"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

29 Νοεμβρίου 2014

«Ως εν τω ουρανώ και επί της γης»

Τα σοσιαλιστικά - αντιιμπεριαλιστικά  κινήματα, αποτελούν στην ουσία
τις μοναδικές εκκλησίες πιστών μέσα σε ένα κόσμο που η κυρίαρχη
θρησκεία είναι τα όπλα και το χρήμα.
 • Η επιβίωση της ανθρωπότητας,  η αποφυγή με άλλα λόγια της αυτοκαταστροφής της λόγω της μαζικότητας των μεθόδων που μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί, δεν είναι αυτονόητη. Το αντίθετο, τόσο τα οικολογικά δεδομένα, όσο και τα οικονομικά, παρουσιάζουν μια φθίνουσα πορεία που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για το μέλλον του πλανήτη και των κατοίκων του.
 • Οι καπιταλιστικές και χρηματοπιστωτικές φούσκες, οι πόλεμοι, οι επιδημίες, η καταπόνηση του περιβάλλοντος και η γενικότερη κρίση αξιών, σκιαγραφούν μια ζοφερή πραγματικότητα και ένα αβέβαιο μέλλον. Μόνοι μας, χωρίς κάποιο εξωγήινο κίνδυνο ή  τα καιρικά και άλλα φυσικά φαινόμενα που άλλαξαν το πρόσωπο της γης στο προϊστορικό παρελθόν, καταφέραμε στο σχετικά σύντομο διάστημα των 5 χιλιάδων χρόνων νεότερης ιστορίας, να φέρουμε την ανθρώπινη ζωή μπροστά σε απειλές για την ίδια της την ύπαρξη.
 • Αιτία η απληστία, η συσσώρευση πλούτου και δύναμης που απαιτούν με τη σειρά τους τον διαχωρισμό του γένους σε ανθρώπους και υπανθρώπους, σε δυνατούς και αδύνατους. Μια αιτία που απαιτεί πολέμους, δουλεία, καταστροφή, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πόνο και δυστυχία για τους πολλούς.   
 • Χρειαζόμαστε σίγουρα ένα καλύτερο κόσμο. Χρειαζόμαστε ασφάλεια για μας και τα παιδιά μας, τη μέγιστη ιατρική φροντίδα, πολιτισμό και παιδεία. Θέλουμε ειρήνη, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και πρόοδο, τεχνολογική και πνευματική.    
 • Αυτά δεν είναι ευγενικά και δίκαια οράματα που κάποιοι εύκολα θα χαρακτήριζαν και ως ουτοπικά. Είναι οι φυσιολογικές και ελάχιστες ανθρώπινες ανάγκες διαβίωσης και οι οποίες, διαχρονικά, δεν μπορούν να καλυφτούν για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων για όσο επικρατούν οι  υπάρχουσες αντιλήψεις και οικονομικές σχέσεις.
Κόντρα στις αυτοκαταστροφικές αντιλήψεις
 • Η Αριστερά που θέλουμε, δεν παραιτείται από τα οράματα και τον αγώνα. Δεν θεωρεί πως αυτό το σύστημα είναι θέσφατο και αδιαμφισβήτητο. Δεν χάνει την πίστη της στον άνθρωπο και τη συλλογικότητα, δεν καταθέτει τα όπλα απέναντι στην ισχύ και τη μαζική τρομοκρατία των εκμεταλλευτών. Δεν αποδέχεται πως αυτό θα είναι το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας και έχει τα θεωρητικά και επιστημονικά εργαλεία για να το αποδείξει.
 • Τα σοσιαλιστικά-αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, αποτελούν στην ουσία τις μοναδικές εκκλησίες πιστών μέσα σε ένα κόσμο που η κυρίαρχη θρησκεία είναι τα όπλα και το χρήμα.   
 • Τα παραδοσιακά θρησκευτικά δόγματα και οι θεολογίες τους, παρότι ευαγγελίζονται την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την βελτίωση της σχέσης ανθρώπου-κοινωνίας-φύσης (και ίσως να αποτελούσαν εν τη γενέσει τους λαϊκά και απελευθερωτικά κινήματα με ψηλά ιδανικά), δεν έχουν καταφέρει τίποτα σχεδόν εκτός από το να μετατραπούν σταδιακά σε ατμομηχανές του σκοταδισμού και του κατεστημένου.
 • Μοναδικός δρόμος για τον δίκαιο και τίμιο άνθρωπο ως προς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας, είναι εδώ και ενάμιση σχεδόν αιώνα, ο Σοσιαλισμός. Ο μοναδικός τρόπος σκέψης και για όσους θέλουν να δουν την ανθρωπότητα να ανεβαίνει επιτέλους εκεί που της αξίζει, είναι ο διεθνιστικός και ταξικός.
 • Ακόμα και αν υπάρχει θεός, όπως τον περιμένουν αρκετοί να επέμβει για να διασώσει το ανθρώπινο γένος από την αυτοκαταστροφή του - οικοδομώντας για χάρη μας τον παράδεισο επί της γης, δεν θα κάνει βήμα αν δεν υπάρχει εδώ κάτω μια κρίσιμη μάζα δίκαιων ανθρώπων που δεν θα υποταχτούν στον πόλεμο, το μίσος και την ιδιοτέλεια.
 • Ο Σοσιαλισμός, δεν είναι απλά ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα που θα αντικαταστήσει τον ακατάλληλο για την ανθρώπινη ευτυχία καπιταλισμό, την δικτατορία δηλαδή των λίγων που συγκεντρώνουν τον πλούτο και την ισχύ: Είναι η νίκη της αλληλεγγύης, η ήττα του εγώ και η ανύψωση του εμείς. Η νίκη του πνεύματος και της επιστήμης απέναντι στον σκοταδισμό και την συντήρηση του συστήματος εκμετάλλευσης. Ο θρίαμβος του πολιτισμού και του ανθρωπισμού που θα ρίξει στο πηγάδι της ιστορίας όλα τα βαρίδια που μας αφήνουν στάσιμους.
 • Τον παράδεισο, «ως εν τω ουρανώ και επί της γης», θα τον οικοδομήσουν όσοι αναγνωρίζουν τη ρίζα του κακού: την απληστία και τους πολέμους των συμφερόντων. Αυτοί που σκέφτονται διαφορετικά, ταξικά και διεθνιστικά. Αυτοί που δεν έχουν έθνος ή θρησκεία παρά μόνο πίστη στο δίκιο και το μαζί.
 • Αυτούς θα πει ο θεός της ειρήνης και της δικαιοσύνης παιδιά του, σ’ αυτούς θα κληρονομήσει τη βασιλεία του: εκεί που το λιοντάρι θα ξαπλώνει πλάι στον αμνό, κι ο δυνατός θα προστρέχει στον αδύνατο.
Του Στέλιου Στυλιανού στη Γνώμη, 14/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...