"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

3 Ιουλίου 2014

Έφυγε ο μεγάλος ιστορικός της κυπριακής εργατικής τάξης

 • Ήταν μοιραίο φαίνεται, δύο συνεχόμενες αναρτήσεις του έτσι κι αλλιώς οκνηρού ιστολογίου μου το τελευταίο διάστημα, να αφορούν θανάτους ανθρώπων που ήρθα σε επαφή σε τούτο το ψεύτικο ντουνιά…
 • Με τον Ρολάνδο Κατσιαούνη, τον επιστήμονα και ερευνητή που στην ουσία συμπύκνωνε τα τελευταία 20 χρόνια τις ελπίδες της Αριστεράς σε ότι αφορά  την ταξική ιστορική καταγραφή,  είχα μια πρώτη και τελευταία επαφή την άνοιξη του 13’.
 • Ο κ. Κατσιαούνης έψαξε το τηλέφωνό μου, το βρήκε και με πήρε για να του δώσω μια πληροφορία στην οποία έκανα λόγο στη Γνώμη. Συγκεκριμένα, δεν είχε ακούσει ή δει ποτέ να αναφέρονται στη δημοσίευση του νυν εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομου Προδρόμου, «Κύπριοι κομμουνιστές. ΚΚΚ-ΑΚΕΛ (1920-1960). Οι περιπέτειες μιας εθνικής αίρεσης».
 • Η μελέτη είναι σχετικά πρόσφατη, του 2011, και από τον τίτλο της και μόνο προετοιμάζει τον αναγνώστη για την τοποθέτηση του συγγραφέα. Την πληροφορία για το συγκεκριμένο πόνημα του ανδρός, την αλίευσα από το βιογραφικό του.
 • Το σχόλιο που έκανα στη Γνώμη έγινε με αφορμή την προώθηση του κ. Προδρόμου στη θέση του εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, πέρσι. Ισχυριζόμουν πως ο διορισμός στο συγκεκριμένο πόστο ενός πολιτικού που χαρακτηρίζει ως «αίρεση» τους βασικούς πολιτικούς (και ταξικούς) αντιπάλους της παράταξής του, φανερώνει και το προφίλ που θέλει να δώσει στο κόμμα η ηγεσία του...
 • Ο καθηγητής, λοιπόν, μη αφήνοντας -ως συνήθως- τίποτα στην τύχη, τίποτα αδιάβαστο και ατεκμηρίωτο σε σχέση με την ιστορία του τόπου και του κινήματος, ήθελε να μάθει περισσότερα. Είχε άλλωστε στα σκαριά το μεγάλο του ιστορικό βιβλίο για το κόμμα. Το μόνο που κατάφερα να του δώσω, αφού αυτό μόνο είχα, ήταν τον τίτλο και το έτος της δημοσίευσης, καθώς και την πηγή της πληροφορίας προς επιβεβαίωση.
 • Δεν θα μάθω ποτέ αν μπήκε στον κόπο ο αδικοχαμένος μας σύντροφος να μελετήσει τα γραφτά του κ. Προδρόμου ή αν τελικά τα βρήκε άξια για να τους αφιερώσει λίγο από τον πολύτιμο, και όπως αποδείχτηκε με τον πρόωρο χαμό του, περιορισμένο χρόνο.
 • Στα εξήντα του, καταβεβλημένος από την αρρώστα που η επιστήμη δεν κατάφερε να δαμάσει, αφήνει στην Κυπριακή Αριστερά και την ιστορική έρευνα ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Και αυτό, μάλλον, δεν είναι σχήμα λόγου.
Θρηνεί η Αριστερή μπλογκόσφαιρα
 • Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον πρόωρο θάνατο του μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του Προμηθέα Ρολάνδου Κατσιαούνη. Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης έδωσε με αξιοπρέπεια και δυναμισμό τη μάχη με την επάρατη νόσο.
 • Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης υπήρξε καταξιωμένος ιστορικός με έργο που ξεπερνά τα στενά όρια της μικρής μας πατρίδας. Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους κορυφαίους Κύπριους ιστορικούς ο οποίος μάλιστα έγραψε ιστορία από την ανάποδη όσο και αν ακούεται αυτό παράξενο. Το έργο του Ρ. Κατσιαούνη ήταν αντισυμβατικό διότι το επίκεντρο του δεν ήταν η κυρίαρχη ιστοριογραφική προσέγγιση των ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων, αλλά η πρόσληψη τους μέσα από τον φακό των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.
 • Ο Ρολάνδος Κατσιαούνης άφησε πίσω του ένα μεγάλο και πρωτοποριακό επιστημονικό έργο. Κορυφαία ανάμεσα στα πολλά του συγγράμματα ήταν το Labour, History and Politics in Cyprus during the second half of the nineteenth century και η Διασκεπτική 1946-48. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ένα ακόμα κορυφαίο σύγγραμμα που αφορά στην ιστορία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.
Για να τιμήσουμε τη μνήμη του Ρολάνδου Κατσιαούνη το Δ.Σ. του Προμηθέα ανακοινώνει τα πιο κάτω:
 1. Η εκδήλωση με θέμα τον «Αναθεωρητισμό στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου» που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου με αφορμή τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή, και στην οποία θα ήταν ένας εκ των ομιλητών, θα αφιερωθεί στη μνήμη του.
 2. Την πραγματοποίηση ενός επιστημονικού συνεδρίου προς τιμή του Ρολάνδου Κατσιαούνη.
 3. Την καθιέρωση «ετήσιας διάλεξης ιστορίας Ρολάνδου Κατσιαούνη».
 4. Την καθιέρωση «ετήσιου βραβείου ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής έρευνας Ρολάνδου Κατσιαούνη». Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή που θα μελετήσει και θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες.
 5. Την ονομασία της μεγάλης ψηφιακής βάσης δεδομένων του Προμηθέα, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα προς χρήση το ερχόμενο φθινόπωρο, σε «ψηφιακό αρχείο σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας Ρολάνδου Κατσιαούνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...