"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

6 Αυγούστου 2014

Το ακροδεξιό παρακράτος σε Ελλάδα και Κύπρο: Η διείσδυση στο στράτευμα και οι ιστορικές σχέσεις με τη CIA

Η διασύνδεση Χρυσής Αυγής και Ειδικών Δυνάμεων
Ευρωβουλευτής με τους νεοναζί αντιστράτηγος
πρώην διοικητής των ΛΟΚ
 • Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 1/8/2014

 • Το Σεπτέμβρη του 13’, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από στέλεχος της Χρυσής Αυγής, βγήκαν στο φως καταγγελίες και μαρτυρίες που αφορούσαν περιπτώσεις εκπαίδευσης μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης από άντρες των ειδικών δυνάμεων, των ΛΟΚ και των ΟΥΚ.
 • Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε μάλιστα επιτακτικά από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, να εξακριβώσει με έρευνα «αν υπάρχουν εν ενεργεία αξιωματικοί από τις Ειδικές Δυνάμεις που εκπαίδευαν μέλη της Χρυσής Αυγής».
 • Η συγκεκριμένη έρευνα, όπως και πολλές παρόμοιες προσπάθειες να εξακριβωθεί ο βαθμός διείσδυσης ακροδεξιών κινημάτων στα σώματα ασφαλείας, δεν παρουσίασε αποτελέσματα.
 • Την ίδια εποχή, το ΑΚΕΛ έδινε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό που παρουσίαζε μέλη του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, του ΕΛΑΜ, να κάνουν στρατιωτική εκπαίδευση σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο των ΛΟΚ. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο αρμόδιος Υπουργός, Ιωνάς Νικολάου, επέλεξαν να προσπεράσουν την υπόθεση, μετά ακόμα και από το χτύπημα της οργάνωσης σε ομιλία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό το Μάρτη του 2014.
Χρυσή Αυγή-ΕΛΑΜ: Οι «ειδικές δυνάμεις» του βαθέως κράτους της Δεξιάς
 • Για τη σχέση Ακροδεξιάς και ειδικών δυνάμεων μιλούν χωρίς περιστροφές οι συμβολισμοί που επιλέγουν Χρυσή  Αυγή και ΕΛΑΜ. Το κυπριακό εθνικιστικό παράρτημα επέλεξε ένα έμβλημα που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με αυτό των ΛΟΚ. Οι στρατιωτικού τύπου πορείες, οι εκπαιδεύσεις σε πεδία μάχης των ορεινών καταδρομών και η γενικότερη εικόνα που θέλουν να εκπέμψουν τα ακροδεξιά κινήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, παραπέμπουν ξεκάθαρα στις ειδικές δυνάμεις.
 • Όπως καταμαρτυρεί στέλεχος της Χρυσής Αυγής στο Βήμα των Αθηνών στις 22/9/2013, εκπαιδευτές των μελών του φασιστικού κόμματος υπήρξαν «πρώην και ενεργεία μέλη των ΟΥΚ, των ΛΟΚ και άλλων ειδικών μονάδων», και πως επίσης «πολλοί από αυτούς που πλαισιώνουν τις φάλαγγες της Χρυσής Αυγής προέρχονται, κατά προτεραιότητα, από τις ειδικές μονάδες του στρατού»1.
 •  Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές του Μαΐου, ο ελληνικός τύπος κατέγραψε με εκλογικά ευρήματα την μαζική υπερψήφιση της Χρυσής Αυγής από τους λεγόμενους «ένστολους». Αλλά δεν είναι μόνο η στατιστική, και οι μαρτυρίες των «από μέσα». Είναι και τα αποτελέσματα στην κάλπη: Οι δυο από τους τρεις ευρωβουλευτές που εξελέγησαν με τη Χρυσή Αυγή, είναι απόστρατοι στρατηγοί. Ο αντιστράτηγος ε.α. Συναδινός Ελευθέριος, πρώην επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων και ο αντιστράτηγος ε.α. Επιτήδειος Γεώργιος, πρώην Διευθυντής Χειρισμού Εθνικών Κρίσεων του ΓΕΕΘΑ.
 • Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιόλογοι ανώτατοι στρατιωτικοί υπήρχαν και στα ψηφοδέλτια των άλλων μεγάλων παρατάξεων, αλλά δεν προσέλκυσαν ούτε στο ελάχιστο το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος. Αντίθετα, ο απόστρατος διοικητής των ΛΟΚ Ελευθέριος Συναδινός, πρώτευσε του ψηφοδελτίου του με 25 χιλιάδες σταυρούς, ενώ ο Γεώργιος Επιτήδειος ήρθε τρίτος με 23.000. Ασύλληπτα νούμερα για τους πρώην συναδέλφους τους στα υπόλοιπα κόμματα.
Ακροδεξιά, ΛΟΚ και CIA
 • Ο αντικομουνιστικός αλλά κυρίως ο φιλοδυτικός ρόλος των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και των αξιωματικών τους, αποτυπώνεται στα ιστορικά γεγονότα. Τα ΛΟΚ είχαν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στο πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στην Αθήνα το 1967, όσο και στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου το 1974. Λοχαγός των ΛΟΚ ήταν και ο Δημήτρης Παπαποστόλου που οργάνωσε τη δολοφονική απόπειρα κατά του Μακαρίου το 1970, και ακολούθως τη δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.
 • Κατά μία έννοια, τα ΛΟΚ και ευρύτερα οι «μάχιμες» δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας, αποτελούν από τη δεκαετία του 50’, το μακρύ χέρι της Ακροδεξιάς. Και πίσω από την Ακροδεξιά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, από την Ουκρανία μέχρι τη Βενεζουέλα, βρίσκεται η CIA.
 • Στις 9 Νοεμβρίου 1990, ο τέως Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Γιάννης Βαρβιτσιώτης της Νέας Δημοκρατίας και επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δήλωνε δημόσια πως: «έλληνες κομάντος (ΛΟΚ) και η CIA οργάνωσαν ένα βραχίονα του δικτύου το 1955, για να προβληθεί αντάρτικη αντίσταση σε οποιονδήποτε κομμουνιστή εισβολέα»2.
 • Μία δεκαετία σχεδόν μετά, το 1999, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επί Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος Κουρής, ισχυρίζεται στο βιβλίο του «Αιγαίο, η μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικανών» ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 50’, είχε συναφθεί μεταξύ του  ΓΕΕΘΑ και της CIA «μια απόρρητη συμφωνία για τη χρησιμοποίηση των Ελληνικών Δυνάμεων Καταδρομών» που δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση της στρατιωτικής και πολιτικής ιεραρχίας, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου της χώρας3.
 • Εκτιμούμε πως δε θα υπάρξει ιστορικός μελετητής που να αμφισβητήσει τεκμηριωμένα το γεγονός πως από την επανασύσταση του ελληνικού στρατού επί εμφυλίου πολέμου από τους αγγλοαμερικανούς, και από τη πρώτη μέρα της «θυγατρικής» του, κυπριακής Εθνικής Φρουράς πίσω το 1964, τα κριτήρια κατάταξης των κληρωτών στις ειδικές δυνάμεις ήταν πρώτα και κύρια ιδεολογικά.
 • Το βασικότερο «προσόν», είτε για το φαντάρο, είτε ασφαλώς για τους έφεδρους και μόνιμους αξιωματικούς, ήταν, και είναι σε σημαντικό βαθμό μέχρι και σήμερα, ο εθνικισμός και ο αντικομουνισμός. Αυτό το ιστορικό γεγονός, αυτό το κοινωνικό βίωμα, δεν αποτελεί ούτε «σοβιετική προπαγάνδα», ούτε και «σύνδρομο καταδίωξης».
 • Οι δυσμενείς μεταθέσεις και οι εξορίες αριστερών κυπρίων και ελλήνων κληρωτών, καθώς και ο αποκλεισμός της Αριστεράς από μόνιμες ή τις κρίσιμες θέσεις στο στράτευμα μέχρι και την τούρκικη εισβολή τουλάχιστον, ήταν ο κανόνας στη σχέση στρατού και ιδεολογίας. Και αυτό γινόταν εις γνώση, για να μην πούμε με την ενθάρρυνση, τόσο της επίσημης Δεξιάς, όσο φυσικά και της CIA
-----------------------------------------------------------------------------

4 σχόλια:

 1. Στο ίντερνετ κυκλοφορεί το ακόλουθο βίντεο, που μάλλον επιβεβαιώνει το άρθρο...

  https://www.youtube.com/watch?v=02kg4hg6Y3E

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ9/8/14, 1:06 π.μ.

   Μπορεις να σκεφτεις λιγο ,και να μου πεις γιατι αυτοι οι εθνικιστες, ρατσιστες. ΕΛΑΜιτες,Χρυσαυγιτες,πρακτορες της σια μελη των ειδικων δυναμεων του στρατου δηλαδη οι ΛΟΚατζηδες της Κυπρου φωναζουν μονο συνθηματα για τους Τουρκους;

   Διαγραφή
  2. Αν προσέξεις καλά, πιάννει και αλβανούς-σκοπιανούς το παραλήρημα. Και πες μου εσύ τώρα, η Κύπρος έχει κανένα πρόβλημα με Αλβανία και Σκόπια;
   Δεν αποτελεί αυτό ξεκάθαρη ένδειξη ύπαρξης "θυγατρικής" του ελληνικού στρατού με συμφέροντα ξένα προς την Κύπρο;

   Διαγραφή
  3. Ή έχει η Κύπρος βλέψεις για την Πολή αγαπητέ; Ή η Ελλάδα; Σε ποια βάση λοιπόν γίνεται η "εθνική διαπαιδαγώγηση" στις ειδικές δυνάμεις; Προφανώς σε ένα μεγάλο ψέμα, αφού η Τουρκία όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ ή συμβαλλόμενες με αυτό είναι σύμμαχοι στα πλαίσια της βορειοατλαντικής.
   Ο εχθρός για τον ελληνικό στρατό και ειδικότερα για τις "ειδικές δυνάμεις" ήταν πρώτα και κύρια ο κομμουνισμός, είτε ως εξωτερικός κίνδυνος (ΕΣΣΔ και ανατολικές χώρες), είτε ως εσωτερικός (αριστερό κίνημα σε ελλάδα και Κύπρο).
   Οι μόνες δε επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν μέχρι την τούρκικη εισβολή, ήταν τα πραξικοπήματα του 67' και του 74'.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...