"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

30 Μαρτίου 2016

«Ο αλουπός εχώνετουν τζ ο νούρος του εφαίνετουν»: Ο αθεράπευτός μιλιταρισμός της Δεξιάς

...κακά μαντάτα για το κίνημα της επανένωσης και της ειρήνης.
 • Συζητούν δήθεν για επανένωση και ειρήνευση αλλά σχεδιάζουν ελληνοκυπριακό στρατό των 8.000 μισθοφόρων.
 • Στον κάλαθο των αχρήστων το πάγιο αίτημα του λαού για αποστρατικοποίηση – Η «εθνική παράταξη» ανοίγει ξανά τις ορέξεις της Άγκυρας. 
Του Στέλιου Θ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 25/3/2016
 • Στις αρχές της εβδομάδας, ο ηγέτης του ΔΗΣΥ επισκέφτηκε τον Πρόεδρο του τουρκοκυπριακού CTP, το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστηρίζοντας σε δηλώσεις του πως θα πρέπει οι δύο κοινότητες να λειτουργήσουν «σαν ομάδα και όχι σαν ανταγωνιστές» έτσι ώστε να βρεθούν συγκλίσεις και να προχωρήσει η διαδικασία. 
 • Καλό το ευχολόγιο της κυβερνητικής παράταξης, ωραία τα συνθήματα και τα τηλεοπτικά εφφέ του Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά η επόμενη μέρα για την Κύπρο δεν χτίζεται με μονομερείς εξαγγελίες για «στρατιωτική αναβάθμιση», όπως αυτές που έγιναν από το κυβερνητικό επιτελείο τις προηγούμενες μέρες.
 • Αν συζητούμε ειλικρινώς για λύση, τα θέματα της άμυνας του νέου κράτους και του στρατού του θα πρέπει να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μέρος της συνολικής συμφωνίας, και όχι να αποφασίζονται μονομερώς και χωρίς καμιά συνεννόηση με τον πολιτικό κόσμο των δύο κοινοτήτων, λες και το κυπριακό έχει ήδη επιλυθεί ή έχουμε κιόλας αποφασίσει πως αυτό δεν θα γίνει ποτέ!  
 • Αυτά είναι σίγουρα κακά μαντάτα για το κίνημα της επανένωσης και της ειρήνης. Η Δεξιά δείχνει να προτιμά ξανά τις μιλιταριστικές συνταγές που ανοίγουν διαχρονικά τους ασκούς του Αιόλου και οδηγούν σε χειρότερα τετελεσμένα τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο.
ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
 • Αυτό που οι κυβερνώντες παρουσίασαν ως μείωση της θητείας των κληρωτών για να κερδίσουν ίσως πόντους προεκλογικά, κρύβει πίσω της μέχρι και 4.000 νέους διορισμούς στρατιωτικών υπαλλήλων μικρής χρονικής διάρκειας, οι οποίοι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα διπλασιάσουν τον αριθμό του έμμισθου προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, αυξάνοντας παράλληλα κατά πολύ τις δημόσιες δαπάνες για την άμυνα.
 • Σε μια περίοδο παρατεταμένης λιτότητας και «αναγκαστικών» ξεπουλημάτων του δημόσιου πλούτου, εν μέσω προχωρημένων σχετικά συνομιλιών για λύση του κυπριακού και μιας κάποιας κινητοποίησης του διεθνή παράγοντα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη διαγράφει και επίσημα το πάγιο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για αποστρατικοποίηση μετά τη λύση του κυπριακού, παίζοντας ένα παιχνίδι που η Τουρκία μπορεί και ξέρει να παίζει πολύ καλύτερα από εμάς.   
 • Σύμφωνα με την ανάλυση που λαμβάνει υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης, οι εκπρόσωποι της ε/κ πλευράς θα πρέπει να επιμένουν για τη μικρότερη δυνατή στρατιωτική κρατική δύναμη μετά τη λύση, ούτως ώστε να μην προκαλούνται τα αντανακλαστικά της Τουρκίας αλλά και των τουρκοκυπρίων για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της κοινοτικής τους ασφάλειας.
 • Όσο μεγαλύτερο στρατιωτικό οργανισμό επιθυμούν να ελέγχουν και να διατηρούν οι ελληνοκύπριοι, τόσο αυξάνονται οι διαθέσεις της Άγκυρας για ενίσχυση της παρουσίας της, με οποιοδήποτε τρόπο, στο νησί. 
 • Οι 8.000 επαγγελματίες ελληνοκύπριοι ή και ελλαδίτες στρατιωτικοί μόνιμης ή έκτακτης απασχόλησης που περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα πρέπει και να αντισταθμιστούν ανάλογα. Αυτό το αντιλαμβάνονται και τα νήπια.
 • Δεν πιστεύουμε άλλωστε πως υπάρχει κανείς που να θεωρεί πως η κατοχική δύναμη και το βαθύ τουρκοκυπριακό εθνικιστικό καθεστώς θα κάτσουν να βλέπουν με σταυρωμένα χέρια τις «πρωτοβουλίες» του επιτελείου Αναστασιάδη, χωρίς να αυξάνουν και τις δικές τους απαιτήσεις στο συγκεκριμένο τομέα.    
ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ
 • Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, υπερασπιζόμενος στο ΡΙΚ τον σχεδιασμό για επαγγελματικό στρατό, έκανε αναφορά στις υποχρεώσεις της χώρας μας στο πλέγμα ασφάλειας της περιοχής, ειδικά μετά και την αύξηση του κύματος τρομοκρατίας.
 • Σίγουρα θα υπάρξουν ανάγκες για προγράμματα άμυνας ακόμα και σε μια επανενωμένη Κύπρο. Ασφαλώς και θα πρέπει το κράτος να μπορεί να αντιδράσει με συγκεκριμένους μηχανισμούς σε διάφορες έκτακτες καταστάσεις, αλλά ένα τέτοιο μέγεθος επαγγελματικού στρατού για τα δεδομένα της χώρας μας, έχει σίγουρα άλλες προεκτάσεις.
 • Η Συναγερμική εξουσία ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα πολυπληθές σώμα κρατικοδίαιτων επαγγελματιών στις δυνάμεις ασφαλείας, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαιώνιση του συστήματος εξουσίας και των μηχανισμών κοινωνικού ελέγχου.
 • Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, άλλωστε σ’ αυτή την εφημερίδα λέμε πάντα τα πράγματα με τ’ όνομά τους.
 • Θα χρησιμοποιήσουν, παλιά τους τέχνη κόσκινο,  τον «επαγγελματικό στρατό» που θέλουν να δημιουργήσουν, ως δεξαμενή ρουσφετιού και χώρο κυκλοφορίας εθνικιστικών και μιλιταριστικών νοοτροπιών.
 • Δεν τους έχουμε άξιους για τίποτα καλύτερο αφού δεν μπόρεσαν και ποτέ ιστορικά, ως παράταξη και ιδεολογικό κίνημα, να αντιληφθούν τις επιπτώσεις των καιροσκοπικών τους πολιτικών για τον τόπο και το λαό του συνολικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...