"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

20 Ιουλίου 2014

1974-2014: 40 χρόνια αμετανόητοι - Το επίσημο Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου

Δεν μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας...
  • Στην Ελλάδα, το έγκλημα κατά της Κύπρου έμεινε στην ουσία ανεξιχνίαστο και ατιμώρητο. Κατά μία έννοια, λαμβάνοντας υπόψη πως το καίριο γεγονός που προκάλεσε την πτώση της Χούντας, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, έμεινε στο απυρόβλητο, μπορεί να λεχθεί πως η Δημοκρατία δεν επανέκαμψε ολοκληρωτικά στη χώρα μετά την επταετία 1967-1974.
  • Δεν έχει επέλθει κάθαρση και ούτε έχει ξηλωθεί το βαθύ κράτος, ειδικά το στρατιωτικό, που ευθύνεται για τα δύο πραξικοπήματα σε Αθήνα και Λευκωσία αλλά και τη ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου. Το ίδιο μπορούμε να ισχυριστούμε πως ισχύει σε κάποιο βαθμό και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, αναλογιζόμενοι τον χειρισμό της στρατιωτικής τραγωδίας στο Μαρί από τη Δεξιά και το κατεστημένο.
  • Γίνεται λοιπόν κατανοητή, τόσο η απροθυμία της Ελληνικής πολιτείας να υποβοηθήσει το έργο των «αδελφών Κυπρίων», όσο και η αντίδραση της κυπριακής Δεξιάς απέναντι στην επίσημη καταγραφή της ιστορίας.
  • Το πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου ενοχοποιεί, βασισμένο σε αναντίλεκτα τεκμήρια, τόσο τον ελληνικό στρατό και την χούντα, όσο και την γριβική-ενωτική παράταξη στην Κύπρο για την αποσταθεροποίηση της χώρας, το εμφυλιακό κλίμα και το πραξικόπημα που έφερε τους Τούρκους.    
  • Παρουσιάζει με σαφήνεια όλες τις περιπτώσεις που η ελληνική χούντα, μέσω των στρατιωτικών της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, της ΕΟΚΑ Β’ και των τριών Μητροπολιτών, προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες επέμβασης και να ξεφορτωθεί τον Μακάριο, ανοίγοντας το δρόμο για τη διχοτόμηση.
  • Η διασύνδεση της χούντας των Αθηνών με την Αμερικάνικη διπλωματία και τη CIA, είναι επίσης παρούσα στο πόρισμα. Η Κύπρος, έπρεπε να μοιραστεί και μοιράστηκε, η Τουρκία έπρεπε να ελέγχει ζωτικό μέρος του νησιού και τα κατάφερε. Ο ελληνικός στρατός έπρεπε να συνδράμει στους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και το έκανε.
  • Το ίδιο «καθήκον» έπραξε και η γριβική-ενωτική παράταξη, απέναντι στις ιδέες, τις αντιλήψεις και τους συμμάχους της… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...