"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

31 Ιανουαρίου 2015

Το νου σας σύντροφοι!

Αριστερά κι όπου μας βγάλει....
 • Οφείλω να ομολογήσω πως οι πρώτες κινήσεις της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό. Είχα ετοιμάσει μικρό καλάθι.
 • Δεν είναι μόνο οι συμβολικές κινήσεις και οι προγραμματικές εξαγγελίες που έχουν συζητηθεί κατά κόρον αυτή την εβδομάδα και αναπτερώνουν το ηθικό των προοδευτικών ανθρώπων, είναι και η ουσία:
 • Η νέα ελληνική κυβέρνηση αρνείται την επόμενη δόση των επτά τόσο δις που θα πήγαινε σε χρεολύσια, αλλά και τη συζήτηση με βάση το συγκεκριμένο μνημόνιο. Κι αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
 • Είναι αλήθεια πως δεν ανέμενα τόσο τσαμπουκά από τους «αγράβατους». Οι κατευθύνσεις στις οποίες κινούνται σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκποιήσεις, τον κατώτατο μισθό και άλλα βασικά ζητήματα, δεν μπορούν παρά να κερδίζουν τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον του ιστολογίου.
 • Ο Τσίπρας ξεκινά από εκεί που το άφησε ο Χριστόφιας το 13’, γράφω στη Γνώμη που κυκλοφορεί. Η αμφισβήτηση του μονόδρομου των ληστρικών μνημονίων και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού και του κράτους, ιδίως όταν συνοδεύονται από δημοκρατικό πολιτικό ήθος και λόγο, είναι χαρακτηριστικά που εκλύουν και συγκινούν πιστεύω, τον κάθε αριστερό.
 • Σίγουρα, ούτε και η ελάχιστη κεϋνσιανή μεταρρύθμιση στο νότο, δεν μπορεί να περάσει εύκολα από τους «πιστωτές», τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και τους κολαούζους τους. Χρειάζεται να αμφισβητηθούν και να κτυπηθούν πολλά φαινόμενα και συμφέροντα -  η ίδια η τοποθέτηση της χώρας στο πολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η ακροδεξιά και οι τραπεζίτες, η διαφθορά και η διαπλοκή με το δημόσιο.       
 • Οι δυνατότητες είναι όντως περιορισμένες και η προοπτική βρίσκεται μόνο στη συνεννόηση με όλα τα προοδευτικά-αντιφασιστικά κινήματα ανεξαιρέτως, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο.
 • Προέχει να πιστέψουν αυτά τα κινήματα στις δυνάμεις τους και να ορθώσουν ανάστημα και πολιτικές. Τόσο απέναντι στη σάπια κατάσταση στο εσωτερικό, όσο και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Στην Αριστερά βρίσκεται η ελπίδα, γιατί μόνο αυτή μπορεί να δώσει νόημα και περιεχόμενο στους κοινωνικούς αγώνες.
Χαιρετίζουμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
 • Κάθε στιγμή, η Αριστερά πρέπει να συμβαδίζει με τα δίκαια αιτήματα του λαού. Ιδιαίτερα τώρα, με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση εκ μέρους της κοινωνίας των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ και των παιχνιδιών που παίζονται στην Ουκρανία και παντού, αυτό το καθήκον είναι πιο επιτακτικό.
 • Το ιστολόγιο συγχαίρει λοιπόν κι επίσημα τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, με το πνεύμα των συγχαρητηρίων που απέστειλαν Κούβα και Βενεζουέλα στη νέα κυβέρνηση. Την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα και τη δεύτερη στην ΕΕ, μετά τη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ στην Κύπρο την περίοδο 2008-13.
 • Ιδιαίτερα, στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο νεοεκλεγμένο βουλευτή Ημαθίας Κώστα Λαπαβίστα και την «αριστερή πλατφόρμα», που εκφράζεται από την Iskra.gr και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, νέο υπερυπουργό της κυβέρνησης.    
 • Είναι πρόοδος η αντίσταση στους όρους υποταγής που επιβάλλουν τα μνημόνια. Χαιρετίζουμε οποιοδήποτε άνοιγμα προς Ρωσία, Βενεζουέλα και Λατινική, κινήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γύρω περιοχών που θέλουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
 • Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική και ιστορική. Απομένει να δούμε, μέρα με τη μέρα, πως αυτή μεταφράζεται στην πράξη και ποιες ακριβώς αναταράξεις προκαλεί.
 • Όταν προσφέρεται από το λαό στην Αριστερά η δυνατότητα να εφαρμόσει τα προγράμματα και τις ιδέες της, θα πρέπει να την αναλαμβάνει, ακριβώς για να αποδείξει την ποιοτική διαφορά, υπερασπιζόμενη με αυτοθυσία και χωρίς υστεροβουλία την κοινωνία, ακόμα και στις πλέον αντίξοες συνθήκες.
 • Το λάθος που δεν πρέπει να κάνει, είναι να θεωρεί πως το ακροδεξιό παρακράτος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα συμβιβαστούν με την ανάληψη των ανώτατων θεσμικών οργάνων από αριστερούς, παίζοντας τίμια το παιχνίδι της δημοκρατίας. Οι «αγορές» και οι δανειστές, τα παπαγαλάκια του μονόδρομου και οι οπαδοί της υποταγής, ξέρουν κι άλλα μονοπάτια.
 • Το νου σας λοιπόν σύντροφοι, γυρίστε το βλέμμα σας στην Κύπρο, αφουγκραστείτε τη Βενεζουέλα. Έχουμε να σας εξιστορήσουμε πολλά.

 • Υ.Γ. Για το ΚΚΕ και γενικά τα θέματα που αφορούν την ενότητα της Αριστεράς, όπως και για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, το κόμμα του Καμμένου, θα τα πούμε στην επόμενη ανάρτηση.

11 σχόλια:

 1. Ανώνυμος2/2/15, 2:56 μ.μ.

  "Το νου σας λοιπόν σύντροφοι, γυρίστε το βλέμμα σας στην Κύπρο..."

  τι εννοείς ακριβώς μ' αυτό?

  Fristuti

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, άφησα τζιαι κάτι για να να σκεφτείς μόνο σου σύντροφε, εννά γράφω ως αύριο;

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος2/2/15, 10:20 μ.μ.

  Καλά κάμνεις τζαι διάς συγχαρητήρια στο ΣΥΡΙΖΑ τζαι στους προσκυνημένους της "Αριστερής Πλατφόρμας". Να πέφτουν οι φιλοΚΚΕ μάσκες που επούλας. Απλά να σου θυμήσω ότι προεκλογικά, εκτός που το δειλον αντικομμουνισμό που έφκαλες δαμέ, επρομοτάρισκες τα αντιΚΚΕ κείμενα όπως τζείνα του Γιώργου Πετρόπουλου, της συμμορίας του Μικροαστικού Αγώνα, που λίον πολλά επροδικάζαν πτώση του ΚΚΕ. Τωρά, μετά το εκλογικόν αποτέλεσμαν αντί να έβρεις τη στοιχειώδην αξιοπρέπεια να φκάλεις φάουσαν "απειλάς" μας με το υστερόγραφο σου ότι εν να γράψεις άρθρο τζαι εν να συνεχίσεις το φκιολί που έπαιζες πριν τις εκλογές να εγκαλείς το ΚΚΕ γιατί εν αλλάσει τις αποφάσεις που επήρε συλλογικά τζαι να ακολουθήσει τα εγκεφαλικά κατασκευάσματα που προβάλλεις εσύ τζαι ορισμένοι άλλοι θεωρητικοί του διαδικτύου για μέτωπα, κυβερνητικούς στόχους για το σήμερα κλπ. Ο οπορτουνισμός τζαι η αξιοπρέπεια εν χωρισμένα με σινικά τείχη, εσύ εν θα εμπορούσες να αποτελείς εξαίρεση. Αναξιοπρεπής και προσκυνημένος. Χατζηαβάτης με όλη τη σημασία της λέξης.

  Πρόσφυγας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, μα επιχειρήματα έχεις φίλε εκτός που χαρακτηρισμούς;

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος2/2/15, 10:59 μ.μ.

  Το ΠΑΣΟΚ το '81 εφκήκε κυβέρνηση με πιο ριζοσπαστικά συνθήματα τζιαι με πιο πολλά ερείσματα στον κόσμο που τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Τζίνο εν το λοαρκάζεις παράδειγμα αριστερής κυβέρνησης; Την κυβέρνηση των Πατριωτικών Δυνάμεων στη Κύπρο του Τάσσου Παπαδόπουλου εν την λοαρκάζεις ούτε τζίνη; Είμαι σίουρος πως το 2003 εχτυπκιέσουν μες το Στάδιο Ελευθερία όπως την πρώτη τυχούσα σε σκυλλάδικο της Εθνικής.
  Η κυβέρνηση Χριστόφια με την διάσημη "πολυεπίπεδη" και "πολυδιάστατη" εξωτερική πολιτική της εσυνψήφιζεν τα ούλλα στην ΕΕ (ήντα, ο Νεοκλής έκαμε τζιαι καφκά να έρτει το στρατηγείο της ΦΡΟΝΤΕΞ στην Κύπρο τζιαι κλάμα που εν ήρτεν), εσυνεργάστηκε με τον τρομοκράτη της περιοχής το Ισραήλ τζιαι είχαμε την ΕΔΟΝ να κάμει ντεμέκ αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους. Τζιαι στο τέλος εβρεθήκαμε ακόμα πιο πολλά μπλεγμένοι μες τους ενδο-ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Εννα δούμε τζιαι τα ανοίγματα της νέας Ελληνικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία. Προς το παρών συνεργάζεται άψογα με την ΕΕ για επέκταση των κυρώσεων προς τη Ρωσία τζιαι με το ΝΑΤΟ για νέες στρατιωτικές ασκήσεις. Α τζιαι πολλή πατατάκι περί σθεναρής αντίστασης στους "κυρίαρχους κύκλους" προς λαϊκή κατανάλωση. Όπως έκαμε τζιαι η δική μας διακυβέρνηση, non??
  Κατα τ'άλλα μείνε στη Γνώμη τζιαι άφηκε τες πολιτικές αναλύσεις σε άλλους που τους περνούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε/ φίλη, η γραμμή που με εκφράζει εν γνωστή. Αν διαφωνούμε εν τζιαι εχάλασεν ο κόσμος.

   Διαγραφή
  2. Και μια απορία προς τον/την Ανωνυμο: Η σημερινή Ρωσσία δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη και «μπλεγμένη μες τους ενδο-ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς»;

   Διαγραφή
  3. Ο αλουπός εχώννετουν τζι ο νούρος του εφαίνετουν...

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος3/2/15, 9:59 π.μ.

  Ο νεος χορευκει οπου του χτυπουν το τυμπανο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος4/2/15, 10:18 μ.μ.

  Απάντησε και σε κανένα ερώτημα... αν θέλεις φυσικα!!

  Fristuti

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...