"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

24 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές: Η αχίλλειος πτέρνα του αστικού συστήματος

Τσίπρας: Καλείται να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα...
 • Παλαιότερα, χρησιμοποιούσαν ανοικτά το ακροδεξιό παρακράτος ή έβγαζαν εξ ολοκλήρου εκτός νόμου τους κομμουνιστές, προκειμένου να απαγορευτεί η στροφή του λαού σε ριζοσπαστικές κατευθύνσεις.
 • Όταν ούτε κι αυτές οι μέθοδοι ήταν αρκετές για να καταπνίξουν τη βούληση του λαού, δημιουργούσαν συνθήκες εμφυλίου ή εγκαθιστούσαν στρατιωτικές χούντες. Ένα σύγχρονο δείγμα των παλιών μεθόδων, είδαμε να εφαρμόζεται το 2014 στην Ουκρανία.
 • Στις μέρες μας, η αποχή του λαού από τις εκλογικές διαδικασίες στα αστικά πολιτεύματα, είναι αναμφίβολα το πιο ισχυρό όπλο της άρχουσας τάξης στο δυτικό κόσμο.
 • Το κεφάλαιο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι τραπεζίτες, έχοντας τα μέσα παραγωγής ιδεών και αντιλήψεων στα χέρια τους, σπρώχνουν μεθοδευμένα και συστηματικά τον απλό άνθρωπο στην απαξίωση της πολιτικής και της ταξικής διεκδίκησης.
 • Τα βασικά συνθήματα, που τείνουν να μετεξελιχθούν σε αυτόνομη ιδεολογία ενώ παράλληλα διαιωνίζουν την κατάσταση, είναι το «όλοι είναι το ίδιο» ή το «όλοι μαζί τα τρώνε». Αυτά τα ιδεολογήματα απαλλάσσουν τους πραγματικούς υπονομευτές του λαού από τις ευθύνες τους και αφαιρούν από την κοινωνία την ελπίδα και την προοπτική, εκτρέφοντας παράλληλα τον απροκάλυπτο φασισμό του κεφαλαίου.
 • «Δημοκρατικές» χώρες, κυβερνιούνται από κόμματα ή συμμαχίες που η επίδοσή τους σε εθνικές εκλογές δεν ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 15 ή το 20%, αν ληφθεί υπόψη το ποσοστό της αποχής και της λευκής ψήφου. Κι αυτό, είναι ομολογουμένως μια τεράστια επιτυχία για το σύστημα της εκμετάλλευσης που θέλει τις μάζες έξω από τις εξελίξεις.
 • Το άλλο ισχυρό όπλο της άρχουσας τάξης σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, συνεχίζει να είναι η ακροδεξιά τρομοκρατία κι ο αντικομουνισμός. Αυτά εκφράζονται σήμερα κυρίως από τα εθνικιστικά κινήματα που ξαναμπήκαν στο πολιτικό προσκήνιο δυναμικά τα τελευταία χρόνια, πατώντας ακριβώς στην απαξίωση της πολιτικής, το μεταναστευτικό και τη ξεφτίλα του αστικού συστήματος.    
 • Η αποχή από τη μια κι ο νεοφασισμός από την άλλη, είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Οι αστοί και ο κοινοβουλευτισμός τους έχουν μια αχίλλειο πτέρνα, τη συμμετοχή του λαού, κι αυτή η συμμετοχή τους εξυπηρετεί να ελαχιστοποιείται, και όση απομένει να καθοδηγείται και να καλουπώνεται.
Για τις εκλογές στην Ελλάδα
 • Παρά τις αμφιβολίες που διατυπώνω για το ΚΚΕ και την πορεία που έχει επιλέξει, η οποία κατά τη γνώμη μου τείνει να το αποδυναμώνει πολιτικά από εκλογές σε εκλογές, δεν μπορώ παρά να ευχηθώ στους συντρόφους εκεί τα καλύτερα, εκφράζοντας μια «κριτική συμπαράσταση».
 • Κι αυτό για ένα βασικό λόγο: Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ συνεχίζει να είναι μια συνειδητή αντιιμπεριαλιστική και σοσιαλιστική ψήφος, μια αντίσταση στα στημένα και το φασισμό, κρυφό και φανερό.
 • Από το ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν θα ήταν σοφό να περιμένουμε και πολλά, ιδίως όταν έχει αυτοβούλως απολέσει την όποια ριζοσπαστική διάθεση για πραγματική αλλαγή. Παρόλα αυτά, μια ενδεχόμενη ήττα της Δεξιάς-Ακροδεξιάς δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους ή ασυγκίνητους!
 • Το πλέον δυσάρεστο ενδεχόμενο και το οποίο εύχομαι να είναι πολύ απόμακρο, είναι να μην αποκτήσει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταταχθεί τρίτη δύναμη η Χρυσή Αυγή και να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία, αν το επιτρέπουν τα μαθηματικά της νέας βουλής.
 • Δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις η ψήφος στην ΧΑ είναι εν πολλοίς «κρυφή» και με γνωστές τις ακροδεξιές τάσεις στη ΝΔ, όλα θα μπορούσαμε να τα περιμένουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...