"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

27 Νοεμβρίου 2016

Ανεδαφική κι επικίνδυνη η νέα θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό

Απογοήτευση στην Αριστερά των δύο κοινοτήτων και ενθουσιασμό στους εθνικιστικούς κύκλους σκόρπισε η αλλαγή της θέσης του ΚΚΕ - Μόνοι κερδισμένοι από την εγκατάλειψη του ομοσπονδιακού στόχου θα είναι η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και τα διχοτομικά κατεστημένα σε βορρά και νότο
Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη Γνώμη και τον Εργατικό Αγώνα, 11/11/2016
 • Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Να ζητά το ΑΚΕΛ στο Ανόι του Βιετνάμ, όπως κάθε χρόνο στις διεθνείς συναντήσεις Εργατικών και Κομμουνιστικών κομμάτων, τη στήριξη από το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για λύση του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης λύσης στα πλαίσια του ΟΗΕ, και να την παίρνει από όλους εκτός από το ΚΚΕ!
 • Εν τη σοφία της, η σημερινή ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αποφασίζει πλέον να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα κινήματα και στο Κυπριακό.  Κατά κάποιο τρόπο, επιλέγει να αυτοαναγορευθεί σε κάποιου είδους καθοδηγητή των άλλων εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων και είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς από πού πηγάζει η ανάγκη αυτή για ιδεολογική ηγεμόνευση των πάντων.
 • Με ποιά άραγε εχέγγυα μπορεί η τάση που ελέγχει τα τελευταία χρόνια τις τύχες του ΚΚΕ να παρουσιάζεται ως ο αλάνθαστος ερμηνευτής του σημερινού ιμπεριαλισμού και να υποδεικνύει στους άλλους λαούς και τα κινήματά τους, σε αδελφικά μάλιστα κόμματα, τη γραμμή και την ανάλυση που πρέπει να ακολουθήσουν;
 • Και ποιά βαρύτητα έχει ο δικός τους λόγος κι η δική τους ανάλυση σε σύγκριση για παράδειγμα με το αδελφό κόμμα της Κούβας, που αποδεδειγμένα δίνει μια συνεχόμενη μάχη με τον ιμπεριαλισμό με μεγάλη υπό τις περιστάσεις επιτυχία αλλά δεν διστάζει ούτε ένα δευτερόλεπτο να συνταχθεί με το ΑΚΕΛ;
ΠΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΚΟΥΦΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ
 • Το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίζεται αυτή η σοβαρή αλλαγή θέσης εκ μέρους του ΚΚΕ, θα μπορούσε να πει κανείς  πως αποτελεί το πλέον αρνητικό σενάριο σχετικά με τη λύση του Κυπριακού.
 • Το ΚΚΕ ισχυρίζεται πως η όποια λύση ομοσπονδιακού τύπου  θα λειτουργεί εις βάρος του κυπριακού λαού στο σύνολό του και υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, παραπέμποντας στο ενιαίο κράτος.
 • Συνοψίζοντας,  η ανάλυσή του προβλέπει με ιδιαίτερη δόση σιγουριάς πως η όποια λύση θα είναι στην ουσία συνομοσπονδιακή, θα καταπατεί καίρια ανθρώπινα δικαιώματα, θα καθιστά την Κύπρο σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ αλλά και πως θα μετατραπεί σε πηγή περισσότερων δεινών που θα οδηγήσουν σε περεταίρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας.
 • Πιο μαύρα κι άραχνα δεν θα μπορούσαν να παρουσιαστούν τα πράγματα. Ως αποτέλεσμα αυτής της τοποθέτησης, γνωστοί απορριπτικοί αλλά και συνάμα αντικομουνιστικοί κύκλοι στην Κύπρο –αφού συνήθως αυτές οι δύο ιδιότητες πάνε πακέτο- βρέθηκαν να πετούν τις σκούφιες τους νιώθοντας δικαιωμένοι για τις θέσεις τους.
 • Πρώτα η «Σημερινή», η ναυαρχίδα ίσως του «πολιτικά ορθού» απορριπτικού και αντικομουνιστικού τύπου που έκανε πρωτοσέλιδη την σχετική είδηση και ακολούθως το κόμμα «Αλληλεγγύη» και η Πρόεδρός του Ελένη Θεοχάρους, που χαιρέτησε την αλλαγή στις θέσεις του ΚΚΕ για το Κυπριακό προαναγγέλλοντας μάλιστα επίσκεψη στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.
 • Η Ελένη Θεοχάρους, για να θυμίσουμε, δήλωνε κατά την πρόσφατη προεκλογική της περιοδεία στην Αθήνα, πως αν ήταν να αυτοπυρποληθεί κάποιος για την ένωση με την Ελλάδα θα έδινε μάχη να ήταν αυτή! Η «Σημερινή» από την άλλη, είναι η εφημερίδα που χαρακτήρισε παλαιότερα από τις στήλες της ως «επάναγκες» το πραξικόπημα του 1974 και που απασχολεί στο δυναμικό της ακραιφνείς εθνικιστές όπως ο Λάζαρος Μαύρος.
 • Αυτοί όλοι ένιωσαν δικαιωμένοι για τις σημερινές θέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ και το πανηγύρισαν δεόντως, θεωρώντας ίσως πως απέκτησαν ένα ακόμα σύμμαχο στον ευρύτερο ελληνόφωνο χώρο υπέρ της αντιομοσπονδιακής γραμμής.
 • Εμείς από την πλευρά μας, μόνο απογοήτευση, πικρία και απορία για τη στάση του τιμημένου κόμματος της ελληνικής εργατικής τάξης μπορούμε να εκφράσουμε.
ΠΟΙΟΥΣ ΕΥΝΟΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΛΥΣΗΣ
 • Όπως παρατηρεί και η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σχετικά με την αλλαγή στις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη λύση του Κυπριακού, μια ανακοίνωση που δεν διστάζει να χαρακτηρίζει ως «μεγάλο λάθος» τη στροφή αυτή, αυτοί που συνήθως καθύβριζαν νυχθημερόν το ΚΚΕ βρέθηκαν τώρα να το προβάλλουν και να το επευφημούν.
 • Κάτι προφανώς δεν πάει καλά. Με την κυπριακή Αριστερά εντός κι εκτός ΑΚΕΛ να μουδιάζει και να απογοητεύεται με την ανακοίνωση του ΚΚΕ και την ακροδεξιά από την άλλη να πανηγυρίζει και να ευελπιστεί σε ενίσχυση του απορριπτικού μετώπου, δημιουργείται μια μεγάλη αντίφαση και ένα οξύμωρο σχήμα που θα πρέπει να απασχολήσει τους συντρόφους στην Ελλάδα.
 • Ποιους εξυπηρετεί τελικά η εγκατάλειψη, με οποιαδήποτε ανάλυση, της ομοσπονδιακής βάσης λύσης του Κυπριακού όπως προτείνεται από τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ; 
 • Η απάντηση είναι απλή, άσχετο αν κάποιοι εντός κι εκτός Κύπρου κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους: Η Τουρκία θα επωφεληθεί τα μέγιστα από μια τέτοια εξέλιξη που θα της επιτρέψει να αξιώσει με σοβαρές πιθανότητες την αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή και την ολοκληρωτική ενσωμάτωσή του βόρειου μέρους στον εθνικό της κορμό.
 • Η εμβάθυνση της διχοτόμησης θα είναι δεδομένη σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά υπαναχωρήσει από τη συμφωνημένη βάση λύσης που περιγράφεται δεκάδες φορές σε ψηφίσματα του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών. Οι τουρκοκύπριοι και ειδικά οι προοδευτικοί συμπατριώτες μας στα κατεχόμενα θα εγκαταλείψουν οριστικά τους αγώνες τους για επανένωση ενώ το ίδιο πιθανότατα να επισυμβεί και στις δημοκρατικές δυνάμεις στις ελεύθερες περιοχές.
 • Η εναπομείνασα Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει ντε φάκτο σύνορα με την Τουρκία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα επιχειρηθεί ξανά η αναθέρμανση μιας διαδικασίας συνομιλιών αφού δεν θα υπάρχει ούτε κοινή βάση αλλά ούτε και ενδιαφέρον από το διεθνή παράγοντα.
 • Με εγκατάλειψη του ομοσπονδιακού στόχου, κερδισμένος δεν θα είναι ο λαός της Κύπρου αλλά η ίδια η κατοχική δύναμη και τα κατεστημένα στις δύο κοινότητες που λειτούργησαν και λειτουργούν διχοτομικά, εξυπηρετώντας τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια για την Κύπρο.
 • Η όποια λύση προτείνεται δεν πρέπει, σε τελική ανάλυση, να συγκρίνεται με μια ιδεατή κατάσταση που υπάρχει μόνο στη φαντασία μας, αλλά με την παρούσα κατάσταση, την στρατιωτική κατοχή, τη διαίρεση του λαού και του τόπου με τη βία των όπλων, τον συνεχιζόμενο εποικισμό και την αλλοίωση του δημογραφικού και πολιτισμικού χαρακτήρα του νησιού.

4 σχόλια:

 1. Ανορθωσις1/12/16, 10:49 μ.μ.

  Μια απλη ερωτηση.

  Εξηγατε μου πως γινεται κουμμονιστες δηθεν,γιατι απλα αυτοαποκαλειστε κουμμουνιστες,να ευνοουν λυση υπο την αιγιδα υπο την σκεπη και καθ υποδειξη αλλων κρατων ειδικοτατα οταν δυο εξ αυτων ειναι οι Αγγλοςμερικανοι;

  Πως καταντησατε την την απελευθερωση να την κανετε επανενωση και τωρα οδυνηρο συμβιβασμο;
  Μηπως λεω,μηπως αυτα βλεπουν οι πρωην πλεον συντροφοι σας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου, η "απλή" σου ερώτηση απαντιέται μέσα στο κείμενο ("ποιούς ευνοεί η εγκατάληψη της ομοσπονδιακής λύσης", "πετούν τις σκούφιες τους οι εθνικιστές")

   Στις επόμενες αναρτήσεις μου ίσως βγάλεις περισσότερο νόημα. Ποτέ δεν έγραψα εν πάση περιπτώσει για "οδυνηρό συμβιβασμό", δεν χρησιμοποιώ αυτό τον όρο γιατί δεν με εκφράζει.

   Φυσικά και η ομοσπονδιακή επανένωση είναι απελευθέρωση σε κάποιο σημαντικό βαθμό. Η απελευθέρωση δεν θα είναι ολοκληρωμένη έτσι κι αλλιώς όσο δεν είναι ταξική και σοσιαλιστική.

   Η σημερινή ηγεσία των "πρώην πλέον συντρόφων μας" έχει ευρύτερα μια λαθεμένη, κατά τη γνώμη πολλών, προσέγγιση των πραγματικοτήτων και των καθηκόντων της Αριστεράς (αντιιμπεριαλιστικής, αντιφασιστικής, μαρξιστικής).

   Το γεγονός ότι εσύ φίλε, με τη γνωστή κοσμοθεωρία και ιστορική αφήγηση, νιώθεις πως η νέα θέση του ΚΚΕ υποστηρίζει τα επιχειρήματά σου, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει "τους πρώην συντρόφους μας" και όχι εμάς...

   Διαγραφή
 2. Ανορθωσις6/12/16, 11:32 μ.μ.

  Η ομοσπονδιακη λυση ,φιλε,μπορει κατα την αποψη σου να ειναι απελευθερωση σε "καποιο" σημαντικο βαθμο αλλα κατατην αποψη καποιων αλλων ειναι η νομιμοποιηση του παντοτινου και με την υπογραφη μας ελγχου του νησιου απο την Τουρκια.
  Γιατι η λυση συζυτητε απεναντι στην Τουρκια ,δεν υπαρχει κανενας Ακκιντζι και κανενας αδελφος Τ/Κ ακομα και κανενας Ερτογαν αλλα ο μακροχρονιος στοχος της πληρης Τουρκοποιησης ΚΑΙ της Κυπρου.Ο Νταβουτογλου στο βιβλιο του στρατηγικο βαθος το λεει καθαρα "και κανενας Τ/Κ να μην υπηρχε στο νησι ειμαστε υποχρεοι να διατηρουμε κυπριακο ζητημα" Ποεο πιο καθαρα το θελουμε.

  Και αφου εισε κουμμουνιστης και δικαιος και σοσιαλ-ιστης και επιδιωκεις την ισοτητα και την δικαιοσυνη .Τι πιο δικαιο και ωραιο και ομορφο απο ενα ενιαιο κρατος με ολες τι ελευθεριες ,και πιο ευκολο να λειτουργησει και να συμφωνηθει.
  Δεν ειναι εφικτο;
  Ειναι ουτοπια;
  Ειναι ονειρο;

  Αξιζει να υπαρχεις για ενα ονειρο κι ας ειναι η φωτια του να σε καψει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίτα, μπορείς να διαβάσεις κι αυτό (http://newgreekcypriot.blogspot.com.cy/2016/11/blog-post_15.html)

   Το ενιαίο κράτος προϋποθέτει πως ο καθ ένας μας θα βάζει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα την εθνική και θρησκευτική του ταυτότητα, προτάσσοντας την κυπριακή. Πως δεν θα υπάρχουν εθνικά κόμματα και εθνικές πολιτικές. Πως αύριο-μεθαύριο θα ψηφίσουμε ένα τουρκοκύπριο ως αργηγό του κράτους ενδιαφερόμενοι μόνο για την ποιότητα των θέσεων και της προσωπικής/κομματικής του διαδρομής ΜΟΝΟ.

   Εδώ δεν δέχεστε την εκ περιτροπής και "τούρκο πρόεδρο", το ενιαίο πως θα το εφαρμόζατε δηλαδή;

   Το ενιαίο επέθανε την 1η τ Απρίλη του 55' φίλε, αν όχι και νωρίτερα με την πρόταξη της ένωσης.

   Το πλησιέστερο στο ενιαίο υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι η μετεξέλιξη της ΚΔ σε ομοσπονδιακή, με μία ιθαγένεια και εξωτερική εκπροσώπηση, χωρίς στρατεύματα κατοχής, με κατοχυρωμένες τις βασικές ελευθερίες.

   Αν θέλουμε δηλαδή να επανενωθεί κάποτε ο τόπος κι ο λαός, αν δεν θέλουμε απλά να το λέμε καθαρά. Είναι πιο εκτιμητέο από το να καμουφλάρεται ο εθνικισμός και το "η κύπρος είναι ελληνική" πίσω από κούφια συνθήματα.

   Καλλύττερα πε μου "η κύπρος εν ελληνική" να τελειώνουμε, εν σας πάσιν οι δημοκρατικές ευαισθησίες.

   Είσαστεν όπως τους φέλλαχους με τα κουστούμια άμμαν χρησιμοποιάτε τούντα ψευτοεπιχειρήματα που έντα πιστεύκετε ούτε οι ίδιοι. Μακάρι να τα επιστέυκετε, μα αν τα επιστεύκετε, εν θα είσασταν εθνικιστές.

   (νο οφφενς ττου δε φέλλαχους)

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...