"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

24 Σεπτεμβρίου 2016

Ο εθνικιστικός σου βήχας

 • Γεια σας και πάλι, μετά από πολύ καιρό. Τα ερεθίσματα για γράψιμο τους τελευταίους μήνες ήταν πολλά και σημαντικά.
 • Παρόλα αυτά, τι να γράψει ένας άνθρωπος που έχει βαρεθεί να διαβάζει ακόμα και τα δικά του γραφόμενα!
 • Ίσως απλά να χρειάζεται ανασύνταξη μετά μια «κούρσα» έξι χρόνων γραψίματος αλλά… πώς να γράψεις αν δεν έχεις να πεις κάτι καινούριο; Πώς να παλέψεις αν δεν έχεις να προτείνεις εναλλακτικές που να μπορούν να συζητηθούν;
 • Όπως και να έχει, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τις εντατικές συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακκιτζιή δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Επίκειται, όπως φαίνεται, μια τελική μάχη. «Για χάττι, για πάττι». Ο Τουμάζος Τσελεπής στη Γνώμη έκανε αναφορά την περασμένη εβδομάδα σε ζήτημα μερικών μηνών αν όχι εβδομάδων πριν από την καθοριστική κίνηση που θα βάλει το πρόβλημα σε τροχιά επίλυσης.
 • Αυτό αναμενόμενα να εξιτάρει τους οπαδούς της διχοτόμησης, της ορίτζιναλ διχοτόμησης του τύπου «κράτος ελληνικό ας είναι και μισό».
 • Οι άλλοι, οι οπαδοί της «βελούδινης διχοτόμησης» του ευρωνατοϊκού μας προτεκτοράτου, οι νυν κυβερνώντες με λίγα λόγια, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μεταφέρουν τη σύγκρουση στο μικρό εκείνο διάστημα που θα βρίσκεται ανάμεσα σε μια ενδεχόμενη καταρχήν συμφωνία και το δημοψήφισμα.
 • Η Αριστερά, όντας ο τρίτος πόλος σκέψης στο Κυπριακό ανάμεσα στις δύο παρατάξεις της Δεξιάς και ως ο εκφραστής των αντικειμενικών συμφερόντων των απλών ανθρώπων των δύο κοινοτήτων, δεν έχει φυσικά τα κολλήματα και τα κωλύματα των εκφραστών της άρχουσας τάξης.
 • Ο διεθνιστικός, ταξικός τρόπος σκέψης και πολιτικής τοποθέτησης, απαλλάσσει την κοινωνία από εθνικιστικά, ρατσιστικά και άλλα μικρά ή μεγάλα καθεστωτικά ιδεολογήματα που θέλουν τους λαούς να χειραγωγούνται αιωνίως από τα μεγάλα συμφέροντα μέσα και έξω από τη χώρα.
 • Η Κύπρος ανήκει στο λαό της, δεν είναι ούτε Ελληνική, ούτε Τουρκική αλλά μια αυτοκέφαλη, αδιαίρετη χώρα με ανοχή στα πολιτιστικά ρεύματα που αναπόφευκτα την επηρεάζουν ιστορικά.
 • Η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους, σ’ αυτούς δηλαδή που θεωρούν πως η κυπριακή τους ταυτότητα προέχει της πολιτισμικής του καταγωγής, και όχι σ’ αυτούς που θέλουν να την πάρουν απ’ τα κρικέλια και να την μεταφέρουν αλλού.
 • Κύπρος ανεξάρτητη, ακέραιη, αδέσμευτη, αποστρατικοποιημένη, πατρίδα όλων των Κυπρίων λοιπόν, μακριά από εθνικισμούς, σοβινισμούς, μιλιταρισμούς και ξένες επεμβάσεις.
 • Αυτά ως γενικές αρχές. Το πόσο μπορούμε να πλησιάσουμε αυτά τα ζητούμενα είναι φυσικά ένα μεγάλο ζήτημα, αλλά αυτό που εξετάζουμε εδώ είναι οι πραγματικές προθέσεις και στοχεύσεις της κάθε παράταξης.
***
 • Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε τα πληκτρολόγιά μας να παίρνουν φωτιά με την κινητικότητα στο Κυπριακό από τη μια και τις αυτιστικές αντιδράσεις των διχοτομιστών από την άλλη.
 • Το έργο φυσικά το έχουμε ξαναδεί, πολλές φορές. Στο Κυπριακό, η εμπειρία φωνάζει πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Όσο αισιόδοξα κι αν είναι τα μηνύματα, όσα εμπόδια κι αν ξεπερνιούνται κάθε φορά, οι λόγοι κι οι αιτίες που κρατάνε την Κύπρο μοιρασμένη δείχνουν αργά ή γρήγορα τα δόντια τους.
 • Οι λόγοι αυτοί βρίσκονται τόσο εκτός, όσο κι εντός. Ο διχοτομικός πολιτικός χώρος στις δύο πλευρές της κατοχικής γραμμής παίζει το δικό του ρόλο στη διαιώνιση της κατάστασης και την εδραίωση των τετελεσμένων της εισβολής.   
 • Το ιστολόγιο έχει την άποψη εν πάση περιπτώσει, πως λύση του Κυπριακού δεν μπορεί ούτε να υπάρξει αλλά κι ούτε να αντέξει, αν επικρατούν τα πολιτικά, τα ιστορικά και τα ιδεολογικά αφηγήματα που εμποδίζουν τη συνύπαρξη, την επανένωση και την ανεξαρτησία.
 • Αν, λόγου χάρη, επικρατεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση ή ακόμα και η βεβαιότητα πολλές φορές πως η Κύπρος είναι Ελληνική και πως η ίδια η ανεξαρτησία του νησιού είναι ένας αναπόφευκτος ιστορικός ελιγμός, δεν νομίζω να μπορούμε να καταφέρουμε και μεγάλα πράγματα στο μέλλον.
 • Δεν θα μπορέσει αυτή η χώρα να πάει ποτέ μπροστά, όσο συνεχίζει να αφιερώνει τις λεωφόρους της κάθε πόλης της στον Γρίβα, όσο βαφτίζει ως λυτρωτές τους ολετήρες της, όσο τιμά μαζί και θύτες και θύματα του πραξικοπήματος.
 • Ούτε και θα κάνει ποτέ ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν κομμάτια της κοινωνίας καθοδηγούνται από ελεεινά πολιτικά υποκείμενα που το μόνο που ξέρουν είναι να επενδύουν στις φοβίες και το ρατσισμό.
 • Αν δεν δούμε κατάματα τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΟΚΑ 1955-1974, αν δεν αναγνωρίσουμε τον προδοτικό ρόλο που έπαιξε η ελληνική αλλά και η ίδια η κυπριακή άρχουσα τάξη εις βάρος του λαού μας και της ενότητας του τόπου μας, δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε και να στηρίξουμε μια λύση που θα αντικατοπτρίζει αυτές τις ιστορικές πραγματικότητες.
 • Δεν θα καταφέρει να σταθεί καμιά λύση όσο συνεχίζεται η ελληνορθόδοξη προπαγάνδα στα σχολεία και η ανάπτυξη του ακροδεξιού κινήματος στις κερκίδες των σωματείων της Δεξιάς.
 • Δεν μπορείς αγαπητέ μου συμπατριώτη να απελευθερώσεις τον τόπο έχοντας ως πρότυπα και ινδάλματα αυτούς που τον έχουν διχοτομήσει, ακολουθώντας τυφλά αυτούς που θέλουν να τον κρατήσουν μοιρασμένο εξυπηρετώντας τα ιδιοτελή και καιροσκοπικά τους συμφέροντα.
 • Ο εθνικιστικός σου βήχας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από νομικίστικα επιχειρήματα ενάντια στη διαδικασία των συνομιλιών και την ίδια τη συμφωνημένη μορφή λύσης.

2 σχόλια:

 1. Και όμως γράφεις με τρόπον που διάς του άλλου ευχαρίστησην να σε θκιαβάζει. Ο ορθολογισμός στην χώραν των λειψάνων αγίων, στην χώραν των Αγίων Τραπεζών, στην χώραν που οι κλέφτες διδάσκουν ηθικήν τζ̆αι οι καπιταλιστές έχουν θράσος να εξηγούν τους κομμουνιστές πως είναι ο καλός σοσιαλιστής, το να θκιαβάσεις μιαν ορθολογιστικήν πολιτικήν ανάλυσην είναι σαν την δροσιάν μες την έρημον. Άτε, τα μακρά κοντά ήρτασιν. Αν εν μήλον εν ν΄αθθίζει που ελάλεν τζ̆αι ο Χριστόφκιας. Τζ̆αι αν αθθίσει, θα δεις τούτους ούλλους τους εναντίον πον να γινούν της λύσης για ναν κοντά στην κουτάλαν τζ̆αι ναν πρώτοι πον ν΄αρπάξουν. Μέχρι τζ̆αι με τον Χριστόφκιαν εγινήκασιν έναν φεγγάριν, άμπα τζ̆αι χάσουν...

  Πάντως άμα έν ηξέρεις τί να γράψεις, θκιάβαζε. Εμέναν έφαεν με τζ̆αι το κουνοσ̆σ̆υλλίκκιν τζ̆αι ούτε γράφω, ούτε θκιαβάζω. Για την ακρίβειαν, γράφω τζ̆αι πετάσσω προς το παρόν :)

  Είναι τζ̆αι η θάλασσα. Τυχερέ εσύ που είσαι κοντά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παρόλα αυτά φίλε, το γράψιμό μου συνεχίζει να μη με ικανοποιεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...