"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

28 Αυγούστου 2014

Ούτε σπιθαμή γης στα αρπακτικά, ούτε Ευρώ στους τοκογλύφους: Χίλιες φορές Αργεντινή!

 • Κάθε μνημονιακό νομοσχέδιο και καρφί στο σώμα της Κύπρου και του λαού της.
 • Αντίσταση και πάλη: Ο μόνος δρόμος για ανεξαρτησία και ευημερία.
 • Θύμα δυτικών εκδικητικών κινήσεων η Αργεντινή, γιατί ξεφορτώθηκε το ΔΝΤ και την αμερικάνικη αποικιοκρατία.  
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 8/8/2014
 • Η Αργεντινή, η πατρίδα του Τσε Γκεβάρα, εδώ και μια δεκαετία νικά το νεοφιλελευθερισμό και τη νέα αποικιοκρατία κατά κράτος. Η «επιλεκτική χρεωκοπία» της Αργεντινής δεν αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Το αντίθετο, διδάσκει πως η «θρησκεία» της χρηματοπιστωτικής απληστίας και της πολιτικής αλητείας,  έχει αντίδοτο. Μπορούν οι λαοί να αντισταθούν και να παλέψουν, δεν είναι μονόδρομος η υποταγή.
 • Η επίθεση των αμερικάνικων δικαστηρίων, των «αρπακτικών ταμείων» και των «οίκων αξιολόγησης» ενάντια στην Αργεντινή, αποτελούν ουσιαστικά «κυρώσεις» και εκδικητικές κινήσεις των Δυτικών για τις πολιτικές της χώρας. Πολιτικές που «ξεκολλούν» τελειωτικά τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής από το άρμα της Δύσης.
 • Η Αργεντινή έχει επιλέξει να απογαλακτιστεί εντελώς από τις ΗΠΑ και τις αγορές που ελέγχουν, ερχόμενη όλο και πιο κοντά στις χώρες που αποτελούν τους BRICS: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότιο Αφρική.
 • Στην ουσία, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις και στη βάση των μεγάλων συμφωνιών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων που επιτεύχθηκαν τον Ιούλιο μεταξύ της Αργεντινής, της Ρωσίας και της Κίνας, η «χώρα του ταγκό» προσχωρεί επίσημα στο νέο πόλο.  Πολιτικοί σχολιαστές, κάνουν λόγο ακόμα και για μετονομασία των BRICS σε BRICS-A, προσθέτοντας το αρχικό γράμμα της Αργεντινής στο αρκτικόλεξο του οργανισμού.
ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΙ ΜΑΖΙΚΑ Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ «ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ» 
 • Αποδεικνύεται στην πράξη, πως οι αξιολογήσεις, οι ποινές και οι χρεοκοπίες που μεταχειρίζονται τα καπιταλιστικά κέντρα της Δύσης, δεν έχουν καμιά αξία, ούτε και εφαρμογή, αν οι λαοί και οι ηγεσίες τους αποφασίσουν να αντισταθούν στη νέα αποικιοκρατία και να βαδίσουν το δρόμο της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
 • Ο μονόδρομος των μνημονίων και των δυτικών αγορών, είναι ένα μεγάλο ψέμα, μια μεγάλη απάτη εις βάρος της κοινωνίας. Αποτελεί, ωμά, μια επιλογή της αστικής τάξης και των οικονομικών συμφερόντων της. Δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, ούτε και μπορεί να υποσχεθεί καλύτερες μέρες.
 • Μας θέλουν χωρίς περιουσίες, χωρίς επαγγελματική ασφάλεια, χωρίς κρατική προστασία, χωρίς δικαιώματα και αντιστάσεις, γιατί έτσι μεγιστοποιεί τα κέρδη της η ξένη και ντόπια επιχειρηματική τάξη. Έτσι μπορούν να «κάνουν λάστιχο» τους εργαζόμενους και να θεσμοθετούν την εκμετάλλευση στο όνομα της «εθνικής σωτηρίας», της σωτηρίας δηλαδή των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, των χρηματιστηριακών και πιστωτικών κερδοσκόπων.
 • Να μη σωθεί καμιά τράπεζα αφού δεν μπορεί να κάνει τα αυτονόητα: Να διαπραγματευτεί ρεαλιστικούς στόχους με τους πελάτες της, να κουρέψει τα πανωτόκια, να χαμηλώσει αισθητά τα επιτόκια, να προχωρήσει σε εκποιήσεις μεγάλων υποθηκευμένων τουριστικών και άλλων έργων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.
 • Να μην επιβιώσει καμιά τράπεζα με το αίμα του κοσμάκη, των νοικοκυραίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, υποθηκεύοντας το μέλλον της νεολαίας και των γενεών που έρχονται.
Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ
 • Οι τράπεζες και ειδικότερα ο όμιλος «φρανκενστάιν» που δημιουργήθηκε μετά την ενοποίηση Κύπρου και Λαϊκής, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είσπραξης οφειλών γιατί μειώθηκαν σημαντικά τα εισοδήματα του μέσου νοικοκυριού, απόρροια των πολιτικών που εφαρμόζονται και που σύμφωνα με τους νυν κυβερνώντες, έπρεπε να «τα κάναμε μόνοι μας» εδώ και καιρό.
 • Είναι ένας φαύλος κύκλος. Χαμηλότερα εισοδήματα και ανεργία, φέρνουν μικρότερη κατανάλωση και αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων. Τα μνημόνια της λιτότητας δεν λύνουν κανένα εθνικό πρόβλημα, αντίθετα το διαιωνίζουν, με αποτέλεσμα ο κρατικός δανεισμός να αυξάνεται δραματικά και τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη να συρρικνώνονται.
 • Με κάθε μνημονιακό νομοσχέδιο, μας ζητούν να αποχωριστούμε μέρος της ζήσης και της αξιοπρέπειάς μας. Με κάθε νέα απαίτηση, Τρόικα και Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, μας μετατρέπουν σε πρεζάκια που θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να πάρουν «τη δόση» τους.
 • Παρόλα αυτά, ούτε με το κούρεμα καταθέσεων, ούτε με το «χάρισμα» των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ούτε με τον υψηλότοκο δανεισμό που πέτυχαν προ δύο μηνών οι κυβερνώντες πανηγυρίζοντας πως δήθεν «βγήκαμε στις αγορές», και ούτε και με τα σπίτια μας θα λύσουν το τραπεζιτικό πρόβλημα.  
 • Τα κοράκια έχουν γαντζώσει  τα νύχια τους βαθειά και θέλουν να πετάξουν με τα μεγαλύτερα φιλέτα που μπορούν να σηκώσουν. Ιδιωτικοποιήσεις, εκποιήσεις, εκδουλεύσεις στα μεγάλα συμφέροντα, μειώσεις μισθών, εξαθλίωση των ανθρώπων που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.
 • Ο πάτος δεν θα έχει τέλος, αν δεν επιλέξουμε, ως κοινωνία και ως πολιτική ηγεσία, να αμφισβητήσουμε τους μονόδρομους που επικαλούνται Δεξιά και Δυτικοί. Για να επιβιώσει ο λαός και να διατηρήσει αποφασιστική ισχύ πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να επιστρέψει η χώρα στις πολιτικές των ίσων αποστάσεων από τους γεωπολιτικούς πόλους, αλλά και στην ενίσχυση της κρατικής παρέμβασης και της επιχειρηματικότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...