρά από κριτικούς σχολιασμούς... Οι δικές μου Αριστερές προσεγγίσεις βρίσκονται σε αντίθεση με πολλές από τις δικές του κυρίως σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση...

   ***************************
   Αντρεα Ε.,

   Η Αριστερή κριτική στον οποιοδήποτε [αν και μπορεί να έχει και προσωπική χροιά] δεν μπορεί να αποτελεί προσωπική επίθεση σε βάρος του, αλλά κριτική των πολιτικών θέσεων και τοποθετήσεων του... Αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να απομονώνουμε ή να διαχωρίζουμε τις συγκεκριμένες θέσεις από τον φορέα [το άτομο] που τις εκφράζει και ούτε να παραγνωρίσουμε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες του σε καθοριστικές στιγμές της πολιτικής του δράσης και δραστηριότητας...

   Διαγραφή
  3. Άνευ.
   Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε με αυτόν τον τρόπο (έμμεσο και δειλό τον αποκαλείς) γιατί στόχευε στη σκέψη ενός εξαιρετικά συγκεκριμένου κοινού. Δεν ήταν "ιδεολογικό" αλλά στρατηγικό.

   Γιώργος Πήττας

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...