"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

12 Δεκεμβρίου 2016

«Διχοτομικό σχέδιο Ανάν» - Νέο σχέδιο «τύπου Ανάν» - «Ομοσπονδία = διχοτόμηση»

Η κυπριακή εθνικιστική προπαγάνδα που επηρέασε το ΚΚΕ και την ελληνική Αριστερά 
 • Τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησα μια αυθόρμητη προσπάθεια για να προωθήσω στο αριστερό κοινό της Ελλάδας τις θέσεις του επανενωτικού-ομοσπονδιακού κόσμου της Κύπρου, με αφορμή την ολότελα λαθεμένη αναθεώρηση που προέβηκε η ΚΕ του ΚΚΕ σε σχέση με το Κυπριακό και στα πλαίσια της προσέλκυσης διεθνιστικής αλληλεγγύης στον αγώνα μας.
 • Όπως και να το κάνουμε, η απόφαση της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ να εφαρμόσει τον «αναχωρητισμό» και στο Κυπριακό, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό επαφής και συνεννόησης μεταξύ των λαϊκών κινημάτων των δύο λαών.  
 • Επέλεξα να στείλω κάποια άρθρα στο σάιτ της Κίνησης Κομμουνιστών «Εργατικός Αγώνας» που παρακολουθώ εδώ και κάποιο διάστημα και με τις τοποθετήσεις εκεί μπορώ να πω πως βρίσκω αρκετά σημεία επαφής, ιδίως σε ότι αφορά την κριτική στη γενικότερη στάση του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια σε όλα σχεδόν τα πολιτικά ζητήματα.
 • Από μια άποψη, ο «Εργατικός Αγώνας» εκφράζει κόσμο που έμεινε μετέωρος κομματικά μετά από την επίσημη πια εγκατάλειψη του προγράμματος για Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο (ΑΑΔΜ) εκ μέρους του ΚΚΕ, με συνεδριακή απόφαση το 2013.
 • Οι άνθρωποι αυτοί κατανοούν το προφανές, πως η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ καλλιεργεί την παραίτηση και την αυτοαπομόνωση μέσα στο λαϊκό κίνημα της χώρας τους, ενώ την ίδια ώρα εφαρμόζει τον ίδιο σεχταρισμό και αριστερισμό στις σχέσεις του με τα κινήματα των άλλων χωρών
 • Δεν υπάρχει νομίζω χειρότερο πράγμα από το να δουλεύουν κάποιοι εντατικά προς την κατεύθυνση της ηττοπάθειας αλλά να ντύνουν όλη αυτή την απαίσια δουλειά με το ένδυμα του δήθεν ανένδοτου και επαναστατικού. Ποιόν αλήθεια προσπαθούν να κοροϊδέψουν, την ίδια την ιστορία και τις γενιές που έρχονται;
 • Παρόμοια έχουμε κι εμείς εδώ κάτω στο βράχο μας, με τους λογής -λογής διχοτομιστές που αναλώνονται για δεκαετίες να μας περάσουν τη διχοτόμηση ως ηρωισμό και εθνική περηφάνια.
 • Και να τελικά που συναντιούνται τα δύο αυτά φαινόμενα λαϊκισμού και ψευδοεπαναστατικότητας στο κυπριακό και την πολεμική κατά της ομοσπονδιακής λύσης, προτείνοντάς μας την αποκήρυξη της συμφωνημένης βάσης. Ένα ταξίδι στο άγνωστο δηλαδή, μια οδύσσεια χωρίς καμιά ελπίδα και προοπτική επανένωσης.
Το σοκ!
 • Κατά την επαφή μου με τους φίλους του ΕΑ, έχω αντιληφθεί κάτι που με έχει τρομάξει πραγματικά: Πως το προηγούμενο σχέδιο του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού -το επονομαζόμενο ως «σχέδιο Ανάν» από το επίθετο του ΓΓ του οργανισμού εκείνη την περίοδο, Κόφι Ανάν- έχει καταγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής αριστεράς ως «διχοτομικό».
 • Η προσπάθειά μου να επιχειρηματολογήσω συζητώντας με έλληνες αριστερούς για το αν το «σχέδιο Ανάν» είναι διαλεκτικά και επιστημονικά σωστό να χαρακτηρίζεται ως διχοτομικό, συνάντησε πολλές δυσκολίες. Κατά κάποιο τρόπο φαίνεται να έχει ριζώσει στις αντιλήψεις του προοδευτικού κόσμου της Ελλάδας πως ο κυπριακός λαός έχει απορρίψει το σχέδιο του 2004 ως «διχοτομικό» και πως έτσι ήταν στην πραγματικότητα.
 • Η αλήθεια είναι πως το «σχέδιο Ανάν», το νέο σχέδιο που ευελπιστούμε να προκύψει και το κάθε σχέδιο στη βάση της συμφωνημένης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να είναι περισσότερο διχοτομικά από την παρούσα κατάσταση.
 • Μπορεί ένα σχέδιο να είναι ετεροβαρές, αντικειμενικά μη βιώσιμο, ακατανόητο, προβληματικό, να μην απαντά σε βασικές ανησυχίες, με μη εγγυημένη εφαρμογή, να ικανοποιεί μόνο τους ξένους και άλλα πολλά αλλά σίγουρα, εφόσον δημιουργεί μια οντότητα, με μία δηλαδή ιθαγένεια και εξωτερική εκπροσώπηση, σίγουρα δεν θα είναι πιο διχοτομικό από τα υπάρχοντα δεδομένα.
 • Στην επικοινωνία μου με τους ανθρώπους του ΕΑ ανέλυσα πως το σχέδιο εκείνο παρουσιάστηκε ως «διχοτομικό» από συγκεκριμένη κατάσταση στην Κύπρο, μια κατάσταση που «εθνικοσοσιαλίζει» και που θεωρεί πως η διζωνική ομοσπονδία προσομοιάζει με το Άπαρχαϊντ! Αυτή η τάση διατηρεί ανεμπόδιστη πρόσβαση εφημερίδες και κανάλια «ευρείας κατανάλωσης»  (Σημερινή, Sigma, Φιλελεύθερος και άλλα πολλά), σε κόμματα της κεντροδεξιάς (ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών), της άκρας δεξιάς (ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη) και της «πατριωτικής σοσιαλδημοκρατίας» (ΕΔΕΚ, Οικολόγοι).
 • Καθόλου τυχαία, με το άκουσμα της είδησης για την αλλαγή της θέσης του ΚΚΕ, αυτοί οι κύκλοι ξεκίνησαν να πετούν τις… ελληνοπρεπέστατες σκούφιες τους! Οι κόποι τους έπιασαν επιτέλους τόπο, ψάρεψαν λαβράκι στα θολά νερά του αριστερισμού που εκ καθήκοντος γυροφέρνουν μπας και μαζέψουν κανένα «κομμουνιστή».  Ο θίασος του απορριπτισμού και της διχοτόμησης, του «κράτος ελληνικό ας είναι και μισό», χρειάζεται να παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτικότητα. «Να, δεν είμαστε όλοι και μόνο εθνικιστές, έχουμε μαζί μας και αριστερούς!».
 • Το σημερινό ΚΚΕ, αλλά και οι σύντροφοι του μέχρι πρότινος ΚΚΕ, είναι στην ουσία θύματα αυτής της κατασκευής, πως το σχέδιο Ανάν ήταν δήθεν διχοτομικό, και άρα, εκεί το πάνε οι κύπριοι εθνικιστές, «διχοτομικό» είναι και κάθε ομοσπονδιακό σχέδιο.
 • Η μετασκέψη λοιπόν που θέλουν να παράγεται και να εμπεδωθεί τελικά, είναι πως «ομοσπονδία = διχοτόμηση» οπότε καλύτερα με την υπάρχουσα διχοτόμηση παρά με μια άλλη που να εμπεριέχει διάφορους κινδύνους.
Και μερικές εκτιμήσεις για το φαινόμενο σε σχέση με το ΚΚΕ
 • Προσπαθώντας να εξηγήσω το φαινόμενο της αρνητικής αντιμετώπισης των ομοσπονδιακών σχεδίων από το ΚΚΕ (το ΚΚΕ ήταν και το 2004 πλήρως ταυτισμένο με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και το «ηχηρό ΟΧΙ» σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ που δεν χαρακτήριζε το σχέδιο ως διχοτομικό και επεδίωκε την σύντομη επαναφορά μιας βελτιωμένης έκδοσης), κατέληξα σε πρώτο στάδιο σε δύο βασικές σκέψεις:
 • Το ΚΚΕ διπλασίασε την εκλογική αποδοχή του και ενδυνάμωσε την οργάνωσή του ανάμεσα στην περίοδο 1994-2008, κρατώντας μια δυναμική αντιιμπεριαλιστική στάση μπροστά στα ζητήματα της Γιουγκοσλαβίας και των άλλων ΝΑΤΟϊκών προελάσεων ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ. Θεωρώ πως αυτή ήταν η «χρυσή εποχή» του ΚΚΕ στη νεότερη περίοδο.  Οι Αμερικανοί και οι λοιποί ΝΑΤΟϊκοί έκαναν τα πάντα το 2004 -μέχρι που απομάκρυναν και τον Ντενκτάς από την ηγεσία των τ/κ- για να τελειώνουν με το Κυπριακό πριν ή ταυτόχρονα με την ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ. Με την αρνητική στάση του Παπαδόπουλου, τα στενά χρονοδιαγράμματα και τη λεγόμενη επιδιαιτησία, τα πράγματα έγιναν απείρως χειρότερα. Φάνηκε και ήταν ένας εκβιασμός, φάνηκε και ήταν πιθανότατα ένα μη βιώσιμο σχέδιο, κι αυτό ώθησε το ΚΚΕ στην έντονη θέση που γνωρίζουμε. Παρόλα αυτά, το «βάπτισμα» του σχεδίου ως «διχοτομικό» -μια κατασκευή, όπως προανέφερα, εθνικιστικών στοιχείων που παρείσφρησε στο ΚΚΕ αλλά και σε στελέχη του ΑΚΕΛ που τελικά αποχώρησαν ή διαγράφηκαν- δεν έχει καμιά διαλεκτική βάση. Ο χαρακτηρισμός αυτός χρησιμοποιείται ως βάση απόρριψης της ομοσπονδίας εν γένει και πρέπει να αποφεύγεται (αν όχι  να καταπολεμηθεί στη ρίζα του) αν πραγματικά θέλουμε να επανενώσουμε την Κύπρο. 
 • Στα εργατικά στρώματα της Αττικής όπου το ΚΚΕ συγκέντρωνε παραδοσιακά πολλές δυνάμεις, υπήρχε και υπάρχει έντονος –απόλυτα δικαιολογημένος- αντιαμερικανισμός. Ο αντιαμερικανισμός αυτός και ο αντιΝΑΤΟϊσμός έχει επεκταθεί -ασυνάρτητος πια- και σε χώρους που έχουν καταφέρει να προσεταιριστούν τμήματα της εργατικής τάξης, εις βάρος της κομμουνιστικής αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα πως ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και υπόδικος, Ηλίας Κασιδιάρης, σε διάφορες διαδικτυακές του εκπομπές φέρεται να δηλώνει αντιΝΑΤΟϊκός και να τα βάζει με τους αμερικανούς για την τραγωδία της Κύπρου. Το ΚΚΕ, αισθανόμενο πως παίζει σε ένα προνομιακό «γήπεδο» με το θέμα της ΝΑΤΟϊκής συνεχόμενης πολύμορφης επέμβασης στην Κύπρο και βλέποντας τις διαρροές λαϊκών στρωμάτων προς την ακροδεξιά (για τις οποίες έχει και τις δικές του μεγάλες ευθύνες με την πολιτική του από το 2008/10 μέχρι και σήμερα), αποφασίζει να κτυπήσει ρέστα στο λαϊκισμό, την κασανδρολογία και τα ήξεις αφήξεις.
 • Όπως γίνεται νομίζω αντιληπτό από όσους πραγματικά αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου, η ζημιά που προκαλεί στην υπόθεση του κυπριακού λαού ο χαρακτηρισμός των σχεδίων του ΟΗΕ ως «διχοτομικά», είναι τεράστια. Αν ριζωθεί στις αντιλήψεις των ανθρώπων μέσα και έξω από την Κύπρο η αίσθηση πως ο ΟΗΕ μας προτείνει διχοτομικά σχέδια, σχέδια που δεν αναιρούν την υπαρκτή διχοτόμηση και που σίγουρα είναι λιγότερο «ασφαλή» από την de facto κατάσταση, η Κύπρος είναι καταδικασμένη οριστικά και αμετάκλητα στη διαίρεση.
 • Για να κλείσω, η προπαγάνδα πως συζητούμε τη λύση του κυπριακού στη βάση διχοτομικών σχεδίων και πως το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο από αυτό που ζούμε εδώ στην Κύπρο από το 1974 μέχρι τώρα, είναι συν των άλλων μια αισχρή και κουτοπόνηρη κατασκευή.
 • Είναι αισχρή, γιατί ουσιαστικά προτείνει την συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής και της αλλοίωσης του δημογραφικού και πολιτισμικού χαρακτήρα της Κύπρου στο διηνεκές, ενώ την ίδια ώρα δικαιώνει την Άγκυρα και τον τουρκοκυπριακό εθνικισμό που θα ήθελαν να πιστεύουν πως τελείωσαν με την Κύπρο μετά την πλεκτάνη του 74’.
 • Και είναι κουτοπόνηρη, γιατί βασίζεται στο γεγονός πως με τα σημερινά γεωπολιτικά ισοζύγια, η Τουρκία δεν μπορεί να διεκδικήσει στρατιωτικά ή άλλως πως και τα υπόλοιπα εδάφη της κυπριακής επικράτειας. 

8 σχόλια:

 1. Ανορθωσις14/12/16, 10:47 μ.μ.

  Ενα μονο κρατος που εχει προεδρο με την σειρα εχεις υπ οψη;

  Ολα τα αριστερα σωματεια εχουν αρχαιοελληνικα ονοματα,για ρωτατε τους παππουδες σας γιατι ειμαστε Ελληνες.

  Μηπως αυτοι που επιδιωκουν με λυσσα να καθισουν στο ιδιο τραπεζι ,με κηδεμονες ολες τις ιμπεριαλιστικες δυναμεις και αν-ελευθερα και α-δικα και καθ υποδηξην τους νά καθορισουν το μελλον του τοπου ειναι στ αληθεια οχημα αυτων των δυναμεων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καμιά ομοσπονδία δεν είναι η ίδια με την άλλη φίλε.

   Η εκ περιτροπής προεδρία είναι μια χαρά όπως σου έχω ξαναπεί, αν φυσικά θεωρούμε τους τ/κ όσο κυπραίους όσον τους ε/κ. Χωρίς εκ περιτροπής θα υπάρχει σίγουρα κάποιου είδους βέτο που ως σύστημα ξέρουμε πως έχει προβλήματα. Εκ περιτροπής υπάρχει όπως ξέρεις στην προεδρία της ΕΕ που σίγουρα μεν δεν είναι κράτος αλλά με την εκ περιτροπής προσδίδει την πολιτική ισότητα στα μέλη της. Οπότε δεν είναι άκυρο σαν παράδειγμα εφόσον αυτό είναι που προσπαθεί να εξυπηρετήσει και η εκ περιτροπής στην δική μας περίπτωση. Μην κολλάς στην εκ περιτροπής, αν ήταν τζιαι με σταθμισμένη ψήφο η εκλογή των προέδρου-αντιπροέδρου, θα ήταν μέλι.

   Δεν έχουν όλα τα σωματεία μας αρχαιοελληνικά ονόματα, αλλά τζι αν είχαν τι σημαίνει; Σημαίνει πως ο Άγιαξ (Αίαντας) ας πούμε εν δημιούργημα ελλήνων. Οξά η Σπαρτάκ; Τα ολυμπιακά ιδεώδη τζιαι η ελληνική ιστορία τζιαι μυθολογία ανήκουν σε ολόκληρη της ανθρωπότητα.

   Τζιαι τι σημαίνει ρε αδελφέ έλληνας; Το "κυπραίος" εν σου κάμνει. Εν υποδιαίρεση η Κύπρος;

   Αν το δεις επιστημονικά το ζήτημα, η κύπρος σε καμιά περίπτωση δεν είναι ελληνική αλλά ελληνιστική (όπως πχ ήταν η Αλεξάνδρια της Αιγύπτου και όλη σχεδόν η ανατολική Μεσόγειος αλλά και βαθύτερα για μια περίοδο 3-4 αιώνων) και σε καμιά περίπτωση οι κυπραίοι δεν είναι έλληνες αλλά κύπριοι, ελληνόφωνοι, τουρκόφωνοι κλπ.

   Στα πλαίσια του ελληνιστικού πολιτισμού, η Κύπρος παρήγαγε για παράδειγμα τον Ζήνωνα τον Κιτιέα για τον οποίο όλες οι αναφορές δείχνουν φοινικική καταγωγή όπως και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Λάρνακας και αλλού (Ιδάλιο και βορειότερα). Αυτό δεν τον εμπόδιζε φίλε μου καλέ να μιλά τα ελληνικά τζιαι να ιδρύσει σχολή στην Αθήνα που η αίγλη της τζιαι η επίδρασή της εκράτησε 300 χρόνια τζιαι εμεταφέρθηκε τζιαι στη Ρώμη ακόμα.

   Μάλιστα ο Κίμωνας δεν εδέχτηκε ούτε την αναγόρευσή του σε πολίτη της Αθήνας, όπως εκάμναν σε όσους ΞΕΝΟΥΣ εθέλαν να τιμήσουν, γιατί εν έθελε να υποτιμά τον τόπο του, το Κίτιο τζιαι την Κύπρο.

   Το μέλλον τούτου του τόπου αξίζει του πρώτα απ όλα να αναπτυχθεί η κυπριακή συνείδηση τζιαι να καταρριφτούν οι ιστορικοί τζιαι πολιτικοί μύθοι με τους οποίους εκουρτίζαν τους αμόρφωτους παππούες μας.

   Δκιέβασε τζιαι λλίον κάτι χρήσιμο τζιαι άφηστα συνθήματα. Εμεγάλωσες πιον.

   Διαγραφή
 2. Ανορθωσις14/12/16, 11:12 μ.μ.

  Το διχοτομικο Αναν το απεριψαν εφτα στους δεκα ,και δεν ηταν ολοι "εθνικιστες και φασιστες".Παρ ολες τις χρηματοδοτημενες απ εξωθεν πλατφορμες και τον εσσωθεν εκφοβισμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι φυσικά, δεν ήταν, το θέμα είναι ως τι το απέρριψαν...

   Κι ο "έσσωθεν εκφοβισμός",απ ότι δείχνει το αποτέλεσμα, ήταν από την άλλη κατεύθυνση, καθώς και οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις...

   Διαγραφή
 3. Φίλε Νέε,

  Ένα ενημερωτικό σχόλιο (για κάτι που ίσως να μη περιέπεσε στην αντίληψη σου) και μια ένσταση/διαφωνία πάνω στα γραφόμενα σου:

  1. Στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ο Συνέδριο (που θα γίνει από τις 30 του Μάρτη μέχρι τις 2 του Απρίλη του 2017) και οι οποίες κυκλοφόρησαν χτες με τον “Ριζοσπάστη” [link: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=18/12/2016&id=16498&pageNo=1] στα σημεία/Θέσεις 12 και 13, στα οποία γίνεται αναφορά στο κυπριακό, ΔΕΝ εμπεριέχουν (επι)κριτικές τοποθετήσεις (κι αναθέματα) για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (όπως γινόταν στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο κυπριακό που δημοσιεύτηκε στον “Ριζοσπάστη” τέλη του περασμένου Οκτώβρη – link: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9095278) παρά μόνο έμμεσες βολές κατά της ομοσπονδιακής λύσης γενικώς. [Προσωπικά ακόμα δεν μπορώ να επεξηγήσω «το φαινόμενο της αρνητικής αντιμετώπισης των ομοσπονδιακών σχεδίων από το ΚΚΕ» και για να είναι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει POSVS γιατί το ΚΚΕ τάσσεται γενικώς κατά της ομοσπονδοποίησης της Κύπρου. Και δεν ξέρω αν είμ’ ΕΓΩ που πρέπει να ξαναμελετήσω τις Θέσεις του Λένιν για το εθνικό ζήτημα, ή ΕΚΕΙΝΟΙ]…

  2. Διαφωνώ με τη λεζάντα «Η κυπριακή εθνικιστική προπαγάνδα που επηρέασε το ΚΚΕ και την ελληνική Αριστερά» που έχεις βάλει κάτω από την εικόνα που συνοδεύει το κείμενο ΣΟΥ, καθώς και με κάποια σημεία του κειμένου σου που ενισχύουν αυτήν την άποψη (ΣΟΥ), όπως η τοποθέτηση ΣΟΥ ότι «το σημερινό ΚΚΕ, αλλά και οι σύντροφοι του μέχρι πρότινος ΚΚΕ, είναι στην ουσία θύματα αυτής της κατασκευής, πως το σχέδιο Ανάν ήταν δήθεν διχοτομικό, και άρα, [κι] εκεί το πάνε οι κύπριοι εθνικιστές, “διχοτομικό” είναι και κάθε ομοσπονδιακό σχέδιο…» Προσωπικά θεωρώ ότι το θέμα είναι πιο περίπλοκο, κι όχι απλά ζήτημα επηρεασμού του ΚΚΕ από τους ελληνοκύπριους εθνικιστές, ή ζήτημα λαϊκισμού (από πλευράς του ΚΚΕ) σε μια προσπάθεια του Κόμματος να πλειοδοτήσει σε αντιαμερικανισμό και αντιΝΑΤΟϊσμό σε σύγκριση με τη “Χρυσή Αυγή” . Είναι πιο πολύ ιδεολογικό το θέμα κι έχει να κάνει με την αλλαγή του Προγράμματος του Κόμματος: την εγκατάλειψη του Προγράμματος για Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο (ΑΑΔΜ) και την υιοθέτηση του Προγράμματος για Λαϊκή Εξουσία. Τουτέστιν τα πάντα παραπέμπονται για λύση και οριστική επίλυση επί Λαϊκής Εξουσίας, γι’ αυτό και οι όποιες ενδιάμεσες ή υπαλλακτικές προτάσεις δαιμονοποιούνται ή ρίχνονται στην πυρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια και χαρά,
   για το πρώτο ζήτημα που βάζεις έχει δημοσιευθεί σήμερα στον Εργατικό Αγώνα το ακόλουθο κείμενο (http://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/1217-to-kypriako-kai-oi-politikes-dynameis-stin-ellada). Μάλλον γράφει ο Γ.Πετ. Αν πρόσεξες, στο κείμενο γράφω για "ήξεις αφήξεις" εκ μέρους του ΚΚΕ για το Κυπριακό, γιατί ακριβώς γνωρίζω πως ανάλογα με την περίσταση διαφοροποιούν το λεχτικό.
   Στη συνάντηση για παράδειγμα με τον Αναστασιάδη, ο ΓΓ του ΚΚΕ είπε πως είναι τη συνομοσπονδία που απορρίπτει το κόμμα και όχι την ομοσπονδία...Βρες άκρη τώρα εσύ...

   Πάντως, κι ο ΕΑ φαίνεται να έχει "σκληρή" άποψη για το ζήτημα αυτό, θεωρεί δηλαδή πως η ΔΔΟ είναι συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση ή κάτι τέτοιο, αλλά δεν κάνει το λάθος την υπαναχώρησης ή της αναθεώρησης γιατί αναγνωρίζει τα δεδομένα. Τουλάχιστον στο ΕΑ φαίνεται να μπορούν, έστω και με δυσκολία, να ανεβαίνουν κείμενα υπέρ της λύσης. Δεν νομίζω να μπορεί να γίνει αυτό σε άλλα αριστερά ελληνικά σάιτ κι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό και προβληματικό εν γένει.

   Οι σκέψεις που έκανα για την κατρακύλα του ΚΚΕ στο κυπριακό δεν διεκδικούν δάφνες. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να κατανοήσω πως μπορούμε έστω και θεωρητικά να μεταθέτουμε τις λύσεις των προβλημάτων όταν θα επικρατήσει ο σοσιαλισμός, και στην περίπτωσή μας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την περιφέρεια για να μην πω και παγκόσμια!

   Είναι απίστευτοι οι τύποι...
   Διαγραφή
 4. Η Ελβετία έχει εκ περιτροπής προεδρία. Τί πρόβλημα έχει; Ούτε Τουρκοκύπριος πρόεδρος χωρίς Ελληνοκυπριακές ψήφους πρακτικά δεν θα μπορεί να εκλεγεί, ούτε Ελληνοκύπριος χωρίς Τουρκοκυπριακές. Τους φυγόκεντρους πολιτικούς θα τους φτύννει ο λαός μέσω της διασταυρωμένης ψήφου. Εφτά φορές καλλύττερα για το κράτος φυγόκεντρος αντιπρόεδρος με βέτο παρά ενωτικός πρόεδρος που χρειάζεται την πλειοψηφία του υπουργικού για να πράξει ότιδήποτε. Τί σχέσην έχουν τα αρχαιοελληνικά ονόματα δεν εκατάλαβα; Η μισή Κύπρος έχει αρχαιοελληνικόν όνομαν. Ο τόπος θα φύει που τον πόλεμον όταν το όνομαν δεν θα έχει σχέσην με την όποιαν αποκλειστικότηταν στην εξουσία. Στην Ελβετία έναν χρόνον έχει πρόεδρον που λέγεται Αλέν, τον άλλον Γιόχαν, τον άλλον Σιμονέττα τζ̆αι τον πάρα τζεί Ντορίς. Όλοι Ελβετοί είναι, είτε γαλλικά μιλούν, είτε γερμανικά, είτε ιταλικά, είτε καθολικοί, είτε προτεστάντες, είτε άθεοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φαντάσου, μα στην Ελβετία;

   Χρόνια Πολλά! "Καλές χρονιές" είπεν ο γιος μου στες δασκάλες του προχτές, έτσι, για να πιάσουν ούλλες τους που μιαν!

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...