"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

6 Απριλίου 2017

Στους αγίους της κυπροκουλτούρας μας

 • Ο Κωστής έκλεισε τα μμάθκια του μα έτσι λογιών αθρώποι εν φεύκουν, αφήνουν τα πορίζια τους τζαι στέκουν αναμεσόν μας στον αγώνα.
 • Πώς να χάσουμε έναν σύντροφο που έκαμνε για δέκα, για εκατό τζαι χίλιους; Για όσο ζούμε, φάρος τζ’ οδηγός, μαζί με το Μιχάλη Κυρλιτσιά, στο πάνθεον των πρωτοπόρων τζαι των αγίων της κυπροκουλτούρας μας.  
Όπως δημοσιεύθηκε στον Διάλογο, 4/4/2017
 • «Έφυγε» σήμερα το πρωί σε ηλικία 65 ετών ένας από τους μεγαλύτερους ακτιβιστές της σύγχρονης Αριστεράς, ο Κωστής Αχνιώτης.
 • Μόλις προχθές Κυριακή, ο Κωστής ήταν στο Λήδρα Πάλας μαζί με τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» για να διαδηλώσει υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών και της λύσης του Κυπριακού.
 • Ο Κωστής ήταν διαχρονικά στην πρώτη γραμμή των δικοινοτικών πρωτοβουλιών για την επανένωση της Κύπρου, ενώ συμμετείχε στον συνδυασμό της Δικοινοτικής Αριστερής Συνεργασίας – EYLEM, ο οποίος κατήλθε στις εκλογές για τις έξι θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχοντας στη σύνθεσή του δύο Τουρκοκύπριες υποψήφιες.
 • Επίσης, εργάστηκε για σειρά ετών ως δημοσιογράφος, περνώντας και από τον ΑΣΤΡΑ, όπου έφτασε και στη θέση του αρχισυντάκτη. Τα τελευταία 15 χρόνια εργαζόταν ως εκπαιδευτικός.
Το βιογραφικό του, όπως αναρτήθηκε πριν τις ευρωεκλογές του 2014
 • Γεννήθηκε στη Λευκωσία to 1952. Σπούδασε Βιοχημεία στο Montpellier της Γαλλίας.
 • Η ευκολία με την οποία επιβλήθηκε το πραξικόπημα και η εισβολή το 1974 καθώς και η κοινωνική ανισότητα που συντηρήθηκε και αναπαράχθηκε, μετά από ένα πόλεμο που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της χώρας και της κοινωνίας, τον οδήγησαν σε αμφισβήτηση των δυνατοτήτων των δημοκρατικών δυνάμεων και της Αριστεράς και τον οδήγησαν προς την ριζοσπαστική Αριστερά.
 • Από 1976-1978 συνεργάζεται με το πολυγραφημένο έντυπο «Δελτίο Συζήτησης», που προσπαθεί να αναπτύξει ένα διάλογο στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
 • Από το 1985-1990 εργάζεται στην έκδοση του περιοδικού «Εντός των τειχών». Από το 1999-2004 συμμετέχει στην έκδοση του περιοδικού «Εξ Υπαρχής». Παράλληλα από το 1998-2001 συμμετέχει στη συντακτική ομάδα του δικοινοτικού περιοδικού «Hate». Από το 2008 συμμετέχει επίσης στην έκδοση του περιοδικού «Το Καλέμι», που αποτελούσε έκδοση της Ελληνοκυπριακής συνιστώσας της Πλατφόρμας ΕΚ και ΤΚ Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος», της οποίας οι δραστηριότητες άρχισαν τον Οκτώβρη του 2004.
 •  Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε στο κίνημα στήριξης της Σαντινιστικής Επανάστασης, το οποίο κατόρθωσε να κτίσει και να συντηρεί ένα σχολείο στη Νικαράγουα για αρκετά χρόνια. Συμμετείχε σε ομάδες στήριξης του Παλαιστινιακού αγώνα και ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές της Κυπρο-Παλαιστινιακής Έμπρακτης Αλληλεγγύης, ΚΥΠΕΑ.
 • Ήταν εκ των ιδρυτικών μελών των φίλων του Ακάμα, και υπήρξε δραστήριο μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λευκωσίας.
 • Παραμονές του Δημοψηφίσματος το 2004, ιδρύει μαζί με άλλους την «Πρωτοβουλία Αριστερών για το ΝΑΙ».
 • Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΡΑΣ (Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση), που δημιουργήθηκε το 2011.
 • Εργάστηκε σε διάφορους Ραδιοσταθμούς όπως το Ράδιο Super, το Ράδιο ΑΣΤΡΑ και το Ράδιο Αθηνά.

1 σχόλιο:

 1. Ο Κωστής προχτές εβούραν να μαζέψει υπογραφές τζ̆αι ήταν στην διαδήλωσην να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, απαιτώντας λύσην τωρά. O Κιρλιτσ̆ιάς, ενώ εμάχετουν με τον πόνον, αγνόησεν τον τζ̆αι πήεν κωλοσυρτός στο προεδρικόν να σταθεί μπροστά στον φασισμόν που έσυρνεν πέτρες, στες 15 του Ιούλη το 2011. Ως την τελευταίαν ώραν έστηννεν συναντήσεις δικοινοτικές. Desease and ignorance, ελάλεν μου, με όσην δύναμην του εμείνισκεν, εν τα σ̆ειρόττερα κακά. Η τελευταία φωτογραφία της Φρίντα Καλό ήταν πας την καρέκλαν με τον ππούνιον να διαδηλώνει για την Γουατεμάλαν por la paz. Έτσι, επειδή:

  Η ζωή δεν είναι παίξε γέλασε
  Πρέπει να τήνε πάρεις σοβαρά
  Όπως, να πούμε, κάνει ο σκίουρος
  Δίχως απ’ όξω ή από πέρα να προσμένει τίποτα
  Δε θα 'χεις άλλο πάρεξ μοναχά να ζεις.
  Η ζωή δεν είναι παίξε γέλασε
  Πρέπει να τήνε πάρεις σοβαρά
  Τόσο μα τόσο σοβαρά
  Που έτσι, να πούμε, ακουμπισμένος σ’ έναν τοίχο
  Με τα χέρια σου δεμένα
  Ή μέσα στ’ αργαστήρι
  Με λευκή μπλούζα και μαύρα ματογυάλια
  Θε να πεθάνεις, για να ζήσουνε οι άνθρωποι,
  Οι άνθρωποι που ποτέ δε θα 'χεις δει το πρόσωπό τους
  Και θα πεθάνεις ξέροντας καλά
  Πως τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό απ’ τη ζωή δεν είναι
  Πρέπει να τήνε πάρεις σοβαρά
  Τόσο μα τόσο σοβαρά
  Που θα φυτεύεις, σαν να πούμε, ελιές ακόμα στα εβδομήντα σου
  Όχι καθόλου για να μείνουν στα παιδιά σου
  Μα έτσι, γιατί το θάνατο δε θα τονε πιστεύεις
  Όσο κι αν φοβάσαι
  Μα έτσι, γιατί η ζωή θε να βαραίνει πιότερο στη ζυγαριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...