"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

30 Αυγούστου 2014

Κοινωνικός διχασμός: Το εργαλείο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων

Πως δέθηκε ο κύπριος πολίτης πισθάγκωνα και οδηγήθηκε υπνωτισμένος στην οικονομική σφαγή
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 22/8/2014
 • Άμυνα απέναντι στις απροκάλυπτες επιθέσεις της ξένης και ντόπιας ελίτ, είναι η λαϊκή-εργατική ενότητα. Μια ενότητα που προϋποθέτει ταξική συνείδηση και γνώση των διδαγμάτων της ιστορίας - και που ελλείψει των προαπαιτούμενών της, δεν μπορεί να επιτευχθεί στον βαθμό που να μπορεί να γέρνει αποφασιστικά την πλάστιγγα.
 • Ο απλός λαός είναι έρμαιο των τροϊκανών και των υποτακτικών τους δεχόμενος το ένα μετά το άλλο τα κτυπήματα του παλιού και του νέου ιμπεριαλισμού, της παλιάς και νέας αποικιοκρατίας, γιατί ακριβώς, ένα σημαντικό μέρος του πείθεται να συντάσσεται και να υπηρετεί τα συμφέροντα και τα ιδεολογήματα της αντίδρασης.
 • Εργαλεία για τη διάσπαση της κοινωνίας των εργαζόμενων ήταν και είναι ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και ο αντικομουνισμός, που στα κυπριακά δεδομένα μεταφράζεται σε κυρίως σε αντιΑΚΕΛισμό.
 • Για όσο το σημαντικό μέρος των απλών ανθρώπων, και όχι μόνο στην Κύπρο φυσικά, είναι  προσηλυτισμένο στα «ιδεώδη» της άρχουσας τάξης ακολουθώντας ως υπνωτισμένο τη γραμμή που υποδεικνύεται από τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, η αντίσταση, η πρόοδος και ο εκδημοκρατισμός μετατίθενται σε επόμενες ιστορικές περιόδους.
 • Δεν ήταν άραγε μια μορφή κοινωνικής ύπνωσης η προπαγάνδα περί των δήθεν προσωπικών ευθυνών του τέως Προέδρου σε ότι αφορά το στρατιωτικό ατύχημα στο Μαρί ή την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα ως αποτέλεσμα, κυρίως, της γενικής ατασθαλίας των τραπεζιτών;
 • Δεν ήταν προϊόν προσηλυτισμού και πλύσης εγκεφάλου η άρνηση μεγάλης μερίδας συμπατριωτών μας να αναγνωρίσουν τις καταφανέστατες ευθύνες της στρατιωτικής ηγεσίας και των καθ’ ύλην αρμόδιων λειτουργών στην αιματηρή τραγωδία του 2011;
 • Ή δεν αποτελούσε ομαδική παράκρουση η περιρρέουσα που ήθελε την διακυβέρνηση Χριστόφια να προκαλεί με την «ατολμία» και τις «ιδεολογικές αγκυλώσεις» της, την κατρακύλα της κυπριακής οικονομίας;
 • Με αφορμή το Μαρί και υπό το άγχος των εξελίξεων στο Κυπριακό και την οικονομία, η πλειοψηφία οδηγήθηκε άβουλη σε ένα απονενοημένο διάβημα, σε μια κοινωνική αυτοχειρία, αφήνοντας μια σάπια κατάσταση να ηγηθεί του τόπου.
 • Χαρακτηριστικότερο δείγμα αυτής της αυτοχειρίας ήταν η αποστροφή του κεντρώου χώρου σε μια νέα συνεργασία με το ΑΚΕΛ: Όσες ψήφοι δημοκρατικών ανθρώπων κατευθύνθηκαν τελικά στον Αναστασιάδη ή τις «ίσες αποστάσεις» του λευκού και της αποχής, στράφηκαν στην ουσία ενάντια στα συμφέροντα των μικροαστών και της μεσαίας τάξης των κυβερνητικών υπαλλήλων που παραδοσιακά αποτελούν το λεγόμενο «ενδιάμεσο» και την κεντροδεξιά.
ΝΑ ΔΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
 • Η πλάνη ήταν και συνεχίζει να είναι τεραστίων διαστάσεων, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχουν ήδη δείξει και αποδείξει τις προθέσεις και τις αυταρχικές πρακτικές τους.
 • Δεν είναι φυσικά και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο για όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επέλεξαν ή επέτρεψαν στο Νίκο Αναστασιάδη και τον Συναγερμό να αναρριχηθούν στην εξουσία, να παραδεχθούν σε ενάμιση μόλις χρόνο μετά την μεγάλη ήττα που υπέστηκαν λαός και δημόσιο συμφέρον, πως στάση τους την τελευταία πενταετία ήταν κατώτερη των περιστάσεων.
 • Η κοινωνία των πολιτών, οι μισθωτοί, οι μικροκαταστηματάρχες, η νεολαία, πρέπει επιτέλους να δουν καθαρά το ταξικό τους συμφέρον, να υπολογίσουν και αναρωτηθούν που οδήγησε τελικά η δαιμονοποίηση της Αριστεράς. Οι καιροί απαιτούν από τον απλό άνθρωπο να γίνει καχύποπτος προς τα ΜΜΕ και τις στημένες εικόνες τους, τις εθνικές κορώνες των λαϊκιστών και τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου.
 • Ο λαός υποκύπτει γιατί ακριβώς τον εξεβίασαν να επιρρίψει στον εαυτό του και το εργατικό κίνημα τις ευθύνες για την οικονομική του κατάσταση. Και θα σηκώσει ανάστημα μόνο αν απορρίψει αυτό το κατηγορητήριο, επιστρέφοντας τις ενοχές εκεί όπου ανήκουν: στην απληστία και την απανθρωπιά των αγορών, ξένων και ντόπιων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...