"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

13 Φεβρουαρίου 2017

Η πάντα σκοτεινή όψη της Δεξιάς

 • Συναγερμός, «ενδιάμεσοι» και Αρχιεπισκοπή-ΕΛΑΜ ερίζουν για το ποιος αντιπροσωπεύει καλύτερα τα «εθνικά ιδανικά» που διχοτόμησαν τον τόπο.
 • Η υποτίμηση των τουρκοκυπρίων και οι διακρίσεις κατά της Αριστεράς αποτελούν τη βασική ιδεολογική γραμμή της «εθνικοφροσύνης».

Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ, 27/1/2017
 • Τα ζητήματα που έχουν απομένει προς επίλυση στο Κυπριακό πρόβλημα είναι σίγουρα τα πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να μπλοκάρει ξανά η διαδικασία, κάτι που επιθυμούν διακαώς οι απορριπτικοί κύκλοι στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, παραμένει μεγάλη.
 • Παρά τα αρνητικά σενάρια που πάντα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, το Κυπριακό αναμφίβολα έχει φτάσει σε ένα βάθος συζήτησης που δεν έχει ξαναβρεθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Οι στιγμές είναι ιστορικές αλλά η εθνικοφροσύνη στην Κύπρο, και στις δύο κοινότητες ομολογουμένως, συνεχίζει στο ίδιο καταστροφικό μοτίβο που έφερε τη χώρα και το λαό μας στα αδιέξοδα που ζούμε σήμερα και από τα οποία προσπαθούμε να απαλλαγούμε.    
 • Με αιχμή του δόρατος το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου και με αφορμή τις εξελίξεις στις συνομιλίες, ο χώρος που εναντιώνεται στην ομοσπονδιακή λύση ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα να βάλλει κατά του Προεδρικού και του Δημοκρατικού Συναγερμού ως προς το ποιοί έχουν το ηθικό δικαίωμα να εκπροσωπούν τα «ελληνικά ιδεώδη». Ωσάν κι αυτά τα «ιδεώδη» ωφέλησαν τελικά το λαό μας ως προς το οτιδήποτε σε σχέση με τα ιδεώδη της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας με όλους τους Κύπριους, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή ιδεολογίας.   
 • Η αντίδραση των εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος ήταν η λογικά αναμενόμενη. Πρόδρομος Προδρόμου και Αβέρωφ Νεοφύτου με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους επαναβεβαίωσαν πως η παράταξή τους ήταν και συνεχίζει να είναι «εθνικόφρων», αφού «ιστορικά το όνομά της συνδέεται όσο καμιάς άλλης με τα εθνικά ιδεώδη και τις αξίες του Ελληνισμού».
 • Στο χορό για διεκδίκηση του «εθνικού χρίσματος» και νεκρανάσταση της «Εθναρχίας» βρίσκεται μόνιμα και η Αρχιεπισκοπή, που χρησιμοποιεί το ΕΛΑΜ ως μοχλό ιδεολογικής και κινηματικής πίεσης πάνω στα στελέχη και τους ψηφοφόρους των κομμάτων της Δεξιάς. 
 • Ο εθναρχικός ρόλος που επιφυλάσσουν για τους εαυτούς τους οι ιεράρχες μας, αποκαλύπτεται στην πρόσφατη εισήγηση του Μητροπολίτη Πάφου στην «Ιερά Σύνοδο» για το Κυπριακό. Ο Πάφου Γεώργιος, γνωστός για την ανοχή του στο πατρονάρισμα του ΕΛΑΜ από εκκλησιαστικούς κύκλους στην περιφέρειά του, πρότεινε επίσημα το συνασπισμό των απορριπτικών κομμάτων κάτω από την πολιτική καθοδήγηση της Αρχιεπισκοπής, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην προοπτική επίλυσης του προβλήματος.
ΤΑ ΙΔΕΩΔΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ
 • Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Νίκος Αναστασιάδης έχουν φυσικά πρόβλημα να εξηγήσουν στο ιερατείο, στους «ενδιάμεσους» αλλά και τον κόσμο που οι ίδιοι ελέγχουν μέσω πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας και διαμοιρασμού εξουσίας, πως τα «κυπριακά ιδεώδη» είναι πολύ πιο σημαντικά και ωφέλημα για το λαό μας από τα ελληνικά ή τα τούρκικα.
 • Η επένδυση του ΔΗΣΥ στην εθνικοφροσύνη και τη συντήρηση των ενωτικών και Γριβικών παραδόσεων, όπως για παράδειγμα η παρουσία του κόμματος σε ανώτερο επίπεδο στα μνημόσυνα του ολετήρα της Κύπρου Γεώργιου Γρίβα, η ιστορική εγκόλπωση της ΕΟΚΑ Β’ και η άρνησή του να συναινέσει πρώτα στην έρευνα και ακολούθως στο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, έρχονται σε αντίφαση με την ιδέα της ομοσπονδιακής επανένωσης της Κύπρου. Μιας ιδέας που προϋποθέτει πως τα εθνικά συνθήματα του παρελθόντος για Κύπρο ελληνική ή Τουρκική, πρέπει να ξεπεραστούν.
 • Τα λεγόμενα «ελληνικά ιδεώδη» που επικαλούνται από το λόφο του Προεδρικού μέχρι την Αρχιεπισκοπή, κι από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ μέχρι το ΕΛΑΜ και την λαχταρούσα να αυτοπυρποληθεί για την ένωση, Ελένη Θεοχάρους, μεταφράζονται στη γλώσσα της πολιτικής ως «η Κύπρος είναι ελληνική».
 • Τα ιδανικά της εθνικοφροσύνης είναι συμπυκνωμένα η απαίτηση να υπαχθεί το 1/5 του πληθυσμού, οι τουρκοκύπριοι και οι άλλες κοινότητες, ως μειονότητα σε ένα κράτος που θα διοικείται αποκλειστικά από την άρχουσα τάξη της ελληνόφωνης-ορθόδοξης κοινότητας. Σ’ ένα κράτος απαλλαγμένο, συνταγματικά αν είναι δυνατό, από το μίασμα του κομμουνισμού.  
 • Το ένοπλο κίνημα με τα «εθνικά ιδεώδη» στις δύο κοινότητες, από το 1955-1956 έδειξε σε πολλές περιπτώσεις να κινείται στην κατεύθυνση της γκετοποίησης και της ανταλλαγής πληθυσμών, με τις διάφορες κορυφώσεις της εθνικιστικής έξαρσης να οδηγούν τελικά στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 που έφερε την Τούρκικη εισβολή και τη διαίρεση του νησιού.
 • Αυτά είναι τα ιδεώδη που ερίζουν όλοι αυτοί οι χώροι για την υπεράσπισή τους. Αυτά που όπλισαν τα χέρια της νεολαίας του τόπου απέναντι σε τίμιους Αριστερούς βιοπαλαιστές, επειδή απλά ήταν μέλη του ΑΚΕΛ το 1958. Απέναντι σε ανυπεράσπιστους τουρκοκύπριους και στα γυναικόπαιδά τους σε πολλές περιπτώσεις που δεν καταφέρνουν να περάσουν τα φίλτρα της ελληνοκυπριακής εθνικής προπαγάνδας, για όλη την εικοσαετή περίοδο από την έναρξη της ένοπλης εθνικιστικής δράσης μέχρι και το διπλό ΝΑΤΟϊκό έγκλημα.
 • Κανείς δεν θα έπρεπε κανονικά να δηλώνει εκφραστής της κυπριακής εθνικοφροσύνης με τις ιστορικές εμπειρίες που αποκόμισε η πατρίδα μας. Τίποτα καλό δεν είδαμε από την πρόταξη της εθνικής καταγωγής, το μίσος και τον πόλεμο που έφεραν τα ακροδεξιά κινήματα του Γρίβα και του Ντενκτάς που συνεχίζουν να προβάλλονται ως οι ηρωικές στιγμές της κάθε κοινότητας ξεχωριστά.
 • Αν επικρατήσουν ξανά οι λογικές του παρελθόντος, αυτές που κατέστρεψαν και διαίρεσαν το λαό μας σε πολλαπλά επίπεδα, θα καταδικαστεί οριστικά ο τόπος στη διχοτόμηση και τις χωριστές πραγματικότητες.
 • Ο λαός μας φαίνεται πως ξεκίνησε, μετά από πολλές δεκαετίες ιστορικής συσκότισης και παραπληροφόρησης, να το αντιλαμβάνεται. Κάποιοι, αναπόφευκτα, θα μείνουν κολλημένοι στο εθνικιστικό χθες παρασύροντας την κοινωνία σε αδιέξοδα. Κι ας ελπίσουμε πως οι νυν κυβερνώντες δεν θα βρίσκονται τελικά ανάμεσα σ’ αυτούς.

2 σχόλια:

 1. Που εκαταντήσαν οι Μακαριακοί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολλά χαιρετίσματα που το νεανικό σου φίλο τζαι νυν συνάδελφό μου Γ.Κ. που επήετε τζαι μαζί μπρεγάδα στη Κούβα τα 80s. Ενιγράφεις λαλεί...

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...