"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

12 Μαρτίου 2016

Ανάμεσα σε σφόδρα απορριπτικούς και «ρεαλιστές»: Κομμένος στα δύο ο Συναγερμός

Όλα τα νούμερα κερδίζουν... 
 • Επιχείρηση «μαντρώματος» υποψηφίων και οπαδών του ΔΗΣΥ - Η «κομπίνα Αβέρωφ» που φιμώνει όλες τις τάσεις μέχρι το Μάη, με δέλεαρ μια θέση στη Βουλή.
 • Από δίπλα Συλλούρης-Θεοχάρους και ΕΛΑΜ επενδύουν στα εθνικιστικά αντανακλαστικά της βάσης του κόμματος.
Του Στέλιου Θ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη Γνώμη, 4/3/2016
 • Λίγοι φυσικά πίστεψαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τους λόγους που έσπρωχνε στο παρά πέντε των Βουλευτικών, στις 3 Απριλίου, τον τελικό καταρτισμό του ψηφοδελτίου του κόμματος.
 • Το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ επικαλέστηκε στις αρχές του έτους «επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό», καταθέτοντας πρόταση αλλαγής του σχετικού κανονισμού στο καταστατικό συνέδριο του περασμένου Γενάρη. Το καταστατικό προέβλεπε ετοιμασία των ψηφοδελτίων τρεις μήνες πριν την ορισμένη ημερομηνία εκλογών, κάτι που θα ανάγκαζε την ηγεσία του κόμματος να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά νωρίς.  
 • Από τους τρεις μήνες, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε αγαστή συνεργασία με το επιτελείο Αναστασιάδη εννοείται, κατέβασε το διάστημα οριστικοποίησης των υποψηφίων σε μόλις 45 μέρες πριν από τις εκλογές, θέλοντας προφανώς να «μαντρώσει» αλλά και να φιμώσει τους επίδοξους μνηστήρες και τις ομάδες υποστήριξής τους.
 • Με αυτή την κίνηση, Προεδρικό και Πινδάρου επιβάλλουν στην ουσία «μορατόριουμ δηλώσεων», ιδίως στα θέματα του κυπριακού, σε όσους επιθυμούν να τρέξουν την κούρσα των εκλογών, ελέγχοντας μέρα με την ημέρα τις επιδόσεις τους στον «κομματικό πατριωτισμό».
 • Αν επέλεγαν νωρίτερα και όπως προβλεπόταν τους υποψηφίους τους, θα υπήρχε αρκετός χρόνος για δυσαρεστημένους υποψήφιους και κακοφανισμένους οπαδούς να «γυρευτούν αλλού»… και με πληθώρα επιλογών!
 • Η συνεργασία Θεοχάρους-Συλλούρη, το ΕΛΑΜ αλλά και τα εθνικίζοντα πλέον παραμάγαζα του Μαρίνου Σιζόπουλου, του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Γιώργου Λιλλήκα, είναι έτοιμα να δελεάσουν με τον απορριπτισμό, το λαϊκισμό και τον αντιΑΚΕΛισμό τους, κάθε πικραμένο παραδοσιακό ψηφοφόρο του Συναγερμού.
 • Για τους ίδιους λόγους, το «μάντρωμα» και το φίμωμα επίδοξων υποψηφίων και οπαδών, κυβέρνηση και κόμμα αποφάσισαν να στείλουν το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, πως μέχρι τις εκλογές δεν θα επιθυμούσαν να συζητιούνται τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εσωκομματικοί τριγμοί.
 • Ενδεικτική και άκρως αποκαλυπτική των προθέσεών τους, ήταν η δημόσια πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη, να μη συμπεριληφθεί, άκουσον-άκουσον, το κυπριακό στην προεκλογική ατζέντα!
ΚΟΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΔΥΟ Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
 • Είναι φανερό πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι την εσωκομματική αντιπαράθεση για την πορεία των συνομιλιών και τη μορφή της λύσης, γνωρίζοντας πως η βάση του κόμματος είναι μοιρασμένη στα δύο σε σχέση με την υποστήριξη ή όχι ενός σχεδίου ομόσπονδης επίλυσης του κυπριακού.
 • Ο Νίκος Αναστασιάδης ξέρει πολύ καλά πως αν και «τακτοποίησε» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όσα στελέχη «του την είχαν στημένη» το 2004 με το δημοψήφισμα, η εθνικιστική, απορριπτική και βαθειά αντιτουρκοκυπριακή τάση στο Συναγερμό, παραμένει πολύ ισχυρή.
 • Τα διαχρονικά παιχνίδια της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με την αναβίωση του γριβισμού, την αποκατάσταση των πραξικοπηματιών και την αντικομουνιστική ρητορική, έχουν σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση μιας πολύ σημαντικής εθνικιστικής πλατφόρμας μέσα στο κόμμα,  που μπροστά στην πιθανότητα λύσης δεν διστάζει να διαφοροποιείται και να αυτονομείται.
 • Δεν ήταν δηλαδή οι «προσωπικότητες» όπως ο Μάτσης, ο Συλλούρης, ο Ρίκκος, ο Προδρόμου και διάφοροι άλλοι που τράβηξαν τότε το 60% των ψηφοφόρων του Συναγερμού με το μέρος τους και υπέρ του ΟΧΙ.
 • Συνέβηκε ακριβώς το αντίθετο:  Ήταν η ισχυρή απαίτηση για απόρριψη της ομοσπονδιακής λύσης μέσα στη βάση του κόμματος, που έπεισε τους προαναφερθέντες πως υπάρχει προοπτική και πολιτικό μέλλον για ένα νέο σχηματισμό της Δεξιάς με διχοτομικούς προσανατολισμούς. 
 • Τα ίδια ισχύουν τώρα, τόσο για την Ελένη Θεοχάρους, όσο φυσικά και για το ΕΛΑΜ πίσω από το οποίο βρίσκονται παραεκκλησιαστικοί κύκλοι.  
 • Η τριβή τους με τις οργανώσεις και τους συλλόγους που παραδοσιακά στηρίζουν ΔΗΣΥ, τους πείθει πως στη δεδομένη στιγμή και μπροστά σε ένα δημοψήφισμα για ομοσπονδιακή λύση, οι «πραγματικοί εθνικιστές» θα εγκαταλείψουν οριστικά το μεγάλο κόμμα εξουσίας της Δεξιάς, ενισχύοντας τους δικούς τους σχηματισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...