"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

3 Οκτωβρίου 2015

Στο πάνθεο των ηρώων μας

Αντιστασιακός μέχρι τέλους...
 • Ασχολήθηκα μέσα στο 2015, εκτός κάποιων περιπτώσεων, με το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και τη σημασία του για ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια Αριστερά:  Το διεθνιστικό ταξικό κίνημα για την Ειρήνη, την οικολογία και τη κοινωνική δικαιοσύνη, με μία λέξη το Σοσιαλισμό, στο οποίο εναποθέτει τις ελπίδες του ο σκεπτόμενος και αγωνιζόμενος άνθρωπος.
 • Τα συμπεράσματα από την όλη αυτή κατάσταση και τις προεκτάσεις της για όλα τα Αριστερά κινήματα και ειδικότερα για το δικό μας κίνημα εδώ στην Κύπρο, θα τα συζητήσουμε στις επόμενες αναρτήσεις.
 • Το πιο σημαντικό γεγονός το μήνα που μας πέρασε, με τους δικούς του συμβολισμούς και πολιτικά μηνύματα, ήταν ο θάνατος του Κώστα Παπακώστα σε συνθήκες κράτησης.
 • Ο αγωνιστής της Δημοκρατίας πέθανε εκτίοντας την άδικη ποινή που του επιβλήθηκε σε ηλικία 75 χρόνων, βαριά άρρωστος κι αφού οι κυβερνώντες του αρνήθηκαν τη χάρη που αιτήθηκε για λόγους υγείας. Όπως μαρτύρησαν πρόσφατα συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης, του ζητήθηκε να «δώσει εξηγήσεις» για να αφεθεί κατά χάρην ελεύθερος, τουτέστιν να καταδώσει (με ή χωρίς εισαγωγικά) το Δημήτρη Χριστόφια ως τον κύριο υπεύθυνο της τραγωδίας. Αυτός φυσικά αρνήθηκε και ως εκ τούτου εξέπνευσε έγκλειστος και φρουρούμενος σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου. Οι συγγενείς του μιλούν, και όχι άδικα, για πολιτική δολοφονία.
 • Ο πρώην διοικητής του εφεδρικού που αντιπάλεψε την ΕΟΚΑ Β’, κατόπιν προϊστάμενος της Αστυνομίας Κύπρου, Βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και Υπουργός Άμυνας της διακυβέρνησης Χριστόφια, καταδικάστηκε με μια δίκη-παρωδία για τη θανατηφόρο έκρηξη στο Μαρί το 2013. Μια δίκη που σηματοδότησε και το τέλος της «κυπριακής μεταπολίτευσης».
 • Στην ουσία, ο Κώστας Παπακώστας τιμωρήθηκε για ένα έγκλημα που βαραίνει αποκλειστικά το στράτευμα και πιο ειδικά τους ανώτατους αξιωματούχους του, οι οποίοι όμως απαλλάχθηκαν πανηγυρικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο άμεσα υπεύθυνος για τα φορτία που τελικά εξερράγησαν, συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, ο άνθρωπος που με τις ενέργειες του απαγόρευσε τις κινήσεις που θα απέτρεπαν την τραγωδία, χρησιμοποιήθηκε από το δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας.
 • Τόσο σε αυτή τη περίπτωση, του Μαρί, όσο και στην υπόθεση της Δρομολαξιάς όπου και πάλι καταδικάστηκαν με δίκη παρωδία ένα σημαίνων στέλεχος της Αριστεράς, ο Βενιζέλος Ζαννέτος, και ο δημοκράτης Χαράλαμπος Τσουρής,  μέλος ΔΣ ημικρατικών οργανισμών που αντιστάθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις, «χέρι» είχε ο ακροδεξιός, πρώην πλέον Βοηθός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου.
 • Κι εδώ, χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας ο βασικός υπεύθυνος της όλης ιστορίας, Νίκος Λίλλης, για να αποδειχθεί στην πράξη πως όταν οι αστικοδημοκρατικοί θεσμοί περάσουν στα χέρια της ακροδεξιάς και του σάπιου παρακράτους της, η Αριστερά παίρνει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.
 • Οι καταδίκες των τριών ήταν ξεκάθαρα πολιτικές και μεθοδεύτηκαν από το συγκεκριμένο βρώμικο στοιχείο, τον Ερωτοκρίτου, υπό τις διαταγές των αναλόγου ποιότητας και ήθους πολιτικών, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.
 • Έχει σημασία λοιπόν, έστω και σε καπιταλιστικές συνθήκες, μια ενωμένη, μαζική και λαοπρόβλητη Αριστερά σε συνεργασία με άλλες υγιείς δυνάμεις, να διεισδύει στο αστικό (και στρατιωτικό) εποικοδόμημα και να το εκδημοκρατικοποιεί, απαλλάσσοντας το από αντικομμουνιστικές και κατά βάση φασίζουσες νοοτροπίες.
 • Ο δρόμος για το Σοσιαλισμό περνά μέσα από την ήττα του πελατειακού κράτους, του νεοφιλελευθερισμού και του εθνικισμού. Του βαθιού κράτους της Δεξιάς. Περνά μέσα από ανεξαρτησιακά, αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά προτάγματα, από την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων μέσα σε αστικοδημοκρατικό έδαφος.
 • Πως αλλιώς δηλαδή θα εκτιμήσει, θα αξιολογήσει και θα προωθήσει ο λαός τα σοσιαλιστικά κινήματα, τους μετασχηματισμούς και τις ριζοσπαστικές αλλαγές που θα επιχειρήσουν, αν δεν τα δει στην πράξη να κάνουν τη διαφορά και να αλλάζουν τους συσχετισμούς μέσα στα αντίξοα κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά περιβάλλοντα που μας επιφυλάσσει η καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση;
 • Ο Κώστας Παπακώστας ήταν ένας κερδισμένος σύμμαχος της εργατικής τάξης και της Αριστεράς που τιμωρήθηκε σκληρά από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά ως «αποστάτης» του εθνικισμού.
 • Αιωνία του η μνήμη. Η Κυπριακή Αριστερά τον ανεβάζει στο πάνθεον των ηρώων της. 

24 σχόλια:

 1. Κι αποστάτης της (δεξιάς) παράταξης και της τάξης των κεφαλαιοκρατών που εκπροσωπεί η Δεξιά, ήταν ο Κώστας Παπακώστας, φίλε Νέε
  Ελαφρύ να ‘ναι το χώμα που ΤΟΝ σκεπάζει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό εννοούσα φυσικά φίλε Anef... Αιωνία του η μνήμη,

   Διαγραφή
 2. Ενόμισεν ο Ρίκκος τζιαι ο Κληρίδης ότι ήταν να έβρουν τζιαι Λίλλην για τον Χριστόφκιαν. Έκατσεν τους όμως Παπακώστας.

  Ελπίζω να έσιει ακόμα λλίους λεβενταθρώπους σαν τον Παπακώσταν μες την Κύπρον, διότι τωρά εν να τους χρειαστεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ17/10/15, 2:57 μ.μ.

  Το οτι δεν καταδικαστηκαν οι κυριοι υπαιτιοι δεν αθωωνει τον Παπακωστα.

  Και αγωνιστης τηςΕΟΚΑ ηταν .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε Ανορθωσιάτη [εδώ (Νέο)Σαλαμιναίος]

   Όπως σε ρωτά πιο κάτω κι ο Anef, θα ήταν χρήσιμο αν μαθαίναμε επιτέλους τι ακριβώς ήταν εκείνο που έστειλε τον Παπακώστα φυλακή. Παρακολούθησες τη δίκη και τις μαρτυρίες; Έχεις υπόψη σου τα πεπραγμένα του ως υπουργού για το θέμα;

   Ναι, ήταν μέλος της ΕΟΚΑ αλλά αυτό μάλλον θα πρέπει να του καταλογιστεί ως εφηβική/ νεανική αφέλεια.

   Το να στρατολογηθείς υπό τις διαταγές του εις και μόνου, του φύρερ της κυπριακής ακροδεξιάς (γιατί η ΕΟΚΑ ήταν μια φασιστική οργάνωση, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας), δεν περιποιεί τιμή για κανένα.

   Το διόρθωσε στην πορεία αντιστεκόμενος στον Γρίβα και τις διχοτομικές του επιδιώξεις, γι αυτό και από τη μια έγινε κόκκινο πανί για την ακροδεξιά αλλά και ήρωας, τολμώ να πω, της Αριστεράς.

   Διαγραφή
 4. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ,

  Ποια ήταν τα εγκλήματα του Παπακώστα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ26/10/15, 2:45 μ.μ.

  Ηταν και ο Αυξεντιου ,ο Ματσης,ο Παλληκαριδης,οΛυσσαριδης,ο πατερας του Μαλα που ψηφισες και ο Τασσος που ψηφισες φασιστες ;

  Απαντα για τον καθενα ξεχωριστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ,
   Εξακολουθείς να κωφεύεις, ή να παίζεις πελλόν και να μην απαντάς στο ερώτημα για το «ποια ήταν τα εγκλήματα του Παπακώστα» και καταδικάστηκε σε φυλάκιση... Τόσο σε δυσκολεύει ένα απλό ερώτημα;

   Διαγραφή
  2. Ανορθωσιάτη, τα γραμμένα εν γραμμένα, τζι όποιος ξέρει να θκιεβάζει, θκιεβάζει τα.

   Η ΕΟΚΑ ήταν φασιστική οργάνωση γιατί είχε φασιστική δομή (φυρερ). Από εκεί και πέρα, όσοι έκαναν πάνω στον ενθουσιασμό τους λάθος να τον υπηρετήσουν τον δολοφόνο το Γρίβα για χάρη ας πούμε των ιδανικών, δεν σημαίνει πως ήταν φασίστες έτσι;
   Αν και πολλοί ήταν...

   Διαγραφή
 6. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ29/10/15, 10:20 μ.μ.

  Ο Αυξεντιου ηταν υπαρχηγος , ηταν φασιστας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οκ, υπεκφέυγεις κ δεν συμμετέχεις ουσιαστικά στη συζήτηση αγαπητέ φίλε, κ ως εκ τούτου δεν μπορώ κ να σε πάρω στα σοβαρά.

   Αλλά, που το είδες γραμμένο πως ο Αυξεντίου ήταν υπαρχηγός; Σε πιο καταστατικό ας πούμε, ή ανακοίνωση της ΕΟΚΑ; "Υπαρχηγό" τον βάφτισε η αφήγηση της κυρίαρχης τάξης μετά θάνατον.

   Η ΕΟΚΑ δεν είχε ιεραρχία ή επιτελείο, στρατιωτικό συμβούλιο το οποίο να συναποφασίζει, να προσμετρά τα δεδομένα και να χαράζει τακτική. Ήταν μια ξεκάθαρα φασιστική οργάνωση ως προς τη δομή αλλά δυστυχώς και τον χαρακτήρα της γιατί είχε ως βασικές της αρχές την λατρεία και την υποταγή στον φύρερ της, τον αντικομμουνισμό και τον αντιτουρκισμό.

   Ο καθ ένας κρίνεται για τον φασισμό του από της πράξεις του φίλε. Αν συμμετέχεις ας πούμε σε διώξεις και (απρόκλητες) δολοφονίες στελεχών της Αριστεράς, ή γενικά θεωρείς ως υπέρτατο καθήκον και στόχο σου την εκκαθάρηση ή την περιθοριοποίηση κομμουνιστών και τουρκοκυπρίων, ναι, είσαι φασίστας, πως να το κάνουμε (δεν έχεις ψηλά, πανανθρώπινα, πραγματικά "χριστιανικά" και "ελληνικά" ιδεώδη).

   Η λίστα των ονομάτων που παρέθεσες (με εξαίρεση τον Λυσσαρίδη που ΔΕΝ ήταν μέλος της ΕΟΚΑ, απορώ από που συνάγεται αυτό) δεν ήταν φασίστες.

   Για τον Μάτση γνωρίζουμε, και για τον Αυξεντίου αν κρίνουμε από όσα ξέρουμε και την μετριοπάθεια της οικογένειάς του, επίσης. Για τον Παπακώστα και τον Μαλά, ΕΙΔΑΜΕ και ΠΡΑΞΑΜΕ τον αντιφασισμό τους στην εξέλιξη της ιστορίας.

   Η ΕΟΚΑ δεν ήταν αντιαποικιακή οργάνωση, το αντίθετο, ήρθε για να εδραιώσει τη νέα αποικιοκρατία, το νέο της μίγμα και τη νέα της σύνθεση και ιεραρχία. Ήρθε, για να προετοιμάσει, μαζί με την αντίστοιχη της ΤΜΤ, τη διχοτόμηση της Κύπρου και να βάλει στο περιθόριο την ενωτική (δικοινοτική) κυπριακή αριστερά.

   Ήταν μια προδοτική, για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, οργάνωση, όπως και η ΤΜΤ. Η δράση τους οδήγησε στη διχόνοια και τη διχοτόμηση. Η δράση του εθνικισμού στην Κύπρο, άμεσα συνδεδεμένη με τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟϊκών, ήταν καταστροφική αλλά κυρίως προδοτική.

   Διαγραφή
  2. Ξέχασα να τοποθετηθώ για τον Τάσσο.

   Ο Τάσσος, όπως και ο Μάκάριος, ναι, πέρασαν από το σχολείο του φασισμού. Στη συνέχεια διαφοροποιήθηκαν και διαχώρησαν τη θέση τους, γινόμενοι, ο δεύτερος σίγουρα περισσότερο, στόχοι του ακροδεξιού βαθέως κράτους.

   Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά θεωρώ πως η υποστήριξη του Τάσσου από το ΑΚΕΛ (αλλά και του Σπύρου προηγουμένως) ήταν τουλάχιστον προβληματικές. Αν η στήριξη του Μακαρίου από το ΑΚΕΛ ήταν επιβεβλημένη και αναπόφευκτη διαλεκτικά για την εποχή, οι επιλογές προώθησης της ηγεσίας του συγεκριμένου πόλου εξουσίας (της μετριοπαθούς δεξιάς) μεταπολεμικά, έχει αποδειχθεί ως μια "μαύρη τρύπα" στην ιστορία του κινήματος. Ίσως θα έπρεπε να αποφευχθούν, και αν ναι, να αποτελέσουν σημεία μιας μελλοντικής αυτοκριτικής του κόμματος.

   Για το Λυσσαρίδη και την ΕΔΕΚ του, έχω ισχυρή άποψη πως λειτούργησαν πάντα, ακόμα και όταν μάχονταν την ΕΟΚΑ Β', ως δεκανίκι και νομιμοποιητές της ακροδεξιάς. Γι αυτό κι εγκαταλείφθηκαν από τα δημοκρατικά τους στοιχεία στην πορεία. Ο Λυσσαρίδης είναι το "αριστερό" άλλοθι του φασισμού (του εθνικισμού και αντικομμουνισμού-αντιΑΚΕΛισμού) στην Κύπρο.

   Τα δεδομένα είναι εκεί: όποτε κυριάρχησε η ακροδεξιά (ο ΔΗΣΥ- Κληρίδης δις 93-98, Αναστασιάδης 13'), προηγήθηκε η φανερή η σιωπηρή στήριξη της επίσημης ΕΔΕΚ με κυρίαρχο λόγο και κίνητρο τον αντιΑΚΕΛισμό. Κι ο αντιΑΚΕΛισμός κάτω από τη συνεκτικότητα της εληνικής σημαίας (της "εθνικής παράταξης" και της ΕΟΚΑ 55-59), είναι βασικό χαρακτηριστικό του κυπριακού φασισμού.

   Ελπίζω να σε κάλυψα.

   Διαγραφή
 7. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ9/11/15, 10:58 μ.μ.

  Ξεχνας οτι η ΕΟΚΑ ειχε πολλους τομεαρχες που εδιναν πληροφοριες για την περετερω πορεια και πολιτικο αρχηγο που ειχε επαφες με τον στρατιωτικο για την πολιτικη δραση.

  Κανενα αντιτουρκισμο δενειχε παρα την στρατολογηση μετα χαρας των αδελφων τ.ουρκοκυπριων απο τους εγγλεζους και κανενα αντικουμμουνισμο παρα την υοθετηση των αγγλικων θεσεων και φρασεολογιας απο το ΑΚΕΛ.

  Η ΕΟΚΑ ηταν η μονη αντιαποικιακη δυναμη, και αν ο πολιτικος αρχηγος δεν εκλωνε θα πολεμουσε ακομα και ως σημερα για την ενωση.
  Δεναντιλαμβανομαι αυτες τις ασυναρτυσιες που λες.
  Ευτυχως για το ενενηντα τοις εκατο του λαου η ΕΟΚΑ ειναι φαρος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι, να αποκαλυπτόμαστε σιγά-σιγά...

   Για ποιά ένωση με ποιά χώρα θα πολεμούσε μέχρι σήμερα η ΕΟΚΑ φίλε;

   Για να φύγει από την αποικιοκρατία της Αγγλίας του ΝΑΤΟ και να ενταχθεί στην αποικιοκρατία των ΗΠΑ μέσω του ελληνικού προτεκτοράτου;

   Ο Γρίβας απέκλεισε τους τουρκοκύπριους και τους αριστερούς από την ΕΟΚΑ πριν στρατολογηθούν τουρκοκύπριοι από τους άγγλους και πριν ακόμα οδηγηθεί στις φυλακές ολόκληρη η ηγεσία του ΑΚΕΛ....

   Αν είχεις υπόψη σου την αλληλογραφία Μακαρίου-Γρίβα και τα απομνημονεύματα του Γρίβα, θα καταλάβαινες μάλλον πως δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα διαβούλευσης για τις δράσεις της ΕΟΚΑ.

   Η πρώτη ΕΟΚΑ, όπως παραδέχεσαι εμμέσως, είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με τη δεύτερη, και την ίδια αποστολή: το φασισμό.

   Η διαφορά της πρώτης από τη δεύτερη είναι πως μετατράπηκε σε εθνική αφήγηση λόγω της ανεξαρτησίας (που δεν ήταν έργο της). Αν το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β' και της χούντας είχε μια "θετική κατάληξη" (ας πούμε μια πιο μικρής έκτασης διχοτόμηση όπως η γραμμή που χαράκτηκε στην πρώτη εισβολή πχ) τότε και η ΕΟΚΑ Β' θα είχε την ίδια θετική αντιμετώπιση από την εθνική αφήγηση.

   Ασυναρτησίες...

   Κατά τ' άλλα ... το 90%....έτσι πε του νου σου!   Διαγραφή
 8. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ10/11/15, 11:07 μ.μ.

  Επειδη ειτε σου αρεσει ειτε οχι ειμαστε αναποσπαστο κομματι του ελληνισμου και θα ειματε στους αιωνες των αιωνων η ΕΟΚΑ θα πολεμουσε για τον προαιωνιο ποθο ΟΛΩΝ των Κυπριων εκτος βεβαιως αυτων που για πολιτικους λογους διδακτηκαν να μισουν καθετι Ελληνικο.


  Δεν ειναι κακο να λες και τα κακα των αδελφων ΤΚ και δεν ηταν ολοι εθνικστες που εσπευσαν να βοηθησουν τους εγγλεζους.Για πολλες γενιες ηταν και ειναι και θα ειναι οι ευνοημενοι των εξελιξεων της ιστοριες παντα με τιςευλογιες σας.

  Χαιρομαι που αποδεχεσαι οτι η κουτσουρεμενη και καταδικασμενη να οδηγησειστην διχοτομηση δημοκρατια του 60 δεν ηταν εργο και επιδιωξη αυτων των παληκαριων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά και "η καταδικασμένη να οδηγήσει σε διχοτόμηση" Ζυρίχη δεν ήταν επιδίωξη των μελών της ΕΟΚΑ. Ούτε και η εισβολή και η κατοχή ήταν επιδίωξη των "παληκαριών" της ΕΟΚΑ Β και των ΛΟΚατζήδων που επιτέθηκαν στο προεδρικό το 74.

   Ήταν όμως ΚΑΙ έργο τους. Χωρίς ΕΟΚΑ και ΤΜΤ, χωρίς ΕΟΚΑ Β', δεν βρίσκω πως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα διχοτομικά σχέδια των ΝΑΤΟϊκών.

   Η ΕΟΚΑ ήταν μια ΝΑΤΟκινούμενη οργάνωση, εξυπηρέτησε, και στις δύο της φάσεις, τις ΝΑΤΟϊκές προταιρεότητες.

   Αυτοί που έσπευδαν να βοηθήσουν τους εγγλέζους ήταν, κυρίως, πρώην και νυν μέλη της ΕΟΚΑ που λειτουργούσαν ως διπλοί πράκτορες. Ένας συγκεκριμένος μάλιστα (τον υπονοεί μεταξύ άλλων κι ο Anef πιο κάτω), σύμφωνα με μαρτυρίες και ντοκουμέντα, κατάφερε αργότερα να περάσει στα χέρια του όλο το κυπριακό παρακράτος.

   Η δεύτερή σου παράγραφος αποκαλύπτει τη στενότητα της ιστορικής σου αντίληψης, και πολλά άλλα φυσικά που έτσι κι αλλιώς είναι φανερά γενικότερα από τις τοποθετήσεις σου.

   Ο ελληνισμός δεν μου λέει τίποτα αν δεν είναι πρώτα απ όλα ανθρωπισμός και "επιστημονισμός". Το ανθρώπινο γένος είναι αδιαίρετο αγαπητέ, κι εκεί ανήκουμε όλοι. Φυλές (πιστεύουν πως) έχουν (μόνο) οι πρωτόγονοι.

   Διαγραφή
 9. Κυριάκος Μάτσης (φωτεινή εξαίρεση – άραγε ποιοι τον πρόδωσαν;):
  «Να γιατί δεν νοιάζομαι αν τη γη αυτή τη ζουν Τούρκοι, Έλληνες, Εβραίοι… Εκείνο που έχει αξία είναι να τη ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι, διαφεντευτώ της, κυρίαρχοί της»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ14/11/15, 6:01 μ.μ.

  Κατ αρχην θελω να μου πεις πιοι ηταν οι ευνοουμενοι της Ζυριχης και πιοι θα ειναι τωρα με ενδεχομενη λυση στη βαση που συζητουν-ατε.
  Δεν θα ειναι μια στην ουσια μειονοτητα και μαλιστα καταλοιπο μια κατοχης;
  Εξηγατε μου εσεις που η ιστορικη σας αντιληψη δεν ειναι στενη.

  Η ΕΟΚΑ ηταν μια οργανωση καθαρα απελευθερωτικη ,με την δραση της πιεζε καταστασεις για τον ποθο και των παππουδων σας την ενωση.
  Ο
  Γριβας γεννηθηκε και μεγαλωσε με την ιδεα της μεγαλης Ελλαδας ,γι αυτο πολεμησε οπου πολεμησε.
  Τωρα μισολογα και υπονοουμενα χωρις αποηξεις μπορω να σου πω πολλα.

  Συμφωνω σχεδον με την τελευταια σου παραγραφο.
  Ελληνισμος σημαινει και ανθρωπισμος και πολιτισμος και πολλα αλλα, και πολιτισμος σημαινει τα παντα.

  Ο Μεγιστος Κυριακος Ματσης ειπε μεταξυ αλλων και αυτο και δεν διαφωνω καθολου φτανει ολοι αυτοι που ειπε να ζουν να δουλευουν να κινουντε και να ψηφιζουν επι ισης οροις.Φανταζομαι και ο ιδιος αυτο θα εννοουσε.Δυστυχως εκεινο που που εδωσε την ζωη του για να γινει καπιοι το εθαψαν και αυτο που σημερα παει να γινει ειναι η ταφοπλακα σ αυτα που αυτος ο μεγαλος Ανορθωσιατης ιδεολογος ελεγε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε μου σου είπα την άποψή μου για την ΕΟΚΑ. Η ΕΟΚΑ ήταν μία, και η πρώτη και η δεύτερη δημιουργήθηκαν και έδρασαν για να εξυπηρετήσουν τη διχοτόμηση.Δεν ήταν σίγουρα μια απελευθερωτική οργάνωση.

   Ποιοί ήταν οι ευνοούμενοι της Ζυρίχης; Καταρχάς η ΕΟΚΑ! Φτιάχτηκε ένας κράτος (δημόσια υπηρεσία, εθνική αφήγηση) στα μέτρα της. Απόδειξη ότι η Κυπριακή σημαία εμφανίστηκε μετά το 74' και ο κυπριακός ύμνος ακόμα!

   Η Ένωση με την Ελλάδα ήταν ένα επιβαλλόμενο από την άρχουσα τάξη ιδεολόγημα που οι παππούδες μας, λόγω της χειραγώγησης και της αμορφωσιάς τους, υιοθέτησαν. Δεν ήταν πανάρχαιο, ήταν μόλις κάποιων δεκαετιών. Λανθασμένη επίσης αποδεικνύεται η σύμπλευση του ΑΚΕΛ με αυτό το αίτημα.

   Ο Γρίβας ήταν ένας πράκτορας των Γερμανών, ακολούθως των Άγγλων και τέλος των Αμερικανών. Ακολούθησε δηλαδή όλη τη διαδρομή των συνεργατών των Ναζί στην Ευρώπη. Ως γνωστόν, οι άγγλοι στρατολόγησαν τα αντικομμουνιστικά στοιχεία μετά την ήττα της Γερμανίας, και μετά το 48', όταν οι ΗΠΑ αντικατέστησαν τη Βρετανία, οι πράκτορες αυτοί μεταφέρθηκαν υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ.

   Σου προτείνω το Βιβλίο "1948- Ο ελληνικός εμφύλιος και η Κύπρος" του Αλέξη Αλέκου, καθώς και μια μελέτη στα θέματα των Gladio.

   Φίλε μου καλέ, η Αριστερά είναι η πρώτη και η μόνη παράταξη στην Κύπρο που θα μπορούσε να ήταν δικοινοτική, δηλαδή να θέτει την ας πούμε εθνική καταγωγή σε δεύτερη μοίρα, μετά από την ταξική καταγωγή που είναι και το σωστό αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.

   Οπότε, τα ένας άνθρωπος-μια ψήφος να τα πεις αλλού. Εμείς λέμε "μία χώρα-ένας λαός" που είναι όπως καταλαβαίνεις, πολύ, μα πολύ ανώτερο.

   Και απάντα επιτέλους στον Anef!

   Διαγραφή
 11. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ,

  Για να μην ξεχνιόμαστε, επαναλαμβάνω το ερώτημα που (ΣΟΎ) υπόβαλα στο σχόλιο ΜΟΥ με ημερ. 17/10/15, 3:07 μ.μ.:
  Ποια ήταν τα εγκλήματα του Παπακώστα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ15/11/15, 10:58 μ.μ.

  Οπως λες,αποψη σου για την ΕΟΚΑ,και ευτυχως εισαστε μια μικρη μειοψηφια.ΕΟΚΑ δεν ηταν μονο τα οπλα ηταν οι μαθητες στις διαδηλωσεις η παθητικη αντισταση τα φυλλαδια οι πληροφοριοδοτες ΕΟΚΑ ηταν ενας λαος ταγμενος στην ενωση ,ακομα και αριστεροι παινευοντε οτι ενταχθηκαν και βοηθησαν ακομα και ο Τσιπρας πριν λιγους μηνες ειπε οτι μετην επισκεψη του στα φυλακισμεν;α μνηματα τιμησε τους μαχητες της ελευθεριας.

  Δικη μου αποψη ειναι οτι ειναι ντροπη να ερχεσαι σημερα εσυ σαν μετα χριστον προφητης να λες οτι στην ουσια ο Αυξεντιου που προτιμησε να καει ζωντανος ωντας ο υπαρχηγος(μαθε οτι ο Γριβας τονεχρισε μετα που του εσωσε την ζωη στο βουνο,αφου ηταν ο μονος με στρατιωτικη εμπειρια) τον Ματση που ειπε στον Χαρτινγκ οτι τον αγωνα δεν τον κανουν για τα λεφτα αλλα για την αρετη οτα αυτος του προσφερε εκτασεις γηςστην αυστραλια για να του πει που ηταν ο αρχηγος(αυτον που εσυ λες πρακτορα) η ο μεγαλος μικρος Βαγορης που που πηγαινε τραγουδωνταςστην αγχονη.
  Και αυτα δεν ειανι μυθοι ,ευτυχως ζουν ακομα μαρτυρες ακομα και Εγγλεζοι.

  Συμφωνουμε οτι ευνοουμενοι ηταν οι της ΕΟΚΑ ,στην ουσια πουλησαν τον αγωνα για την εξουσια και πρωτος ο Μακαριος.Ομως ,ο σκληρος πυρηνας ηταν εκτος ,δηλαδη οποιος διαφωνουσε με τον Μακαριο ηταν εκτος ακομα και το ΑΚΕΛ μπηκε κατω απο τα ρασα οπως ολοι οι πολιτικοι και πολιτικοι χωροι που ακομα μας ταλαιπορουν .Η αρχη της διαφθορας και του σαπιου κατεστη.ενου ηταν εκεινη η δοτη επαισχηντη δημοκρατια.
  Ομως αυτοι που ευνοηθηκαν σε βαρος ενος ολοκληρου λαου ,των Ελληνων της Κυπρου ηταν οι Τουρκοι της Κυπρου μια μειονοτητα οπως ακριβως οι Αρμενιοι οι Μαρωνιτες οι Εβραιοι οι Λατινοι η ας πουμε οι Κουρδοι στην Τουρκια.

  Στην Μικρασιατικη εκστρατια και στο Αλβανικο μετωπο ποιων ηταν πρακτορας ο Γριβας;

  Φιλε και και φιλαθλε της συμπαθητικης Σαλαμινας εγω δεν εχω θεματα με ιδεολογιες και κομματα ,αριστερος και γω στα κοινωνικα θεματα και δεν διαφωνω με την θεωρια του κουμμουνισμου ασχετο αν εχω την αποψη οτι μονο στους λυμπουρους μπορει να εφαρμοστει και κατ ουδενα λογο απο τους ανθρωπους αλλα στα εθνικα θεματα μονο και μονο επειδη ειμαστε ενα ημικατεχομενο νησι στην ακρη του Ελληνισμου με κανει σκληρο.

  Ο Παπακωστας φιλε δενηταν εγκληματιας ,για τ ονομα τωνθεων αλλα η αποψη μου εναι οτι επρεπε ως υπουργοςαμυνας να του επι αλλετουν καποια ποινη,δεν ξερω αν αυτη ηταν η φυλακιση ομως μιλουμε για δεκατρεις νεκρους σ ενατοπο που το δικιο πηγε περιπατο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε, η αλήθεια είναι πικρή και η εθνική αφήγηση ισχυρή.
   Έχουμε εξηγηθεί από την αρχή της συζήτησης για τα παιθκιά που είχαν ιδανικά...

   Διαγραφή
 13. ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ20/11/15, 10:05 μ.μ.

  Στην αναρτηση του ο Μιχαλης κανει αναφορα στην απελπιδα προσπαθεια του Χαρτινγκ προς τον Ματση για χρηματισμο και προδοσια του Γριβα.

  Πως εξηγεις το οτι αφου η οργανωση ιδρυθηκε με σκοπο την διχοτομηση απο τους Νατοικους ,οΝατοικος στραταρχης Χ;ρτινγκ ο πιο σκληρος απ ολους σταληκεστην Κυπρο να καταστειλει την ΕΟΚΑ και να συλλαβει τον συνεργατη του κατ εσενα,Γριβα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε, από το 48' και μετά (και ιδιαίτερα από την ίδρυση του ΝΑΤΟ), οι ΗΠΑ εφάρμοσαν μια πολιτική "μεταφοράς ευθύνης" από τις παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις, στη νέα υπερδύναμη.

   Αυτό που συνέβηκε στην Κύπρο, έγινε και στην Αλγερία (με τη Γαλλία), στην Ελλάδα (την περίοδο της ΕΟΚΑ η ελληνική κυβέρνηση η οποία υπόγεια εξόπλισε την ΕΟΚΑ ήταν ξεκάθαρα αμερικανοκινούμενη) κλπ.

   Υπήρχε δηλαδή, κι αυτό φαίνεται ιστορικά, και μια διαπάλη και σύγκρουση συμφερόντων ενδοΝΑΤΟϊκά, μετάξυ των ΗΠΑ και των Αγγλία/ Γαλλία, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.

   Η έξαρση του εθνικισμού στην Κύπρο που πάνω της κτίστηκε η διχοτόμηση, είναι έργο των δυτικών σχεδιασμών.

   Η ΕΟΚΑ έπαιξε αυτό ακριβώς το ρόλο, όπως και η ΤΜΤ. Σύγκρούστηκε με τα αγγλικά συμφέροντα για να εξυπηρετήσει τα αμερικάνικα, και στο (όχι και τόσο) βάθος, τα τουρκικά.

   Χωρίς της ΕΟΚΑ, και χωρίς την ΕΟΚΑ Β', η διχοτόμηση δεν θα μπορούσε εύκολα να επιτελεστεί, τόσο κοινωνικά, όσο και επί του εδάφους.

   Γι αυτό επιμένω πως ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν ήταν αντιαποικιακός, κάθε άλλο.

   Θα πρέπει να ξέρεις φυσικά, πως οι μυστικές υπηρεσίες της κάθε χώρας, και ειδικά μετά την δημιουργία του ΝΑΤΟ, δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την πολιτική ηγεσία της. Πρόσφατα έχει αποκαλυφθεί όπως γνωρίζεις, πως οι Αμερικανοί κατασκόπευαν και χειραγωγούσαν για δεκαετίες τις πολιτικές των δυτικών χωρών.

   Ένα δείγμα σημερινό είναι για παράδειγμα και το σπρώξιμο μετά βίας της Γαλλίας στον πόλεμο στη Συρία, μέσω μη διπλωματικών οδών...

   Στου Μιχάλη, θα βρεις επίσης αν ψάξεις, συνομιλία στελέχους της ΕΟΚΑ Β, πολύ κοντά στον Γρίβα, να συνομιλεί με εγγλέζο αξιωματούχο την περίοδο πριν τη κάθοδο του Γρίβα το 71', με περιεχόμενο την επείγουσα άφιξη του "αρχηγού" στο νησί πριν ο Μακάριος, σε συνεργασία με ο ΑΚΕΛ, στρέψει την Κύπρο σε άλλες κατευθύνσεις.

   Η ΕΟΚΑ, και στις δύο φάσεις της είχε ξεκάθαρα και έντονα αντικομμουνιστικό χαρακτήρα. Πρώτος στόχος ήταν να περιοριστεί η επιρροή του ΑΚΕΛ, τόσο στη πρώτη φάση, 55-59, όσο και στη δεύτερη έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως η Κύπρος θα παρέμενε σε ΝΑΤΟϊκά πλαίσια.

   Αυτά τα χαρακτηριστικά είχαν όλες οι οργανώσεις τύπου Gladio που δρούσαν στη δυτική ευρώπη και που ήταν οργανωμένες από τη CIA.

   Η ελληνική Gladio δημιούργησε τόσο της ΕΟΚΑ, όσο και την μετέπειτα εθνική φρουρά, ενώ με τις δυνάμεις κρούσης της (ΛΟΚ) έκανε εντέλει και το πραξικόπημα αφού ανέλαβε και "επίσημα" από το 67' την εξουσία χωρίς "πολιτικούς-βιτρίνες".

   Στου Μιχάλη θα βρεις επίσης πως οι άγγλοι γνώριζαν συνεχώς που βρίσκεται ο Γρίβας. Αυτό που ήθελαν από το Μάτση ήταν να δημιουργήσει μια αντιπολίτευση στην ΕΟΚΑ, να αμφισβητίσει τον φύρερ.

   Σίγουρα οι άγγλοι πλήρωσαν κόστος σε αίμα και διπλωματία εκείνα τα χρόνια από την ΕΟΚΑ. Πλήρωσαν όμως ένα κόστος απέναντι στο νέο αφεντικό, τους αμερικανούς, που βιάζονταν να παραδόσουν τη μισή Κύπρο στους Τούρκους για να εξασφαλίσουν την ισχυρή της παρουσία στην περιοχή.

   Η ΕΟΚΑΙ είχε στη πρώτη φάση της ένα αντιαγγλικό χαρακτήρα αλλά σίγουρα ποτέ ένα αντιαμερικανικό και αντιΝΑΤΟϊκό. Αντίθετα, ο Γρίβας στις παρενέσεις του υπογράμμιζε πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι δυτικοί να λάβουν το μήνυμα πως πρόκειται για μια πραγματικά απελευθερωτική προσπάθεια (φιλοκομμουνιστική). Εξού και φρόντιζε να το αποτυπώνει με τις ωμές πολιτικές δολοφονίες αριστερών.

   Ο εχθρός του Γρίβα (κάνε μια βόλτα σε κείμενα που παρουσιάζουν τις μάχες στην αθήνα μετά την αποχώρηση των γερμανών) ήταν ΜΟΝΟ η Αριστερά. Συμμαχούσε με τον όποιοδήποτε για να παίρνει στα χέρια του εξουσία και να εξασκεί την "κομμουνιστοφαγία".

   Αυτός ήταν, και γι αυτό τιμάται από την ακροδεξιά.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...