"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

22 Ιουνίου 2014

Επίσημη ιδεολογία του κράτους ο Γριβισμός

 • Ο Αναστασιάδης πίσω από τον «γκουρού» της απενοχοποίησης της ακροδεξιάς και των ΝΑΤΟϊκών, Μακάριο Δρουσιώτη.
 • Επιχειρούν να περάσουν στην κοινωνία τις ευθύνες του Μακαρίου, της Αριστεράς και της ΕΣΣΔ για την τραγωδία του 74’.
 • Κάνουν πως δεν βλέπουν και δεν ακούν στην ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ – Ένοχη σιωπή από Λυσσαρίδη - Ομήρου και Παπαδόπουλο - Κάρογιαν.

Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 13/6/2014
 • Κλείνοντας τον πρόλογο του νέου του βιβλίου, ο Μακάριος Δρουσιώτης δηλώνει «τυχερός» που του δίνεται η ευκαιρία να ανοίξει τη διαδικασία αμφισβήτησης της επικρατούσας ιστορικής άποψης για τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων και ειδικά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην καταστροφή της Κύπρου.
 • «Είναι αναμενόμενο ότι θα ενοχλήσει όσους πιθανόν να αισθανθούν ότι υποσκάπτεται το πολιτικό και ιδεολογικό τους υπόβαθρο, το οποίο οικοδομήθηκε το 1974 και παρέμεινε ακλόνητο για τέσσερις δεκαετίες», ισχυρίζεται ο συγγραφέας, αναφερόμενος εμμέσως στα κόμματα και τους πολιτικούς της Μακαριακής παράταξης και της δημοκρατικής αντίστασης κατά του πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’.
 • Και η αλήθεια είναι, πως χρειάστηκαν 40 χρόνια για να επιχειρηθεί η ανασκευή της ιστορίας έτσι ώστε να εξυπηρετεί τόσο την Γριβική-Ενωτική παράταξη, όσο και τους ΝΑΤΟϊκούς που βρίσκονταν πίσω από την ελληνική χούντα και τα όργανά της στο νησί.
 • Αν ο Γλαύκος Κληρίδης αρκέστηκε στην πολιτειακή δικαίωση των 62 δημόσιων υπαλλήλων που αποδεδειγμένα έδρασαν υπέρ του πραξικοπήματος, ο Νίκος Αναστασιάδης και το επιτελείο του προχωρούν ακόμα ένα στάδιο παραπέρα, επιχειρώντας να αποσείσουν από την πλάτη της ακροδεξιάς  και των στρατηγείων του ΝΑΤΟ τις βαριές και ασήκωτες ευθύνες τους, την προδοσία, την προσφυγιά και τη διχοτόμηση του νησιού.
 • Στην ουσία, ο Μακάριος Δρουσιώτης, ως βασικό στέλεχος, αν όχι ο οργανωτής του επιτελείου προπαγάνδας του Προεδρικού, επαναφέρει σχεδόν αυτούσια τα ιδεολογήματα και την επιχειρηματολογία του Εθνικού Μετώπου και ακολούθως της ίδιας της ΕΟΚΑ Β’, της οργάνωσης που τα μέλη της υπερασπιζόταν στα δικαστήρια ο φέρελπις τότε δικηγόρος, Νίκος Αναστασιάδης, γιος του «αστυνομικού διευθυντή Λεμεσού» επί της οκταήμερης πραξικοπηματικής κυβέρνησης.
 • Η επίρριψη ευθυνών στον Μακάριο, την Αριστερά και όλη την κοινωνία που τον στήριζε, η δαιμονοποίηση της ΕΣΣΔ και η αντίστοιχη ωραιοποίηση του ρόλου των δυτικών, αποτελούσαν και κατά την πραξικοπηματική περίοδο τα βασικά χαρακτηριστικά της ακροδεξιάς περιρρέουσας. Αυτής που θεωρούσε ως πρώτη απειλή για την χώρα τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» και χαρακτήριζε τον Μακάριο ως «τύραννο» και «προδότη».
Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι λαλίστατοι Κεντρώοι
 • Τα μηνύματα που περιέχονται στο βιβλίο του Μ. Δρουσίωτη «ΚΥΠΡΟΣ 1974-1977: Η εισβολή και οι μεγάλες δυνάμεις. Η realpolitik των ΗΠΑ και το διπλό παιγνίδι της ΕΣΣΔ», φιλοδοξούν να αποτελέσουν την ιδεολογική και ιστορική βάση πάνω στην οποία θα πατήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη για να επιβάλει αλλαγή των εθνικών ζητούμενων, της ανεξαρτησίας και της αποστρατικοποίησης της Κύπρου.
 • Θέλουν να αποδομήσουν την πολιτική του Μακαρίου και τα κόμματα τα οποία την υπηρέτησαν, για να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα πολιτική που δεν θα στοχεύει ούτε στην ανεξαρτησία, ούτε φυσικά και στην αποστρατικοποίηση του νησιού,  που θα εντάσσει την Κύπρο στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και θα μετατρέψει τη χώρα σε προτεκτοράτο.
 • Παρόλα αυτά, εκεί στην ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, τόσο το επίσημο, όσο και το ανεπίσημο, δεν νιώθουν να τους ακουμπά η νέα περιρρέουσα που κατασκευάζει η Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το ΡΙΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να την επιβάλει στο δημόσιο διάλογο ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό. Ούτε και αισθάνονται την ανάγκη να υπερασπιστούν τους ιστορικούς αγώνες των κομμάτων τους απέναντι στους ισχυρισμούς του Μακάριου Δρουσιώτη που στοχεύουν προφανώς  τον ευρύτερο Μακαριακό χώρο και όχι μόνο το ΑΚΕΛ.
 • Η πορεία από την πρώτη στην δεύτερη ΕΟΚΑ, ξεκίνησε από τον κατατρεγμό του ΑΚΕΛ και τις εν ψυχρώ εκτελέσεις των Αριστερών, στην δαιμονοποίηση του Μακαρίου και τις δολοφονίες δημοκρατικών αντιστασιακών.
 • Ας το έχουν αυτό στα υπόψη εκεί στα κεντρώα κόμματα με τις Μακαριακές και αντιστασιακές παραδόσεις. Μετά την Αριστερά, έρχεται η σειρά τους, αφού έσκαψαν οι ίδιοι το λάκκο τους με τη σύμπλευσή τους όλο το προηγούμενο διάστημα με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, ενάντια στο ΑΚΕΛ.  

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος22/6/14, 11:25 μ.μ.

  Διαβασα τα σχολια σου,και εκτος απο επιθεσεις του παλαι ποτε εγκυρου ιστιρικου αναλητη Δρουσιωτη δεν ειδα.
  Που ειναι οι χειροπιαστες αποδειξεις οτι οι ΗΠΑ οργανωσαν και εκτελεσαν το πραξηκοπημα;
  Και ποιοα η αποδειξη οτι δεν το συμφωνησαν Μακαριος-Καραμανλης-Μεντερες στο παρισι οπως οΣαμψων μαρτυρουσε,και μαλιστα ελεγε οτι κανενας δεν του φωναξε να καταθεσει;

  Οσο δεν εχουμε χειροπιαστες αποδηξεις ,ολοι θα λεν οτι τους κατεβει.

  Και το πιο περιεργο.
  Γιατι δεν ανοιγει ο φακελος της Κυπρου στην Ελλαδικη βουλη,ποιους θελουν να προστατεψουν;
  Η κακη χουντα επεσε και οι αξιωματικοι της σαπισαν στις φυλακες.

  Θελω στοιχεια,χειροπιαστα,εχεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο φάκελος άνοιξε στην Κυπριακή βουλή.
   (http://www.scribd.com/doc/53377590/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF-%CE%A0%CF%8C%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%A6%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85)

   Φυσικά, ΔΗΣΥ, Ευρωκό, Δρουσιώτης και γενικά η ακροδεξιά, αμφισβητούν τα επίσημα πορίσματα, που όντως δεν είναι απόλυτα ικανοποιητικά ως προς την ιστορική αλήθεια, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

   Από εκεί και πέρα...

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος23/6/14, 1:38 π.μ.

  Ανώνυμε ακούεις νιάου νιάου στα κεραμίδια αλλά χρειάζεσαι να δεις το γάτο.

  Το ΝΑΤΟ υποστήριξε στρατιωτικές κυβερνήσεις και πραξικοπήματα σαν μέρος της στρατηγικής περιορισμού της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.

  Το πραξικόπημα του 1974 και η εισβολή εξυπηρέτησαν σε βάθος το ΝΑΤΟ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η ντε φάκτο διχοτόμηση ήταν μια άλλη εφαρμογή του σχεδίου Άτσκεσον παρουσιάστηκε επίσημα.

  Ό,τι και να λέει ο Δρουσιώτης για βόλεμα της Σοβιετικής Ένωσης το πιο πάνω γεγονός είναι αναμφισβήτητο και ακλόνητο τεκμήριο και δεν χρειάζεται περαιτέρω εμπειρία κάποιος ιστορικός για να βγάλει αβίαστα το συμπεράσμα ότι ο μεγάλος κερδισμένος στην Κύπρο ήταν και είναι το ΝΑΤΟ.

  Το κύριο επιχείρημα του Δρουσιώτη εστιάζεται στο ότι η Σοβιετική Ένωση βολευόταν με τη ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού. Θα υπήρχε τριβή στο χώρο του Αιγαίου μεταξύ δύο νατοικών συμμάχων με αποτέλεσμα να μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για γεωπολιτική επέκταση των σοβιετικών στη Μεσόγειο.

  Η ιστορία δεν δικαιώνει καθόλου κάτι τέτοιο. Η σοβιετική Ένωση ουδέποτε προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τυχόν κενό ασφαλείας στο Αιγαίο εξαιτίας των κακών ελληνοτουρκικών σχέσεων.

  Η πιθανότητα να είχε ωφέλη η σοβιετική ένωση από μια ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου ήταν σαφώς μικρότερη από την πιθανότητα να είχε ζημιές (ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή).

  Η ανάλογο με το να θέλω να με αφήσεις παράλυτο για να σε πάρω δικαστήριο για να με αποζημιώσεις.

  Η προπαγάνδα του Δρουσιώτη εστιάζεται σε μια μικρή πιθανότητα να είχε η σοβιετική ένωση ωφέλη και αγνοεί την πραγματικοτήτα.


  Ο φάκελος της Κύπρου και η συνομοσιωλογία εμφανίζονται όταν στριμωχτεί η γριβική προπαγάνδα. Η λεγόμενη έλλειψη τεκμηρίων αφήνει τη συζήτηση ανοιχτή και τους γριβικούς να ελπίζουν για δικαίωση.

  Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ενισχύουν (σχεδόν αποδεικνύουν) τη θεωρία ότι το ΝΑΤΟ οργάνωσε και εκτέλεσε πραξικόπημα και εισβολή.

  Τι περιμένουν δηλαδή να αποκαλύψει ο φάκελος της Κύπρου;

  Ότι ο Καραμανλής συμφώνησε με τους αμερικάνους για μη στήριξη της Κύπρου;

  Αν αυτό είναι αλήθεια, πώς απαλλάζει τη χούντα και την ΕΟΚΑ Β από την κύρια ευθύνη για τη τουρκική εισβολή;

  - Το πραξικόπημα έδωσε αφορμή και κρίσιμο χρόνος στην Τουρκία να επικαλεστεί τη συνθήκη εγγυήσεως και να κάνει προγεφύρωμα στην παραλία της Κερύνειας τις ημερομηνίες 20-22/07.

  - Οι Χούντα με τη στάση της υποβοήθησε το τουρκικό προγεφύρωμα.

  - Η Χούντα έκανε πραξικόπημα στην Κύπρο χωρίς να είναι διατεθειμένη να κυρήξει πόλεμο στην Τουρκία σε περίπτωση εισβολής.

  - Η ηγεσία της Χούντας όφειλε για να διασώσει την ιδεολογία της, της τιμή της αλλά και την Κύπρο να κυρήξει πόλεμο στην Τουρκία. Μήπως δεν κύρηξε πόλεμο γιατί οι αμερικάνοι εγγυήθηκαν ήττα της Ελλάδας;

  - Έστω και αν αληθεύει το σενάριο Μακάριος-Καραμανλής-Μέντερεζ (υπάρχει σοβαρότατη αμφιβολία και το θεωρώ ακόμα ένα μύθο της γριβικής προπαγάνδας), η χούντα πριν κάνει πραξικόπημα γιατί δεν εκτίμησε και αυτό το συνομωσιολογικό σενάριο εναντίων της.

  - Αντίθετα η χούντα την στιγμή της κρίσης παραιτήθηκε και άφησε άλλους να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών της.

  - Οι Τούρκοι τότε έκαμαν ότι ήταν φυσιολογικό. Με τη δεύτερη εισβολή ενίσχυσαν το πρώτο τους προγεφύρωμα και πήραν το ζωτικό χώρο που χρειαζόντουσαν για να το διατηρήσουν.

  - Η πολιτική ηγεσία άλλαξε αλλά επικεφαλής του ελληνικού στρατού ήταν ακόμα χουντικοί αξιωματικοί.

  Τι άλλο στοιχείο χειροπιαστό χρειάζεσαι Ανώνυμε από την απλή και καθαρή συνοχή της λογικής;

  Αφήστε τες συνομωσιολιογίες, τους μύθους και τες περίπλοκες αναλύσεις για διπλά παιχνίδια. Ο μόνος τρόπος να δικαιωθεί η ακροδεξιά είναι η διαγραφή της ιστορίας και της ιστορικής μνήμης.

  Πιθανόν να το καταφέρουν μια μέρα αλλά σε τέτοια περίπτωση είναι ακόμα πιο πιθανόν να επαναληφθούν τα ίδια λάθη και να υπάρχουν περαιτέρω ζημιές στην υπόθεση Κύπρος (και κατεπέκταση Ελλάδα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φτάνω στο τέλος της μελέτης του βιβλίου του Δρουσιώτη. Είναι ενδιαφέρον πως η ΕΣΣΔ που κατά τ άλλα βολεύτηκε με την εισβολή, ήταν η μόνη που κατάγγειλε τις εγγυήσεις του 60' (ως αυτές που συνέτειναν στην έκκρυθμη κατάσταση) και αντιδρούσε στη διζωνική σε σχέση με την πολυπεριφερειακή ομοσπονδία, εκτιμώντας ότι θα ήταν βήμα για τη διχοτόμηση. Όλα αυτά περιέχονται στο βιβλίο, αλλά ο συγγραφέας κάνει πως δεν βλέπει ούτε αυτά που ο ίδιος καταγράφει...

   Ήθελαν τον Μακάριο έξω όσο το δυνατό για περισσότερο χρόνο (αφού τελικά επέζησε) για να τελειώσουν τη δουλειά. Αυτό το μαρτυρά ο ίδιος ο Κίσσινγκερ, εμμέσως το παραδέχεται και ο Κληρίδης, γεγονότα που επίσης αναφέρονται στο εν λόγω βιβλίο.

   Οπότε, το πραξικόπημα και η απαλλαγή από τον Μακάριο, ήταν ζητούμενο, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για πολλούς άλλους, εκτός από την ΕΣΣΔ και τη δημοκρατική αντίσταση στο νησί.

   Η αντιστροφή δεν έχει όρια, αλλά θα ασχοληθώ εκτενέστερα όταν τελειώσω όλες μου τις σημειώσεις...

   Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν αντέδρασε έντονα στην τούρκικη εισβολή, την πρώτη τουλάχιστον, γιατί ήταν "δικαιολογημένη" από τη συνθήκη εγγυήσεων λόγω του πραξικοπήματος.

   Οπότε, οι φανεροί και κρυφοί λάτρεις του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β' ας μην ψάχνουν ψύλλους στ άχυρα...

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...