"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

2 Φεβρουαρίου 2016

Αριστερά για τη λύση και την επόμενη μέρα

Τέρμα με το σοβινισμό και τη στρατοκρατία.
 • Η δημοκρατική ενότητα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων θα ανοίξει το δρόμο για την ειρήνη και την ευημερία.
 • Αποστρατικοποίηση, επανένωση του νησιού και του λαού μας για να ξεκινήσουν νέοι κοινοί αγώνες για πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.  
Του Στέλιου Θ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 29/1/2016
 • Λύση του Κυπριακού για την Αριστερά, το δημοκράτη και φιλειρηνικό λαό μας, σημαίνει πρώτα και κύρια το ξερίζωμα του εθνικιστικού μίσους και των καταστάσεων που το υποδαυλίζουν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μέσα και έξω από το νησί.
 • Το λογαριασμό των κρίσεων, οικονομικών και πολεμικών, τον πληρώνει πάντα ο απλός άνθρωπος, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, η νέα γενιά, οι γυναίκες. Πίσω από τις εθνοτικές ή θρησκευτικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις, κρύβονται οι έμποροι του πολέμου που χρησιμοποιούν τη διάσπαση των εργαζόμενων για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους και τις σχέσεις εκμετάλλευσης. 
 • Πολλά από τα ανώτατα στελέχη της ΕΟΚΑ Β’ για παράδειγμα, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό, βρέθηκαν την επόμενη μέρα της εισβολής με παραλιακές τουριστικές επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές. Κάποιοι δε, κατάφεραν να διευθύνουν κάποια χρόνια μετά το «επάναγκες» έργο τους, μεγάλα και ιστορικά σωματεία της Δεξιάς, αποδεικνύοντας, εκ νέου, τις ικανότητές τους στη διαπλοκή και τη δολιοφθορά των θεσμών.
 • Οι ξενοδόχοι της Αμμοχώστου προ εισβολής, χωρίς να ισχυριζόμαστε φυσικά πως συνέβαλαν στην προδοσία της Κύπρου και του λαού της όπως οι προηγούμενοι, έλαβαν ως αποζημίωση και προς στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας που δέχθηκε το ολοκληρωτικό πλήγμα του 74’, ανυπολόγιστης αξίας παραθαλάσσιες περιουσίες κατά μήκος των ακτών από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, μέχρι τη Λεμεσό και την Πάφο.
 • Η αστική τάξη και τα «πρωτοπαλίκαρά» της, οι συνεργάτες του κατεστημένου, βρίσκουν πάντα τους τρόπους να αντιπαρέρχονται των έκρυθμων καταστάσεων, την ώρα που οι «απλοί θνητοί» ταλαιπωρούνται στην ανεργία, τα συσσίτια και τις παράγκες.
 • Η σημερινή πραγματικότητα στην Κύπρο της οικονομικής κρίσης, με τους ένοχους της τραπεζιτικής κατάρρευσης στη θέση των κατήγορων και των τιμωρών, έρχεται απλά να επιβεβαιώσει αυτή τη νομοτέλεια στο έδαφος του καπιταλισμού.
ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΑ ΤΑΞΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ
 • Λύση για όσους οραματίζονται την ευημερία ολόκληρης της Κύπρου, είναι η συναδέλφωση και η αλληλεγγύη, η δικοινοτική ενότητα απέναντι σε όσους απεργάζονται αδιάλειπτα τη διχοτόμηση και την αντιπαράθεση.
 • Ο απλός άνθρωπος, ο εργαζόμενος που στηρίζει τις ελπίδες του για προκοπή στην ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, έχει κάθε λόγο να αντιτίθεται στη στρατιωτική παρουσία «φίλων» και εχθρών που αναγάγουν την Κύπρο στην πλέον στρατοκρατούμενη χώρα της Ευρώπης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τη συνέχιση του παραλογισμού της κατοχής, των εξοπλισμών και της στρατιωτικής θητείας εκατέρωθεν.
 • Η Αριστερά θέλει τη λύση και την επανένωση για να δημιουργηθούν οι συνθήκες δημοκρατικής συμπαράταξης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, απέναντι στους κοινούς τους εχθρούς: τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και τον πόλεμο που εξαγάγουν τα δυτικά κέντρα αποφάσεων.
 • Οι προοδευτικοί άνθρωποι βλέπουν τη λύση ως εφαλτήριο για τους πραγματικούς αγώνες, αυτούς που δεν θα έχουν απέναντί τους τον εργαζόμενο της διπλανής πόρτας, αλλά τους πολεμοκάπηλους, το νέο φασισμό, τους εκμεταλλευτές και τους διεφθαρμένους της καπιταλιστικής εξουσίας. 

6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος2/2/16, 3:42 μ.μ.

  Καλά όλα αυτά!!!

  Αλλά η Τουρκία, ο εθνικισμός της και ο μιλιταρισμός, η εισβολή και η κατοχή δεν υπάρχουν;

  Ή είναι ανώδυνες παράμετροι, υποδεέστερες των ξενοδόχων της Αμμοχώστου..

  Ένα καλό κείμενο για το ποιά είναι η Τουρκία, τη φύση της και τη δομή της, είναΙ του Τούρκου επαναστάτη Ragip Zarakolu που δημοσιεύτηκε εδΏ:
  http://www.e-dromos.gr/aristeroktonia-kai-neolaioktonia/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε/ φίλη ανώνυμε/η,

   Ποιά είναι η Τουρκία με το ακροδεξιό παρακράτος της, ποιά ήταν και είναι η Ελλάδα με το αντίστοιχο δικό της (σίγουρα όχι τόσο αιμοβόρο μετά το 74'), και ποιά είναι τα ε/κ και τ/κ ακροδεξιά αντικομμουνιστικά και εθνικιστικά παρακράτη που συνεργάστηκαν με τα προηγούμενα και όλα μαζί με τη γενική ΝΑΤΟϊκή διευθυνση της περιοχής, τα ξέρουμε.

   Γι αυτό και μιλάμε γι αποστρατικοποίηση, μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και περιθωριοποίηση του σοβινισμού ως προϋποθέσεις ειρήνης και ευημερίας.

   Διαγραφή
 2. σσυφφωνώ με αυτά που λαλείς. Αυτόν που θα γινεί την επόμενην της λύσεις είναι μια αναδιάταξη του κεφαλαίου αλλά όχι μόνον. Το Κυπριακόν κράτος τζιαι οι τουρκοκυπριακές δομές εξουσίας εδομηθήκαν πάνω στα κατάλοιπα της οθωμανικής νοοτροπίας τζιαι πατριαρχίας που θέλει δικαιωσύνην στον διαμοιρασμόν μόνον μεταξύ των δικώ μας. Το κράτος, οι δουλειές, τα δικαστήρια, ακόμα τζιαι τα πόστα στες τράπεζες, τα κοντράτα του κράτους, εμοιραστήκαν στα πρωτοπαλλήκαρα που ήταν πουκάτω που τον τζιουππέν του Μακαρίου στους συγγενείς τους, στα τοπικά στελέχη τους, σε ανήψια, κουμπάρους, συγάμπρους. Αυτόν θα γινεί τζιαι τώρά με την καλημέρα της ομοσπονδίας. Θα συνάξουν τα ανώτερα στελέχη της ήδη διεφθαρμένης τζιαι ρουσφεττοδιορισμένης δημόσιας υπηρεσίας (δηκοσυναγερμικούς που ποδά, ντεκτασοερογλικούς που ποτζιεί) τζιαι θα κάμουν ομελέτταν. Ο Άντρος, ο Τταλάτ, ο Ακκιντζί, τζιαι τα αντίστοιχα κόμματα, θα έπρεπεν εκτός που τα πολιτικά τζιαι την γεωστρατηγικήν να ζυσητήσουν τζιαι την δομήν του κράτους, τους μηχανισμούς σύστασης, το πως θα εγγύηθεί η ισοπολιτεία, τζιαι η αξιοκρατία. Ήδη αν δεις ποιούς διορίζουν μες τες επιτροπές, ρουσφεττοσάζουν όσους εκάμαν εκδουλεύσεις στον Δησύ. Βάλλουν τζιαι κανέναν ουδέτερον για την μούστραν. Τα κόμματα της αριστεράς έπρεπεν να έχουν πρότασην για το πως θα αφανιστεί το ρουσφέττιν που το νέον κράτος, πως να χρησιμοποιηθεί το e-governance που λαλεί τζιαι η Ξένια Κωνσταντίνου, πως θα εκμεταλλευτούμεν τες λλλίες ευκαιρίες που μας διά η ΕΕ για να απαλλαγεί ο τόπος τζιαι που την μπόταν της κατοχής, τζιαι που την λαίλαπαν της διαφθοράς του ρουσφεθκού. Θα έπρεπεν μέσα στες κόκκινες γραμμές της αριστερά να υποστηρίξει λύσην να ήταν τζιαι η κατάλυση των παλιών μεθόδων με τταρίφες για τα κυβερνητικά κομματα τζιαι η εγγύηση της αποχής των κομμάτων τζιαι του κυβερνητικού κόμματος που τον διορισμόν. Να διορίσουν υπηρεσιακά άτομα κοινής αποδοχής που ούλλα τα εκ τζιαι τκ κόμματα που θα ορκιστούν ότι δεν θα προωθήσουν κανέναν με άλλα κριτήρια που τα αξιοκρατικά που θα προκαθοριστούν. Ο μόνος τρόπος να μεν μείνει η αριστερά πάλε να χάσκει που θα αρπάσσουν λάφυρα τα κομματόσκυλλα αυτών που θα κρατούν τζιαι την πίτταν τζιαι το μασιαίριν, είναι η αξιοκρατία που τόσον την θέλει ο λαός, δεξιοί, αριστεροί τζιαι μή ψηφίζοντες.

  Πρέπει να γινούμεν συγκεκριμένοι στες αξιώσεις για αξιοκρατίαν. Τζιαι πρέπει να γινεί συντονισμένα με τους τουρκοκύπριους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γι αυτό τζαι η δεξιά των δύο κοινοτήτων θέλει κατά βάση δύο ξεχωριστές διοικητικά οντότητες, για να μπορεί να συνεχίσει τα ίδια. Τους χαλά τη σούπα η εκ περιτροπής τζαι η σταθμισμένη, εξού τζαι συμμαχήσαν ούλλοι μαζί, που το Συναγερμό τζαι τους "ενδιάμεσους" μέχρι τον Έρογλου τζαι τον υιό Ντενκτάς να τα ποκουππίσουν. Τώρα να δούμε...

   Διαγραφή
 3. Φίλε Aceras,

  Όντως το κεφαλαίο ένθεν κι ένθεν της διαχωριστικής γραμμής πρέπει να μπει σε διαδικασία αναδιάταξης, αλλά δεν ξέρω αν είναι έτοιμο να το πράξει... Θα χρειαστεί όμως χρόνος ετοιμασίας και προς αυτή την κατεύθυνση... Για την ώρα το κυπριακό κεφάλαιο με τους πολιτικούς του εκπρόσωπους θα λειτουργήσουν σε περίπτωση κατάληξης σε διευθέτηση του κυπριακού με τρόπο που λειτουργούσε πάντα. «Ό,τι φάμε ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο κώλος μας!» Και δεν ξέρω πώς σε μιαν χώρα που τα πάντα ελέγχονται από τη Δεξιά τώρα «τα κόμματα της αριστεράς θα καταφέρουν με την όποια πρόταση τους να αφανιστεί το ρουσφέττιν που το νέον κράτος...».

  Πάντως σε σχέση με τις προοπτικές για λύση, να πω ότι με βάση τα όσα εμπεριέχονται στο έγγραφο που διέρρευσε [μια ζωή διαρροές σ’ αυτόν τον τόπο] και που ο Πρόεδρος διάβασε του Μπαν Κι Μουν στην παρουσία και του Μουσταφά Ακιντζί στο Νταβός [κάπου εκεί κοντά στα λημέρια ΣΟΥ], προσωπικά ΔΕΝ βλέπω να είμαστε κοντά σε λύση, κι ας κάμνουν κάποιοι παναῢρκα ότι τα πάντα έχουν συμφωνηθεί και θα έχουμε λύση σύντομα... Μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές ήθελαν να αναβάλουν, αλλά αναδιπλώθηκαν...

  Γράφεις: «Θα έπρεπεν μέσα στες κόκκινες γραμμές της αριστερά να υποστηρίξει λύσην να ήταν τζιαι η κατάλυση των παλιών μεθόδων με τταρίφες για τα κυβερνητικά κομματα τζιαι η εγγύηση της αποχής των κομμάτων τζιαι του κυβερνητικού κόμματος που τον διορισμόν. Να διορίσουν υπηρεσιακά άτομα κοινής αποδοχής που ούλλα τα εκ τζιαι τκ κόμματα που θα ορκιστούν ότι δεν θα προωθήσουν κανέναν με άλλα κριτήρια που τα αξιοκρατικά που θα προκαθοριστούν. Ο μόνος τρόπος να μεν μείνει η αριστερά πάλε να χάσκει που θα αρπάσσουν λάφυρα τα κομματόσκυλλα αυτών που θα κρατούν τζιαι την πίτταν τζιαι το μασιαίριν, είναι η αξιοκρατία που τόσον την θέλει ο λαός, δεξιοί, αριστεροί τζιαι μή ψηφίζοντες...» - Να κάνουμε επανάσταση φιλέ Aceras;

  Απ’ εκεί και πέρα αν καταλήξουμε σε λύση που να εμπεριέχει πραγματικά επανενωτικά στοιχεία και την εγκρίνουμε και σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα πολύ σημαντικό είναι ποιοι θα βάλουν τη ράχη τους πουκάτω για να υλοποιηθεί... Μπορούν τα κωθώνια της Δεξιάς που διαχειμάζουν εντός του ΔΗΣΥ ο οποίο υποτίθεται ότι είναι υπέρ της λύσης [όπως οι διάφοροι Κυπριανού, Χαμπουλλάες, Θεμιστοκλέους, Δίπλαροι] να στηρίξουν και να εργαστούν για την εφαρμογή μιας ομοσπονδιακής λύσης; Όπως έγραψα και στης Drakounaς [link: http://drakouna.blogspot.com.cy/2016/02/blog-post.html#c7979884792611346834 ]: Τούτοι «πότε μίλησαν για το κυπριακό αναγνωρίζοντας τους τουρκοκύπριους ως πολιτικά ισότιμους με τους ελληνοκύπριους, ή/και συμμετείχαν σε δικοινοτικές πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, ή σε εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας, ή/και έδειξαν διάθεση να δουλέψουν για την υλοποίηση μιας τέτοιας λύσης; Γι’ αυτό (και για να ευλογήσουμε και τα γένια μας), χωρίς την Αριστερά ΚΑΜΙΑ λύση πραγματικά επανενωτική ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί!»... Αλλά σ’ ένα κόσμο στυγνής εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών μια δυνατή Αριστερά είναι μπελάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δαμαί απαγορεύσαν δικοινοτικής χορωδίας να τραγουδήσει σε λύκειο γιατί λέει θα έλεγε τραγούδια με τούρκικους στίχους... Ο υπουργός είπε εν νωρίς για τέτοια μεγάλα βήματα...

   Λύση το 16';;;

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...