"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

1 Δεκεμβρίου 2014

Εθνικός στρατός: Ο ύπουλος εχθρός του λαού

Κάτω η χούντα σημαίνει έξω το ΝΑΤΟ και οι φασίστες απ' τον στρατό, και η χούντα πάντα στέκει... 
 • Στη Κούβα, διαβάζω στην ανταπόκριση του Cuba de Corazon, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων είναι υποχρεωμένα να χαιρετούν στρατιωτικά τον πολίτη, γιατί ιεραρχικά «ο λαός είναι  ανώτερος από τον στρατό».
 • Οι νέοι αξιωματικοί υπόσχονται κατά την ορκωμοσία τους «να κρατάνε ψηλά την σημαία του ταξικού χαρακτήρα των ενόπλων δυνάμεων» ως «πιστοί υπερασπιστές των συμφερόντων της εργατικής τάξης», σύμφωνα με την «ηθική του Μαρτί και των αρχών του μαρξισμού-λενινισμού».
 • Ο εκδημοκρατισμός του στρατού και της αστυνομίας, η απαλλαγή τους δηλαδή από εθνικιστικά στοιχεία, πράκτορες, υπονομευτές της λαϊκής ενότητας, σφετεριστές και άλλους πατριδοκάπηλους μπαγαπόντες, είναι η πιο βασική ίσως προϋπόθεση για να προχωρήσει η υπόθεση του σοσιαλισμού.
 • Στην Κύπρο, στην Ελλάδα και την Τουρκία, με μια «εθνική φρουρά» και δυο στρατούς έρμαια των Νατοϊκών καθώς και με πλούσιο ιστορικό βίαιης υπονόμευσης της λαϊκής εντολής, το πρώτο ίσως πραγματικά ριζοσπαστικό σύνθημα και στόχος εκ μέρους των προοδευτικών κινημάτων, θα έπρεπε να είναι η αποκάλυψη του ρόλου τους.
 • Ο συμβιβασμός μας, και στις τρεις χώρες που μελετούμε προκειμένου να φτάσουμε σε κάποια συμπεράσματα και θέσεις, ξεκινά από το γεγονός πως δεν καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και με συνέπεια, το κράτος εν κράτει των στρατευμάτων μέσα σ’ αυτά ακόμα τα αστικά πολιτεύματα.
 • Ελληνικός στρατός και κυπριακή εθνική φρουρά, συγκοινωνούντα δοχεία τόσο μεταξύ τους όσο και με τα πιο σημαντικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αποτελούν το νούμερο ένα εχθρό του εργαζόμενου λαού και των δημοκρατικών κινημάτων. Το ίδιο φυσικά ισχύει για τον τούρκικο στρατό και τις «δυνάμεις ασφαλείας» στα κατεχόμενα.
 • Στην Κούβα, και στην Βενεζουέλα σε αρκετά σημαντικό βαθμό μετά τη διάχυση του Τσαβισμού στις ένοπλες δυνάμεις, οι όροι είναι αντίστροφοι. Και επειδή είναι τέτοιοι, αποτυγχάνουν μέχρι τώρα τα πραξικοπήματα και οι επιβουλές των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων υποτακτικών τους, σε αντίθεση με την Ονδούρα του 2009, την Παραγουάη του 2012, τη Χιλή του 73’ και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, ας μην πάμε μακριά...  
 • Δεν μπορούμε το λοιπόν να μιλάμε για ριζοσπαστισμό και αναγέννηση των σοσιαλιστικών μας οραμάτων, όσο σκύβοντας το κεφάλι και παραδεχόμενοι την ιστορική μας ήττα, αναγάγουμε τους στρατούς του κατεστημένου σε υπερασπιστές δήθεν της εθνικής ανεξαρτησίας και προασπιστές του λαού.
 • Αυτό το μεγάλο ψέμα βίωσαν οι φοιτητές του πολυτεχνείου και οι μαχητές της (αστικής) νομιμότητας στην Κύπρο το 74’.
 • Τη φασίζουσα αστυνομία, το στρατό και τους συνεργαζόμενους νεοναζί θα βρουν μπροστά τους οι καταληψίες και οι απεργοί, οι διαδηλωτές και οι εξεγερμένοι. Αυτούς, και όχι τους πολιτικούς εκπροσώπους της πλουτοκρατίας, θα έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι θελήσουν να αμφισβητήσουν το βαθύ κράτος της Δεξιάς και τους στρατηγικούς τους συμμάχους.
 • Αν θέλουμε να μιλήσουμε με λόγια αληθινά για τα όρια της χρηματιστηριακής και τραπεζιτικής δικτατορίας, για τη μοντέρνα αποικιοκρατία και τους πολέμους της, ας πούμε τα σύκα-σύκα για τη μεγάλη γάγγραινα της εργατικής τάξης: το στρατό και τις ιμπεριαλιστικές του εξαρτήσεις.
 • Όσο μετράμε και προσέχουμε τα λόγια μας, συγκαλύπτουμε στον βαθμό που μας αναλογεί το πιο ισχυρό όπλο των αστών και των ξένων συμμάχων τους. Αυτό που θα μας κτυπήσει ευθέως ή πισώπλατα, την ώρα που θα πάμε να σηκώσουμε κεφάλι.
Ο στρατιώτης...

7 σχόλια:

 1. Ανώνυμος2/12/14, 1:29 π.μ.

  Φίλε νέε,

  Πολλά ενδιαφέρον και σημαντικό το ζήτημα τούτο. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει βιβλιογραφία για τον Κυπριακό στρατό και τις δομές του είτε για παλαιότερες εποχές είτε για πιο πρόσφατες, εκτός από προσωπικές συνεντεύξεις, σε πιο επιστημονικό επίπεδο. Μιλώ πάντα από περίπου 1910 και μετά.

  Πως εγξυχρονίζεται ο στρατός χωρίς την διάλυση του. Θέλουμε την υποχρεωτική στράτευση; Είναι η άρνηση στράτευσης η λύση; Αν όχι πως θα γίνουν σημαντικές αλλαγές; Τι αλλαγές χρειάζεται και πως μπορεί να επιδράσει η αριστερά της Κύπρου στο ζήτημα στρατός από μια ταξική ανεξαρτησιακή πλευρά; Εδώ αναγκαστικά μπαίνει και το θέμα των αυξανόμενων διασυνδέσεων και εκπαίδευσης των στρατιωτικών της Ε.Φ με αυτούς του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

  Δ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις

  1. Φίλε Δ, το ζήτημα είναι φυσικά ο εκδημοκρατισμός του στρατού, όπως και όλων των άλλων δομών (εκπαίδευση, κρατική μηχανή). Κι αυτός ο εκδημοκρατισμός είναι συνάρτηση πιστεύω της μαζικότητας και της ισχύς της αριστεράς καθώς και της δυνατότητάς της να ασκεί έλεγχο και εξουσία.

   Δυστυχώς, το ΑΚΕΛ δεν έχει το ζήτημα στις άμεσες προταιρεότητές του παρότι έχει ξεκάθαρα αποδειχθεί το 2011 πως τίθεται μέγα ζήτημα.

   Ο στρατός όπως τον ξέρουμε και τον έχουμε βιώσει, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το μακρύ χέρι του βαθέως κράτους της Δεξιάς. Μια νομιμοποίηση ουσιαστικά της Ακροδεξιάς.

   Η εθνική φρουρά στην Κύπρο είναι μια κατασκευή των επίσης κατασκευασμένων δικοινοτικών συγκρούσεων. Μέσω της εθνικής φρουράς (και του Γρίβα) έδρασαν χούντα και CIA, τόσο το 68' όσο και το 74' για να επιτύχουν τελικά τη διχοτόμηση.

   Σίγουρα τίθεται ζήτημα ΝΑΤΟ, μέσω ελλάδας ή και απευθείας, ενυπάρχει τεράστιο ζήτημα εθνικισμού και αντικομμουνισμού διαχρονικά, καθώς και αποκλεισμού (παλιά πιο απροκάλυπτα) δημοκρατικών-προοδευτικών στοιχείων.

   Η διάλυση της εθνικής φρουράς και η αντικατάστασή της από ένα δικοινοτικό κυπριακό στρατό με άλλες προδιαγραφές και στοχεύσεις θα ήταν η ιδανική λύση. Σε συνθήκες κατοχής και διαίρεσης αυτό φυσικά είναι αδύνατο, αλλά έστω και σ αυτό το περιβάλλον, θα έπρεπε μέχρι τώρα να προχωρήσει ο απογαλακτισμός από τις ελληνικές δομές και η ανάδειξη του κυπριωτισμού, ας μου επιτραπεί η έκφραση.

   Βιβλιογραφία, εκτός από έμμεσες αναφορές που αφορούν τη διασύνδεση ελληνικού στρατού και CIA, δεν έχω υπόψην μου.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος4/12/14, 8:36 μ.μ.

  Το παρών άρθρο έχει δημοσιευθεί στη Γνώμη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι φίλε. θα το έγραφε αν είχε δημοσιευθεί.

   Διαγραφή
  2. Δεν επεδίωξα να δημοσιευθεί δηλαδή, για να εξηγούμαστε.

   Διαγραφή
 3. Και για της ανάρτησης το αληθές...
  http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/282283,Mia_stala_ntroph_exete;_.html

  "Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συγκέντρωση των ανθρώπων με αναπηρία.

  Όταν η διαδήλωση που ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας επιδίωξε να προσεγγίσει το Υπουργείο Οικονομικών επενέβησαν… τα ΜΑΤ.

  Είδαμε εικόνες όπως αυτή, με τους κυρίους των ΜΑΤ να κάνουν… λαβές με τα πόδια τους στα… αμαξίδια των αναπήρων..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Όργιο αστυνομικής βίας βάσει πολιτικού σχεδιασμού
   Το φεστιβάλ αστυνομικής βίας και οι ανορθόδοξες πρακτικές καταστολής αποτελούν προϊόν πολιτικού σχεδιασμού και βαρύνουν προσωπικά τον πρωθυπουργό."

   http://www.thepressproject.gr/article/70039/Orgio-astunomikis-bias-basei-politikou-sxediasmou

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...